ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Allergia.
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
Táplálékok, tápanyagok
B-vércsoport.
Testünk építőkövei: A vitaminok
A vitaminok és ásványi sók
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A rák, a helyes táplálkozás és életmód
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
TÚLÉRZÉKENYSÉGI REAKCIÓK
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
Reformtáplálkozás.
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Immunrendszer Betegségei.
Táplálkozási szervrendszeri betegségek,tünetek,kezelések
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A helyes táplálkozás.
Az anyatejes táplálás jelentősége
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Horváth Krisztián A Vitamin.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Hogyan Működik? Normál körülmények között egyensúly van a savi és lúgos tulajdonságú vegyületek között. Az egyensúlyt a vér puffer rendszere, a tüdő és.
Nano Silver.
„Foglakozz az egészségeddel, nem lesz gondod a betegségeddel!” Oriflame egészségmegőrző termékek.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Készítette:Nievel Lajos. Az első és legkézenfekvőbb dolog az, hogy igyekszünk étrendünket alapanyagokból összeállítani. A hús, a zöldség, gyümölcs, magvak,
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
VITAMINOK.
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Bakteriális fertőzések
Aktív, egészséges életmód
Növényi rostok Cellulóz
Nitrogénmentes kivonható anyagok, emészthető szénhidrátok
Testi - lelki egyensúly
Testünk építőkövei – a vitaminok
Glutén-érzékenység, Lisztérzékenység
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
Tápanyagaink.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
Táplálékallergia, asthma, atópia Dr Gruber Szilvia Leonard Fromer, MD Diagnosis and Management of Food Allergies.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Dr. Borsos Terézia Mi a góc? Klikk a folytatáshoz!!!
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Egészségtudatos gasztronómia
Nitrogénmentes kivonható anyagok
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

ÉTELALLERGIA ÉTELINTOLERANCIA A rák és az állati fehérjék kapcsolata

Ételallergia és ételintolerancia Emésztőrendszer a felelős Minden 3. 4. ember érintett A tünetek csak órák-napok múlva jelentkeznek Súlyossága függ az elfogyasztott mennyiségtől Immunrendszer a felelős A lakosság 5-7 %-a érintett Azonnali heves immunreakció Már kis mennyiségű étel is előidézi

Ételallergia és ételintolerancia Tünetek: Fejfájás, hasfájás, puffadás, asztma, székrekedés,bőrproblémák, Gyulladásos folyamat IgG Tünetek: Bőrviszketés, kiütés, légszomj Antitest termelés: immunglobulin E (IgE)

Érlelés, szárítás során baktériumok hatására sok hisztamin képződik Bor, kolbász, csokoládé intolerancia Érlelés, szárítás során baktériumok hatására sok hisztamin képződik Fogyasztásukat követően: - Fejfájás, - Hányinger, - Hányás, - Hasmenés, - Viszketés, - Bőrpír.

Halak, sajtok, húsok frissen fogyasztva nem okoznak problémát Hisztamindús ételek Halak: tonhal, szardínia, szardella, hering, szárított, füstölt halak Sajtok: ementáli, gouda, camembert, cheddar, minden penészes és füstölt sajt. Szalámik: kolbászok, füstölt sonkafélék. Zöldségek: savanyú káposzta, kovászos uborka, spenót, paradicsom, avocado, gombák, kiwi. Alkoholok: vörösbor, fehérbor, pezsgő, sör. Gyümölcsök: citrus félék, banán, körte, szamóca, szilva Csokoládé, kakaó, kávé, fekete tea , mustár, ketchup, mogyoró félék. Halak, sajtok, húsok frissen fogyasztva nem okoznak problémát

Laktóz malabszorpció - laktóz intolerancia Oka: a tejcukrot bontó laktáz enzim hiánya,csökkent működése Malabszorpció (felszívódási zavar) felszívódási zavar intolerancia A tejcukor felszívódása csökkent vagy egyáltalán nem történik meg nincsenek kóros tünetek vannak kóros tünetek

Laktóz-intolerancia A Föld lakosságának 70-80 %-a érintett Primer (élethosszig tartó) Szekunder (elmúlhat) Gyakran (kb. 60 %-ban) társul fruktóz- intoleranciával (a gyümölcscukor felszívódása/bontása is zavart)

Laktóz-intolerancia 1.) Diszacharidok = kettős cukrok ( laktóz, szacharóz, maltóz) 2.) Bontás monoszacharidokká (glukózzá, galaktózzá) laktáz, maltáz, isomaltáz enzimekkel Ezek hiányában bakteriális emésztés ecetsav, vajsav képződés  gázok (H2, CO2, metán) keletkeznek

A laktóz-intolerancia tünetei Erős puffadás Hasi görcsök Fejfájás Híg hasmenés Fél dl tej laktáz hiányában 1,5 liter gázt termel

A másodlagos laktáz hiány Oka: Gyulladásos bélbetegségek Lisztérzékenység Ételallergia Gyógyszerek Besugárzás Kemoterápia Kórokozók (E. coli, Peptostreptococcus)

Kimutatása, kezelése H2 kilégzéses teszt (hivatalosan elfogadott) Biorezonancia Voll-teszt Vega teszt Eliminációs étrend  laktózmentes diéta Laktáz enzim pótlása orálisan (tablettás formában)

A glutén-intolerancia Glutén: (sikér) egyes gabonákban lévő fehérje gliadin glutenin allergizál, mert a szervezet nem képes lebontani, csak összekapcsolódik a bontásért felelős enzimmel  gliadin+enzim komplex  a szervezet idegen anyagként azonosítja  antitest termelés beindulása

Szervezetre gyakorolt hatása A vékonybél nyálkahártyájának gyulladása A bélbolyhok elhalnak Bizonyos enzimek termelődése leáll, vagy csökken Emésztési és felszívódási zavarok(vitamin, ásványi anyag hiány) Gombák, baktériumok elszaporodása

Szervezetre gyakorolt hatása A gliadin-enzim komplex a véráramba kerülve mindenhova eljut  lerakódik bújtatott gluténérzékenység (kaméleonként viselkedik) Multiszisztémás „betegség”  az egész szervezetet érinti

Klasszikus cöliákia tünetei evés utáni puffadás, hasfájás gyakori, néha étkezés után azonnali hasmenés, gyakran bőrtünetek (pl. ekcéma), A bélbolyhok sérülése miatt laktóz-intolerancia is !

Bújtatott cöliákia tünetei puffadás, légúti allergiák, bőrproblémák (ekcéma, akne, dermatitis herpetiformis (DH), psoriasis, urticaria…) székrekedés, hasmenés, migrénes fejfájás, nőgyógyászati zavarok, meddőség, hypertonia, I.tip. diabétesz,

Bújtatott cöliákia tünetei Gyulladásos bélbetegségek (Crohn, colitis ulserosa, IBS…) ízületi panaszok, szívizom elfajulások, vérszegénység, idegesség, depresszió, alvászavarok, csontritkulás, daganatos betegségek (főleg emésztőrendszeri), hormonális diszbalanszok (gyakori a pajzsmirigy) gyakorlatilag bármilyen tünetet okozhat…

Gyermekkorban veszélyes ! Gyermekkorban a fel nem ismert és kezeletlen lisztérzékenység, súlyos fizikai és szellemi fejlődési zavarokat okozhat. Oka: a felszívódási zavarból fakadó súlyos vitamin-, és ásványianyag hiány.

Diagnosztika Voll-teszt Vega teszt Vér (hivatalosan elfogadott) Vékonybél biopszia (hivatalosan elfogadott)

Minél később vezessük be a laktózt és a glutént ! 3 éves kor előtt nem szabadna adni a tejtermékeket és a gluténtartalmú gabonákat!! Erősebb immunrendszer, Kiegyensúlyozott bélflóra, Kevesebb felsőlégúti allergia, Kevesebb beteg gyermek….és felnőtt.

Kizárólag az eliminációs étrend ! Gyógymód Kizárólag az eliminációs étrend ! A bélbolyhok gyógyulási ideje függ a sérülés mértékétől, de átlagosan 3-8 hónap. A regenerációs szakaszban javasolt kerülni az állati fehérjéket, és minden olyan ételt, ami erősen savasít !!

Amit ki kell zárni az étrendből: Minden fajta búza (tönköly, kamut is) Rozs, Árpa, Zab, Tritikále (búza-rozs keresztezése), Hidrolizát búzafehérje, Szejtán, sikér, Sör, vodka, whisky, Maláta, gabonakávé Ezekből készült dara, korpa, szójaszósz, mely búzát is tartalmaz

Rejtett formában glutént tartalmazhatnak: Táplálékkiegészítők, gyógyszerek, Fogyókúrás italok, Import zöldalma Mirelit hasábburgonya, Konzervek, kész- és félkész ételek, Vegeta, Tejdesszertek, joghurtok, kefirek, tejföl, Holland tipusú sajtok, Húskészítmények, Pudingok, Öntet-, és levesporok, Instant kakaó, kávé, Sütőpor.

Amit szabad enni Rizs, Kukorica, Köles, Amarant, Quinoa, Hajdina, Szója, Hüvelyesek Szentjánoskenyérfamag-liszt, Hüvelyesek és lisztjeik, Szentjánoskenyérfamag-liszt, Lupinliszt, Guarmagliszt, Nyílgyökérliszt, Maniókaliszt, Tápiókaliszt, Tara gumi Xantán gumi

Beszerzési források Táplálékallergia boltok Gyógynövény/ bioboltok Tesco DM Müller drogéria Spar / Interspar internet

A helyes ételtársítás PÁROSÍTHATÓ NEM PÁROSÍTHATÓ GABONÁK zöldségek, hüvelyesek, tésztafélék, aszalt gyümölcsök, olajos magvak gyümölcsök, burgonya. ZÖLDSÉ-GEK gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, tésztafélék gyümölcsök HÜVELYESEK gabonafélék, zöldségek, olajos magvak, tésztafélék gyümölcsök, burgonya OLAJOS MAGVAK gabonák, zöldségek, burgonya, olajos magvak, hüvelyesek, tésztafélék GYÜMÜLCSÖK Csak önmagukban-, egymással nem keverve fogyaszthatók gabonák, olajos mag vak, hüvelyesek, burgonya, zöldségek.

az étrend fontossága a daganatos betegségek kezelésében A RÁK ÉS AZ ÁLLATI FEHÉRJÉK KAPCSOLATA avagy az étrend fontossága a daganatos betegségek kezelésében

Mi a baj az állati fehérjékkel? A húsfogyasztás a civilizáció, a jólét szimbóluma lett. Divatos diéták, melyek a fehérjefogyasztásra (húsfélék, tejtermékek, tojás) helyezik a hangsúlyt (pl. déli parti diéta, Atkins-diéta…) Egyre több a bizonyíték arra, hogy a modern fehérjehóbortok sokféle egészségügyi problémával hozhatók kapcsolatba.

TÉNYEK ÁLLATI FEHÉRJÉK (hús, húskészítmények, tej, tejtermékek, tojás) Nyákképzést indukálnak Erősen savasítanak (emésztéskor kén-, és salétromsavra bomlanak) Hormonokat, antibiotikumokat tartalmaznak Kedvezőtlen aminosav összetétele miatt növelik a rák kialakulásának kockázatát (pl. bélrák, bőrrák …)

INICIÁCIÓ (bevezetés) PROGRESSZIÓ (előrehaladás) A RÁK 3 FÁZISA INICIÁCIÓ (bevezetés) PROMÓCIÓ (beindulás) PROGRESSZIÓ (előrehaladás)

Mutáns, rákra hajlamos sejtek keletkeznek I. INICIÁCIÓ Mi szükséges ahhoz, hogy a rákra hajlamos sejtek létrejöjjenek? Vegyi anyagok (karcinogének)  a normális sejteket genetikailag módosítják: INICIÁCIÓT hoznak létre Mutáns, rákra hajlamos sejtek keletkeznek Az utódsejtek és leszármazottaik örökre károsodottak maradnak (irreverzibilis folyamat)

A fehérjék és az iniciáció Kísérletekkel bizonyították, hogy kevesebb állati fehérje kisebb enzimaktivitást indukál Kevesebb karcinogén tud a DNS-hez férkőzni Alacsony szintű fehérjebevitel drámai módon csökkenti a rák iniciációját

II. PROMÓCIÓ A rákra hajlamos sejtek készen állnak a növekedésre és az osztódásra  ha adott az összes feltétel, beindul a folyamat  idővel látható tumor lesz belőlük. Ha csak egy feltétel is hiányzik, a folyamat stagnál, nem indul be a növekedés.

A promóció reverzibilis folyamat. Itt válnak bizonyos táplálkozási tényezők nagyon fontossá. Promóterek: elősegítik a folyamat beindulását pl. állati fehérjék, gombatoxinok szöveti acidózis, oxigénhiányos szövetek Antipromóterek: gátolják a daganat beindulását pl. növényi alapú étrend, lúgos víz, pozitív gondolkodás, rendszeres méregtelenítés

A fehérjék és a promóció II. csoport Az étrend 20 % állati fehérjét tartalmazott I. csoport Az étrend 5 % állati fehérjét tartalmazott Nagyobb mennyiségű karcinogénnel fertőzték meg Kisebb mennyiségű karcinogénnel fertőzték meg

A gócok fejlődése, szinte kizárólag az elfogyasztott fehérjék mennyiségétől függ, a bevitt karcinogén mennyisége nem mérvadó. A fehérjebevitel csökkentésével alvó állapotban tarthatók a gócok. DE: a szervezet emlékszik a korábbi „karcinogén inzultusokra”  a fehérjebevitel emelkedésével ismét megindul a növekedés !

A gócok csak akkor kezdenek növekedni, ha a fehérjebevitel meghaladja a test növekedéséhez szükséges maximum értéket azaz - ha a szükségesnél több fehérjét viszünk be. Felnőtt ember szükséges napi adagja: 50-60 gramm !! A növényi fehérjék egyetlen esetben sem mozdították elő a gócok növekedését !

III. PROGRESSZIÓ Az előrehaladott ráksejtek csoportja elszaporodik, és a betegség elhatalmasodik. Ha kitör a kiindulási helyéről  áttéted ad

Egészséges étrenddel, életmóddal és pozitív gondolkodással a rosszindulatú daganatos betegségek jelentős hányada visszafordítható lenne ! A táplálkozási szokások megváltoztatása csakis úgy képzelhető el és tartható fenn hosszú távon, ha az emberek hisznek a bizonyítékoknak és saját maguk megtapasztalják jótékony hatásukat !

Az egészségének megőrzése minden ember saját felelőssége ! Akinek most nincs ideje az egészségére, annak később annál több időt és pénzt kell fordítania a betegségére!

„ Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad (Hipokrates)