GIMP - a kijelölések (1. rész)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bemutató-készítés PowerPoint.
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Kiss Anett 7
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Készítette: Boros Erzsi
A Powerpoint használata (gyorstalpaló)
Szövegszerkesztés Összefoglalás.
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Weblap szerkesztés HTML oldal felépítése Nyitó tag Záró tag Nyitó tag Záró tag oldalfej tözs.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Az előadásokon oldandók meg. (Szimulációs modell is tartozik hozzájuk)
4. Feladat (2) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Mellár János 5. óra Március 12. v
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Készítette: Pető László
Műveletek logaritmussal
Koordináta transzformációk
Excel: A diagramvarázsló használata
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Műszaki ábrázolás alapjai
A szövegszerkesztő jellemzői
1. Akciógombok elhelyezése
A körlevél készítésének menete
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
,,Én így tanítanám az informatikát”
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Készítette: Szekerczés Szabina
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Ismerkedés az Intézővel
szakmérnök hallgatók számára
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
Prezentáció a prezentációról
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Virtuális Méréstechnika Sub-VI és grafikonok 1 Makan Gergely, Vadai Gergely v
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat - levelező Sub-VI és grafikonok 1 Mingesz Róbert V
Elektronikus tananyag
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Gimp – animációk (1. rész)
Táblázatok.
Az m70.hu regisztrációs folyamatát követheti végig illusztrálva – klikkeivel. Minden kattintásra változik a kép, beúszik a magyarázó szöveg. Két dia között.
Szöveg bevitele, kijelölések, szövegrészek mozgatása, másolása
Számítógépes grafika I. AUTOCAD alapok
Prezentációk készítése
SZÖVEGSZERKESZTÉS III. ~ KARAKTERFORMÁZÁS ~
Az Office 2007 új grafikus felülete
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 3.
SZÖVEGSZERKESZTÉS IV. ~ BEKEZDÉSFORMÁZÁS ~
SZÖVEGSZERKESZTÉS II. SZÖVEGSZERKESZTÉS LÉPÉSEI
Gimp – retusálás (1. rész)
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Bekezdések formázása 2.
Képszerkesztés magas fokon
Grafikai szoftverek Vektorgrafikus Pixelgrafikus Corel DrawCorel Photo-Paint.
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Óra modell készítése Óralap1.
Rajzprogramok Bevezetés a Paint program használatába.
Képszerkesztés magas fokon
Előadás másolata:

GIMP - a kijelölések (1. rész) Bevezetés a kijelölések használatába

Kijelölési technikák bemutatása, gyakorlása A Gimpben a kijelölési technikák ismeretének elsajátítása létfontosságú! A feladatmegoldás során használt fájl neve: Start01.xcf Helye a DVD-n: \Kepf\Gimp\Gyak\ L1\Forr\ A végeredmény:

Feladatmegoldás lépései Készítsünk másolatot a fájlról (Ctrl+D)! Jelöljük ki a másolaton a Téglalap alakú kijelölővel a citromot! (De ne mozgassuk a négyirányú nyíl eszközzel!) Transzformáljuk a kijelölést az átalakító eszközökkel:

Feladatmegoldás lépései Hívhatjuk a helyi menüt is az előző műveletek elvégzésére: Eszközök/Átalakító-eszközök. Próbáljuk ki a különféle transzformáló eszközök hatását a citromon. Visszaállítás: Ctrl+Z

Feladatmegoldás lépései Válasszuk ki az Ellipszis alakú kijelölő eszközt, az áfonya kijelöléséhez. Ha a Shift bill.-t közben nyomjuk, akkor kör alakú kijelölést kapunk! A kép üzenetsorán a nagyítást emeljük 2-400% -ra, a jobb láthatóság miatt. Mozgassuk a képet a kívánt elem megjelenéséig!

Feladatmegoldás lépései Próbáljuk meg kijelölni az eszközzel az áfonyát. Azt tapasztaljuk, hogy a kijelölés a kezdőponttól jobbra-lefelé történik. Ha sikerült kijelölnünk az egérrel az áfonya körvonalát, akkor az ALT bill. nyomvatartása mellett lehet a kijelölést elmozdítani. (Az ALT + kurzor nyilak pixelenként teszik ugyanezt.) Ha a szóköz bill.-t tartjuk nyomva, és így mozgatjuk az egeret, akkor a kijelölt részt kivágja a program. (Ha a kurzor nyilakkal kombináljuk a műveletet, akkor a rajzlap mozdul el a kép alatt.) Visszavonás: Ctrl+Z (Redo: Ctrl+Y)

Feladatmegoldás lépései Ha megtörtént a kijelölés, akkor figyeljük meg az egérkurzor alakját! (Gimp-ben ez nagyon fontos.) A jobb alsó sarokban 4 irányú nyilat kell látnunk, jelentése: a kijelölt rész mozgatható! Ha nem jelenik meg, akkor alakítsuk lebegővé azt! (CTRL+Shift+L, vagy menüből kiválasztva.) Vontassuk az áfonyát a sárgarépa közepére.

Feladatmegoldás lépései Majd horgonyozzuk le! Jelöljük ki az ellipszis alakú kijelölővel a sárgarépa- áfonya együttest és mozgassuk rá a citromra. Ahhoz, hogy a „szakács” másik „szemét” egyszerű másolással el tudjuk készíteni, vegyük észre a következőt! A kijelöléssel most is egy speciális, lebegő réteg jött létre, és mi ezen dolgozunk.

Feladatmegoldás lépései A lebegő kijelölésünket át kell alakítanunk normál réteggé. Ennek a legegyszerűbb módja: a Rétegek ablakban a réteg kétszerezése ikon: meghívása. A duplikálás után a mozgató eszközt aktivizálva: az új réteg, vagyis a „szem” a helyére mozdítható.

Feladatmegoldás lépései A kiwi esetében (száj) hasonló módon járunk el, mint az áfonyánál. (Vigyázzunk, hogy melyik rétegünk az aktív – Background kell!) Majd válasszuk ki a varázspálca kijelölő eszközt. A beállítások palettáján állítsunk be kb. 50-es küszöbszint értéket a körte (orr) kijelöléséhez.

Feladatmegoldás lépései Vigyük a hibás terület fölé a kurzort, és hozzáadó üzemmódot használva (vagy a hozzátartozó beállítások palettán, vagy a Shift bill. folyamatos nyomvatartása mellett) jelöljük ki. (A küszöbszintet közben csökkentenünk, a nagyítást pedig növelnünk kell!) Majd mozgassuk a helyére az orrot. (Ha a Ctrl-t nyomjuk, akkor kivonó üzemmód él.)

Feladatmegoldás lépései A Lasszó eszköz. Kiválasztása után szabadkézi rajzolással (egérrel) tudjuk kijelölni a tészta körvonalait (csokornyakkendő). (Észrevehető, hogy a kijelölés nem pontosan követi az egerünket.) Ezen az állapoton javíthatunk az Élsimítás, és a Lágy szélek jelölőnégyzetek aktivizálásával.

Feladatmegoldás lépései A mandarin (fülek) esetében az intelligens olló javasolható kijelölő eszközként. Óvatos bánásmódot igényel! Célszerű minden olyan pontjára elhelyezni egy pöttyöt a képrészletnek, ahol színváltozás, vagy irányváltozás következik. Zárt alakzatot kell létrehozni a kijelölés során, és itt is léteznek a varázspálcánál megismert üzemmódok is.

Feladatmegoldás lépései Az így kapott kijelölést azonban még nem lehet mozgatni. (Ehhez dupla kattintással le kell zárni a zárt alakzat kijelölését, majd be kell kattintani a kijelölés belsejébe!) Végül lebegő kijelöléssé kell alakítani: Shift+Ctrl+L, vagy a Kijelölés menüből. Vigyázzunk, mert a kijelölő eszköz továbbra is aktív, s ha az egérrel kattintunk, akkor azt a rendszer egy új kijelölés kezdetének értelmezi. Óvatosan bánjunk vele!

Feladatmegoldás lépései Érdemes a két fület, két külön rétegre elhelyezni. (A Gimpben a rétegek használata alapvető jelentőségű!) Rétegeinket célszerű átnevezni (rákattintás). Sorrendjük változhat. A réteg bélyegképére rákattintva a képen sárga-fekete szaggatott vonal jelzi a tartalmát.

Feladatmegoldás lépései Kijelölés, lemásolás után transzformálni, alakítani kell a „füleket”. A műveleteket a transzformáló eszközökkel végezzük: Nézzük először a „bal fül” transzformációit! 1. Mozgatás: M 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével.

Feladatmegoldás lépései Következnek a „jobb fül” transzformációi! 1. Mozgatás: M 2. Tükrözés: Shift+F 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével. A felsorolt műveleteket egymásután, többször ismételve juthatunk el a kívánt alakzathoz. (Természetesen a bal fül rétegének lemásolása és tükrözése gyorsabb!)

Feladatmegoldás lépései A retek levelek (szemöldök) kijelölésére kombinált kijelölési technikát alkalmazunk. Először téglalap kijelölőt használunk, egy befoglaló alakzat kijelölésére. Majd a terület kijelölő eszközzel: megjelöljük a fehér területet! Kivonás a kijelölésből: üzemmód mellett, s így azonnal kijelölésre kerül a szabálytalan alakú rész.

Feladatmegoldás lépései Az előzőekben bemutatott kijelölési módszer nagyon jól alkalmazható, bonyolult alakzatok gyors kijelölésére. Csak a beállító paletta küszöbszint értékét kell megfelelően változtatni. A kijelölés kontrolálására alkalmas a Kijelölés-szerkesztő, melyet célszerű állandóan használni. A kijelölés menüből érhető el. Ez az ablak is bedokkolható a Gimp főablakába!

Feladatmegoldás lépései A kijelölt alakzat mozgatásához most is lebegő kijelölést kell alkalmaznunk, amelyet önálló réteggé alakítunk. Majd az új réteget duplikáljuk, és a megfelelő alakításához használjuk a transzformációs eszközöket. Munkánk közben sokszor mentsünk (akár több változatban is)!

Feladatmegoldás lépései A gomba (kalap) esetében a felhasználóra bízzuk a megfelelő kijelölő eszközök kiválasztását (intelligens olló javasolt). A törzset célszerű levágni a kalapról (üzemmódok). A javításokra mindenképpen a lasszót ajánljuk. A képernyő teljes elfoglalására használható az F11, vagy a Ctrl+E funkció, melyek a Nézet menüből is meghívhatók.

Feladatmegoldás lépései Mentsük el a munkánkat! Végül a Kivágás (kés) eszköz: segítségével jelöljük meg a kész „zöldségfejet”, Enterrel zárjuk le. S a végeredményt is mentsük el külön .XCF és .JPG típusú fájlokba is.

Feladatmegoldás lépései Otthoni (ill. iskolai értékelhető) feladatként oldjuk meg újra a feladatot, úgy, hogy most forrásállományként a következő .jpg fájlokat használjuk. Elérési útvonaluk ugyanaz: \Kepf\Gimp\Gyak\L1\Forr\ (A szükséges fájlok helye mindig hasonló lesz!)