A helyes táplálkozás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Egészségtudatos táplálkozás
Táplálkozási alapfogalmak
Alap Termékek.
Aktív, egészséges életmód
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Általános táplálkozás
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Gyermekkori sajátosságok
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS ALAPELVEI
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Sertéshús helye az egészséges táplálkozásban
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Flavon max termékcsalád
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Mese a tejről.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
A magyar lakosság táplálkozásának jellemzői
A helyes táplálkozás.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Egészség Betegség.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Tápanyagok.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
HOGYAN ÉLJÜNK EGÉSZSÉGES,HOSSZÚ ÉLETET ? Azt mondják naponta meg kell enni egy almát, mert: " mindennap egy alma az orvost távol tartja „
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Egészséges életmód.
Tegyünk az elhízás ellen!
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSOK AZ EGÉSZSÉGES ÉLET MEGŐRZÉSÉHEZ RÁCZ MÓNIKA dietetikus okl. táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM TÁMOP B-14/
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
10. rész :Táplálékunk összetevői Ásványi anyagok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
Gyümölcs Munkácsy Mihály Ált. Isk. Pápa 3. Évfolyam 61 tanuló.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészséges táplálkozás
10. rész :Táplálékunk összetevői
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

A helyes táplálkozás

Miért fontos egészségtudatosan táplálkozni? Mert amit megeszel, abból leszel Te! Mert az élelmiszerek fontos összetevői segítenek, hogy a tested jól működjön. Mert a betegségeket meg tudjuk előzni, ha egészséges dolgokat eszünk. Mert fontos, hogy hogyan nézünk ki!

Megfelelő étkezés Mitől megfelelő??? Attól, hogy az egyénre van szabva, mennyiségi és minőségi téren is. A szükséglet függ: Nemtől Kortól Fizikai aktivitástól Öröklött tulajdonságoktól Tápláltsági és egészségi állapottól

Energiaegyensúly Energiafelvétel Energialeadás Ha több energiát veszünk fel, mint amit leadunk, akkor hízunk. Ha több energiát égetünk el, mint amennyit felveszünk, akkor fogyunk.

Hogyan számoljuk ki hogy mennyi energiára van szükségünk? Alapanyagcsere energiaszükséglete + Munkavégzés energiaszükséglete + Egyéb tevékenység energiaszükséglete ------------------------------------------------ Az egyén energiaszükséglete

Kiegyensúlyozott táplálkozás A teljes kiőrlésű gabonafélék alkossák az étrended alapját. Előnyei: fontos szénhidrátok, élelmi rostok, vitaminok ásványi anyagok forrása.

Kiegyensúlyozott táplálkozás Zöldségfélékből és gyümölcsből legalább napi 4–5 adag ajánlott. Előnyei: élelmi rostok, vitaminok, ásványi anyagok forrása.

Kiegyensúlyozott táplálkozás A tej és a tejtermékek szintén naponta fogyasztandók. Előnyei: fehérje kalcium

Kiegyensúlyozott táplálkozás Sovány (csirke, sovány felvágottak) húst naponta, halat legalább hetente egyszer fogyasszunk! Előnyei: fehérje, ásványi anyagok (Fe) vitaminok esszenciális zsírsavak.

Feladat:

További ajánlások Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Részesítsük előnyben a gőzölést. Együnk kevésbé zsíros ételeket Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás, vagy a pürésítés. Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

További ajánlások Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket. Ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. De a legtökéletesebb ital a tiszta IVÓVÍZ! Naponta legalább 2-3 liter vizet kell meginnunk. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Rendszeresen, naponta többször is, együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét.

További ajánlások Naponta négyszer-ötször étkezzünk.

a megfelelő táplálkozás mellett az ideális testtömeg alakul ki !

feladat