Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Gazdasági Informatika Tanszék
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
Pályázatírás az Európai Unióban Tóth Ákos Lehetőségek a csatlakozás után  Strukturális Alapok  Kohéziós Alap.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A területfejlesztés dinamikája Magyarországon Egy f ő re jutó jövedelmek rendszere Európában és Magyarországon Készítette: Hollanda Timea.
A gazdasági fejlettség mutatói
Túl drága e Magyarországon a gáz? Készítette: Balogh Renáta.
Kezdhetek mindent elölről…
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
A KONVERGENCIA-FOLYAMATOK FONTOSABB KIHÍVÁSAI 2007-BEN SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Szeged, február-május (Belyó Pál) „G A Z D A.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Gazdaságstatisztika Jogász képzés. Néhány fontos makrogazdasági index GDP volumenindexe Ipari termelői index Mezőgazdasági felvásárlási és termelői árindexek.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Új félév, új kihívások!! 1. hét. A Tanár Úr elmondja, hogy milyen feladatot kellene csinálnunk a félév végére. 1. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Gazdasági informatika II.félév
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Hasonlóságelemzés.   Kaptunk egy feladatot, amit meg kell oldanunk.
Túl magas e Magyarországon a munkanélküliség?(nemek alapján) Készítette:Both Csaba.
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Készítette: Dömötör Ádám. Az elemzés célja A kiválasztott nyolc internetszolgáltató internetes csomagjainak összehasonlítása Az összehasonlítással segíteni.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
Konzulens: Dr. Pitlik László
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
Rácz Margit: A betarthatóságról és a hitelességről a konvergencia-program kapcsán „Gazdasági és Politikai Kilátások a Választások Évében” című konferencia.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
TRANZITOLÓGIA IV. ELŐADÁS
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
Kovács Álmos, szakállamtitkár Pénzügyminisztérium
Akkor és most – Az EU-hoz kapcsolódó üzleti várakozások hazánkban Petz Raymund GKI Gazdaságkutató Zrt.
A magyar gazdaság várható helyzete
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
A devizahitelek kockázatáról május. A devizahitelek aránya gyorsan nő, és a teljes belföldi hitelállomány több mint felét éri el. A mikrovállalkozásoknak.
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Államadósság A GDP arányos maastrichti államháztartási adósság alakulása % várható Forrás: EDP jelentés.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Gazdasági Informatika II.
A magyar tőkeexport bemutatása
INNOCSEKK 156/2006 Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Egyetemi Tudományos Diákköri Konferencia november 24. Készítette: Vrabély.
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Az IKR zrt által forgalmazott II
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Bulgária az EU csatlakozás küszöbén Készítette: Miklovicz Katalin.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Az Európai Unió tagországainak, a csatlakozásra váró országoknak
Fizetési mérleg jelentés április
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata

Tartalom A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A tervezett alkalmazás/megoldás címe A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat előtörténete A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) Online forrás: Online forrás: Online forrás: Online forrás: A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat által érintett célcsoportok A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A válaszokat befolyásoló tényezők A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS)

A tervezett alkalmazás/megoldás címe Elemzésem során arra szeretnék rávilágítani,hogy az EU- tagság önmagában nem elegendő feltétele a gyors felzárkózásnak és a gazdaság ugrás- szerű javulásának. Elemzésem során arra szeretnék rávilágítani,hogy az EU- tagság önmagában nem elegendő feltétele a gyors felzárkózásnak és a gazdaság ugrás- szerű javulásának.

A feladat előtörténete Mindennapjaim során szembesültem azon tévhittel, miszerint az EU- hoz való csatlakozást a gazdaság fellendülésével, majd ennek kapcsán az életszínvonal növekedésével párosították. Mindennapjaim során szembesültem azon tévhittel, miszerint az EU- hoz való csatlakozást a gazdaság fellendülésével, majd ennek kapcsán az életszínvonal növekedésével párosították.

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és ennek értékelése A médiában hangoztatott életszínvonal növekedést, a gazdaság javulását, mind- mind a GDP/fő,illetve a GDP mutatószámainak javulásával támasztják alá/bizonygatják A médiában hangoztatott életszínvonal növekedést, a gazdaság javulását, mind- mind a GDP/fő,illetve a GDP mutatószámainak javulásával támasztják alá/bizonygatják Munkámmal azt szeretném bemutatni, hogy az általam használt mutatók rövid távon helytállók. A társadalom elvárásaival ellentétben a pozitívumok jelentős érzékelhetősége a magánszférában nem megy egyik napról a másikra. Munkámmal azt szeretném bemutatni, hogy az általam használt mutatók rövid távon helytállók. A társadalom elvárásaival ellentétben a pozitívumok jelentős érzékelhetősége a magánszférában nem megy egyik napról a másikra.

A tervezett megoldás adatvagyonának bemutatása (ANYAG) Objektumok: Magyarország, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia, Svédország. Objektumok: Magyarország, Ausztria, Csehország, Románia, Szlovákia, Svédország. Attribútumok: a GDP nagysága folyóáron (milliárd euró), a GDP volumenváltozása az előző évhez képest (%), egy főre jutó GDP vásárlóerő- paritás alapján (USA dollár), a fogyasztói árak alakulása az előző évhez képest (%), az államháztartás egyenlege (GDP %- ában), az államháztartás bruttó adósága (GDP %- ában). Attribútumok: a GDP nagysága folyóáron (milliárd euró), a GDP volumenváltozása az előző évhez képest (%), egy főre jutó GDP vásárlóerő- paritás alapján (USA dollár), a fogyasztói árak alakulása az előző évhez képest (%), az államháztartás egyenlege (GDP %- ában), az államháztartás bruttó adósága (GDP %- ában).

A feladat által érintett célcsoportok aki kapcsolatba kerülhetnek a gazdasági élettel, vagy annak részei aki kapcsolatba kerülhetnek a gazdasági élettel, vagy annak részei Gyakorlatilag az egész társadalom, a társadalom minden tagja Gyakorlatilag az egész társadalom, a társadalom minden tagja

A feladat megválaszolása kapcsán várható hasznosság Magyarország relative lemaradása az EU- 27-ek között mára tény. Olyan gazdaságpolitika fordulatra lenne szükség, amely az egyensúgy helyreállítását a gazdasági növekedés gyorsításával célozza meg Magyarország relative lemaradása az EU- 27-ek között mára tény. Olyan gazdaságpolitika fordulatra lenne szükség, amely az egyensúgy helyreállítását a gazdasági növekedés gyorsításával célozza meg

A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) A saját megoldás bemutatása (MÓDSZER) Excel adatbázis készítése az alapadatok alapján Excel adatbázis készítése az alapadatok alapján Pivot tábla elkészítése az adatbázis munkalap alapján Pivot tábla elkészítése az adatbázis munkalap alapján Rangsor tábla elkészítése sorszám függvénnyel, az alapadatok felhasználásával Rangsor tábla elkészítése sorszám függvénnyel, az alapadatok felhasználásával Lépcső meghatározása solver segítségével Lépcső meghatározása solver segítségével Coco táblázat elkészítése Coco táblázat elkészítése

Az eredmények értelmezése (EREDMÉNY) Ha az egyik országban lényegesen magasabb a GDP/fő mutató, mint a másikban, akkor abban bizonyára magasabb az átlagos anyagi jólét. Ha az egyik országban lényegesen magasabb a GDP/fő mutató, mint a másikban, akkor abban bizonyára magasabb az átlagos anyagi jólét.

Ajánlások megfogalmazása (KÖVETKEZTETÉS) Felzárkózni úgy lehet, ha a magyar gazdasági növekedés tartósan és jelentősen meghaladja az EU átlagot. Felzárkózni úgy lehet, ha a magyar gazdasági növekedés tartósan és jelentősen meghaladja az EU átlagot.

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Szarka Éva