Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia"— Előadás másolata:

1 V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia
Budapest, November 17. Globális, regionális és hazai tanácsadási trendek a Tanácsadók Európai Föderációjának (FEACO) éves felmérései tükrében Király Ágnes, egyetemi tanársegéd, PTE KTK Milovecz Ágnes, PhD jelölt, PTE KTK Dr. Poór József, egyetemi tanár, SZIE GTK

2 Ezt az előadást készítették: Dr. Poór József, SZIE GTK
Milovecz Ágnes, PTE ÁJK Király Ágnes, PTE KTK (

3 Árbevétel és növekedés 1998-2011
Több évnyi fokozatos növekedés utána az iparág 2009-ben kisebb visszaesést produkált, ami a 2010-es adatok tükrében átmeneti krízisnek tekinthető. A 2011-es bizakodó előrejelzések szerint a tanácsadási piac új növekedési rekorddal eléri a 89 milliárd eurós nagyságrendet.

4 Adatok az európai tanácsadó piacról 2008-2011
2010-ben a tanácsadási piac tényleges eredményei 1.6 milliárd euróval magasabbak lettek, mint a 2009-ben előre jelzett várt érték. A 2009-es évi eredményekhez viszonyítva a tanácsadási piac 2.9%-os növekedést ért el. A meghatározó szektorok közül az üzleti tanácsadás erősítette tovább korábban is kiemelkedő szerepét, Jelentős mértékben visszaesett azonban a forgalma a kiszervezéssel foglalkozó tanácsadó szervezeteknek.

5 Növekedési százalékok 1996=100%
Hasonló kép rajzolódik ki, mint a vezetési tanácsadási piac bevételének alakulása esetén. A 2010-es szint megközelíti a 2008-as év elért növekedési ütemét. A 2011-es előrejelzések szerint a piac újra lendületben van, és képes lesz további 16%-os növekedést produkálni (az 1996-os bázisévhez viszonyított idei eredményekhez képest).

6 Tanácsadás %-os aránya GDP-ben(1) Összefoglaló adatok
Jelentős mértékű változás nem tapasztalható ezen a téren, kisebb kilengésekkel stabilan tartja magát a piac az európai GDP-hez (Forrás: Eurostat) viszonyított 0.68 %-os értékhez.

7 Tanácsadás %-os aránya GDP-ben(2) Országok szerinti arányok
Kiemelkedő eredményeket ért el ezen a téren Németország és az Egyesült Királyság, ahol 1 % feletti a tanácsadás hozzájárulása a nemzeti (?) GDP-hez . Megközelíti az 1 %-ot Svédország és Spanyolország eredménye is. Magyarországon ez a százalék (szóban „vicc”: a norvégok szintjével megegyező, csak más okból…)

8 Növekedési arányok Cég kategóriák szerint
A ben tapasztalt visszaesés minden vállalati méret szintjén mérséklődött. A 2009-es év eredményeihez képest növekedést tudtak felmutatni a kisvállalatok, illetve a stabilitás irányába mozdultak a közép- és nagyvállalatok is. Mindössze 1%-os lemaradással a közepes méretű tanácsadó vállalatok mutattak lassabb felzárkózási ütemet európai szinten, mint a másik két kategóriába tartozó cégek.

9 Piacok nagysága Országok és régiók szerint
Minden ország stabilan őrzi tavalyi pozícióját, 1-2%-os eltérésekkel. A teljes európai tanácsadó piac összbevétele alapján a piac 32.36%-át tudhatja magáénak Németország, 22.05%-át az Egyesült Királyság. 10 % feletti piaci részesedéssel bír még Spanyolország és Franciaország.

10 Tanácsadási piac Szolgáltatási ágak szerint
Az üzleti tanácsadás 2010-ben tovább erősítette meghatározó szerepét. A többi szolgáltatási ágazat között (nem tekintve az Egyéb szolgáltatásokat) kiegyenlítetten oszlik meg a piac másik része. Kisebb átrendeződések figyelhetőek meg a korábbi évekhez képest. (ld. 5. dia)

11 Tanácsadási piac Egyéb tanácsadási szolgáltatások
Tovább erősítette pozícióját a vezető-kiválasztás/toborzás/kihelyezés az Egyéb tanácsadási szolgáltatások kategóriáján belül. Növekvő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest a tréning, illetve jelentős visszaesés következett be a piackutatás területén.

12 Tanácsadási piac Ügyfelek szerint
Jelentős mértékben nőtt a tanácsadók iránti igény 2010-ben a banki és biztosítási szolgáltatások területén (3.8%-kal), míg kismértékű csökkenést mutat az ipar és a közszféra a tanácsadási szolgáltatások igénybe vételével kapcsolatban.

13 Növekedési arányok Országok szerint
5%-ot megközelítő, ill. meghaladó növekedést tudott elérni a tanácsadás 2010-ben Svájcban, Németországban, Franciaországban és Portugáliában. A legnagyobb visszaesés ezen a téren Magyarországon és Görögországban következett be.

14 Export Országok szerint
A vezetési tanácsadási szolgáltatások Európán kívüli értékesítésében vezető szerepet töltött be 2010-ben Spanyolország, Németország, Görögország, Finnország, Szlovénia és Portugália, ahol a teljes forgalom 8 %-ot meghaladó mértékben irányult európai határokon kívülre. Olaszország képviseli a másik végletet, ahol a tanácsadó cégek kizárólag európai országok számára folytattak tanácsadási tevékenységet.

15 Tanácsadás árbevétele nagy országokban Szolgáltatási ágak szerint
Németországban meghatározó szolgáltatási ágazat a stratégiával kapcsolatos tanácsadás és a szervezeti-működési menedzsmentre irányuló tanácsadás. Az Egyesült Királyságban első két helyen a szervezeti-működési tanácsadás és a változásmenedzselés szerepel. Spanyolország összesen két ágazatot jelölt meg az üzleti tanácsadáson belül, a stratégiát és a szervezeti-működési tanácsadást. Franciaországban szintén a szervezeti-működési tanácsadás szerepel első helyen, ezt azonban a projektmenedzsment ágazata követi.

16 Tanácsadás árbevétel nagy országokban Szektorok szerint
A korábbi összesített piaci eredményeknek megfelelően a következő szektorokra koncentrálódik a tanácsadási szolgáltatások igénybevétele: ipar, bank és biztosítás, közszféra ben kiemelendő még a telekommunikáció és az energiaszektor, amelyben jelentős mértékben foglalkoztattak tanácsadó szervezeteket.

17 Összefoglalás- következtetések
A es felmérésben 15 európai ország tanácsadási piacának jellemzőit vizsgáltuk, hasonlítottuk össze a korábbi évek eredményeivel. Az eredmények reprezentatívak, mivel így az európai tanácsadási piac több mint 80%-át lefedtük. Az összesített eredmények alapján kijelenthető, hogy a tanácsadás átmeneti recesszió után ismét növekedési pályára állt. Az európai piac felosztásában lényegi változások nem történtek. A 2011-re vonatkozó pozitív várakozások ismét vonzó jövőképet vetítenek előre a szakma résztvevői számára.

18 Köszönjük a figyelmet! Információ: Dr. Poór József egyetemi tanár
Minősített menedzsment tanácsadó (Certified Management Consultant) phone: Întrebări şi răspunsuri 18


Letölteni ppt "V. Oraszágos Tanácsadási Konferencia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések