Szeged az első világháborúban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

A szökőnap.
Az 1. világháború.
KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Az I. Világháború Békekötések.
Az I. világháború A franciák voltak az elsők, akik az első világháború alatt vegyi fegyvereket (könnygázt) használtak. A németek először 1915 januárjában,
Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség illetékességi területén talált német hulladékok.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
A TANÁCSKÖZTÁRSASÁG.
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Felvilágosodás Bevezető óra.
1887. november 17-én Londonban született Henry Montgomery anglikán pap gyermekeként. Bernard Montgomery
Magyarország az első világháborúban
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
Óbarok Forrás: Saját képek.
Bemutatkozás: Szakosztályunk január 22-én alakult meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesületének keretein belül. Célja olyan magas színvonalú.
MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Kelet-és KözépEurópa politika története a 20. században
Magyarország a II. világháborúban.
A Krími háború
Katonai stratégiák, stratégiai elméletek
A háború és a modern fegyveres erő
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Készítették: Szendi-Horváth Fanni 8/b Török Hanna 7/b
Világháború, forradalom, terror, Trianon
Egy kis ország nagy reményekkel 1956
A népesség számának változása Európában
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
A háború és következményei Magyarországon
Települések az I. világháború idején
Szeged az első világháborúban
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
Szeged az első világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
Az őszirózsás forradalom
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
Szeged I. világháborús emlékhelyei
Juhász László százados
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
OROSZ FORRADALMAK 1917.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Gyula város I. világháborús emlékei
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Az I. Világháború idején
Horthy Miklós.
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Az I. világháború
Haderő és mozgósítás 4. Rész. A haderő felépítése Milíciák Nem a „KAT” szám befolyásolja. Sorkatonák A „KAT” szám 1/3. Tartalékos A „KAT” szám 2/3. „KAT”
Teleki Pál
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Szerbia – Szerb Köztársaság
A Csapatpszichológiai Szolgálat rendszere a Magyar Honvédségben A hon- és rendvédelmi egészségügyi dolgozók V. tudományos-szakmai konferenciája Budapest,
Magyar történelmi zászlók
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Horthy Miklós.
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
AZ ŐSZIRÓZSÁS FORRADALOM
Előadás másolata:

Szeged az első világháborúban Készítették: Berkes Klaudia Dékány Dóra Futó Leila

1914 december elején szegedi katonák nyomultak be elsőként Belgrádba 1914 december elején szegedi katonák nyomultak be elsőként Belgrádba.1915. január 22-től a hadügyminisztérium a szerbiai háború miatt a várost hadműveleti területté nyilvánította. Egy becslés szerint a város és határának kb. 18 000 fia küzdött a különböző harctereken. A háborúban a szegedi műszaki alakulatok is változatos, főleg erődítési-, hadihíd- és vasútépítési tevékenységet hajtottak végre, önfeláldozóan segítve a többi fegyvernemet. Különös jelentősége volt ennek az olasz fronton, a Doberdón és a Piavenál. A szegedi alakulatok újabb és újabb feltöltések után végigharcolták a szerb, az orosz, a román és az olasz frontot is. Az 5. honvéd gyalogezred pótzászlóalja havonta újabb és újabb behívásokkal 45 menetszázadot állított fel és indított a harctérre. Szeged a háborúban

Szeged francia megszállása Szeged az 1918. novemberi belgrádi katonai egyezmény értelmében francia megszállás alá került. E több mint egy éves időszak Magyarország történetének olyan meghatározó eseményeihez kapcsolódott, mint a polgári demokratikus forradalom, a proletárdiktatúra valamint az ellenforradalmi rendszer hatalomra jutása és berendezkedése. Városunk számára a francia jelenlét hárította el a román illetve szerb megszállás veszélyét és járult hozzá a háború utáni nehéz közellátási viszonyok javításához. Szeged francia megszállása

A szegedi gyalogezred Az ezredet 3 zászlóalj alakította meg, a szegedi 1. (régen 3.), a szegedi 2. (előtte 13.) és a becskereki 3. (előtte 14. ). Az ezredet 1908-ban látták el egy géppuskás osztaggal. E csapat hadiállománya: 1 tiszt, 1 őrmester, 34 honvéd, 21 ló és 2-4 darab 1907 M Schwarzlose géppuska. A zászlóalj (később ezred) laktanyája 1880-ra készült el a szegedi Honvéd téren (mai napig így nevezik a teret és az épület is áll). Az ezred hadkiegészítő körzetei Csanád, Csongrád, Torontál vármegyék voltak. Az ezred első parancsnoka Kürty Ferenc alezredes volt. 1912. februártól lett parancsnok Nónay Dezső ezredes, égészen 1915. március 2-ig. Az 5. honvéd gyalogezred pótzászlóalja havonta újabb és újabb behívásokkal 45 menetszázadot állított fel és indított a harctérre.

A doberdói fa Az első világháború szegedi vonatkozásai között fontos helyet foglal el a doberdói fa története. Neve is mutatja, nem magyar földön sarjadt, és a háborús cselekmények avatták magyar ereklyévé. Hogy a háborúnak és a vitéz 46-os katonáknak örök emléke maradjon, Ceiss alezredes parancsnok kivágatta a halott fát és elküldte haza, Szegedre.

A Honvéd téri laktanya Itt állomásozott az I. és a II. zászlóalj, valamint az ezredparancsnokság. Ebben a laktanyában a rendszeres kiképzés, valamint a 12 hónapos tényleges szolgálati idő csak 1880. év októberétől vált lehetővé.

A Mars téri laktanya

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/sz eged/szeged_tortenete_3_2/ http://www.szegedilap.hu/cikkek/tudomany-tortenes/nagy- miklos--francia-katonak-szegeden-1.-resz.html http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/idoutazas-egy-szovjet- laktanyaban/ http://mult-kor.hu/cikk.php?id=9953 http://nemfelejtjuk.blog.hu/2011/07/18/6724_szeged_vii Források: