A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Advertisements

Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Teleházak szerepe a digitális írástudás terjesztésében – Megnyitó
Foglalkoztatási Információs Pontok Bács-Kiskun megyében.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Egy lépés a munkahely megszerzéséig képzési projekt az aktív munkakeresés témakörében fiatalok számára IFJÚSÁG, IFJÚSÁGPOLITIKA - ÚJ KIHÍVÁSOK előadó:
Határtalan Európa? Projekt összefoglaló Alattyányi István Szabadka, Borderless EUR Zárókonferencia HUSRB/1002/222/159.
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
(KI)ÚT A MÚLTBÓL Marciniak Veronika Teleházvezető Dr. Lendvai Róbert
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
„ Hogyan tovább?.
 5600 Békéscsaba, Jókai u. 34.   5600 Békéscsaba, Jókai u. 34. 
A teleház mozgalom kormányprogram lett... Emlékezés Kovács Győzőre.
DUNATÁJ Egyesülés Nyugat-Bácska fejlesztéséért Készítette: Pelt Ilona
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
Észak Dél ellen.
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
BESZÁMOLÓ A ÉVRŐL Horváth Gyula MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
CBC Kisprojekt Alapok által támogatott projektek területi eloszlása Év Program.
Hol a határ a pr és a valódi felelősségvállalás között?
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
A vendégek befogadásáról és gyámolításáról „A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén… Mert.
A jövő teleháza Teleházas szolgáltatások. Belső környezet - Teleházas történet 1995-től napjainkig - Teleházak jelenlegi száma - Teleházas kultúra és.
„Beszélgessünk Európáról” programsorozat MeH EU Kommunikációs Főosztály Dániel Anna Békés, március 18.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben Sopron, február 1. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Tehetséggondozás a Miskolci Egyetemen. „csak tanult emberek tarthatják fent a nemzetet, illeszthetik be Európába.” „csak tanult emberek tarthatják fent.
14.30 Regisztráció Köszöntő – Vértes Tibor, elnök Megnyitó – L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Idegenforgalmi és Kulturális Vidéki-falusi Ernyőhálózat (IKUVÉH) kialakítása (TÁMOP /07/1) Pályázat FATOSZ-Tourinform.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Energia konferencia Székesfehérvár 2008 Dr. Tiborcz Péter Fejér Megyei Önkormányzat alelnök.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Önkormányzatiság Romániában – helyzetkép és jövőkép Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke INNOVA KONFERENCIA Szabadka
Az Ifjúság Program. Az ifjúsági projektek meghatározása Nemzetközi ifjúsági projekt: olyan projekt, amely a résztvevők személyiségfejlődését.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Alsó-Ausztria Gazdasági Stratégiája RECOM hálózati találkozó – gazdaság/ innováció - Győr, Mag. Florian Riess, MBA, M.E.S.
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
UTAZÁSSZERVEZÉS ÉS TURISZTIKAI MARKETING BÁCSKOSSUTHFALVA
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
A Magyar Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága részére Készítette: Szilvásy Péter december 3.
Magyarkanizsa számokban  200 km-re Budapesttől és Belgrádtól egyaránt  Területe: 400 km 2  Lakossága: (2012.)  A község településeinek száma:
Projekt azonosító: HUSRB/1203/213/155 Projekt Acronym: Cooling Cubes Integrált fürdőfejlesztési stratégia a magyar-szerb határ menti régión átmenő fő közlekedési.
Norvég Civil Alap A Norvégia, Izland és Liechtenstein által az Európai Unió gyengébben fejlett tagállamainak felzárkóztatásához nyújtott támogatás keretében.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A magyar-szerb Szomszédsági (interreg) program első kiírásának tapasztalatai egy megvalósult projekt tükrében Ricz András Regionális Tudományi Társaság,
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Szerbia – Szerb Köztársaság
2016. Március 3.. A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Gáspár Mátyás – Dömötör Ildikó. o A mintaadó közigazgatási jó gyakorlatok jelentősége ismert, de jelenleg nem kihasznált erőforrás o Hatalmas tapasztalati.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
Vajdasági ifjúsági tapasztalatok az uniós programok terén
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
Előadás másolata:

A bácskossuthfalvi teleház a szerbiai Teleházmozgalomban „Teleházak a Kárpát-medencében” Alapítvány a Közösségi Hálózatokért Szeged -2014-11-26-

BÁCSKOSSUTHFALVA STARA MORAVICA Bácskossuthfalva a valamikori Bács-Bodrogh vármegye középső, a mai Bácska északi részén terül el. Magyarország határától 17 km-re délre található Bácska szívében Vajdaság Autonóm Tartomány Szerbia északi részén terül el 21 500 km2 nagyságrendben. Három nagy folyója, a Duna, a Tisza és a Száva három nagy földrajzi egységre osztja a tartományt, Bácska, Bánság és Szerémség. Összesen mintegy 2 millió lakossal rendelkezik, sokszínűségét jelzi, hogy hat hivatalos nyelv van használatban.

Teleház a kisközösségek fejlesztéséért Bácskossuthfalván a teleházmozgalom 1999-ben kezdődött el az akkori Jugoszláv Teleházszövetséggel együttműkodve

A kezdetek – még a diktatúra alatt Megalakul a Jugoszláv Teleházszövetség a Vajdaságban Topolyán A Demnet – Demokratikus jogokért fejlesztési alapítvány pályázik

Megszületik a csoda... Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) a DemNet és a Magyar Teleház Szövetség javaslatára 692 ezer dolláros támogatást biztosított 2000-ben teleházak létesítésére Szerbiában. Ez volt az első olyan program, amely egy sikeres magyarországi példa külföldi elterjesztését célozta.  66 Teleház és 32 Telekunyhó Szerbia szerte A program összköltsége: 692.000,00 USA dollár  

A Teleházmozgalom emberi erőforrásai Balról jobbra: Verbászi András a Jugoszláv Teleház-szövetség elnöke Kovács Győző a Magyar Teleház-szövetség elnöke Gáspár Mátyás a Magyar Telehászövetség programkoordinátora Nizák Péter a DemNet alapítvány elnöke .

Teleház fejlesztési program Szerbiában A szerbiai (akkor még jugoszláv) teleházmozgalom mintegy egy évvel a projektet megelőzően, 1999-ben indult a magyar példa nyomán, amikor Verbászi András kezdeményezésére megalakult Topolyán az első teleház és ugyanott a Jugoszláv Teleház Szövetség is. Szerbiában a falusi közösségek kezdeményezésére 2000 előtt négy ilyen intézmény nyitotta meg kapuit, és a helyi közösségek szervezésében további négy volt  épülőben. A projekt az 1996-os magyarországi USAID-támogatáshoz hasonlóan hatalmas lendületet adott a szerbiai mozgalomnak.

Demokrácia és számítógép A támogatás nagyobb részéből összesen 66 teleház informatikai és telekommunikációs, valamint irodatechnikai felszerelését került megvásárlásra, de az új teleházak 9 hónapos működési költségét is fedezni tudták. A megmaradt közel 250 ezer dollár elsősorban a leendő teleházvezetők képzésére, a monitoring és mentorszolgálat működtetésére, a Szerbiai Teleház Szövetség megerősítésére, valamint a projekt lebonyolításának fedezetére szolgált.

9 hónap után a vízválasztó A Teleházprogram nem folytatódik. A teleházak egy része anyagi nehézségekkel küzd. Mások közösségi támogatást kapnak vagy nyereséggel működnek.

Teleházak – hogyan tovább ? Közös útkeresés vette kezdetét, az egyik fő lehetőséget az oktatásban láttuk. Alaptanfolyamok, ECDL-képzések, EBCL-képzések és versenyek kerülnek megrendezésre IT hétpróba néven Komoly munka kezdődik a székesfehérvári SzRMKK-val együttműködve.

Székházunk – Szent István utca Székházunk, a valamikori komitét 2007-2008-ban megújult. Moravicai Értelmiségi Fórum a civil szervezetünk neve. 2 éve pedig vendégházzal bővült ki.

Bácskossuthfalva – hogyan tovább ? Professzionális munka, civil szervezeti pályázatok, önkormányzati együttműködés, képzések

Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Több, mint 50 tanfolyamot bonyolítottunk le. Székházunknál még filmforgatás is volt.

Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. A játékpartyk sokszor egész hétvégén zajlottak. Sőt néha még éjjel is. Tadzsikisztáni vendégeket is fogadtunk.

Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Vállalkozásfejlesztési képzést tartottunk. Ifjúsági tribünt szerveztünk.

Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Papp Dániel emlékest zajlik a székházunkban. ECDL diplomákat osztunk szét.

Jövőkép – mert a Teleházra szükség van. Meszelés civil módra. Több kiadványt jelentetünk meg: Turisztikai- és Gazdasági kalauzt adunk ki a faluról Tematikus füzeteket gyártunk.

Amit csak a piac megkíván. A design és a fényképnyomtatás újabban előtérbe került.

A teleházaknak bealkonyul ? Tudunk-e ma olyan szolgáltatásokat nyújtani, melyek a Teleházak fennmaradását biztosítják? Képesek vagyunk-e bármilyen állami vagy önkormányzati szervvel megállapodni feladatok átvételéről biztosítva a jövőt? Lesz-e kellő pályázati forrás, melybe a Teleházat is beleálmodhatjuk?

Ne hagyjuk magunkat, ne hagyjuk közösségeinket magukra.

Látogassanak el Bácskossuthfalvára, térjenek be Teleházunkba! Forrás: Turisztikai Kalauz Bácskossuthfalva 2. /2009, www.telehaz.lap.hu www.staramoravica.com www.moravicainvest.com www.demnet.hu www.facebook.com/ teledom savez Srbije