Klímapark projekt konferencia Szentendre, 2014. szeptember 16. Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bauer Zsolt kommunikációs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Matrix-modul (konténer) biogáz üzemek
Advertisements

GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
2010 éghajlati értékelése, átlagok és szélsőségek
A laskagomba termesztés és a biogáz hasznosítás komplex, egymásra épülő termelő és biohulladék hasznosító rendszerének bemutatása Hotel.
A projekt szakmai előzményei Tóth Mónika TÁMOP / Tóth Mónika.
Energia – történelem - társadalom
Bonifertné Szigeti Márta – ügyvezető igazgató
Időjárás, éghajlat.
ZÖLDTETŐK Költsége és Értéke Dezsényi Péter 4/3/2017.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
műszaki osztályvezető
BURGÅRDEN OKTATÁSI KÖZPONT Tanétterem -és pékség.
Az EuP/ErP irányelv hatása az épületgépész rendszerek tervezésére
1 Radikális változások küszöbén- a szivattyúk alkalmazását érintő EU irányelvek és rendeletek Erdei István Grundfos Hungária Kft.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
© Michel Roggo / WWF-Canon 1 Vállalati autóflották környezettudatos használata Benkő Dániel WWF Magyarország október 17. Zöld flotta program.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia végrehajtása - nemzetközi folyamatok és hazai feladatok - MeH-MTA Klímafórum május 28.
A z LHH program aktuális kérdései Kullmann Ádám, LHH Fejlesztési Programiroda Szentendre, május 27.
Regionális éghajlati jövőkép a Kárpát-medence térségére a XXI
Klímaváltozás hatása a vegetációtüzekre
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
Leíró éghajlattan.
Magyarország éghajlata
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS MÉRSÉKLÉSÉRE, AZ ÜVEGHÁZ HATÁSÚ GÁZOK EMISSZIÓJÁNAK CSÖKKENTÉSÉRE SZERVEZŐDŐ NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOK – SIKEREI, KUDARCAI Balogh.
Biomassza Bajnokság Magyarországon Kovács Emese ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ „Biomasszát fenntarthatóan” c. Konferencia Gödöllő,
ECOPOLIS 2008 Nemzetközi Nyári Egyetem és Workshop Százhalombatta, augusztus Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens Szent István Egyetem, Biomassza.
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
Köszöntöm Önöket az FSZ konferencián! Dr. Zárda Sarolta rektor.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Magyar Útügyi Társaság
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
1 „Fenntartható fejlődés” Új tartalmak közös (informatikai) platformon Kovács Kálmán államtitkár Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Szabadka, 2008.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Az EU és a civil szervezetek kapcsolata Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei az EU-tagság kapcsán” Budapest, 2005.
Mika János és Németh Ákos Országos Meteorológiai Szolgálat
Energia és (levegő)környezet
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Klímaváltozás – alkalmazkodási stratégiák Bozó László
AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Pädagogische Hochschule Ludwigsburg Wächter Anita Megyeri Fanni
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
A globális klímaváltozás mérséklésére, az üvegház hatású gázok emissziójának csökkentésére szerveződő nemzetközi megállapodások sikerei, kudarcai Liebl.
A magyarországi K+F politika
LIFE KÖRNYEZETVÉDELMI ALPROGRAM
„Vegyünk egy nagy levegőt”
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Előadás másolata:

Klímapark projekt konferencia Szentendre, szeptember 16. Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Bauer Zsolt kommunikációs vezető

Az emberi tevékenység által okozott energiaszennyezés ma naponta hiroshimai atombomba energiájával egyenlő! Évente 365 napon át… James Hansen Former Director, NASA Goddard Institute for Space Studies

Siófokon 3 hónapnyi eső esett 6 nap alatt – országos átlag 77mm (+50% havi nézetben…)

Országos Meteorológiai Szolgálat Az ősz első napján értékelte az idei nyarat és ezekre a következtetésekre jutott: csapadékos volt: országos átlagban 245,7 milliméter csapadék hullott, ez körülbelül egy augusztus havi mennyiséggel (50 milliméter) haladja meg az es normál értéket. A legtöbb eső - az országos átlag több mint másfélszerese - Csongrád megyében, a Szentes melletti pankotai állomáson hullott, ott 438,1 milliméter csapadékot rögzítettek. A legszárazabb a Békés megyei Körösladány környezete volt, ott mindössze 128,2 milliméternyi eső hullott. melegebb volt: az átlagosnál fél fokkal melegebb volt az idei nyár, de országos átlagban egy "forró" napot sem regisztráltak. 18 hőségnap (amikor a legmagasabb napi hőmérséklet meghaladja a 30 fokot) két trópusi éjszaka (amikor 20 fok felett volt a napi minimumhőmérséklet. Az idei nyáron egy komolyabb hőhullám alakult ki június 5. és 13. között. Az abszolút napi maximumhőmérséklet 36,5 Celsius-fok volt, Budakalászon június 10-én. Az elmúlt két évben rendre 40 feletti maximummal zárt a nyár, idén viszont ezt meg sem közelítették a maximumok.

Huzigáljuk az oroszlán bajszát… vs.hu Kráterek szibériában… Az elsőnek megtalált kráterhez indított expedíció a metán 9,6 százalékos koncentrációját mérte az üreg alján, ami a légkör metántartalmának ötvenezerszerese. Ez pedig nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy valóra válnak a legsötétebb jóslatok: a klímaváltozás következtében felmelegedő talajból megkezdődött az agresszív üvegházgáz kitörése.

Ha egy 14 éves fiú Malawiban tudja a megoldást – akkor mi is képesek vagyunk. Photo courtesy Tom Rielly/TED.com

Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) Nemzetközi szervezet a régió környezetvédelmi problémáinak megoldásaira 1990-ben az USA, az EU és Magyarország alapította A REC alapító okiratát 31 ország és az Európai Bizottság írta alá Központ: Szentendre Irodahálózat 17 országban (futó projektek kb. 35 országban) 180+ a munkatársak száma (több mint 30 nemzetből!) A REC a fenntartható fejlődés problémakörével foglalkozik 1990 óta kb projekt REC 100%-ban projekt finanszirozású Projektek a régión túl Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában is! REC Video – Click!

REC Stratégia ( ) Zöld gazdaság (Green economy) Biológiai sokféleség Éghajlatváltozás és tiszta energia Környezetvédelmi beruházások Környezetvédelmi igazgatás Zöld közlekedés Vízgazdálkodás A fenntarthatóság irányítása (Governance for sustainability) Oktatási eszközök Egészség és környezet Környezeti jog Részvételi kormányzás A Fenntartató Fejlődés Akadémiája

Zöld Útipakk Oktató csomag a környezetvédelemről és a fenntartható fejlődésről 11és 15 év közötti diákok Interaktív módszerek A tananyag integrált része 18 országban 20 nyelven Közel 4000 pedagógus Több mint 5 millió diák

Sustainable Development Academy A Fenntartható Fejlődés Akadémiája ben indult olasz kezdeményezés, melynek célja a fenntarthatósággal kapcsolatos ismeretek megerősítése valamint, országos és régiós hálózatok létrehozása Átfogó – 2-4 hetes képzés 1-1 régióból érkező különböző minisztériumok vezető munkatársai számára SEE CEE Black Sea Region Kazakhstan Russia…. MENA

REC Konferencia Központ ZERO EMISSZIÓ Speciális energia rendszer és épület tervezés Nagy energia hatékonyság Minimális hőveszteség télen és hőnyereség nyáron 140 fotovoltaikus napelem termel elektromos áramot (29 kW névleges teljesítmény) Hűtés-fűtés geotermikus energia felhasználásával (szondákkal kinyerhető a hő és hőszivattyúkkal hasznosítható Természetes fény maximális kihasználása (világító “polcok “ szórják a fényt, fényérzékelők)

Köszönöm a figyelmet!