Kelet-Közép-Európa értelmezése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Advertisements

Enyhülés és a hidegháború vége
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
COMENIUS PROGRAM.  „Egész életen át tartó tanulás programja“  Iskolák nemzetközi együttműködése Mi is az a Comenius?
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Az ortodox Európa geopolitikája
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
A felvilágosult abszolutizmus
Az Európai Unió története
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Térszerkezeti sajátosságok Közép-Kelet-Európában
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Földünk a második világháború után
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
EU II..
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Összehasonlító gazdaságtan
EURÓPAI TÁRSADALMI JELENTÉS 2008 Műhelybeszélgetés június 10.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
Ausztria Valacsay András.
Urbanizáció Kelet-Közép-Európában. A., Az I. világháború előtti időszak I. Általános jellemzők II. Belső különbségek 1. legfejlettebb térség 2. „közepesen”
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
A népességnövekedés tényezői és következményei
A határon túli magyarok
A magyar tőkeexport bemutatása
Az iparpolitika fejlődési pályái a volt szocialista országokban Lux Gábor PhD hallgató PTE KTK Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola.
Európa regionális földrajza
DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
1 Regionális gazdaságtan 9. előadás A regionalizmus és regionális politika az Európai unióban.
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
1. Magyarország Európában
A jugoszláv szocializmus sajátosságai
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Szerbia – Szerb Köztársaság
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
A világ az első világháború után
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
Közép-Európa társadalom-földrajzi vonásai
A HIDEGHÁBORÚ VÉGE.
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
Európa fogalma, határai, ismérvei
Fiatal Regionalisták VII. Konferenciája
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Európai Uniós ismeretek
Európa regionális földrajza
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
Follow-up national seminar Implementation of European social partners’
Gazdaságpolitika 4. ea..
Kelet-Európa lehatárolása, főbb földrajzi ismérvei
Közép-Európa I. Kelet-Közép-Európa.
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Kelet-Közép-Európa értelmezése Kelet-Közép-Európa a közép-európai volt szocialista országok területére használatos elnevezés. Az elnevezés az 1980-as évektől kezdve vált nepszerűvé, amikor a régió három értelmiségi személyisége Bibó István, Czesław Miłosz és Milan Kundera a Kelet-Európa kifejezéssel szembeállítva használta. Magyarországon általában Lengyelországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot, és Szlovéniát sorolják ide, illetve időnként Romániát is. Kulturális és történelmi értelemben Kelet-Közép-Európának tekintik azokat az országokat, amelyek az Elbától keletre találhatók, de a nyugati kultúrkörhöz tartoznak (a katolikus, illetve kisebb részben a protestáns kereszténység terjedt el). Ez az értelmezés elsősorban az ortodox kelet-európai és balkáni országoktól különíti el a régiót. Ebben az esetben a földrajzi értelemben vett Közép-Kelet-Európán túl ide sorolandó Horvátország, valamint a három balti állam: Észtország, Lettország, Litvánia, ugyanakkor nem tartozik ide Románia. Ebben az értelemben használatos, bár kissé szokatlan elnevezés a Nyugat-Kelet-Európa, illetve „kompországok” néven is emlegetik ezeket az államokat. Más történelmi és politikai szempontok szerint azokat az országokat sorolják ide, amelyekben a második világháborút követően épültek ki a szocialista rendszerek, tehát az 1940-ben megszállt balti államokat, az egykori NDK-t, valamint – Görögország és Törökország kivételével – Délkelet-Európa országait is. Ez az értelmezés főképp a volt Szovjetuniótól kívánja elkülöníteni az említett országokat. Gyakran mondanak helyette tévesen Közép-Kelet-Európát, ami Kelet-Európa középső részét jelenti.

Milyen sajátosságai vannak e jogrendszereknek? Valamennyien poszt-szocialista országok A rendszerváltás után közigazgatásuk átalakítása hosszabb időt vesz igénybe, mert a szocialista jogrendszer hagyatékát a békés átmenet keretei között csak fokozatosan lehet végrehajtani. Az átalakítás részben a saját korábbi hagyományokon alapul, melyeket nemzetközi hatások és vallási tényezők is befolyásolnak Az átalakítás egybekapcsolódik a közigazgatás technikai fejlesztésével, aminek materiális korlátai vannak Ehhez társul az EU hatása, amelynek eljárásrendszerét át kell ültetni a jogrendszerbe. Részben ezek közvetítik a globalizációs trendeket is.

A közigazgatás fejlődését meghatározó tényezők a régió országaiban A déli régiót az ortodox vallási hagyományok miatt nagyfokú tekintélyelvűségre való hajlam jellemzi (Románia, Bulgária) Külön tömböt képeznek a Szovjetunióból kivált államok (Észtország, Lettorország, Litvánia), mivel ezek részben már a szocializmus időszak alatt is valamelyes kiváltságos helyzetben voltak a skandináv államokkal fenntartott élénk kereskedelmi kapcsolataik miatt Példaértékű Szlovénia helyzete, amely fekvése és méretei miatt könnyebben honosított meg egy demokratikus és igen fejlődőképes rendszert.

Az alábbiakban azzal a három országgal kívánunk foglalkozni, amelyek közigazgatásuk relatív fejlettsége folytán értékes tapasztalatokkal szolgálhatnak Magyarország számára Ezek: Lengyelország, Csehország és Szolvénia