Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  1821. augusztus 31.-én Potsdamban született  1894. szeptember 8.-án Charlottenburgban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Neumann János Készítette: Bánfa Ticián.
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Tarczy Lajos Alapiskola Hetény
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
BIOMECHANIKA.
Sir Isaac Newton (1642. jan márc.31.)
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Julius Robert Mayer élete
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Fénysebesség mérése a 19. századig
Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c.
Newton és gravitációs törvénye
Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Készítette:Povázsony István!
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
Készítette: Rédei Anita 10.b
Munka.
Guglielmo Marconi Élete.
Szent Bernadette.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Thomas Young „Minden ember képes arra, amire mások képesek” (Thomas Young)
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Csereklei Levente. Tartalomjegyzék Élete és tanulmányai Későbbi évei Tudományos eredményei Forrás.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Julius Robert Mayer Készítette: Nagy Fanni.
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Charles Augustin Coulomb
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Luigi Galvani Oroszi Eszter 10.b.
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Hő és az áram kapcsolata
Ludwig Boltzmann.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
William Thomson /Lord Kelvin/
Heike Kamerlingh Onnes
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Készítette:Longo Paolo
Samuel Morse
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
A fizika mint természettudomány
Előadás másolata:

Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c

Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban halt meg  Édesanyja Caroline Penn  Édesapja, Ferdinand Helmholtz a potsdami Gymnasiumban filozófiát oktatott  Nemzetisége: német  Foglalkozása: orvos, fizikus, fiziológus  Fontosabb munkái: Energia megmaradás törvénye, szemfenék tükör feltalálása, idegimpulzusok sebességmérése, elektrodinamikai, termodinamikai kutatások, és a termodinamika mechanikai megalapozása

Tanulmányai Eleinte édesapja oktatta otthon, ám tanulmányaival nem haladt jól, de ez pusztán gondolati függetlenségének tudható be. Apja orvosi pályára szánta, viszont Helmholtzot inkább a természettudományok érdekelték. Jelentkezett a Gimnáziumba, mert úgy döntött, fizikus lesz. Ez a vágya anyagi okok miatt nem teljesülhetett, így végül 1837-ben állami ösztöndíjat kapott, hogy orvosnak tanuljon a berlini orvosi intézetben.

Későbbi évei Cserébe nyolc évig tábori sebészként kellett szolgálnia, ám emellett folytatta matematikai és fizikai tanulmányait is. Az energia megmaradásról szóló elméletei ráébresztették környezetét arra, hogy Helmholtz helye nem a hadseregnél, hanem sokkal inkább az akadémián lenne től hét éven át a Königsbergi egyetem fiziológia-professzora volt. Ezután hasonló posztot látott el Bonnban, majd Heidelbergben, ahol egészen 1871-ig élt. Utolsó munkahelye a berlini egyetemen volt fizika-professzorként.

Energia megmaradás  1847-ben a Fizikai Társaság előtt olvasta fel az energia megmaradásról szóló művét. Ez az elmélet materialista nézőpontot sugall, hiszen lényege, hogy minden fizikai változásnak fizikai oka van.  Helmholtz azt vizsgálta az izmok anyagcseréjének tanulmányozása közben, hogy az élő szervezetben hogyan alakul át egymásba a hő és a munka. Felbuzdulva azon, hogy élő erő nem volt szükséges az izom működtetéséhez, megpróbálta bebizonyítani, hogy nem vész el energia az izomműködés során.  Ő volt az első, aki megkülönböztette egymástól a "szabad" és a "kötött" energiát. Ő definiálta a szabadenergiát: F = U - TS.

Idegimpulzusok terjedési sebességének mérése Helmholtz a motoros idegeknél kimográf segítségével mérte a terjedési sebességet, eredményként pedig megkapta, hogy a terjedési sebesség 30 méter másodpercenként. A szenzoros idegeknél elektromos ingerléssel a távolság függvényében végzett elemzéseket, a sebesség itt méter/másodperc volt. Ezek az eredmények nagy hatással voltak a tudomány haladására, a reakcióidő-mérés hátterét jelentették.

Szemfenék tükör (oftalmoszkóp) A szemfenék tükörrel, ezzel a forradalmian új eszközzel (1851) közvetlenül, beavatkozás nélkül vizsgálhatták a retinát, mely a központi idegrendszer része. Eme találmány Helmholtzot világhírűvé tette.

Három szín-elmélet  Thomas Young 1802-es feltevése szerint a szemben háromféle receptor helyezkedik el, és ezek ingerlési mintázatának eredményeképp jön létre a színérzékelés. Ezt az elméletet nagyrészt figyelmen kívül hagyták, ám 50 évvel később Helmholtz kicsit módosította és behozta a köztudatba, így Young- Helmholtz-elméletként vált ismertté.  Helmholtz elméletének az alapja, hogy a szemben háromféle szövet található, melyek külön-külön ingerelve különböző színérzetet váltanak ki (vörös, zöld és ibolya). Ha a három alapszíntől eltérő szín ingerli a szöveteket, akkor nemcsak az egyik fog működésbe lépni, hanem kettő vagy három is valamilyen kombinációban.

Köszönöm a figyelmet