James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

I S A A C N E W T O N.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
a titokban tartott fekete sebész. Dr. HAMILTON NAKI.
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Speciális relativitáselmélet keletkezése és alapja
Elektrotechnika 7. előadás Dr. Hodossy László 2006.
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
A „tér – idő – test – erő” modell a mechanikában
Statisztikus fizika Optika
Elektrosztatikus és mágneses mezők
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Ezt a frekvenciát elektron plazmafrekvenciának nevezzük.
A mágneses indukcióvonalak és a fluxus
Isaac Newton.
Mágneses mező jellemzése
Georg Simon Ohm Életrajza..
Heinrich Friedrich Emil Lenz [Emilij Hrisztianovics Lenc] ( )
Rejtvény 2 Jedlik Ányos születésének éve
Charles Augustin de Coulomb
Hő és áram kapcsolata.
Issac Newton Gravitáció
Kenyér kihűlése Farkas János
Newton és gravitációs törvénye
Az elektromágneses tér
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Győrik Viktor
Készítette:Povázsony István!
Galileo Galilei élete és munkássága
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Newton gravitációs törvényének és Coulomb törvényének az összehasonlítása. Sípos Dániel 11.C 2009.
Czene Alexandra 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Készítette: Nagy Fruzsina,Czinege Ágnes,Habuczki Milán
Heike Kamerlingh Onnes
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Villamosságtan 1. rész Induktiv úton a Maxwell egyenletekig
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
A nyugalmi elektromágneses indukció
Elektromágneses hullámok
Készítette: Prumek Zsanett
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Hő és az áram kapcsolata
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
William Thomson /Lord Kelvin/
Heike Kamerlingh Onnes
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Emlékeztető Fizika.
Áramkörök : Hálózatanalizis
Villamos töltés – villamos tér
Készítette:Longo Paolo
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Az elektromágneses tér
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása
Elektromosságtan.
A fizika mint természettudomány
Előadás másolata:

James Clerk Maxwell (Edinburgh, 1831. június 13 James Clerk Maxwell (Edinburgh, 1831. június 13. – Cambridge (Anglia), 1879. november 5.), skót matematikus-fizikus. Maxwell volt az, aki egy összefoglaló egyenletrendszerbe írta le az elektromosság és a mágnesesség törvényeit, ezen kívül a nevéhez fűződik a Maxwell-eloszlás, a gázok mozgásának elmélete.

Maxwell korának legjobb matematikusa volt az elméleti fizikusok között Maxwell korának legjobb matematikusa volt az elméleti fizikusok között. A tizenkilencedik század megbecsült tudósa, akinek nagy befolyása volt a huszadik századi fizikára és hozzájárult a természet fizikai alapmodelljének elkészítéséhez. 1931-ben, Maxwell születésnapjának századik évfordulóján, Einstein ezt mondta a munkásságáról: „ A legalaposabb és legtermékenyebb fizikus volt Newton óta.

 Apja földbirtokos volt, aki fiának igyekezett a legjobb nevelést és iskolai képzést biztosítani. Felsőfokú tanulmányait az edinburghi egyetemen kezdte 1847-ben, és folytatta 1850-ben, Cambridge-ben. Itt 1854-ben végzett. 1855-ben a Trinity College-ban tanított. 1856-ban Aberdeenben a Marshall College, majd a londoni King's College professzora lett.

1865-ben felhagyott az oktatással, hogy megírja a 'Tanulmány az elektromosságról és a mágnességről' című, 1873-ban megjelent híres könyvét. 1871-től Cambridge-ben a kísérleti fizika professzoraként adott elő, valamint megtervezte és kifejlesztette a híres cambridge-i Cavendish Laboratóriumot. 48 éves korában erejének teljében gyomorrákban hunyt el. 1855-ben az edinburghi, 1861-ben a londoni Royal Society választotta tagjai közé.

Maxwell-egyenletek James Clerk Maxwell 1864-ben írta le az elektromos és mágneses teret leíró, azok kölcsönhatásait megmutató egyenleteit, melyek amellett, hogy néhány igen fontos következménnyel jártak, pontot látszottak tenni a fény természetéről folytatott évszázadok óta elhúzódó fizikai hitvita végére. Az egyenletek egyenes következményének tekinthetjük a töltésmegmaradás elvét, továbbá fény hullámtermészetének pontos leírását.

Maxwell I. egyenlete / törvénye (Gauss tétele) Akárhogyan veszünk fel a térben egy zárt felületet, a ki- és belépő erővonalak számának különbsége mindenkor a felület által körülvett elektromos töltések algebrai összegének 1/e0-szorosát adja:

Maxwell II. egyenlete / törvénye (Faraday indukciós törvénye) Időben változó mágneses fluxust körülölelő bármely zárt görbére az elektromos mező örvényerőssége:

Maxwell III. egyenlet (Gauss mágneses törvénye)  A mágneses mező forrásmentes (nincsenek mágneses töltések), vagyis bármely zárt felületen áthaladó teljes mágnese indukciófluxus zérus, azaz bármely térrész mágneses forráserőssége nulla:

Maxwell IV. egyenlete / törvénye (Ampére-féle gerjesztési törvény)  Az elektromos mező időbeli változása örvényes mágneses mezőt kelt: eltolási áram ahol eltolási áram

 Az utókor sem feledkezett meg róla: a cgs rendszerben a mágneses fluxust róla nevezték el maxwellnek (jele: Mw), hazájában több egyetemi épület és a legnagyobb csillagászati távcső viseli a nevét, a Cavendish Laboratóriumhoz a Maxwell út vezet. Ami a legérdekesebb: a Vénuszon egyetlen olyan természeti képződmény van, ami férfi nevét viseli: a Maxwell hegység. Mivel az általa megalkotott egyenletek a fény minden tulajdonságát leírják, sírkövére az Ótestamentum harmadik versének parafrázisa került – ahogy Károli Gáspár számunkra magyarította – „Ackor monda az Isten” – az idézet további része „Légyen világosság, és lőn világosság” helyett – Maxwell négy egyenlete. Ennél nagyobb megtiszteltés tudóst nem érhet. Az utókor véleménye a tudósról:

Készítette: Dudás Csenger Dávid 10. d. Források: Wikipédia ujszo.com Sulinet Források: Wikipédia ujszo.com Sulinet