„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA 2007-2032 TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, 2007. június 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
A szegénységről a statisztika nyelvén
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
1. A családpolitika társadalmi hatásai
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Szociokulturális hátrányok hatása a fiatalok életpályájára
Munkaerőpiac, gyerekszegénység Darvas Ágnes ELTE TáTK, GYERE Gyerekesély Egyesület.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Szilvási Léna szakmai vezető november 11.
Legyen jobb a gyermekeknek!
Egy gyermek támogatásának összege ma
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
1 A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Programtól a Legyen jobb a gyerekeknek Nemzeti Stratégiáig MEH–MTA 2006–2007. évi kutatások beszámolója május.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
Segélyezési rendszer átalakítása
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Dr. Békefi Dezső Programtanács Seregélyes
K ÖZIGAZGATÁSI ÉS IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUM T ÁRSADALMI F ELZÁRKÓZÁSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG romagov.kormany.hu A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Életminőség és társadalmi egyenlőtlenségek Dr. Fábián Gergely.
Biztos Kezdetről immáron sokadszor elindult 5 modell program elindult 50 program 2007-elindult Szécsény alkalmazott kísérlet ?
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1 Ferge Zsuzsa Szegénység és kirekesztettség Magyarországon Munkavállaló nők X. országos konferenciája szeptember 29.
A szociálpolitika aktuális kérdései
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Társadalmi Befogadás Szakkollégium alakuló ülése
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Kistérségi gyerekesély programok MTA GYEP Iroda SZMI április 21.
A gyermekek napközbeni ellátásának intézményes lehetőségei a társadalmi befogadás és a gyermekszegénység megelőzése érdekében Pécs, december 1.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Gyermekszegénység – gyermekesély Vranesics Ágnes MEH Gyermekesély Iroda Szécsény, május 27.
Gyermekek esélye Magyarországon TÁMOP Záró konferencia, Könyvtár: Esély! Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár június 21. Darvas Ágnes ELTE TáTK –
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Válság és a szegénységben élők kilátásai MSZEH június 24.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
A gyerekszegénység elleni program esélyei válság idején Ferge Zsuzsa Országos konferencia A „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégia helyzetéről.
„Legyen jobb a gyermekeknek! ” Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Legyen jobb a gyerekeknek, legyen jobb a gyakorlatban MACSGYOE konferencia Budapest, május 12. Darvas Ágnes MTA Gyerekszegénység Elleni Program Iroda.
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A Gyerekesély Program prioritásai a kistérségi kiterjesztések során A szegregátumok közösségi házai Május 25. Settlement konferencia.
Ferge Sándor szakértő MTA Gyerekesély program
A GDP-n túl:a gazdasági teljesítmény és a társadalmi jól-lét mérése …
SZEGÉNYSÉG ÉS A SZEGÉNYEKET ÉRINTŐ NÉHÁNY VÁLTOZTATÁS
A gyerekszegénység néhány metszete Magyarországon
Megbecsülés az idős embereknek
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Miért kell kistérségi kiterjesztés; hol tart Szécsény
Esély a szülőknek, lehetőség
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

„LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Budapest, június 7.

1. GYERMEKSZEGÉNYSÉG A gyermekek közel egyötöde, 420 ezer gyermek él az EU által meghatározott szegénységi küszöb alatt A gyermekek 40 százaléka, 880 ezer gyermek olyan háztartásban él, amelynek jövedelme nem éri el a létminimum szintjét A gyermekek 36 százaléka, 800 ezer gyermek él a legalsó jövedelmi ötödben 200 ezer gyermek él mélyszegénységben

A gyermeket nem nevelőkhöz viszonyítva a kétgyermekeseknek kétszeres, a három és több gyerekeseknek három és félszeres a szegénységi kockázatuk A községekben élők szegénységi kockázata az országos másfélszerese, a budapestinek csaknem négyszerese A szegény gyerekek 45 százaléka nagycsaládban él (az összes gyerek 25 százaléka), a három és többgyerekes családokban élő gyerekek 60 százaléka él a létminimum-szint alatt

Szegénységi ráta gyermekszám szerint, Nincs gyermek (60 éven aluli háztartásfő) 10,6 Egy gyermekes család11,2 Két gyermekes család18,6 Három vagy többgyermekes család35,8 Gyermekes családok összesen19,3 Népesség összesen13,7 Forrás: TÁRKI Monitor vizsgálat, Megjegyzés: az ekvivalens, a gyermekek számát figyelembe vevő medián jövedelem 60 %-a a szegénységi küszöb. (OECD1) százalék

2. „LEGYEN JOBB A GYERMEKEKNEK” NEMZETI STRATÉGIA Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program (2006. március) - 3 éves Rövid Program - 25 évre szóló Generációs Program Első alkalmazási kísérlet a Szécsényi kistérségben (2006. augusztustól) Országgyűlési határozat (Nemzeti Stratégia )

2.1. Célok és fejlesztési területek Egy generáció alatt jelentősen, a mostaninak negyedére csökkentse a gyermekek és családjaik szegénységét Felszámolja a gyermeki kirekesztés, a szegregáció és a mélyszegénység szélsőséges formáit Átalakítsa azokat a mechanizmusokat, amelyek újratermelik a szegénységet és a kirekesztést A szolgáltatások és intézmények hozzá tudjanak járulni a gyerekek képességeinek kibontásához, az ehhez szükséges feltételek megteremtéséhez

Horizontális prioritások Szülők munkája Lakhatás javítása Gyerekek fejlesztése, képzése Szociális ellátások és szolgáltatások Gyerekek jobb egészsége Roma gyerekek prioritása Szegénység arányának és mélységének csökkentése Fogyatékossággal élő gyerekek prioritása Települési lejtő csökkentése Működő nagy ellátórendszerek fejlesztése Gyermeki jogok erősítése Szegénység arányának csökkentése, minden gyerek esélyeinek javítása, jogainak és részvételének erősítése Együttműködés szektorok, intézmények, ágazatok között Állampolgárok, gyerekek részvétele Információterjesztés, hozzáférés