Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
A takarmányok összetétele
Malomipari melléktermékek
agrokémia Környezetgazdálkodási agrármérnök
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA Összeállította: Dr. TÓTH TAMÁS egyetemi docens
A regionális források felhasználása az egészségmegőrző funkcionális élelmiszerek előállítására /Využitie regionálnych zdrojov na produkciu funkčných.
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
VE Georgikon Kar Keszthely 2005 március 30
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A TÁPLÁLKOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA IX. 9. – XII. 9.
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
A helyes táplálkozás.
Bemutatkozik a Georgikon
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Megoldások az együttműködés segítségével AGP – Mezőgazdasági Konferencia június Harkány Hogyan reagáljunk a sertéságazatot érintő mai kihívásokra?
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Történelmi áttekintés
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
A TÁPLÁLKOZÁS ÉS ÉLELMEZÉSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA II. 7. – V. 9.
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
Tápanyagaink.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Ipari keveréktakarmány-gyártás hazánkban a 60-as években indult fejlődésnek (húscsirkeprogram) színvonala befolyásolja valamely ország állattenyésztésének.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Előadás másolata:

Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék

Tanszékvezető: Dr. Husvéth Ferenc Takarmányosok: Dr. Wágner László egyetemi docens Dr. Dublecz Károly egyetemi docens Dr. Pál László egyetemi docens Dr. Bartos Ádám egyetemi adjunktus

Oktatási tevékenység  Agrármérnök  Gazdasági agrármérnök  Növényorvos  Vendéglátó és szálloda  Környezetmérnök  Mezőgazdasági mérnök  Növénytermesztő mérnök  Állattenyésztő mérnök  Turizmus és vendéglátás  Ménesgazda

Oktatási tevékenység Kötelező tárgyak  Takarmányozástan I.  Takarmányozástan II.  Takarmányozás technológia  Termékfeldolgozás  Táplálkozás és élelmezéstan

Választható tárgyak:  Monogasztrikusok takarmányozása  Kérődzők takarmányozása  Takarmányanalitika  Lótakarmányozás és tartástechnológia  Táplálkozás-élettan  Human nutrition  Élvezeti élelmiszerek  Takarmány és élelmiszer analitika  Élvezeti élelmiszerek  Lovaskultúra és hagyományok

Kutatási programok

Dr. Wágner László Takarmányok mikroelem meghatározásának módszertani vizsgálata. Takarmányaink toxikus mikroelem (Pb, Cd, Hg, As) terhelése. Zsírsavak meghatározásának módszertani vizsgálata. Élelmiszereink zsíroldható vitamintartalmának (A,E) meghatározása.

Dublecz Károly – Pál László Különböző toxinkötő anyagok hatékonyságának in-vitro vizsgálata Baromfitakarmányok energiaértékelésének továbbfejlesztése Baromfitakarmányok fehérjeértékelése, aminosav-forgalom. Ipari melléktermékek nagyobb arányú felhasználásának lehetőségei a baromfi takarmányozásban. Növényi eredetű takarmány-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata. Különböző kalcium-kiegészítők hatékonyságának vizsgálata tojótyúkokkal. Különböző tápsorok és broiler hibridek összehasonlító vizsgálata.

Kutatási feltételrendszer Állatház Takarmánykeverő

Kutatási feltételrendszer Laboratórium: – aminosav analizátor – bomba kaloriméter –WICAM toxin mérő műszer – ELISA toxin meghatározó –Fiber Cup rostmeghatározó –atomabszorpciós készülék –gázkromatográf

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I. évfolyamán február 8. – május 10. HétIdőpontTéma 1.II. 8.A Weende-i takarmány-analitikai rendszer, takarmányok szárazanyag és víztartalma 2.II. 15.Takarmányok N-tartalmú anyagai, fehérje minősítés 3.II. 22.Takarmányok zsírszerű anyagai 4.III. 1.Növényi rostok, emészthető szénhidrátok 5.III. 8.Ásványi anyagok 6.III. 15.Vitaminok 7.III. 22.Antinutritív anyagok 8.III. 29.Emészthetőség, takarmányok táplálóértékének mérése 9.IV. 5.Tavaszi szünet 10.IV. 12.Takarmánykiegészítők 11.IV. 19.A ló emésztési sajátosságai 12.IV. 26.Tenyészkancák, mének, csikók takarmányozásának sajátosságai 13.V. 3.Munka és sport lovak takarmányozásának sajátosságai 14.V. 10.Keveréktakarmány gyártás

A félév elfogadásának feltételei: az előadások és gyakorlatok látogatása A gyakorlatok anyagából írt ZH-n min. 60%- os eredmény az egyéni feladatok határidőre történő beadása

A Weende-i takarmányanalitikai rendszer Takarmány minta víztartalom szárazanyag-tartalom szennyeződések (föld, homok) hamutartalom szervesanyag-tartalom valódi hamu Nitrogén mentes kivonható anyagok nyersrost nyersfehérje nyerszsír amid anyagokvalódi fehérje

Néhány lényeges eltérés az állatok és a növények összetételében Szénhidrát–tartalom: növény >állat –növényi sejtfal: cellulóz, hemicellulóz stb. –állati sejtfal: fehérje, lipidek Zsírtartalom: állat >< növény –növény: keményítő a tartalék táplálóanyag –de vannak olajban gazdag növények –állat: zsír az energia raktár Fehérjetartalom: állat >=< növény –az életkorral, vegetációs idővel változik Rosttartalom: csak növény Vitaminok: a növények önellátók, az állatok nem Ásványi anyagok: növények (N, P, K); állatok (Ca, P)

VízSz.a.ZsírFehérjeRostSzénhidrátHamu legelő fű búza tej burgonya szója mag extr. szója napra- forgó hús Néhány takarmány táplálóanyag-tartalma (g/kg)

Takarmányok víztartalma Állatok % A vízhiányt az állatok nem képesek tolerálni Legfőbb szerepe: –táplálóanyagok szállítása –a metabolikus végtermékek eltávolítása –enzimműködés (hidrolízis) –hőháztartás

Vízforrások: ivóvíz takarmány metabolikus víz (szénhidrátok, zsírok elégetésekor) Halmazállapot szerint: folyékony – lédús – száraz takarmány tej tök gabona magvak savórépafélékextrahált darák zöld-búzakorpa takarmányok

A takarmányok víztartalma befolyásolja a táplálóértéket (koncentrált; terimés) –koncentrált: egységnyi tömegben sok táplálóanyagot, kevés vizet és rostot tartalmaz –terimés: egységnyi mennyiségben kevés táplálóanyagot, sok rostot, vizet tartalmaz szállíthatóságot –vizet szállítani nem érdemes eltarthatóságot (gabonák 14%; tápok, darák 12%; széna 16-18%) a tejelő állatok teljesítményét –a terimés, lédús takarmányok kedvezően befolyásolják a gazdasági állatok tejtermelését

Takarmányok szárazanyag – tartalma Eredeti - 100%-os - légszáraz szárazanyag-tartalom –eredeti: az a szárazanyag-tartalom, amely a betakarításkor, etetéskor jellemző a takarmányokra –100%-os szárazanyag-tartalom: laboratóriumi kategória, a víztartalom teljes eltávolításával nyerhető –légszáraz szárazanyag-tartalom: a teljesen beszárított minta a levegő páratartalmát felveszi, majd tömege állandósul (84-86%) Meghatározza, hogy mennyi takarmányt képes az állat elfogyasztani (fizikailag) Jóllakottsági érzés Nagyobb sz.a. több táplálóanyag Koncentrált takarmányok