Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling gyakorlata Élelmiszer-értéklánc controlling Kondorosi Ferencné dr. Ph. D. egyetemi docens
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar 1. A téma aktualitása 2. Versenyképesség fogalma 3. Versenykritériumok 4. A versenyképesség növelésének egyik eszköze élelmiszer-értéklánc controlling 5. További feladatok – controlling trendek FŐBB TÉMAKÖRÖK
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar Magyarország jövője a vállalkozások versenyképességének fejlődésétől függ; Kereskedelmi elzártság megszűnt- globalizáció; Önköltség csökkentése, hatékonyság növelése létkérdés; „K+F” – termékfejlesztés – szaktudás VERSENYELŐNY 1. A téma aktualitása
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar …tartósan tud olyan termékeket és szolgáltatásokat kínálni a fogyasztóknak, amelyeket azok a versenytársak termékeinél inkább hajlandók a vállalat számára nyereséget biztosító feltételek mellett megfizetni - kedvezőbb piaci versenykritériumok teljesítésével(Chikán, 2004.) A EU- NEMZET-NEMZETGAZDASÁGI ÁG- VÁLLALAT VÁLLALAT-TERMÉK VERSENYKÉPESSÉGE 2. A versenyképesség fogalma
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar 3. Versenykritériumok MINŐSÉG, TECHNOLÓGIA, ÁR, MUNKAERŐ, KÖLTSÉG, MARKETING TŐKEERŐ, Versenykritériumok
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar 1. táblázat „Régiótipikus” tejtermelő gazdaságok versenyképessége a 100 kg tehéntej előállítására jutó termelési költségek alapján Forrás: AKKI tanulmány, Versenykritériumok
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar HELYZETELEMZÉS Az EU által előírt tejhigiéniai követelményeknek a felvásárolt tej %-a felel meg A tej önköltsége magas; A tőgygyulladás megelőzésével - szomatikus sejtszám alakulásának preventív vizsgálatával – nem foglalkoznak;
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar HIPOTÉZISEK /1. A közvetlen támogatások rendszerétől függetlenül a magyar termékek versenyképessége folyamatosan javítható – részben a minőség, másrészt a vezetői számvitelen.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar HIPOTÉZISEK /2. A mezőgazdasági termelés problémáinak megoldása elkerülhetetlen, mivel generálja a többi szakágazat, főként a feldolgozóipar és a vállalkozások gazdálkodási gondjait is.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar ÉLELMISZER ÉRTÉKLÁNC A SZARVASMARHA ÁGAZATBAN Forrás: Pfau-Széles (2002): Mezőgazdasági üzemtan II. 4. Élelmiszer-értéklánc controlling
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar A SZARVASMARHATARTÁS SZEREPE AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓBAN 1.Az EU által előírt tejhigiéniai követelményeknek a felvásárolt tej 85-95%-a felel meg 2.A tej önköltsége magas; 3.A tőgygyulladás megelőzésével - szomatikus sejtszám alakulásának preventív vizsgálatával - nem foglalkoznak;
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar A Kistermelői gazdaságok(555 vállalkozás) évi tejtermelési, tejminőségi adatai Forrás: Vántus András: Tehenészeti telepek munkaszervezési tartalékainak feltárása c. értékelés alapján 2006.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar Magyarországon a tejelő tehén-állomány megoszlása az önköltség nagysága szerint, %-ban, a társas vállalkozásoknál
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar A szomatikus sejtszám alakulását befolyásoló tényezők
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar 1. korszerű szemléletű számviteli munka, 2. A controlling a tervezés, elszámolás, irányítás, ellenőrzés koordinálásával aktívan járuljon hozzá a vállalatok teljesítményeinek növeléséhez teljesítményeinek növeléséhez, az értékteremtéshez értékteremtéshez, a versenyképesség növeléséhez. ELVÁRÁSOK: 4. Versenyképesség növelésének eszközei
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MŰSZAKVEZETŐK JELENTÉSEINEK javasolt tartalma
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar VERSENYKÉPESSÉG NÖVELÉSE üzleti szegmensenként /IFRS/ Információszolgáltatás üzleti szegmensenként /IFRS/ TERMÉKENKÉNT - folyamatosan, - időben MEGALAPOZOTT VEZETŐI DÖNTÉS 5. További feladatok – controlling trendek HOGYANHOGYAN
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar IFRS alapú értékorientált controlling kialakítása, működtetése HARMONIZÁCIÓ MEGTEREMTÉSE 5. További feladatok – controlling trendek Napjaink új követelménye
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!