Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia
Roncz Gábor vezérigazgató
Gabonapiaci kilátások Potori Norbert AgroMash Expo,
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Reklámtorta 2013 DIMSZ Vámos-Hegyi Attila elnök. A kutatás módszertana • DM Szenzor elnevezésű ágazati kutatásunk célja és módszertana az előző évhez.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
1 PV helyzetkép Az NCsT felülvizsgálata a napelemes trendek tükrében Horváth Attila Imre helyettes államtitkár Zöldgazdaság Fejlesztéséért, Klímapolitikáért.
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
Az indiai gazdaság kilátásai a 21. század elején
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
A gazdasági fejlettség mutatói
Készítette / Author: Tuska Katalin
Varju László, államtitkár NFGM A Regionális Fejlesztési Operatív Program tapasztalatai Tanulságok és következtetések az ÚMFT regionális programjai tükrében.
Ismétlés, rendszerezés
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
A vállalkozás aktuális kérdései II. félév
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
Nyugat-Pannon Térségi Iparfejlesztési Stratégia 2020 Möglichkeiten und Lokalisationsvorteile der Region im Fahrzeugindustrie A térség lehetőségei, lokalizációs.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
EU II..
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Rákospalota Szabad út a hulladékégetésnek. Polgárjog a hulladékégetésnek Egyetlenegy létesítménye működik hazánkban: kommunálishulladék- és megújulóenergia-
A magyar gazdaság várható helyzete
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
Makrogazdasági folyamatok és versenyképesség Csillag István Budapest, március 4.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
A Közép-Dunántúli Régió ipara
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
turizmusért felelős helyettes államtitkár
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Fizetési mérleg jelentés
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
A magyar mezőgazdaság szerkezete
A magyar biztosítási piac helyzete Pandurics Anett MABISZ Konferencia október 14.
A fenntartható társadalom előtt álló feladatok Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége Dr. Ágoston Csaba PhD Elnökségi tag.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
A magán-munkaközvetítők évi tevékenysége Foglalkoztatási és Szociális Hivatal augusztus 2.
Felmérés a versenyképességről a Textil/Ruházati-, és Bőriparban az új Tagállamokban valamint Bulgáriában és Romániában. TERMELÉS KISKERESKEDELMI ELADÁSOK.
GKI Zrt., A gépipar kilátásai, fejlődése ban Budapest, május 23. GÉPIPARI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG Némethné dr. Pál Katalin.
Győr-Moson-Sopron megyei TOP 100 kiadvány bemutatása
Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdasági folyamatai
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Energetikai gazdaságtan
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A magán munka-közvetítők és munkaerő kölcsönzők évi tevékenysége
Dr. Kovács Árpád Államháztartási pozíciók I. negyedévében
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Fizetési mérleg jelentés április
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Előadás másolata:

Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon EU vegyipari értékesítés országonkénti bontásban 2013: 560 mrd Euro 7 tagországban állítják elő a vegyipari termékek 85 %-át: Németország, Franciaország, Hollandia, Olaszország, Nagy-Britannia, Spanyolország, Belgium Magyar vegyipar: a dán és a portugál vegyiparéval azonos arányt képvisel. Erős európai kötődés: a magyar vegyipari export 95 százaléka európai országokba, mintegy 75 százaléka az EU tagállamaiba irányul. Legnagyobb piacunk a közép-európai régió HU 0,9% Az EU vegyipar társadalmi jelentőségének fontos eleme: 1,14 millió foglalkoztatott!

6.7%-kal a 2007. évi csúcshoz képest EU vegyipar: a tartós fellendülés még várat magára EU vegyi anyagok és termékek gyártása 2014. I. félév % változás előző év azonos időszakához képest 2013: zéró növekedés 2014. I. félévben összességében kis mértékű bővülés, azonban a 2. negyedév ismét visszaesést mutat Fő problémák: általános gazdasági fellendülés hiánya Nemzetközi összehasonlításban magas energia és nyersanyagárak Termelési index (2010=100) baloldali tengely Termelés %-os változása (y-oy) jobboldali tengely 6.7%-kal a 2007. évi csúcshoz képest

A hazai vegyipar teljesítményéről 2013-ban a vegyipar európai összehasonlításban és a magyar nemzetgazdasági teljesítményhez képest is kimagasló 6,4 %-os növekedést produkált. A vegyipari társaságok összesített nettó árbevétele közel 1400 milliárd Ft volt. A meghatározó súlyú petrolkémiai ipar 20 %-kal növelte termelését és értékesítését – elsősorban az exportpiaci értékesítéseknek köszönhetően. 2014-ben a kedvező trend folytatódni látszik. A vegyi anyagok és termékek gyártása az I. félévben 6,2 %-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. (KSH Gyorsjelentés)

A hazai vegyipar lehetőségeiről A VEGYIPAR A MAGYAR NEMZETGAZDASÁG KIEMELKEDŐEN FONTOS ÉS JÓL TELJESÍTŐ IPARÁGA 2007 óta a nehéz gazdasági körülmények és a túlszabályozottság ellenére őrzi ezt a teljesítményét és pozícióját, A vegyipar innovatív képességeinek köszönhetően egyrészt új alapanyagok és fogyasztási javak jönnek létre, másrészt pedig olyan technológiák, amelyek az energia, a nyersanyagok vagy a víz hatékonyabb felhasználásával környezetkímélővé teszik a termelési folyamatokat. Átgondolt iparfejlesztési stratégiával, ésszerűbb, kevésbé bürokratikus, ténylegesen vállalkozásbarát szabályozási környezetben, a hazai lehetőségek céltudatos hasznosítása alapján jelentősen bővíthető a magyar vegyipar portfóliója. Az ipar fejlődése (és nem leépülése) nyomán a vegyi termékek importjának jelentős része – elsősorban a fogyasztási cikkek piacán – kiváltható lenne; ehhez az ágazatban hatalmas kihasználatlan infrastruktúra és nagy szellemi potenciál áll rendelkezésre.