A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FELVILÁGOSODÁS ÉS STÍLUSIRÁNYZATAI
Advertisements

Száray Miklós: Történelem III. (1. lecke)
A pénz motívuma az irodalomban
KLASSZICIZMUS
„vissza a természethez!”
Kazinczy Ferenc Magyar Nyelv Éve
Johann Wolfgang Goethe
Klasszicizmus Romantika
Csokonai Vitéz Mihály
Johann Wolfgang von Goethe
A regény műfaji jellegzetességei
Jean-Jacques Rousseau ( )
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Portrék Tétel: A felvilágosodás Csokonai Vitéz Mihály költészetében A tétel forrása: SÍPOS Jenőné – SZÉLLNÉ.
A XVIII. századi angol próza
A magyar felvilágosodás irodalomból
A romantika irodalmából
A felvilágosult abszolutizmus
Felvilágosodás Bevezető óra.
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
Utópiák és ellenutópiák
Antigoné és társai: nők az irodalomban
A szentimentalizmus 8/B.
Puskin 8/B.
George Gordon Byron 26/A. Élete Született: London, 1788 Apai ágon főnemesi családból származott Apja,,Jack Byron kapitány’’, elszórta vagyonát, Franciaországban.
A magyar felvilágosodás
A felvilágosodás nevelésügye Európában
Jean-Jacques Rousseau
1434. Keszince v. Csezmicze – Medvevár
A romantika.
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
Voltaire és Rousseau 23/B.
Goethe: Faust 23/C.
VI.1. A Principia jelentősége: a szintetikus elmélet A forradalmiság tartalma A forradalmiság tartalma a szintézis a szintézis a halmozódó tudás szükségszerűen.
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Összeállította: Domján Gáborné
Mikes Kelemen 22/C.
Az ész kora: a felvilágosodás
FRANCIA FORRADALOM
Az őszirózsás forradalom
FELVILÁGOSODÁS.
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
FELVILÁGOSODÁS.
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Az ember tragédiája és a Faust kapcsolata
A ROMANTIKA életérzése, világszemlélete stílusirányzata A XIX. század
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Czene Alexandra 9.b.
Francis Bacon Készítette: Kissgyörgy László. Élettörténete Londonban született előkelő családba. Apja, Sir Nicholas Bacon, Anyja Ann Cooke Bacon volt.
Készítette:Kereszti Laura
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
Változó gondolkodás, változó élet Nikolausz Kopernikusz Johannes Kepler Galileo Galilei.
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
A magyar felvilágosodás irodalma
18. század közepe – 19. század eleje
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A FELVILÁGOSODÁS Győzelmi emlékmű, Lipcse.
BBN-ORO-231 Orosz irodalom 1. (A 19
18. – 19. századforduló orosz irodalma
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
 A korszak a Fr. Forradalommal kezdődött  Kor jelszava: Merj gondolkodni!  a felvilágosodás magában foglalja a 17. század nagy részét, de:  mások.
A klasszicizmus
A romantika.
A felvilágosodás kora A klasszicizmus.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
Katona József Érettségi tételminta.
A felvilágosodás kora.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény

1. Angol felvilágosodás Empirizmus: Francis Bacon Eloszlatandó téveszmék: egyéni hajlam, fogalmi zűrzavar, megcsontosodott tudomány, emberi léthelyzet Helyes út: nem a pók útja, aki a semmiből sző, és nem is a hangyáé, hanem a méhé Természettudományos szemlélet: Newton Defoe Robinsonja: az eszére támaszkodó hős diadala Swift Gulliverje: az uralkodók értelmetlen háborúit (Liliput), a tudósok elvont eszméit (Laputa), az emberi faj állatiasságát (Nyihahák) bírálja

2. Francia felvilágosodás Descartes: racionalizmus (cogito, ergo sum) Voltaire: Egyházellenesség (tapossátok el…) Deizmus (órahasonlat) Leibniz-bírálat (Candide) Uralkodók hisznek benne (Nagy Frigyes) Rousseau: A magántulajdon bírálata (ősközösség) A civilizáció elfajzása (Vissza a természethez) Nevelés a természetben (Emil) A francia forradalom atyja (1789)

3. Német felvilágosodás Goethe már átmenet a klasszicizmus és a romantika között (Sturm und Drang) Faustja a felvilágosodás műve és bírálata is A felvilágosodás műve, amennyiben a németalföldi szabad társadalmat értékeli a legtöbbre Bírálat is, amennyiben a tudomány hiábavalóságát jeleníti meg (Faust beleun), és torzulásaira is utal (homunculust gyártanak)

4. Magyar felvilágosodás Legjelentősebb képviselője Csokonai Vitéz Mihály Konstancinápoly című versében látszólag az iszlám babonákat gúnyolja, valójában a katolikus egyházat = Voltaire: Mahomet című drámája Az estve című versében a magántulajdont és a civilizációt bírálja, a természetbe vonulást dicsőíti = Rousseau tanai Az empirizmus folyománya a szentimentalizmus A szentimentalizmus folyománya a levélregény

Hol vendégeskedett, melyik uralkodónál?

Mely értekezései tették ismertté Rousseau nevét?

Mire szerződik Faust és Mefisztó?