Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

Dr. Dietz Ferenc polgármester Március 12.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
RÉV Projektiroda Hálózat Munkacsoport. Mi az a Hálózat munkacsoport? Hol helyezkedik el, melyik szervezethez köthető? Kik a tagjai? Mi a célja, feladata,
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
MANORKA projekt Magyar – Norvég Kapcsolatok
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek támogatása az Államreform Operatív Program keretében ápr. 29. Kullmann Ádám.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
1 Az „ÁROP A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése pályázat” háttere „Helyi igényekre épülő szervezetfejlesztés a Zalakarosi Polgármesteri Hivatalban”
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Veszprém megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár február 13. Nyirád.
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
Alsó-Tisza Menti PritavitCa Akciócsoport Előadó: Forgó Henrik polgármester polgármester.
Zala megyei önkormányzati fórum A TÖOSZ programjai és aktuális önkormányzati ügyek Dr. Zongor Gábor főtitkár Január 26. Zalaszentgrót.
Tájékoztató a „Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten” projektről Dr. Zongor Gábor Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége főtitkára(TÖOSZ)
Testvérvárosi tevékenységek a polgárok Európájában XII. FINN-MAGYAR TESTVÉRVÁROSI KONFERENCIA ESPOO, JÚNIUS 5-7. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Civil Fórum Jászfényszaru, Január 31.. Napirendi pontok Éves programok egyeztetése Közoktatási Esélyegyenlőségi Terv elfogadása Testvérvárosi kapcsolatok.
Bikal, október 18. Közösségi alapú tervezés az uniós finanszírozású területfejlesztésben Péti Márton NTH Október 28.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Dr. Zongor Gábor Polgármester Akadémia Június 26.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
A VÁROSREHABILITÁCIÓS KERET FELHASZNÁLÁSA ÉPÜLET KÖZTÉR 2013 előtt 2013 évben kifizetés: 12 milliárd Ft 8 támogatott kerület; 3 nyereséges. keret: 5 milliárd.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
„Ajak a jövő települése” a munka tükrében
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
A járási és az önkormányzati hivatalok közötti együttműködés erősítése Képzési program tájékoztató Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár MANORKA projektvezető.
A hajdúnánási szociális rendszer és modellprogramok továbbfejlesztésének és összehangolásának lehetősége (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Tájékoztató a TÖOSZ Történelmi Városok és Települések Kamarája tevékenységéről és a csatlakozás lehetőségeiről.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Önkormányzati Jó Gyakorlatok Workshop Belügyminisztérium Herceghalom szeptember 14. Települési Önkormányzatok.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Kardosné Gyurkó Katalin A család jövője – a nagycsaládosok
A polgármesterség változásai Veresegyház október 15. Dr
Szpi működése 2011-ben létrejött a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. a Promei Nonprofit Kft. jogutódjaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tulajdonosi.
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
„Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar együttműködéssel” projekt
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Nemzetközi Konferenciája A TÖOSZ az önkormányzati tudás bázisa Budapest 2014. november 20. Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program A TÖOSZ tudásprogramjai A TÖOSZ a hagyományos önkormányzati érdekképviseleti, érdekérvényesítő tevékenysége mellett az elmúlt időszakban egyre szélesebb körben és mélységben foglalkozik az önkormányzatokat segítő tudásprogramokkal. A TÖOSZ elsődlegesen az Európa Tanács szakmai programjainak figyelembevételével és magyarországi meghonosításával alapozta meg átfogó és folyamatosan bővülő tudásprogramját.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Vezetést támogató program, amelyben komplex helyzetfeltárás eredményeként a helyszínen külső szakértői támogatást tudunk nyújtani azon önkormányzatok részére, amelyek ezt igénylik; Településvezetői Akadémia programja, amely döntően a polgármesterek vezetői alkalmasságát és képességét erősíti, annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban és eredményesebben végezzék mindennapi településvezetői munkájukat; Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok programja és a hozzá kapcsolódó Példát Átadó Gyakorlatok Pályázata arra ösztönzi a jó gyakorlatokkal rendelkező, innovatív és kreatív önkormányzatokat, hogy a pályázat keretében bemutassák tevékenységüket, kiemelve a másutt és más körülmények között is megvalósítható megoldásokat.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program A tudás és kapacitásfejlesztési programjaink szempontjából kiemelkedő jelentőségű a Norvég Alap pályázati támogatásával megvalósuló projektjeink: Polgármester Akadémia, amely elsődlegesen az elsőszámú településvezetők szervezett és átfogó képzésére irányul; Képviselők Képzése program arra nyújt lehetőséget, hogy a polgármester és a képviselő-testület a hivatal vezetésével együtt kétnapos tréning keretében ismerje meg az önkormányzat feladatát és az egyes szereplők felelősségi körét, továbbá erősítse a résztvevők együttműködési képességét; Tapasztalatcsere Program keretében meghatározott önkormányzati közszolgáltatási témakörökben nyitott önkormányzatok egymás működésének megismerése és tanulmányozása révén szereznek újabb ismereteket, átvehető megoldásokat;

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Harmadik Oldali Erőszak megelőzése helyi szinten projekt lényege, hogy a közszolgáltatást igénybevevők részéről a szolgáltatót érő erőszak lehetőségének csökkentésére, megelőzésére, illetve elhárítására alakítsanak ki olyan belső szabályozási, szervezési és személyzeti rendszert, amely segíti a biztonságos munkavégzéshez szükséges munkakultúra kialakítását; MANORKA projekt - önkormányzati kapacitás-építés norvég‐magyar együttműködéssel – keretében az önkormányzatok és érdekképviseleti szövetségek tevékenységének, hatékony működésének átfogó támogatását valósítjuk meg.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program A kétoldalú együttműködés keretében – szlovák magyar részvétellel – megvalósított projektek: MAFIS program segítségével az önkormányzati pénzügyi menedzsment megújításához nyújtunk átfogó segítséget, amely jelentős mértékben átláthatóbbá teszi az önkormányzati költségvetési gazdálkodást; LG4CBC projekt keretében a határon átnyúló önkormányzati kapcsolatok erősítésére dolgoztunk ki együttműködési tréninget, amely egyrészt a hazai településközi, másrészt a nemzetközi térségi együttműködést segíti, különösen a közös európai uniós fejlesztési források megszerzése érdekében.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program A Példát átadó gyakorlatok pályázatát – a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Programját a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége az Európa Tanács Önkormányzati Reformok Szakértői Központjának együttműködésével hirdeti meg 2008 óta. A megvalósításban jelenleg is részt vesz a Magyar Faluszövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Pályázatok Száma 2008-2013

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Az öt év nyertesei 2008 -2009 A lakóhelyhez kötődés erősítése Nyertes: Velence Város Önkormányzata – „Virágos Velence mozgalom” című pályázata Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére Nyertes: Háromfa Község Önkormányzata – „A roma társadalmi integráció és egészségfejlesztés óvodáskortól” című pályázata Befektetők vonzása a helyi gazdasági környezet fejlesztésére Nyertes: Csanytelek Község Önkormányzata – „Együttműködésen alapuló minőségbiztosítási rendszer keretében történő kertészeti termelés” című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2009 – 2010 Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER - program keretében Nyertes: Alsómocsolád Község Önkormányzata – „ „Tovább lépés” a Baranyai Hegyhát megújulásáért – LEADER típusú fejlesztés a Sásdi Kistérségben” című pályázata Roma integráció a társadalmi kohézió erősítésére Nyertes: Mohács Város Önkormányzata – „Az általános iskolai szegregáció megállításának stratégiája” című pályázata Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékony legjobb gyakorlatok Nyertes: Budapest Főváros XI. Kerületének Önkormányzata (Újbuda) – „Zöld Újbuda” című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2010 – 2011 Helyi önkormányzati kommunikáció Nyertes: Budapest Főváros XIII. Kerületének Önkormányzata – „Az Országbíró utcai lakótelep és sétány közterületi megújítása, a lakosság aktív bevonása újszerű kommunikáció, közösségi tervezési módszertan felhasználásával” című pályázata A lakóhelyhez kötődés erősítése Nyertes: Rózsaszentmárton Község Önkormányzata – „Közös múlt – közös jövő” című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2011 -2012 Amikor nem a pénz a meghatározó – ötletekkel, összefogással településünkért Nyertes: Mátraverebély ”Csodák Földje” című pályázata Legjobb testvérvárosi találkozó Nyertes: Ajak ”Testvér-települési kapcsolatok ápolása hagyományőrző fesztivál keretében – Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző fesztivál” című pályázata Vizek Varázsa avagy Varázslatos Vizes Világ Nyertes: Gyenesdiás „Példaadó fenntarthatóság egy Balaton-parti településen” című pályázata Legjobb közfoglalkoztatási gyakorlatot megvalósító önkormányzat Nyertesek: Tiszatenyő ”Tiszatenyő a jövőjét építő község” című pályázata Szemere ” Önellátás megteremtése Szemere községben” című pályázata Karancslapujtő ”Startmunka munkaprogram 5 projektlába, ezen belül a mezőgazdasági alprogram - a családi szintű gazdálkodás tekintélyének visszaállítása” című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2013 „Legjobb közfoglalkoztatási gyakorlatot megvalósító önkormányzat” téma nyertesei: Ajak: „Ajak a jövő települése” a munka tükrében című pályázata Döge: „Új utakon – START mintaprogramba ágyazott komplex településfejlesztés” című pályázata Garadna: „Növénytermesztés és állattartás feltételeinek kialakítása Garadna községben” című pályázata Hajdúdorog: „Értékteremtés Hajdúdorogon” című pályázata Hajdúnánás: „Start Munka Mintaprogram – Mezőgazdasági kertészet és Értékteremtő közfoglalkozatás” című pályázata Halmaj: Segíts magadon Halmaj!” című pályázata Hidvégardó: „Hidvégardó újjászületése és fejlődése az értékteremtő közfoglalkoztatás által” című pályázata Parasznya: „STOP után START” című pályázata Udvari: „Apró lépésekkel az önellátás felé! Újra kell gondolnunk hol élünk, hogyan és miből!” című pályázata Zalaszentmárton: „A Mezőgazdasági közmunka program hatása a háztáji gazdálkodás újraindítására” című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2013 „Az Év Új Nemzedék települése” téma nyertesei: Hernádszentandrás: „Hernád-völgyi Jövő – partnerségben a közösségért” című pályázata Makó: „Fiatalok, a megújult Makó hazavár!” – képviselő-testületi ciklusprogram, ennek egyik eleme a „Hogyan védjük meg gyermekeinket?” programsorozat. A „Biztonságos Makó” projekt részeként az önkormányzat és a rendőrség összefogása az ifjúságvédelem, a fiatalok helyben tartása érdekében” című pályázata Budapest XIII. kerület: „Bízni. Törődni. Dönteni. Cselekedni.” című pályázata „Gazdálkodó Település” téma nyertesei: Egerág: „Segély helyett kereset” című pályázata Tiszatenyő: „Földbe, bőrbe, tányérra – termelés, feldolgozás, értékesítés” című pályázata Kiskunmajsa: „Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer”

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program 2013 „Helyi Esélyegyenlőségi Lehetőségek Programja (HELP)” téma nyertesei: Mátraverebély: „Verebélyi modell” című pályázata Alsómocsolád: „Közösségi Térségi Hálózat Köz-Tér-Háló a felzárkózás szolgálatában, identitásunk erősítésében.”című pályázata Berhida : „Adj esélyt!” című pályázata „Legjobb testvérvárosi találkozó „ téma nyertesei: Szarvas: „Sokszínű Európa – Testvérvárosi Találkozó a szellemi kulturális örökségeink megőrzéséért” című pályázata Körmend: „Európa Napok – 2013. Körmend” című pályázata Kisrécse: „Őseinknek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér ne légy hűtlen soha.” Székelyszentkirály (RO) és Kisrécse (HU) kapcsolata 2001-2013. című pályázata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Territoria Innovációs Díj 2013-ban a Francia-Magyar Kezdeményezések (INFH), a Helyi Obszervatórium (LRMI) és a TÖOSZ által létrehozott Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező Bizottsága csatlakozott a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok pályázati rendszeréhez. A Magyar Territoria Innovációs Díj Szervező bizottsága és a LÖGY Irányító Bizottsága megállapodása alapján a rövid listára kerülő pályázatok – a LÖGY- kategóriáktól függetlenül – automatikusan versenyeznek az innovációs külön díjért. A Magyar Territoria Innovációs Díj három kategóriában: személyek, közösségek, önkormányzatok és külön elismerés került odaítélésre. Az elbírálás legfőbb szempontjai: a projekt innovativitása, megismételhetősége és a közpénzek takarékos felhasználása volt.   A bizottság döntése alapján díjazott lett: személy kategóriában: Seres Mária, Mátraverebély polgármestere, közösség kategóriában: Hernádszentandrás község, önkormányzat kategóriában: Hidvégardó önkormányzata, külön elismerésben részesült: Alsómocsolád és Hajdúdorog önkormányzata

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Territoria Innovációs Díj Európai innovációs díjat nyert Hernádszentandrás   Hernádszentandrás a TÖOSZ Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2013. pályázatához kapcsolódóan nyerte el a Magyar Territoria Innovációs Díjat, amely az Európai Territoria Innovációs Díj versenyen való részvétel lehetőségével járt. A Borsod- Abaúj- Zemplén megyei kisközség elnyerte a rangos nemzetközi elismerést, melyet a francia szenátusban, Párizsban vehetett át Üveges Gábor polgármester 2013. november 13-án.

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program A 2014-2015. évi pályázati kiírás témái: Legjobb közfoglalkoztatási gyakorlat – a Belügyminisztérium támogatásával Gazdálkodó település – a Miniszterelnökség támogatásával A települési és helyi roma nemzetiségi önkormányzat együttműködése – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával A pályázat meghirdetésre kerül: 2014. december 15. A pályázat benyújtási határideje: 2015. április 15. Díjátadás időpontja: 2015. október

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program Köszönöm a figyelmet! Dr. Zongor Gábor TÖOSZ főtitkár www.toosz.hu