Szent lászló király.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
VALKÓI EGYHÁZKÖZSÉG.
Advertisements

Nana Mouskuri – Schubert / Ave Maria
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Kárpátalja 3.nap Baróti Mária Szalai Dzsenifer Németh Nóra
H ő sök tere Milleniumi Emlékm ű Épült :
Az utolsó Árpádok ( ).
Koronázási Jelképek.
III. Béla (1172 – 1196).
Államalapítás.
Várna i Péter március. „… hogy Ő szolgáljon” (Mt 20,28)
A lovagi torna.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Baja-Marosvásárhely A város, ahogy én látom.
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Iskolánk névadója: Szent László király
Képek a korabeli Magyarország állapotáról
Szent István ( ).
Írta: Balogh Dóra.  Születet: 1206.november 29. Pozsony  Szülei: II. András és Gertrúd  Testvére: Szent Erzsébet  Koronázása: Székesfehérvár 1235.szeptember.
Hunyadi Mátyás élete és kora
„Mátyás, az igazságos” XII. Budapesti Speciális Szakiskolai Komplex Tanulmányi Verseny.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Magyar Anjou Legendárium
AZ ÚJ REND MEGSZILÁRDULÁSA
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Assisi Szent Ferenc, a költő és a szent
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
I. A honfoglalás és a korai középkor műveltsége
Szeretnék bemutatni valakit:
EGYIPTOM HITVILÁGA.
A mogyoródi csata 1074 március 14.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
F: Laci A Melki apátság Zene: Gregorian - Voyage - voyage Automatikus diaváltás.
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Szent Miklós élete Szent Miklós kultusza Legendakör ábrázolása Modern
Szent Koronát Szolgálók Szövetsége Szent Korona alapú jogrendszer „Állami jelképekről és ünnepekről” szóló, 3. főtörvény.
Mária Terézia trónra kerülése
Faragó Kata: Mátyás uralkodói portréja, avagy a KORTÁRSAK és az UTÓKOR szerint.
I. Edward angol király (Élt:1239. június július 17.)
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Szent István, Szent László
ISTEN hozott köztünk!.
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Szent István Király.
A keresztény magyar állam megalapítása
ÁRPÁD-KORI MŰVÉSZET október 18. PPKE 2012/őszi félév
, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( )
István király.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Bibliaolvasás 1Móz 17,15-21; 18,1-21. Azután ezt mondta Isten Ábrahámnak: Szárajt, a feleségedet ne nevezd többé Szárajnak, hanem Sára legyen a neve!
Trónviszályok, a magyar királyság megerősítése
Kőzetek.
Árpád-házi szentek.
Magyarország a korai feudalizmus korában
Sárrétudvari.
Szent László és Könyves Kálmán uralkodása. László külpolitikája  László külpolitikája  Salamon határozza meg  Salamon szövetségese IV. Henrik  Ellenségével,
Géza fejedelem és Szent István Az államalapítás Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend,
Erdély Ismertető.
AZ ÁLLAMALAPÍTÁS.
A sztyeppei vándorlás szakaszai
KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
A küzdelmes XII. század.
A KÖZÉPKORI EGYHÁZ KIALAKULÁSA.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Nagykároly-i kastély, és Nagyvárad.
Előadás másolata:

Szent lászló király

SZENT LÁSZLÓ KIRÁLY ÉLETE I. (Szent) László (Lengyelország, 1046. június 27. – Nyitra, 1095. július 29.) Árpád-házi magyar király (1077– 1095). Bátyja, I. Géza után lépett a trónra, utóda Könyves Kálmán volt. Egy gyermekének a neve ismert, ő Szent Piroska. későbbi bizánci császárné. A László név szláv eredetű, a Vladiszláv keresztnévből származik, a jelentése: hatalom és dicsőség. Királyként roppant szigorú, de igazságos törvényalkotó volt, aminek eredményeként megszilárdult a magántulajdon védelme az országban. Uralkodása idején Magyarország, fennállása óta először, képes volt a hódításra. Erősen keresztény hitű, bátor, harcias király volt. Az ő uralkodása alatt avatták az első magyarországi szenteket: Gellért püspök,I. István, Szent Imre , András és Benedek remeték. Őt magát 1192-ben avatták szentté.

SZENT LÁSZLÓ LEGENDÁK 1. A szent király nem csak életében, hanem más mondák szerint halála után is segítette szeretett népét. László király temetése után 200 esztendővel rettenetes tatár horda támadt Székelyföldre. Ekkor a székelyek elkeseredett vezére a néhai lovagkirályhoz fordult segítségért; és a küzdelem hevében egy hatalmas vitéz jelent meg. A fejét aranykorona ékesítette, a kezében harci csákányt tartott, így vágtatott a tatárokkal szembe. 2. A szent király életét számos legenda örökítette meg. Ez a legendakör az egyetlen, ami magyar eredetűként templomainkban a mai napig fennmaradt szerte a középkori Magyarország területén. A legfrissebben feltárt erdélyi, homoródkarácsonyfalvi freskóképek épségben vészelték át az elmúlt több mint ötszáz esztendőt.

A szakirodalomban mintegy 35 000 fajt írtak le. SZENT LÁSZLÓ PÉNZE Szent László pénze 40–50 millió éves óriási eukarióta egysejtűek megkövesedett maradványa. Mérete általában 0,5–3 cm, de találtak már 12 cm átmérőjű példányt is. A nummuliteszek (Nummulites sp.) tehát óriási egysejtűek. A harmadidőszaki eocén kor melegvizű tengereit óriási, kőzetalkotó tömegben népesítették be (nummulinás mészkő). A szakirodalomban mintegy 35 000 fajt írtak le.

SZENT LÁSZLÓ VÉDŐSZENT Szent László a magyar katonák védőszentje. Mai napig a nagyváradiak nagy Szent László- ünnepséget tartanak, minden évben a húsvét utáni ötödik vasárnap délelőtt 11-kor a váradi székesegyházban. Ekkor László király mellszobrát kiállítják a székesegyház főoltárára. A szertartás után megtekinthető az a szekerce ereklyetartó, amely Szent László koponyacsontját tartalmazza. Sok zarándok rója le ilyenkor tiszteletét a szentként tisztelt király előtt. A polgárőrségről szóló törvény 2011. május 16-án elfogadott módosítása óta Magyarországon Szent László a polgárőrök védőszentje. Szent László a Debrecen- Nyíregyházi egyházmegye illetve Erdély védőszentje.