Szögmérés teodolittal

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
A SZIVÁRVÁNY.
Síkmértani szerkesztések
A vízszintes mérések alapműveletei
Magasságmérés és Műszeri
„D” modul: Mikrosebészet Célok
Geodézia I. Magassági szögmérés Gyenes Róbert.
Metszeti ábrázolás.
Metszetek.
Alakja, mozgási és ezek következményei
A hosszúság mérése.
A MŰSZAKI RAJZKÉSZÍTÉS SZABÁLYAI
A vízszintes mérések alapműveletei
Geodézia I. Geodéziai számítások Álláspont tájékozása Gyenes Róbert.
A vízszintes mérések alapműveletei
Vízszintes és magassági szögmérés szabályos hibái
Készítette: Géczi Réka
Vonalszintezés Geodézia
Poliéderek térfogata 3. modul.
Geodézia az én szememmel
Hornyák Mátyás József előadása
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Ismerkedés a szintezéssel
Szögmérés és iránysorozat mérés teodolittal
Szintezés Geodézia Pásztor Dávid 2013.
Készítette: Ujlaki István MF13M4 Geodézia alapjai tárgyhoz kapcsolódik
Vonalszintezés Geodézia
MAGASSÁGMEGHATÁROZÁS SZINTEZÉSSEL ÉS TRIGONOMETRIAI MAGASSÁGMÉRÉSSEL
Térelemek Kőszegi Irén KÁROLYI MIHÁLY FŐVÁROSI GYAKORLÓ KÉTTANNYELVŰ KÖZGAZDASÁGISZAKKÖZÉPISKOLA
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Mikroszkópi mérések Távolságmérés (vastagságmérés) mikroszkóp segítségével - Krómozott munkadarabon a krómréteg vastagsága, - A szövetszerkezetben előforduló.
A háromszögek nevezetes vonalai
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Földméréstan és vízgazdálkodás
Koordináta-geometria
MATEMATIKA GEOMETRIAI TRANSZFORMÁCIÓK: Egybevágósági transzformáció
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Képalkotás lencsékkel Tvorba obrazu šošovkami
A folyadékok tulajdonságainak felhasználása
A fénysugár eltérülése
A fényképezőgép fizikai felépítése
Csillagászati műszerek
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
Biológiai anyagok súrlódása
Vetületi ábrázolás alapjai
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS. A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
OPTIKA TÁVCSÖVES MŰSZEREK
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A geometriai magasságmérés
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
és Gazdaságtudományi Egyetem
Kepler-féle távcső fejlődése
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Geodézia-vonalszintezés
és Gazdaságtudományi Egyetem
Fényvisszaverődés síktükörről
Alapvető raszteres algoritmusok, szakasz rajzolása, DDA, MidPoint algoritmus.
Készítette: Horváth Zoltán
A SZINTEZÉS A SZINTEZÉS.
Az erőhatás és az erő.
Közönséges (a) és lineárisan poláros (b) fény (Niggli P. után)
Készítette: Varga Boglárka
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Készítette: Porkoláb Tamás
Tárgyak műszaki ábrázolása Metszeti ábrázolás
Előadás másolata:

Szögmérés teodolittal Készítette: Bodolai Gréta Tantárgy: Geodézia

Az irányszög A vízszintes szög a csúcsának függőlegesén bárhol megmérhető, tehát a terepen megmért szög alapfelületi szögnek is tekinthető. A vízszintes irányok egymáshoz viszonyított helyzetét Irányszöggel rögzíthetjük. Valamely i irány δi irányszöge az a szög, amelyet egy kiválasztott kezdő irány súrol, miközben azt az óramutató járásával egyezően az adott irányba forgatjuk. Két irány által bezárt szög úgy számítható ki, hogy a szögtere felé nézve jobb oldali szögszár irányszögéből levonjuk a bal oldali szögszár irányszögét.

A szögmérés feltételei Ha az álló irányszál és az irányvonal (első közelítésben az objektív optikai középpontja és a szálkereszt metszéspontja által meghatározott egyenes tárgytérbe, tehát az objektív elé eső része) alkotta álló iránysík merőleges a h–h fekvőtengelyre, amely viszont merőleges a v–v állótengelyre, és ha az irányvonal és az állótengely metsző egyenesek, akkor az alhidádé forgatásakor az álló iránysík az állótengely körül fordul el.

A szögmérés feltételei 2. Ha a beosztott vízszintes kör síkja merőleges az állótengelyre, középpontja pedig arra illeszkedik, akkor az alhidádé elfordulásának mértéke a beosztott körön megmérhető. 3. Ha az állótengelyt úgy tesszük függőlegessé, hogy meghosszabbítása menjen át a mérendő szög csúcspontján, akkor az álló iránysíkot a szögszárak irányába forgatva a jobb oldali és a bal oldali szögszár leolvasott irányszögének különbsége éppen a mérendő vízszintes szög lesz.

A teodolit felépítése állótengely irányvonal fekvőtengely

Belső képállítású távcső Távcsőfajták Egyszerű geodéziai távcső Belső képállítású távcső

Egyszerű geodéziai távcső Az egyszerű geodéziai távcső három csőből áll: az objektívet a főcső, a szálkeresztet a szálcső, az okulárt a szemcső tartalmazza. Az okulár hosszirányú mozgatásával (menetes foglalatának forgatásával) a szálkereszt képe a kényelmes látás távolságába állítható. A szálcső mozgatásával pedig a különböző tárgytávolságban lévő tárgyak (a szögszárakat definiáló ún. pontjelek) képe állítható a szálkereszt síkjába. A pontjelet akkor mondjuk vízszintes értelemben beirányzottnak, ha képe szimmetrikus az álló irányszálhoz képest.

Belső képállítású távcső A távcső szögnagyítása az objektív és az okulár gyújtótávolságának hányadosa, jó közelítéssel az objektívátmérő és az okulár ún. pupillanyílása átmérőjének viszonya. A geodéziai műszerek távcsövének szögnagyítása 25-40-szeres. Egyszerű geodéziai távcsővel a megfelelő szögnagyítás csak nagy távcsőhosszal biztosítható. A belső képállítású távcsővel viszont rövid távcsővel is nagy szögnagyítás érthető el, emellett a szálkereszt is védettebb. A belső képállítás hátránya, hogy az ún. színi eltérés miatt a kép szélei elmosódottak, emiatt az irányzás nehezebb.

Leolvasóberendezések A leolvasóberendezések a szöghelyzet meghatározására szolgálnak. A leolvasás valamely beosztás kezdő vonása és a beosztáshoz használt indexvonás közötti távolságnak vagy ívhossznak meghatározása a beosztás mértékegységében. Részei közül a főleolvasás a kezdővonás és az indexvonást közvetlenül megelőző beosztásvonás közötti távolság vagy ívhossz, a csonkaleolvasás az indexet megelőző beosztásvonás és az indexvonás közötti távolság vagy ívhossz.

Beosztásos mikroszkóp A geodéziai műszerekben használatos leolvasóberendezések közül a beosztásos mikroszkóp jellemző típusának látómezejében Hz a vízszintes, V a magassági körleolvasást jelenti. A fő beosztás egysége 1º, a mikrométer-beosztás 60 osztásközből áll. A két beosztás számozása ellentétes irányú. A főleolvasást a mikrométer-beosztásban található főbeosztás vonás értéke adja, és ugyanez a főbeosztásvonás szolgál indexül csonkaleolvasáshoz. A csonkaleolvasás tizedbecslése is lehetséges, így a teljes leolvasás tizedperc élességű.

Koincidenciális mikroszkóp Az optikai mikrométeres mikroszkóp működésének alapja a síkpárhuzamos üveglemez sugáreltoló hatása. A leolvasásokat egyesítő berendezésnek egy átmérő mentén két indexe van, a két index a beosztott kör megfelelő diametrális részletével együtt egyazon mikroszkóp látómezejébe van vetítve. Az optikai mikrométer segítségével a diametrális beosztásrészletek osztásvonásai egy egyenesbe (koincidenciába) állíthatók; ekkor a mikrométer beosztásán éppen a csonkaleolvasás látható.

Mikroszkópok látómezei Beosztásos mikroszkóp látómezeje Koincidenciális mikroszkóp látómezeje

Libellák A libellák segítségével egyenesek függőlegessé vagy vízszintessé tehetők, továbbá közel vízszintes vagy közel függőleges egyenesek dőlésszöge vagy hajlásszöge meghatározható. A szelencés libella hengeres üvegedényének felső zárólapja belül gömbsüveg alakú. A kitöltő folyadék gőze néhány milliméter átmérőjű buborékot alkot, tehát a felület érintő síkja vízszintes. A csöves libella csiszolt felületének tengelyirányú függőleges metszete kör. A libellacső beosztása a középső beosztásvonástól kezdődően növekvő számozású, a jól látható függőleges igazítócsavar(ok) felé eső beosztásrész pozitív.

Jelentősége A teodolittal végezhető mérési feladatok: Szögmérés: vízszintes értelemben Iránysorozat- mérés Magassági szögmérés Optikai távmérés

Köszönöm a figyelmet!