MODELLEZÉS, MODELLHASZNÁLAT A MEZŐGAZDASÁGI KUTATÁSBAN ÉS GYAKORLATBAN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Összetett kísérleti tervek és kiértékelésük:
Advertisements

I. előadás.
Kvantitatív módszerek
Kvantitatív Módszerek
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Kalman-féle rendszer definíció
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Számítógépes algebrai problémák a geodéziában
Címkézett hálózatok modellezése
Csoportosítás megadása: Δx – csoport szélesség
Lineáris és nemlineáris regressziók, logisztikus regresszió
Főkomponensanalízis Többváltozós elemzések esetében gyakran jelent problémát a vizsgált változók korreláltsága. A főkomponenselemzés segítségével a változók.
Mérési pontosság (hőmérő)
Becsléselméleti ismétlés
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. VI. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Ozsváth Károly TF Kommunikációs-Informatikai és Oktatástechnológiai Tanszék.
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
A jelátvivő tag Az irányítástechnika jelátvivő tagként vizsgál minden olyan alkatrészt (pl.: tranzisztor, szelep, stb.), elemet vagy szervet (pl.: jelillesztő,
III. előadás.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Modellezés, mint módszer bemutatása KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
KÖZMŰ INFORMATIKA NUMERIKUS MÓDSZEREK I.
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
Varianciaanalízis 12. gyakorlat.
AZ ÉLETTANI PARAMÉTEREK MINŐSÉGELLENŐRZÉSE
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Kovarianciaanalízis Tételezzük fel, hogy a kvalitatív tényező(k) hatásának azonosítása után megmaradó szóródás egy részének eredete ismert, és nem lehet,
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VI.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Regresszióanalízis.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
INFORMATIKA Terület- és Településfejlesztési szak
Egytényezős variancia-analízis
Számítógépes szimuláció A RITSIM-2000 rendszer ismertetése.
Kvantitatív Módszerek
Idősor elemzés Idősor : időben ekvidisztáns elemekből álló sorozat
EUTROFIZÁCIÓ MODELLEZÉSE: DINAMIKUS MODELLEK
Hipotézis vizsgálat (2)
Hipotézis-ellenőrzés (Folytatás)
A sztochasztikus kapcsolatok (Folyt). Korreláció, regresszió
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Lineáris regresszió.
Adatleírás.
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai
© Farkas György : Méréstechnika
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
I. előadás.
A kombinációs táblák (sztochasztikus kapcsolatok) elemzése
Dr. Takács Attila – BME Geotechnikai Tanszék
A kapacitív termés-szimulációs modell „Környezetgazdasági modellek”, 2009 Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Bevezetés a méréskiértékelésbe (BMETE80ME19) 2014/
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Regresszió-számítás március 30. Dr. Varga Beatrix egyetemi.
Valószínűségszámítás II.
Szimuláció.
TERMÉKSZIMULÁCIÓ Modellek, szimuláció 3. hét február 18.
Kutatási beszámoló 2002/2003 I. félév Iváncsy Renáta.
A számítógépes elemzés alapjai
Szimuláció. Mi a szimuláció? A szimuláció a legáltalánosabb értelemben a megismerés egyik fajtája A megismerés a tudás megszerzése vagy annak folyamata.
Gazdaságstatisztika Gazdaságstatisztika Korreláció- és regressziószámítás II.
Manhertz Gábor; Raj Levente Tanársegéd; Tanszéki mérnök Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék.
A számítógépes elemzés alapjai
Becsléselmélet - Konzultáció
III. előadás.
A talajvízkészlet időbeni alakulásának modellezése
Kísérlettervezés 3. előadás.
A talajvízkészlet időbeni alakulásának modellezése
2. Regresszióanalízis Korreláció analízis: milyen irányú, milyen erős összefüggés van két változó között. Regresszióanalízis: kvantitatív kapcsolat meghatározása.
Dr. Varga Beatrix egyetemi docens
Előadás másolata:

MODELLEZÉS, MODELLHASZNÁLAT A MEZŐGAZDASÁGI KUTATÁSBAN ÉS GYAKORLATBAN Dr. Rajkai Kálmán MTA Talajtani és Agrokémiai Kutató Intézete, Budapest

Mi a modell?   A modell összetett, bonyolult természeti képződmények, objektumok működésének megismerésére létrehozott „egyszerűsített helyettesítő”. Modell típusok   Mechanikus analóg-, elektromos analóg-, és matematikai-, fizikai-, kémiai modellek, stb.

A számítógépes modell „Minden modell egy szakmai szükséglet és egy matematikai lehetőség találkozási pontján jöhet létre.” Juhász-Nagy Pál

A számítógépes modell 2. A fizika, a kémia, a biológia, stb. folyamatait a matematika formanyelvén egyenletek, egyenletrendszerek írják le. Megoldásuk valamely kezdeti értékről indulóan adja a folyamatot leíró modellezés eredményét. Bonyolult folyamatleírás differenciálegyenletekkel történik. Megoldásuk általában numerikus, ezért alkalmazásukhoz a számítástechnika fejlődésére volt szükség. A modell-módszer ma a tudományos kutatás és megismerés eszköze. Kísérlet - a szabadföldi kísérletek mellett - a modell-módszerrel is végezhető.

Modellalkalmazás indokai a kutatásban - A formalizált, az átadható ismeretek kidolgozásának a kényszere miatt; -     Az ismeretek rendszerezésének kényszere miatt; -     A részfolyamatok összekapcsolásának - szintézisének kényszere miatt; -     Mennyiségi ismeretek, a kvantifikálás szükségessége miatt; -    Az elvi vagy a kísérleti eredmények ellenőrzésének a szükségessége miatt;    

Modell „kellékek” és eredmények - Modellparaméterek számértéke (dimenziója) - Nem mérhető paraméterek értéke (dimenziója) -       Predikció, előrejelzés adása -       Modelleredmények megjelenítése (térkép, felület) -       Eredményérték és valószínűség -       Tanulás, tanítás és optimalizálás

Modellek a mezőgazdasági kutatásban 1. -         Fekete-doboz modellek (bemenet-, kimenet-kapcsolt modellek) -         Folyamat-modellek (fizikai, kémiai, biológiai, stb.) -         Transzport modellek (víz- és hőtranszport, áramlás) -         Növekedés modellek (növényi növekedés) -         Transzformációs modellek (szervesanyag-lebomlás) -         Anyagforgalom modellek (nitrogén-körforgalom) -         Egyensúlyi modellek -         Tömegegyensúly modellek -         Energiaegyensúly modellek -         Dinamikus modellek -         Kapacitív modellek (egyszerűsített folyamat-modellek) 

Modell típusok a mezőgazdasági kutatásban 2. -         Determinisztikus modellek (egyenletek, egyenlet rendszerek) -         Mechanisztikus modellek (aktuális ismeretszinten) -         Sztochasztikus modellek (statisztikai eredmény) -         Kvalitatív modellek (verbális ismeretek beépítése) -         Szakértői rendszerek (tudásbázis) -         Vegyes modellek (determinisztikus modell + tudásbázis) -         Konceptuális modellek (a modellezett rendszer elemei és kapcsolódásai)

Számítógépes matematikai modellek 1.      Determinisztikus a)      Mechanisztikus (sebesség-paraméterek) b)      Működési (funkcionális) (kapacitív-paraméterek) 2.      Sztochasztikus (valószínűségi változók) a)      Mechanisztikus (eloszlásfüggvény-paraméterek) b)      Nem-mechanisztikus (sűrűségfüggvény-paraméterek)   Más szempontú felosztás: Cél, Összetettség (komplexitás), Rugalmasság (flexibilitás), Átvihetőség (transzferabilitás) szerint, továbbá: Kvalitatív vagy kvantitatív jelleg Hierarchikus felépítés, vagy Információs szintek szerint. Addiscott és Wagenet (1985) Hoosebeek és Bryant (1992) nyomán

Szerkezet szerinti modell-felosztás Funkcionális (működési) és mechani(szti)kus (működést leképező) modellek Funkcionális: pl. a regressziós egyenletekkel működő, talajvízmozgás modell Mechanikus, pl. a Richard’s egyenlettel működő   A két modell bonyolultsága különbözik. A bonyolult mechanikus modell számítási ideje, - differenciálegyenleteinek numerikus megoldása miatt - lényegesen hosszabb.

A modellek léptéke A modellek a modellezett folyamat szerveződési szintje szerint hierarchikus (egymásra épülő) rendszerbe foglalhatók. Egy szerveződési szint modellje egyben a magasabb szint alrendszerének a modellje, és ugyanakkor az alacsonyabb szint modelljeinek a szintézise.

A talajmodellek lépték szerinti felosztása

Kérdés: Milyen feltételezések (hipotézisek) rendelhetők a különböző (i) szintekre vonatkozó, azonos talajfolyamatot leíró modellekhez? Példa a víz- vagy az oldatmozgás! Válasz: A táblázatban szereplő léptékek mindegyikéhez meghatározott tér- és időskála rendelhető. Nem tanácsos ezért az adott létékre kidolgozott modellt más tér- és időléptékben alkalmazni! Léptékváltás esetében az alkalmazott összefüggések és hipotézisek vizsgálata szükséges. Eldöntendő, hogy megtartható-e a modellben szereplő összefüggés és hipotézis?

A legfőbb modelljellemzők   A szakmai ismeret (formula) és a kapcsolt hipotézis(ek). Eredmény: a formulák összekapcsolásának módja és sorrendje. Modellellenőrzés: mód és lehetőség. Annak megítélése, hogy a számítógépes modell eredményei tekinthetők-e a modellezett rendszer válaszának.   Kalibrálás és validálás: a modellel szimulált értékek összehasonlítása a valós rendszeren mért értékekkel.

A talajfolyamat-modellezés jósága   A modellezés kellően pontos ha, a szabadföldön vagy a laboratóriumban mért talajjellemző értékek, és a talajjellemzőre számított szimulációs eredmények egybeesnek.

A modelljóság statisztikai feltétele   A mért értékek minimálisan mérési hibával, esetenként mintavételi és mérési hibával terheltek. A szimuláció jó, ha a szimulált és a mért értékek eltérése kisebb, mint a mért értékek szórásából, – a mérési és a mintavételi hibából – adódó eltérés (Whitmore, 1991).

Mért és modellezett értékek különbsége kifejezhető a mért és szimulált értékek páronkénti korrelációjával (R), és/vagy az átlagos eltéréssel (M): N M = (1/N)  (yi – xi) i=1 ahol: yi az i-ik mért érték, xi pedig az i-ik szimulációs érték   Ha yi – xi különbség legalább 90 %-a kisebb, mint a megállapított elfogadható érték, a szimuláció megfelelő. További jóság megállapítási lehetőség az un. reziduális hiba elemzése: az eltérés hibanégyzet-összeget a teljes mérési hibanégyzet-összeghez viszonyítják.

Kellő ismétlésszámú mért adat esetén a Student-féle t-próba használható: _ _ t = (y – x ) / SE = d / SE _ _ ahol: y a mért átlag; d az átlagos eltérés a szimulált és a mért átlagos értékek között SE a mérés standard hibája A t-próba csupán kellő számú mérés esetén alkalmazható, amikor a minta szabadságfoka kellően nagy.

A mért és a szimulált értékek véletlen (random) és a nem véletlen (szisztematikus) eltérésének statisztikai elemzése:   A szisztematikus hiba illesztetlenséget fejez ki. A mért értékek és a szimulált értékek eltéréseinek négyzetösszegét (RSS) a véletlen hibát kifejező hiba-négyzetösszegre (SSE), és az illesztetlenséget kifejező eltérés-négyzetösszegre (LOFIT) bontják fel. A négyzetösszeg értékeket a szabadságfokkal elosztva az átlagos négyzetes eltérés (MSE), vagy variancia (MSLOFIT) számítható.

A hiba (MSE)- és az illesztetlenségi variancia (MSLOFIT) F-statisztikával elemezhető (pl. Teng, 1981). Ha az illesztetlenségi hiba nagyobb, mint a véletlen hiba a modellen javítani szükséges!   Az RSS minimumával a modell-paraméterek optimális értéke kereshető, ami egyben a modell mérési adatokra történő illesztését jelenti. A bemutatott statisztika a modellbecslés jóságát jellemzi, összehasonlítható általa a különböző modellek becslési jósága, és segítségével a legalkalmasabb modell választható ki.

Talajtulajdonságok változatossága és modellezési hatásai. A modell alkalmazók a talajtulajdonságok változatosságának a mértékét kell, hogy ismerjék. A következő táblázatban azonos térképezési egységbe tartozó, azonos talajtípus, azonos genetikai szintjeiből vett minták átlagértéke és szórása szerepel (Upchurch, 1988).

Talajtulajdonság-változatosság a mintaméret függvényében.

  Modell-bemeneti információk: paraméterek és adatok Mi a paraméter és mi az adat? Paraméter: mennyiségi állandó, adott esetre. Értéke esetről esetre változhat. A talajnedvesség-tartalom értéke adott nedvességpotenciál mellett a talajra jellemző, de talajonként változó. Adat: időspecifikus, de nem helyspecifikus érték, pl. a csapadék mennyisége, ami nem köthető a talajhoz.

A talajmodellekben a paraméterek jelentőségét az adja, hogy értékük táblán belül is pontról-pontra jelentősen különbözhet. Figyelembe kell venni ezért a paraméterek változatosságát, vagyis az átlagértéken kívül a szórást. A talajmodellek talajparaméterekre mutatott érzékenységét, előzetesen érzékenységi elemzéssel (sensitivity analysis) szükséges megállapítani. Így kiválaszthatók azok a paraméterek, amelyekre a modell a leginkább érzékeny és amelynek értékadása nagyobb gondosságot tesz szükségessé.

Paraméterérték-változás és a modellválaszok alakulása: ÉRZÉKENYSÉG-ELEMZÉS Paraméterérték-változás és a modellválaszok alakulása: a. abszolút értékben b. relatív értékben

Paraméterérték-változás és a modellválaszok alakulása: ÉRZÉKENYSÉG-ELEMZÉS Paraméterérték-változás és a modellválaszok alakulása: a. abszolút értékben b. relatív értékben

Megválaszolandó kérdések 2007. október 16. Megítélése szerint a növényi növekedést a csapadék, a talajtulajdonságok és az agrotechnika függvényében leíró modell milyen „i-ik” modell-léptékben alkalmazható? Milyen módon állapítja meg, hogy mely modellparamétert szükséges mért érték alapján megadni, és melyiket elégséges becsült értékkel?

De Vries et al. (1989) a termés-modellek négy típusát különíti el: 1.típus: A növekedési sebesség csak a fejlődési állapottól (fenofázistól) és az időjárástól (elsősorban a napsugárzástól és hőmérséklettől) függ, s a termőhelynek nincs víz- és tápanyaghiánya. 2.típus: A növekedési sebességet csak a vízellátottság (felvehetőség) limitálja, a növekedési ciklus egy részében, az 1. típus időjárási tényezői és optimális tápanyagellátás mellett. 3.típus: A növekedési sebességet nitrogénhiány limitálja, a növekedési ciklus egy részében, míg a továbbiakban korlátozhatja a vízhiány, illetve a kedvezőtlen időjárás is. 4.típus: A növekedési sebességet a növekedési ciklus egy részében stressztényezők, tápanyaghiány (pl. elégtelen foszforellátottság, vagy más tápanyag hiánya), valamint egyéb károsító tényezők is alakítják.

A termésszimulációs modellek alkalmazhatók: - eddig nem művelt területek termékenységének becslésére (CERES, MACROS, EUROACCESS); új növényfajta adott helyen termeszthetőségének becslésére (MACROS); a klímaváltozás hatásainak felmérésére (CERES, EUROACCESS, SOILN); termés-előrejelzésre (CERES, EPIC, EUROACCESS, SOILN); új agrotechnikai eljárások (öntözési, műtrágyázási változatok) felmérésére (CERES, EPIC, EUROACCESS, MACROS, SOILN); a talajszerkezet romlásának becslésére (EPIC, SOILN); az erózió, a rovarkárok, a gyomosodás, a betegségek hatásainak becslésére (EPIBLAST, WEEDSIM);  energiaerdők hozamának felmérésére (SOIL; SOILN); nemesítési programokban; profit optimalizáló modellel összekapcsolva, gazdaságossági elemzésekben.

Állapotváltozók: a modellalkotó elemek (növényi szervek, talajjellemzők, stb.) állapotát leíró mennyiségek. Időben akkor változnak, amikor a modellalkotó elem kölcsönhatásba lép a környezettel. A termés-modellekben például a talajnedvesség-tartalom és a növényi biomassza két szokásos állapotváltozó. Folyamatok: a modellalkotó elemek kapcsolatának időbeni változása különböző folyamatok eredménye. A termés-modell matematikai függvényekkel leírt összefüggések sorozata. A matematikai függvények az állapotváltozókban a különböző folyamatok eredményeként bekövetkező változásokat is tartalmazzák. A modelleket, amelyekben a folyamatok leírása a hangsúlyos, folyamat-modelleknek nevezik. A termés-modellekben az állapotváltozók időben lassan, folytonosan változnak, azaz folytonos modellek. A diszkrét modellekben az állapotváltozók diszkrét, egész értékkel változnak.