57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az igazmondók illetve lovagok mindig igazat mondanak, a hazugmondók illetve lókötők mindig hazudnak, a szeszélyesek, normálisok hol igazat mondanak, hol.
Advertisements

A kiáltó világ.
Kondicionális Eddig: Boole-konnektívumok ( , ,  ) Ezek igazságkonnektívumok (truth-functional connectives) A megfelelő köznyelvi konnektívumok: nem.
SZABÁLYZAT NŐKNEK (FÉRFIAKTÓL)
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Szinte lehetetlen??? DWIGHT D. EISENHOWER generálisnak igaza volt akkor, amikor megparancsolta, hogy minél több képeket és filmeket készítsenek a holokausztról.
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Hogyan gondolkodjunk az árakról Állnak a falak… BUDAPEST május 22.
DREAM-HOME Agency & Consulting Értékbecslés eladástechnika.
Mondattan: Összetett mondatok I.
Matematikai logika.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
A matematikai logika alapjai
É: Pali is, Pista is jól sakkozik. T: Nem igaz. É: Bizonyítsd be. Mi nem igaz? T: Nem igaz, hogy Pali jól sakkozik. Nyertem É: Pali vagy Pista.
TRÉFÁK 5. saját gyűjtésből Készítette: Kovácsné Balla Györgyi.
PTE-FEEK Informatikus-könyvtáros Bsc 2007
Logika 3. Logikai műveletek Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 24.
A Venn-diagram használata
A tételek eljuttatása az iskolákba
Logika Érettségi követelmények:
Micimackó egy igaz történet
Két magzat beszélget az anyja hasában …
MATEMATIKA e-tananyag 9. osztály
Halmazok Gyakorlás.
Logika 5. Logikai állítások Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék március 10.
Halmazelmélet és matematikai logika
Mit tennél, ha minden egyes alkalommal, amikor szerelmes leszel valakibe... el kellene tőle búcsúznod?
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Sztoczek J. u fsz. 2. Érveléstechnika-logika 8.
2. Argumentációs szabályok (É 50−55) argumentációs szabályok meghatározzák, hogy mi mellett és mivel kell érvelni 1. a feleknek érveléssel indokolniuk.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Logikai műveletek.
Miért nem valóságos az idő?
Hilary Putnam: Time & Phisical Geometry Körtvélyesi László.
A másik logikai hagyomány:
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
Nem igaz, hogy a kocka vagy tetraéder. Nem igaz, hogy a kicsi és piros. a nem kocka és nem tetraéder. a nem kicsi vagy nem piros. Általában: "  (A  B)
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
A BOLDOGSÁG TITKA.
I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,
Logikai bevezető Forgács Gábor Ellenőrizzük a következő következtetéseket Egyetlen francia versenyző sem jutott be a döntőbe. Denise francia.
Ez a program elkészít egy portét arcodról, az általad megadott információkból… Kattints ide.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Add át a szívedet Jézusnak, Megtisztítja, meggyógyítja
Bertrand Russell ( ). Problems of Philosophy – 1912 The Principles of Mathematics – 1903 logicizmus: a matematika nem más, mint továbbfejlesztett.
NA ÉS ? ? ? HOGYAN VISELKEDIK AZ IGAZI FŐNÖK ? Ha főnök vagy, olvasd, mennyire illik rád, ha azt szeretnél lenni, figyelj jól, és legyél jó vezető ! !
Kijelentések könyve: mindegyik oldalon egy kijelentés. Egyes igaz kijelentések axiómák. Az axiómákból bizonyítható kijelentések mind igazak, és a cáfolható.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Máté András H 14:00-15:30, i/221.
Új szigetre érkeztünk, itt normálisak is laknak. Ők hol igazat mondanak, hol hazudnak. 39. A, B és C közül egy lovag, egy lókötő, egy normális. A: Normális.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Craig felügyelő eseteiből (otthoni feladat volt) „A”
Kimondom már bátran: az Õ irgalma nélkül Semmit sem sem ér az életem.
Erdélyben járunk, a bennszülöttek egy része vámpír. Az emberek mindig azt mondják, amit igaznak hisznek, a vámpírok az ellenkezőjét. De az embereknek és.
„Ne tanúskodj hamisan!” A 9. parancsolat (2.Mózes 20, 16)
Máté András egyetemi docens ELTE BTK Logika tanszék I. István gimnázium IV. D osztály (1971)
Logika.
Bemutató óra
Demonstrátorok: Sulyok Ági Tóth  István
A Hazug paradoxona Minden krétai hazudik. (Mondta egy krétai.)
Variációk a hazugra Szókratész: Platón hazudik.
Mi a címe ennek a kurzusnak?
Érvelések (helyességének) cáfolata
Új történet: Alice Csodaországban
Portia ládikái (ld. A velencei kalmár)
Elméleti probléma: vajon minden következtetés helyességét el tudjuk dönteni analitikus fával (véges sok lépésben)? Ha megengedünk végtelen sok premisszás.
A G szigettel kapcsolatban a következő dián olvasható két pár kérdés
Előadás másolata:

57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy Subidu vagyok. Diszjunkció (megengedő ‘vagy’) Csak akkor hamis, ha mind a két tagja hamis. 58. Az egyik: Ma nincs vasárnap. A másik: Pontosabban hétfő van. Az egyik: Holnap Subidunak hazudós napja lesz. A másik: Az Oroszlán tegnap hazudott. Milyen nap van? Melyikük Subidu,melyik Subidam? Subidam az Oroszlánra vagy az Egyszarvúra hasonlít? Negáció (‘Nem igaz, hogy’) Akkor igaz, ha a negált mondat hamis, és fordítva. Az Oroszlán H, K, Sz hazudik.

Dingidungi azt állítja, hogy van egy harmadik iker is: Subidi, aki mindig hazudik. Mi nem tudjuk, van-e harmadik iker, de ha van, akkor elhihetjük, hogy tényleg Subidinek hívják és mindig hazudik. 63. Alice találkozik az egyik ikerrel, aki ezt mondja neki: „Subidu vagy Subidam vagyok, és ma hazudok.” Létezik-e Subidi? 64. (2. változat.) Alice két ikerrel találkozik. Az egyik ezt mondja: „Subidi vagyok.” A másik: „Igen, ő az.” Most is létezik Subidi? 65. (3. változat.) Csak eggyel találkozik, aki ezt állítja: „Ma hazudós napom van.” 66. (4. változat.) Hétköznap van. Az egyik: Subidi létezik. A másik: Létezem.

Portia ládikái (l. A velencei kalmár): 69b.Amit Bellini készített, azon biztosan igaz felirat van, amit Cellini készített,azon hamis. Arany: A kép nem ebben van. Ezüst: E két ládika közül pontosan egyet készített Bellini. Melyikben van a kép?

68a. Egyik ládikán sincs egynél több hamis állítás. Melyikben van a kép?

68b. Az egyik ládikán mindkét állítás igaz, egy másikon mindkettő hamis, a harmadikon az egyik igaz, a másik hamis.Melyikben van a kép?

70. arany: A kép nem ebben van. ezüst: A két állítás közül pontosan egy igaz. Melyikben van a kép? Mi a helyzet, ha a kép az ezüstládikában van? Az ezüst mondat ebben az esetben akkor és csak akkor igaz, ha hamis. Tehát nem lehet igazságértéke, nem közöl információt.

Vö. „Minden krétai hazudik.” (1) „Azt mondta valaki közülök, az ő saját prófétájok: A krétaiak mindig hazugok, gonosz vadak, rest hasak. E bizonyság igaz …” (Tit ) „és egyetlen krétai sem szólt soha rajta kívül” (Jean Buridan stílusában) „Ezen a dián a Buridan képe alatt levő mondat hamis.”(2) Az (1) mondat kontingens hazug-mondat. Ha a Buridan-féle feltétel nem teljesül, akkor hamis, ha teljesül, akkor viszont paradox: sem igaz, sem hamis nem lehet. A (2) mondat hazug-mondat – semmilyen körülmények között nem lehet igazságértéke. Ha a kép nem az aranyládikában van, akkor az ezüstládikán levő mondat se igaz, se hamis nem lehet – tehát kontingens hazug-mondatként viselkedik.

És ha a kép az aranyládikában van, akkor az ezüst mondat igaz, vagy hamis? „A ládák alatt következő mondat igaz.”(3) Igazmondó-mondat (kontingens). Olyan igazságértéket tulajdoníthatunk neki (az adott körülmények között, amilyet csak akarunk, semmi köze a tényekhez. (Up for grabs, légbőlkapott.) Ez is szemantikai anomália. Meg (1)-nek az a tulajdonsága is, hogy a mondat elhangzásából következtetni lehet (???) arra, hogy van egy olyan krétai, aki valamikor nem hazudott. Ez indokolja Smullyan álláspontját. Más nézet: Jon Barwise.

Craig felügyelő eseteiből – feladatok az október 6.-i órára „A”

77. Az ostoba ügyvéd esete. Ügyész: Ha a vádlott bűnös,akkor volt bűntársa. Ügyvéd: Ez nem igaz! Miért ostoba az ügyvéd? Craig példáján felbuzdulva nyomozónak állunk a lovagok, lókötők és normálisak szigetén. Néhány feljegyzés bírósági élményeinkből: 82. A vádlott a lovagok és lókötők szigetéről való. Egy mondatot mondhat a védelmére. Vádlott: Aki ezt a bűntényt elkövette, lókötő. Jól védekezett?

87. És mit válaszolt az ügyész meg a vádlott Craignek?