1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Cleartec Water Management Biotextil Cleartec  Innovatív – gazdaságos – biológiai szennyvíztisztítási technológia kommunális és ipari célokra.
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
Kommunális szennyvíziszapból tápanyag gazdálkodásra alkalmas termék
Az ivóvíz szolgáltatás folyamata
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Hulladékkezelés.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Kémiai szennyvíztisztítás
Merre tart ma hazánkban a szennyvíztechnológia?
1 Hűtőközeg, hűtőberendezés ártalmatlanítás A kötelezettek teljesítési fegyelme KvVM workshop Zoltán Attila.
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A Biogáz (házilag) Felhívjuk a kedves nézők figyelmét, hogy ha a következő szövegek hallatán,illetve képek láttán valakinek bármilyen baja lesz, azért.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Felkészülés a II. Országos Hulladékgazdálkodási Terv végrehajtására
A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás szervezése, működtetése az önkormányzatok szempontjából Hosszútávon csak a közszolgáltatásokat nyújtó önkormányzatok.
Vízminőség- védelem. A VÍZ kémiai, fizikai, biológiai tulajdonságai alapján az élet, a társadalmi tevékenység számára nélkülözhetetlen, ezért a Földön.
Kovács József elnökhelyettes Településszolgáltatási Egyesület Hajdúszoboszló, október 13.
Szennyvíztisztítás Melicz Zoltán Egyetemi adjunktus
SZENNYVÍZTISZTÍTÁS.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Organica gazdálkodás Szennyvíztelep.
ESZKE Egyedi Szennyvízkezelési Munkacsoport Az egyedi szennyvízkezelés helye a vizek jó állapotának biztosításában Fésűs András KSZGYSZ-ESZKE munkacsoport.
TÁMOP H ulladékgazdálkodás Kocsis György Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.
szakmai környezetvédelem megújuló energiák 1.
Vízfelhasználás minőségi követelményei
Újrahasznosítás: meddig éri meg?
A Rétköz környezetvédelme
Vízszennyezés.
Zsuga Katalin – Szabó Attila: A Tisza hazai vízgyűjtőterületének ökológiai állapota, környezetvédelmi problémái Győri Katalin Dorottya geográfus III. évf.,
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina. Szennyvíztisztítás A fő szennyező források az ipar, a mezőgazdaság, valamint a lakosság. Forrás:
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Mit lehet és mit kellene tenni?
Áttekintés a magyar hulladékgazdálkodásról Dr. Hornyák Margit
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Komposztálási alapismeretek
Szennyvíz-tisztítás.
Előadó: Kiss Gábor mb. szennyvíz szolgáltatási üzemmérnökség vezető
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
Szűrések hasonlósága 1 Nagykanizsa dec. 3. Modellare necesse est… Tolnai Béla Víz- és szennyvízkezelés az.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Lehatárolási irányok: Árvízvédelem Vízgazdálkodás Természetvédelem, Natura 2000 Energiahatékonyság növelése Megújuló energiaforrások alkalmazása Hulladékkezelés.
Központi Szennyvíztisztító Telep
Levegőtisztaság- védelem 11. Hulladéklerakók okozta légszennyezés.
A LEVEGŐ FELHASZNÁLÁSA,SZENNYEZÉSE
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
A hulladékok környezeti problémái
VAL, VÉL adatlap változásai, önellenőrzés adatlapjai
BME Környezettechnika Szennyvíztisztítás membrántechnológiával MBR technológia MÉRETEZÉSEK Serény József.
Levegőtisztaság-védelem 1. előadás
2030 – A mi városunk A 3 Fázis Lengyel Vivien Pocsai Zsófia
DUNA RÉSZVÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS AZ ÉSZAK- DUNÁNTÚLI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG SZAKMAI FÓRUMA FELSZÍNI.
A TISZA RÉSZVÍZGYŰJTŐ - GAZDÁLKODÁSI TERV FELÜLVIZSGÁLATA AZ ORSZÁGOS VÍZÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG ÉS A KÖZÉP – TISZA - VIDÉKI VÍZÜGYI IGAZGATÓSÁG KÖZÖS SZAKMAI.
Sewage recycling instead of wastewater treatment
Az EU körkörös gazdaság koncepció Hartay Mihály MTVSZ hulladékgazdálkodási szakértő.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Esővíz-hasznosítás. legdrágább kincsünk a víz aki gyűjti az esővizet, Ő mindannyiunk jövőjére és környezetére is gondol. Esővíz-hasznosítás Miért van.
1 III. GREENNOVÁCIÓS NAGYDÍJ PÁLYÁZAT Nevezés kategóriája: Greennovatív gyártó, termelő Pályázati anyag címe: Biomassza kazánokkal a fenntartható termelésért.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Környezetipar, zöld energiák a romániai Partium – Bánát régióban
Dr. Kállay András Arnold
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Csurgalékvíz tisztítás
Előadás másolata:

1 A szennyvíz fogalma Modellare necesse est… A szennyvíz az ipari vagy háztartási vízfogyasztás végterméke, lényegében bármely olyan víz, amely emberi behatásra szennyeződött, illetve eredeti minősége romlott. / Wikipédiavízszennyeződött A szennyvíz (vagy elszennyeződött víz) különböző szennyező anyagok és víz komplex keveréke. A szennyezők nagy részét pontos molekula-összetétellel és szerkezettel nem is lehet, vagy semmiképpen nem szükséges (nem gazdaságos) meghatározni. A szennyvíztisztítás ellenőrzésének analitikai lehetőségei Pulai Judit (VE) - Helmut Kroiss - Karl Svardal (TU Wien - Austria) közleménye alapján Szennyvíz = különböző terheltségű vizek keveréke, amit mi keverünk össze ! Szennyvíztisztítás = törekvés az alkotóelemek szétválasztására.

2 A kommunális szennyvíz mennyiségi aránya és összetétele Modellare necesse est…

3 Az elkülönített gyűjtés és hasznosítás (az összekeverés mellőzése !!!) Modellare necesse est… Kezelni, tisztítani csak a szürkevizet kell !

4 A terminológia átértékelése Modellare necesse est…

5 A szennyvíztisztító telepi tevékenység (az LWWTP) átszabása Modellare necesse est… A hasznosítás maximálása érdekében a teljes iszap- mennyiségmennyiség leválasztandó. A víz megtisztításához nem jöhet szóba az iszapot biofilmhordozóként használó technológia. OPEX és CAPEX értelemben hatékonynak nem minősíthető elveniszapos technológiát fel kell váltsa a biológiai szűrés. Kezelni, tisztítani csak az előülepítő utáni fáradt vizet (used water) kell !

6 Az iszap ártalmatlanítása helyett annak hasznosítása Modellare necesse est… Lehetőségek: Lerakás lerakóban (nem hasznosul) Kiszárítás után elégetés (környezetszennyezés) Mezőgazdasági hasznosítás (termőföldek vízmegtartó képességének növelése érdekében!!) Mezőgazdasági hasznosítás eljárásai komposztálás LIGNIMIX dúsítás

7 Szennyező vagy alapanyag beszállító? Modellare necesse est… A csatornahasználati díj az ügyfél által a közcsatornába bocsátott szennyvíz elvezetéséért és kezeléséért fizetendő szolgáltatási díj. A környezet terheléséért fizetendő díj a „szennyező fizet” elven alapuló adójellegű elvonás, amelyet az állam szed be. Környezet- szennyező volnék? Nem tehetek róla, hogy hasznosítás helyett tisztítanak ! Az alapanyag beszállításért bezzeg nem fizetnek, pedig a hordozóközeget, a vizet is megveszem hozzá! A járulékfizetés kivetésével lekifurdalást ébresztve büntetünk is, ahelyett, hogy környezettudatos csatornahasználatra ösztönöznénk. A csatorna szolgátatás díja:

8 A közműolló zárása nem indokolt Modellare necesse est… Nem lehet cél a közműolló zárása, nem kell mindenütt csatornázni, csak azért, mert az EU mondja!

9 A díjolló zárásának szükségessége Modellare necesse est… Csatornahasználati díj Vízdíj Környezetterhelési járulék A környezetterhelési járulék kivetése téves meglátáson alapszik. A „fizessen a szennyező” elv csak ürügy az adó behajtásához. Nem ösztönöz környezettudatos csatornahasználatra. = rezsicsökkentés

10 Szennyvíztisztítás = környezetszennyezés !!! Modellare necesse est… KOI g/m 3 O 2 Lebontás g/m 3 O 2 CO 2 / (H 2 O +CO 2 ) Keletkező g/m 3 CO 2 Keletkező szennyvíz Mo.-on m 3 /fő/d Lakosság Mo.-on efő Keletkező szennyvíz Mo.-on em 3 /d Keletkező CO 2 Mo.-on t CO 2 /d Keletkező CO 2 Mo.-on kg CO 2 /fő/év Össz CO 2 kibocsátás Mo.-on kg CO 2 /fő/év Keletkező CO 2 kibocsátás Mo.-on % Szennyvíz ,664950, ,26 Fáradt víz ,662310, ,12 A szennyvízhasznosítás feleakkora lábnyomot hagy, mint a szennyvíztisztítás. Az energetika CO 2 lábnyoma messze a legnagyobb!

11 Köszönöm a figyelmet ! Modellare necesse est…

Szennyvíztisztítás helyett szennyvízhasznosítás Modellare necesse est… Tolnai Béla