A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A takarmányok emészthetősége Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely az emésztőtraktusban lebomlik és felszívódik. pl. fehérjék.
Advertisements

Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Táplálkozási alapfogalmak
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
E85 Szűcs Dániel 11.A.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA I.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok rosttartalma
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
A juhok takarmányozása
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA IV.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA VII.
LOVAK TAKARMÁNYOZÁSA V.
VADTAKARMÁNYOZÁS Tóth Tamás1 – Beke Károly1 – Marosán Miklós2
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A TERMELÉS TÁPLÁLÓANYAG- SZÜKSÉGLETE IV. A tejtermelés táplálóanyag- szükséglete.
A takarmányok összetétele
Takarmányismeret 5. Melléktermékek. Növényolajipari melléktermékek Táplálóanyag-tartalmukat befolyásolja a feldolgozás módja: -hidegen sajtolt (olajpogácsa)
Takarmányok fehérjetartalma
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
Takarmányok táplálóértékének mérése
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
A szervezet energiaforgalma
Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék
Takarmányok fehérjetartalma
Hemicellulóz és lebontása
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
Kereslet-rugalmassági számítások
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Takarmányok fehérjetartalma
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet energiaforgalma
Takarmányok táplálóértékének mérése
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A különböző korú és hasznosítású lovak táplálóanyag-szükséglete
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Tóth Tamás, egyetemi docens
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Növényi rostok Cellulóz
A szervezet energiaforgalma
TENDENCIÁK ÉS TRENDEK A NAGYTELJESÍTMÉNYŰ BROJLEREK TAKARMÁNYOZÁSÁBAN
A szervezet energiaforgalma
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Előadás másolata:

A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI

A takarmányok emészthetősége A takarmányok táplálóanyagait az állati szervezet nem tudja teljes egészében megemészteni. oka, hogy a táplálóanyagok bizonyos részei az állati szervezet enzimjei által bonthatatlanok emészthetőnek a táplálóanyagok azon részét tekinthetjük, amelyek az emésztés során felszívódásra alkalmas vegyületekké bomlanak le. csak az emészthető táplálóanyagok használhatók fel létfenntartására, növekedésre, termékek előállítására. A fel nem szívódott anyagokat a szervezet a bélsárral kiüríti. A takarmányok emészthetőségét állatkísérletekkel közvetett módon állapítják meg

Emészthető táplálóanyag emészthető táplálóanyagtartalom = takarmánnyal elfogyasztott táplálóanyag - bélsárral ürített táplálóanyag az állat által elfogyasztott, valamint a bélsárral kiürített táplálóanyagok különbsége

Emésztési együttható A kísérleti szakaszban pontosan mérjük az elfogyasztott takarmány és az ürített bélsár mennyiségét. T-B Emésztési együttható (%) = -------------- x 100 T ahol T = takarmánnyal felvett táplálóanyag B = bélsárral ürített táplálóanyag

A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők I. (állattól függő) Az állatfaj: az egyes állatfajok emésztőkészülékének eltérő anatómiai felépítésével és működésével magyarázható. Pl.: kérődzők több rostot tudnak emészteni a bendőmikrobáknak köszönhetően Az állat fajtája és egyedisége Az állat kora A fiatal kérődző állat, amíg a bendő működése, a mikrobás emésztés nem indul meg, együregű gyomrú állatnak számít. Kifejlett korban az életkor mindaddig nem befolyásolja az emésztést, amíg az állat fogazata jó állapotban van.

A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők II. (állattól függő) A felnevelés A fiatalon tömegtakarmányhoz szoktatott egyedek kevésbé igényesek a takarmány minősége iránt és jobban emésztik a táplálóanyagokat, mint intenzíven, koncentrált takarmányokon nevelt társaik. Az egészségi állapot A lázas betegség, a gyomor- és bélhurut, a gyulladás, a bélhámelfajulás és más betegségek erősen csökkentik az emésztést

A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők III A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők III. (takarmány függő) A nyersrost tartalom A magas rosttartalmú takarmánynövények sejtfalai kemény burkot képeznek a sejt körül. A táplálóanyagok nehezen és csak kis részben szabadulnak ki. A rosttartalom 1%-os növekedésével 1,5—2,5 %-kal csökken a szervesanyag emésztése a sertés és a baromfifajoknál. A táplálóanyagok aránya A jól kiegyensúlyozott adagban valamennyi táplálóanyag emésztése jobb, mint az egyoldalú takarmányban. A legfontosabb a megfelelő energia-fehérje arány, illetve a megfelelő zsírtartalom

A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők IV. A takarmány étrendi hatása Étrendi hatáson a takarmánynak az emésztésre, a gyomor- és bélperisztaltikára, a bélsár konzisztenciájára, ezen keresztül az állat közérzetére és egészségi állapotára gyakorolt hatását értjük. A takarmányok lehetnek jó étrendi, hashajtó- (laxáns), dugító- és felfúvó (puffasztó) hatásúak. A takarmányok előkészítése A táplálóanyagok emésztését a takarmányelőkészítő eljárások egy részével javíthatjuk. A takarmányok előkészítésének más is lehet a célja (pl. a takarmány ízének javítása, takarmányfelvétel növelése, homogenizálás lehetővé tétele stb.). pácolás szecskázás, darálás puffasztás, pelyhesítés és extrudálás. A hőkezelés az extrahált szójadara esetében lebontja a tripszininhibitort, így a szója emészthetősége javul.

A takarmányok emészthetőségét befolyásoló tényezők IV. Takarmányváltoztatás A megszokott összetételű takarmányadag meghatározott bendő- és bélmikroflórát alakít ki. Hirtelen bekövetkezett nagymértékű takarmányváltoztatáskor bélsárpangás vagy hasmenés is felléphet.

A takarmányok táplálóértékének kifejezése Naturális takarmányegységek Szénaérték: azt fejezte ki, hogy a vizsgált takarmányból mennyire volt szükség ahhoz, hogy a hízóökrök testtömeg-gyarapodása azonos legyen az egységnyi mennyiségű réti széna etetésével elért testtömeg-gyarapodással. Abrakegység: széna helyett 0,5 kg árpa és 0,5 kg zab keverékét használták egységként

A takarmányok táplálóértékének kifejezése II. Nettó energiára alapozott takarmányértékelési módszerek: A keményítőérték: egy olyan viszonyszám, amely kifejezi, hogy valamely takarmány 1000 grammjában lévő összes táplálóanyag hány gramm keményítővel termel azonos mennyiségű testzsírt, ha azt az életfenntartó szükségleten felül etetjük. energetikai takarmányértékélési rendszer

Az energetikai takarmányértékelési rendszer A felvett és a szervezetből távozó energia mérése és összevetése adja az energiamérleget, amely az állati szervezetben zajló energetikai folyamatok egyenlegét fejezi ki. Ezen változások összessége az un. energiaforgalom. Az energia mérésére szolgáló egység a joule (J)

Az energetikai takarmányértékelési rendszer II. Az energiaátalakulás folyamata az állatban

Egyes állatfajok takarmányainak kifejezése az energetikai takarmányértékelésben a sertés-, a ló-, és a nyúltakarmányok energiaértékét emészthető energiával (DE) fejezzük ki. a baromfitakarmányok energiaértékét metabolizálható energiatartalommal (ME) mérjük. (Az emészthető energiatartalom elvileg a baromfifajoknál is alkalmas lenne a takarmányok energiaértékének kifejezésére, de a baromfifajok kloákájában a bélsár és a vizelet keveredik, ezért nem lehet pontosan megállapítani az emészthető energiatartalmat.) a kérődzők takarmányainak energiaértékét a nettó energiatartalommal (NE) mérjük. életfenntartási (NEm), tejtermelési (NEl), testtömeggyarapodási (NEg) nettó energiát különböztetünk meg attól függően, hogy az állatok milyen célra használják fel a takarmány energiáját.

A takarmányok táplálóanyag-tartalmának arányai Energia-fehérje arány: kifejezi, hogy egy MJ energiára hány gramm nyersfehérje jut. Fehérjekoncentráció (fehérje %): kifejezi, hogy a takarmányban lévő fehérje hány százaléka a takarmány szárazanyagtartalmának vagy 1 kg-jának Energiakoncentráció: kifejezi, hogy a takarmány vagy a takarmányadag 1 kg-jára (vagy 1 kg szárazanyag-tartalmára) mennyi energia jut.

A takarmányok értékesülésének mutatói I. A takarmány-értékesülési mutatók folyamatos figyelemmel kísérése lehető­vé teszi, hogy a takarmányértékesítést zavaró tényezőket idejében észrevehessük és gyorsan kiküszöbölhessük.

A takarmányok értékesülésének mutatói II. fajlagos takarmányfelhasználás (takarmányértékesítő képesség): Egységnyi mennyiségű állati termék előállításához felhasznált takarmány mennyisége

A takarmányok értékesülésének mutatói III. energiaértékesülési százalék (transzformációs hányados): kifejezi, hogy az állati termék energiatar­talma hány százaléka az elfogyasztott takarmány energiájának

A takarmányok értékesülésének mutatói IV. fehérjeértékesülési százalék: kifejezi, hogy az állati termék fehérjetar­talma hány százaléka az elfogyasztott takarmány adag fehérjetartalmának