2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sipos Mária – Várnai Zsuzsa MTA NytI Szombathely,
Advertisements

Történeti episztemológia
Átjáró: szférák között - Kulturális antropológia és civil szervezetek. Alkalmazott antropológiai módszerek egy miskolci civil szervezet tevékenységében.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
Munka a zűrös helyzetű fiatalokkal Deák Ferenc Kollégium, március 26.
Mire jó a tudománynak a kommunikáció? Dr. Fábri György MTA kommunikációs igazgató.
A munkabér meghatározásának dilemmái vállalati szempontból IV. Magyar Munkajogi Konferencia október Visegrád Rolek Ferenc vezérigazgató-helyettes.
Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
Kiskereskedelmi verseny és szolgáltatóváltás a hazai árampiacon Paizs László MTA KRTK KTI Budapest, 2012 május 29.
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
A SZOCIÁLGEOGRÁFIA I. ROKONTUDOMÁNYOK
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szakmai kompetenciái a nemzeti értékek és hungarikumok kutatását és népszerűsítését támogató projektek megvalósításhoz.
A fejlesztés hatása a szervezetre
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
III. Kerület Óbuda-Békásmegyer Általános Iskola Medgyessy Ferenc utca
Dobiné Bálint Katalin Protokoll ismeretek
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Iskolák vidéki térségekben A társadalmi átalakulás történeti, kulturális beágyazottsága, ütközőpontjai a Kárpát medencében a XXI. század elején SOPRON.
N ő történet és feminizmus Women’s history kontra gender history N ő történet versus társadalmi nem történet.
Feladatírói tréning Történelem. Dr. Dárdai Ágnes, PhD pte
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
Dr. Magyar Miklós"JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!" „JÁTSZANI IS ENGEDD SZÉP, KOMOLY FIADAT!” „MultiMédia az oktatásban 2007” Nemzetközi Konferencia.
1 Új törekvések a logisztikai közreműködésben Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Prof.emeritus, Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA.
Magyar Regionális Tudományi Társaság III. vándorgyűlése Sopron, november 26. Dr. Kolber István Regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős.
Afrika alul- és felülnézetből Nemzetközi egyenlőtlenségek Afrika szemszögéből France Mutombo Afrikáért Alapítvány
Az EU USA-hoz viszonyított gazdasági versenyképességéről Rácz Margit kutatási igazgató MTA Világgazdasági Kutatóintézet Budapest Országház u. 30.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Hagyományos és internetes társadalmi mozgalmak a taxisblokád és az augusztus 20-i tűzijátékról lemondók Facebook csoportja alapján Országos Tudományos.
Szudán : meghiúsult remények? Készítette: Nagy Gabriella Témavezető: Dr. Molnár Anna Budapest, április XXX. Országos Tudományos Diákköri.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TARTALMAK AZ OKTATÁSBAN A képzés célkitűzései.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
II. Gazdasági unió A, Pénzügyi unió Közös pénz → összemérhetőség, könnyebb elszámolás - Euro bevezetése 2002-ben.
A korhatár-besorolás hatósági gyakorlata
A számok jelentősége: a kvantitatív történetírás témái és módszerei
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
A nemzeti kisebbség oktatása és elhelyezkedése a társadalomban, különös tekintettel a német kisebbségre Készítette: Maráczi Andrea Pécsi Tudományegyetem.
MÚLT ÉS TÖRTÉNELEM Történettudomány és történetfilozófia
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Bevezető előadás Történelemdidaktika Dr. habil. Dárdai Ágnes /I.szem.
2008 február 26.1 Szonda Ipsos-GfK Hungária országos rádióhallgatottsági mérés 2008 január ● Módszertan Módszertan ● 15+ célcsoport  15+ célcsoport 
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
A népesség számának változása Európában
Az MSDP és az DOKZWANG gyűjtemény Magyarországon.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A TÖRTÉNETI FORRÁSOK TIPIZÁLÁSA
Bevezető gondolatok a II. MAKE konferenciához Fertő Imre MAKE május 3.
Verseny és szabályozás 2013 MTA KRTK KTI Bemutató konferencia szeptember 30.
A Mozgássérültek Állami Intézetének bemutatása Február 22. Kogon Mihály igazgató.
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
A nemzeti film fogalma Példa: francia külvárosfilmek.
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Tantárgyi tematika Területi gazdaságtan Nyíregyházi Főiskola, 2007/2008. II. félév Filepné dr. Nagy Éva.
„2007 a médiaszabályzás kezdete” 12. Televízió és hangtechnikai konferencia Budapest, május 2-3. Dr. Sarkady Ildikó MeH, Médiapolitikai Főtanácsadó.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
Az orosz kultúra története 2.
1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
I. generáció II. generáció III. generáció IV. generáció
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
Multimédia.
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

2008. február 22. Budapest 1 A magyar történettudomány az európai egységesülés korában Glatz Ferenc Akadémikus Az MTA Történettudományi Intézetének igazgatója

2008. február 22. 2Budapest Új világtényezők I. Új világtényezők a világban a történettudomány előtt 1.Gaia szemlélet és történettudomány ( Ember és természet viszonyának újragondolása. Az ember előtti és az ember nélküli Gaia) 1.Gaia szemlélet és történettudomány ( Ember és természet viszonyának újragondolása. Az ember előtti és az ember nélküli Gaia) 2. Az új ipari, technikai, kulturális forradalom és a történettudomány új ábrázolási műfajai. Mozgókép, internet. 2. Az új ipari, technikai, kulturális forradalom és a történettudomány új ábrázolási műfajai. Mozgókép, internet. 3. A Föld területigazgatási átrendeződései. 3. A Föld területigazgatási átrendeződései.

2008. február 22. 3Budapest II. Az új haza: Európa haza. Európai Unió és európai identitás. Európai Unió és európai identitás. A hagyomány szerepe az európai identitás kialakításában. A hagyomány szerepe az európai identitás kialakításában.

2008. február 22. 4Budapest III. Az európai egységesülés kihatásai az európai történetírásra. 1 Az Európa-téma művelése. Európa-történet. 2. A lokális történelem betagozódása a kontinentális keretekbe. 3. Regionalitás az európai kontinensen. 4. Tematikai preferenciák váltása a kutatásban. 5. Műfaji preferencia – váltás. 6. A történész hivatás, magatartás változása. 7. Az európa-történeti kutatások és ismeretterjesztés intézményrendszerének kiépítése.

2008. február 22. 5Budapest IV. Következtetések: az évi felzárkózástól elmaradni nem szabad. A mai generációk feladata. 1.) Helyzetfelmérés a magyar történettudományról 1.) Helyzetfelmérés a magyar történettudományról 2.) Az európai és a magyar történelem érintkezéseinek kutatása 2.) Az európai és a magyar történelem érintkezéseinek kutatása 3.) Az európai történelem beillesztésének lehetősége az általános és a középiskolai oktatásba 3.) Az európai történelem beillesztésének lehetősége az általános és a középiskolai oktatásba