Atommaghasadás,Láncreakció

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Atombomba A hasadó bombában ugyan az játszódik le, mint a reaktorban, azzal a különbséggel: nincs szabályozás, nincs hűtés. A bomba működésének feltétele,
Kivonat a 6-12 óra anyagaiból
A maghasadás és a magfúzió
Magfizikai kísérletek és a chicagoi fél watt
Alacsony hatáskeresztmetszetek mérése indirekt eljárásokkal Kiss Gábor Gyula ATOMKI Debrecen.
Energia a középpontban
Radioaktivitás és atomenergia
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Energia a középpontban
Kell-e nekünk nukleáris energia? Ronczyk Tibor
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Atomenergia-termelés
Villamosenergia-termelés atomerőművekben
Atommag modellek.
Súlyos üzemzavar Pakson
Az első atombombák, Hiroshima, Nagaszaki
Áram az anyag építőköveiből Dr
Kaprielian Viken Márk Vincze István
A nukleáris energia Erdős-Anga János.
Atomenergia felhasználása
A Hidrogénbomba Varga Tamás NBKS0031ÁÓ.
és gyakorlati alkalmazásai Energetikai Szakközépiskola, Paks
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 5. előadás
ÁLTALÁNOS GÉPTAN Előadó: Dr. Fazekas Lajos.
Az energia fogalma és jelentősége
Az alternatív energia felhasználása
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Igen tudjuk, hogy ez csak egy prezentáció lesz...
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Sugárzástan 4. Magreakciók Dr. Csurgai József
Atomfegyverek működése Hatásai
Az atommag.
Magfúzió.
Maghasadás és láncreakció
Az atomerőművek.
Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzéseIKI - Izotóp Kft közös ülés ápr. 26 Nukleáris anyagok azonosítása és jellemzése Az MTA Izotópkutató Intézetében.
Izotóp Kft. K+F Fórum, Bp Javaslat új ki-be kapcsolható 241 AmBe neutronforrásra Veres Árpád.
A sugárzások és az anyag fizikai kölcsönhatásai
Atomenergia.
A stabil izotópok összetartozó neutron- és protonszáma
Atomerőmű Tervezet Herkulesfalva október 1. Gamma Atomerőmű-építő Zrt.
Az atommag 7. Osztály Tk
Az atommag szerkezete és mesterséges átalakítása
Rádióaktivitás Illusztráció.
Az atom felépítése.
Atomerőművek Energiatermelés és Környezetvédelem.
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
Paul Adrien Maurice Dirac ( )
A maghasadás és a láncreakció
Az az atomerőművek energiatermelése, biztonsága és környezeti hatásai
A kvantum rendszer.
Rendszerek energiaellátása
Pálkövi Botond Az Atombomba.
Az atommag alapvető tulajdonságai
Úton az elemi részecskék felé
Làncreakcio ès felezèsi idő
RAdiOaktivitás, nukleáris energia
Az atom reaktor Készítette: Torda Livia II/6.
SZILÁRD LEÓ (1898. FEBRUÁR 11. – 1964.MÁJUS 30.) KÉSZÍTETTE: RAJ NIKOLETT 11.C.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
Atombombák és atomreaktorok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz.
Atomenergia.
A) hidrogénizotóp (proton)_____1H1 B) hidrogénizotóp (deutérium)__1H2
Készítette: Szanyi Zoltán RJQ7J0
ATOMMAGFIZIKA Chadwick Marie Curie Becquerel Szilárd Leó Teller Ede
A maghasadás és a magfúzió
Nukleáris energia alkalmazásai
Előadás másolata:

Atommaghasadás,Láncreakció Készítette: Veres József

Atommaghasadás atommaghasadás – az atomenergia felszabadításának egyik módja, nehéz atommagok átalakulása, amelynek során az atommag két (ritkán három), kö­zepes tömegű atommagra hasad szét. Az urán és a nála nehezebb transzurán elemek képesek spontán maghasadásra, ekkor az atommag külső behatás nélkül hasad. A gyakorlatban fontosabb a valamilyen részecske befogásával, elsősorban neutronnnal kiváltott (indukált) maghasadás. A maghasadás fo­lyamatában neutronok lépnek ki, ez teszi lehetővé az önfenntartó lánc­reakció megvalósítását: a neutronnal kiváltott hasadásban felszabaduló ne­utronok újabb és újabb hasadásokat idéznek elő. Az atombombában sza­bá­lyozatlanul megy végbe a láncreakció. Az atomreaktorokban a láncreakciót szabályozzák, ezért működésük biztonságos, az energiafelszabadulás egyen­letes. Az atommagból felszabaduló energia a hasadási termékek mozgási energiájában jelenik meg, a középnehéz atommagok lelassulva energiájukat átadják a hűtőközegnek. A keletkező hasadási termékek között sok a radi­oaktív izotóp, ezért a kiégett fűtőelemek kezelése nagy elővigyázatosságot kíván. – A jelenséget O. Hahn és F. Strassmann fedezte fel 1938-ban, el­mé­leti értelmezését Lisa Meitner és O. Frisch adta meg. Az első atomreaktor az Egyesült Államokban épült meg a Manhattan terv keretében 1942. de­cem­berben, az első atombomba-kísérletet 1945. július 16-án hajtották végre az USA-ban.

Szabályozott és Szabályozatlan láncreakció A termikus neutronok a 235U magokat esetről esetre különböző hasadványpárokra "robbantják", miközben változó számú (jellemzően 2-3) neutron szabadul fel. Az animáción látszik, hogy nem minden keletkező neutron okoz újabb hasadást. Egy részük elvész: főleg azok, amelyek a hasadási zónát jelképező golyómátrix peremén vannak. A veszteség dacára a bemutatott példában a hasadások száma generációnként megduplázódik (1 → 2 → 4 → 8, azaz 2n), vagyis exponenciálisan nő. (Ez persze csak addig mehet így, ameddig van bőven hasadóanyag.) Szabályozott láncreakció Ha gátat akarunk vetni a hasadási lánc exponenciális növekedésének, akkor olyan anyagot (pl. kadmiumot) kell a hasadó anyag közé juttani, amelynek magjai nagy valószínűséggel (vagyis nagy hatáskeresztmetszettel) nyelik el a neutronokat. Erre szolgálnak a mozgathatható szabályzórudak. Az adott példában a rudak addig a határig vannak betolva, amikor még nem állítják le a láncreakciót, de nem is engedik felgyorsulni azt, és ezért a hasadésok száma generációtól generációra állandó marad. Vészleállás esetén a rudakat igen gyorsan a zónába juttatják, hogy a lánc nyomban megszakadjon.

Az atomreaktor felépítése  Üzemanyag (Üzemanyagkötegek) Moderátor Reflektor Hûtõkörök

Az atomreaktor működés Maghasadás Láncreakció

Láncreakció A láncreakció általánosan események, folyamatok gyors egymásutániságát jelenti, amiben egyetlen esemény sok egyéb, általában a kiváltó okhoz hasonló eseményt indít el. Láncreakció bekövetkezhet a természetben, a társadalomban, az atommagok bomlásában (nukleáris láncreakció), de a lelki életben is. A láncreakciót egy ok váltja ki, amely katalizátorként (iniciátorként) viselkedve elindítja a folyamatokat, és több lépcsőben létrehoz egy új állapotot. A láncreakció egyik szemléletes, sarkított példája a „pillangóeffektus”, amely a determinisztikus káosz megnyilvánulási formája. Eszerint, ha például az Amazonas őserdejében egy pillangó a korábbi szokásától eltérően nem kettőt, hanem hármat legyint a szárnyaival, ennek következménye később akár egy tornádó is lehet a Florida félszigeten.

Atombomba Az atombomba energiáját urán vagy plutónium hasadása szolgáltatja. Egy neutron által elõidézett hasadás során átlagosan 2-3 neutron szabadul fel, és ezek a neutronok újabb hasadásokat idézhetnek elõ. Annak a feltétele, hogy egy láncreakció önállóan fennmaradjon az, hogy a reakcióban keltett neutronok átlagosan legalább egy újabb hasadást idézzenek elõ. A hasadás során felszabaduló neutronok újabb hasadást kelthetnek, elnyelõdhetnek a bomba anyagában és kiléphetnek a felületen. Ez a három folyamat meghatároz egy kritikus tömeget, mely alatt a kilépõ és elnyelõdõ neutronok miatt nem tud önfenntartó láncreakció kialakulni. Mekkora ez a kritikus tömeg? Tegyük fel, hogy a bomba gömb alakú és hogy a neutronsûrûség az anyagban állandó (ez utobbi feltétel biztosan csak közelítés)! A gömbtérfogatban lévõ hasadóanyag tömege legyen: M. A hasadások száma a tömeggel arányos és tegyük fel, hogy hasadásonként átlagosan 2 neutron keletkezik, így a keletkezõ neutronok száma 2aM. A láncreakció feltétele, hogy a hasadások során keletkezett neutronok száma (2aM) ne legyen kisebb, mint az új hasadást elõidézõ (aM), elnyelõdõ (bM) és a felületen kiszökõ (cF) neutronok számának összege.