Higiénés Bakteriológiai Laboratórium

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kamarai prezentáció sablon
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
EURÓPAI VESZÉLYESÁRU BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK SZAKMAI TALÁLKOZÓJA BONN / GGVD – NÉMETORSZÁG (2) BIZTONSÁGI TANÁCSADÓK NEMZETKÖZI SZAKMAI EGYESÜLETE – BTE.
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Antibiotikumok használata Itt láthatja az F/1 és az F/2 jelű feladatlapokhoz tartozó grafikonokat, amelyeket akár ki is vetíthet a diákok számára.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
FUNKCIONÁLIS ÉLELMISZEREK KIFEJLESZTÉSÉNEK FONTOSABB EREDMÉNYEI Résztvevő intézmények: Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. Pécsi Részlege Pécsi.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
A földgázpiac jelenlegi szereplői, működési tapasztalatok, várható változások. A Magyar Gázipari Egyesülés működésének bemutatása Molnár.
Dr. Tóth Szabolcs Somogy Megyei MGSZH ÉLbÁ Igazgatóság
A területi vízgazdálkodási tervek készítéséhez (vizeink minősítése érdekében) végzett laboratóriumi mérésekből levonható következtetések Krímer Tibor.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Élelmiszerek jellegformálása, adalékanyagok, felhasználásuk szabályozása. Fakultatív tárgy 2008.
EU állat-egészségügyi rendszere. Áruk szabad áramlásának feltétele Jogharmonizáció - az állatbetegségek megelőzése, - állatbetegségek leküzdése, - élelmiszerek.
Antibiotikumok hatásmechanizmusa
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
A települési önkormányzatok állategészségüggyel és élelmiszerlánc-felügyelettel kapcsolatos feladatai Dr. Bakos Pál Igazgató-helyettes főállatorvos Békés.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
Diagnosztikai tesztek szenzitivitása és specificitása, pozitív és negatív prediktív értéke, ROC analízis, a klinikai döntéshozatal folyamata.
A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága A rendőrségi szervezetváltozások szerepe, a nyomozás hatékonysága dr. Dinók Henriett.
szakmérnök hallgatók számára
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
Magyar jogszabály évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról Forrás:
Antibiotikumok és antibiotikum-rezisztencia
Madárürülék fürdővíz-szennyező hatásának vizsgálata
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye ivóvíz minőségi helyzete 2003-ban Dr. Balogh Irén ÁNTSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Intézete Nyíregyháza.
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
1 8/1993.(III.31.) NM rendelet Szakmai felügyelet A jogszabály módosítás okai: –Az Eü. Reform kiemelt feladata a szakfelügyelet erősítése –Nem minden orvosi.
Időközi adatszolgáltatások teljesítése
Tájékoztató A hígtrágya kijuttatásával és tápanyagként történő hasznosításával kapcsolatos talajvédelmi előírások betartásáról és az adatszolgáltatási.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Az antibiotikum használattal összefüggő Cl
Multirezisztens törzsek Az antibiotikumok támadáspontja Szerkezeti elemek (pl. sejtmembrán) Szintézis (sejtfal szintézist gátló szerek) DNS.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Rezisztencia helyzet változása, új szempontok, új antibiotikumok Dr. Szabó Judit egyetemi docens Debreceni Egyetem KK. Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Debrecen.
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
FLAVOBACTERIUM OKOZTA MEGBETEGEDÉS HAZAI HALFAJOKBAN
Fágtípusok, antibiotikum rezisztenciák és az 1-es típusú integronok jelenléte ban izolált humán eredetű, nem-typhoid Salmonella törzsek esetében.
Dr. Kiss Edit Vajda Ibolya Sövényházi Ibolya
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
Géntechnikák labor kiselőadás Készítette: Nagy Zsuzsanna
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
KÓRHÁZI ACINETOBACTER BAUMANNII TÖRZSEK JELLEMZÉSE
GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A TESZTELÉS FOLYAMATA
Előadás másolata:

Higiénés Bakteriológiai Laboratórium Dr. Schweitzer Nóra Samu Péterné dr Juhászné Kaszanyitzky Éva PhD

Fő feladatai: -Nemzeti antimikrobiális-rezisztencia referencia laboratórium feladatainak ellátása - monitoring vizsgálatok - rutin antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok a szalmonella gyérítéssel kapcsolatos laboratóriumi vizsgálatok Táptalajkészítés valamennyi intézeti osztály számára

A monitoring vizsgálatok és az antibiotikumok alkalmazásának szabályozása: A TANÁCS 2377/90 EGK RENDELETE az állati eredetű élelmiszerekben található állatgyógyászati készítmények maximális maradékanyag-határértékeinek megállapítására szolgáló közösségi eljárás kialakításáról (MRL - maximum residue limits - értékek) AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS 2003/99/EK IRÁNYELVE (2003. November 17.) a zoonózisok és zoonózis-kórokozók monitoringjáról EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 1831/2003. EGK Rendelete (2003. Szeptember 22.) a takarmányozási célra felhasznált adalékanyagokról Az 50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet az állatgyógyászati készítményekről

Antibiotikumok alkalmazása gyógyszer-rezisztencia Típusai: 1. természetes 2. szerzett 3. kereszt 4. co-rezisztencia Genetikája: Elhelyezkedés: 1. kromoszómában genetikai szigetekben fágokban 2. Plazmidokban kialakulásának lehetőségei: az antibiotikumok szelektív hatásának következtében: saját gének mutációja saját gének közötti átrendeződés: 1. homológ rekombináció 2. transzpozíció 3. integráció baktériumok közötti terjedés: 1. transzformáció 2. transzdukció 3. konjugáció

Rezisztencia mechanizmusok Megváltozik az antibiotikum támadáspontja (targethely-változás) (pl.:riboszóma fehérjék metilálása-MLSB-rezisztencia; DNS-gyrase: quinolonok; PBP2a termelés: oxacillin rezisztencia, stb.) A baktériumsejtben nem alakul ki hatékony koncentráció - a bejutás feltételei csökkennek (porin csatornácskák szerkezete/száma csökken–cephalosporin, polymyxin, aminoglycosidok) - a bejutott hatóanyag eltávolítása fokozódik (efflux-mechanizmus-tetracyclinek, kinolonok, makrolidok) A baktériumok az antibiotikumot enzimek segítségével hatástalanítják (ß-laktamáz, acetil-, adenil-, foszforilil-, nucleotidiltranszferáz stb.) A baktériumok változtatnak azon az anyagcsere-lépésen, amelyre az antibiotikum hat (fokozott DHPS-termelés-szulfonamidok, DHFR-trimetoprim ellen, stb.) A baktériumok nem végzik el azt a változtatást az antibiotikumon, amelytől aktívvá válna (metronidazol csak redukált formában hat)

Csoport Hatásspektrum Hatóanyag

Ciklikus peptidek szűk G+ Bacitracin Csoport Hatásspektrum Hatóanyag Ciklikus peptidek szűk G+ Bacitracin

A rezisztencia-vizsgálat módja 1. Az in vitro érzékenységi vizsgálat és a terápiás eredmények közötti összefüggést befolyásolja: a mintavétel, a szállítás, a tárolás, a feldolgozás módja, a tenyésztési eredmények értékelése, 2. Nemzeti módszertani ajánlások (CLSI, DIN, BSAC, CA-SFM) Hazánkban gyakori a Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) korábban: National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS) alkalmazása (M31-A2, 2002; M100-S20, 2010; M45-A, 2006)

Néhány panel a rezisztenciavizsgálatokhoz Salmonella/E.coli Staphylococcus Enterococcus Campylobacter amoxicillin/clav.sav penicillin ampicillin oxacillin erythromycin ceftiofur gentamicin 120 clindamycin 3. Gen.cephalosporinok florfenicol neomycin enrofloxacin cephalothin gentamicin 10 streptomycin 300 nalidixsav chloramphenicol tetracyclin lincomycin vancomycin sulfon/trimethop apramycin novobiocin sztreptomycin 10 sulfonam/trimethop sulfonamidok

Az antibiotikum-rezisztenciát figyelő rendszer megszervezése Magyarországon (2001. Január) I. Cél: A baktériumok antibiotikum érzékenységének, a többszörösen rezisztens törzsek megjelenésének jelzése, követése - a patogén - a zoonozist okozó (E. coli, Salmonella, Campylobacter) - a jelzőbaktériumok (Campylobacter, Enterococcus, E. coli) vizsgálatával

A baktérium törzsek eredete: - az Intézet diagnosztikai anyaga, II. A baktérium törzsek eredete: - az Intézet diagnosztikai anyaga, megyénként, havonta egy-egy vágóhídon, rendes vágás során elvéreztetett broilercsirke-, sertés- és szarvasmarha-állomány 3 állatából származó vastagbél minta, Az élelmiszerek ellenőrzése során kitenyésztett törzsek (Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóság)

A szalmonella gyérítéssel kapcsolatos jogszabályok (harmonizálnak az EU rendeleteivel) 49/2002 (V. 24) FVM rendelet 2008-as módosítása a baromfitífusz elleni védekezésről és a mentesség megtartásáról -180/2009 (XII. 29.) és a 66/2009 (I.4.) FVM rendelettel módosított 2/2008. (I.4.) FVM rendelet a szalmonellózis elleni védekezés egyes szabályairól általános rendelkezések házityúk és pulyka tenyészállomány házityúk tojóállomány házityúk brojler-és hízópulyka-állomány

Szalmonella izolálás Módszer: ISO 6579 Annex D Minták: az állatok hasznosításától és korától függően: 2-5 pár taposóminta, bélsár, szervek (máj, vakbél, vékonybél), meconium, tojás, környezeti minták, takarmány, víz - Hatékonyság: 1%-os előfordulás (prevalencia) mellett, 95%-os megbízhatóság (confidencia) Az ellenőrzések sűrítésével az 1% alatti fertőzöttség is felderíthető

EU rendeletben kiemelt szalmonellák: B csoport: S. Typhimurium C csoport: S. Hadar, S. Infantis, S. Virchow D csoport: S. Enteritidis

Az izolálás menete 1. Első nap: Elődúsítás pufferolt peptonvízben 1:10 hígításban Inkubálás: 37°C, 18 óra

Az izolálás menete 2. Második nap: Inkubálás: 42°C, 24-48 óra Dúsítás: kicseppentés MSRV talajra (gátlóanyag: malachitzöld, novobiocin) Inkubálás: 42°C, 24-48 óra

Az izolálás menete 3. Inkubálás: 37°C, 24 óra Harmadik nap: Kioltás: Rambach, XLD (differenciáló, szelektív) Inkubálás: 37°C, 24 óra

Az izolálás menete 4. Negyedik nap: Ha: negatív: levelezés gyanú: biokémiai tulajdonságok vizsgálata glükóz 100% pozitív indol 99% negatív urea 98% laktóz/szaharóz negatív (arizonea +) Lizin-dekarboxiláz 95% H2S 92% gáz

Az izolálás menete 5. Ötödik nap: Összefoglalva: biokémiai tulajdonságok alapján: negatív-levelezés pozitív: salm. gyanu Szerotipizálás: Kauffmann-White séma szerint az Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon(ÉTbI) Nemzeti Referencia Laboratórium Összefoglalva: negatív minta: elődúsítás, dúsítás, kioltás, bírálat=4-5nap gyanús minta:biokémiai tulajdonságok vizsgálata+1nap szerotípizálás: kb.: +2 nap (ÉTbI)

Az állatok fertőzésektől való védelme, az antibiotikumok hatásosságának megtartása érdekében: A fertőzések elleni küzdelemben szigorúan az állattartás szabályai szerint járjunk el Antibiotikumokat csak indokolt esetben, terápiás adagban, az alkalmazási előírásoknak megfelelően használjunk Az élelmezés-egészségügyi várakozási időket tartsuk meg A sikeres terápia érdekében szükséges a baktériumok rezisztenciájának alakulását folyamatosan követni.