A teljes visszaverődés jelenségének bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
A SZIVÁRVÁNY.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fénytan.
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
5 érdekesség a fizikában
Optikai kábel.
Tükrök leképezése.
PowerPoint animációk Hálózatok fizikai rétege
Vezetékes átviteli közegek
A NÉGY FŐELEM Tűz,víz,levegő és föld.
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
Miért láthatjuk a tárgyakat?
A szem és a látás.
Multimédiás segédanyag
Árnyalás – a felületi pontok színe A tárgyak felületi pontjainak színezése A fényviszonyok szerint.
Refraktált hullámok. Vizsgáljunk meg egy két homogén rétegből álló modelt. Legyen a hullámterjedési sebesség az alsó rétegben nagyobb, mint a felsőben.
Fénytan. Modellek Videók Fotók Optikai lencsék Fénytörés (3) Fénytörés (2) Fénytörés (1) Tükörképek Fényvisszaverődés A fény terjedése (2) A fény terjedése.
Műszeres analitika vegyipari területre
Fény törés film.
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
Sztereogram.
KISÉRLETI FIZIKA II REZGÉS, HULLÁMTAN
Ma sok mindenre fény derül! (Optika)
Hullámok visszaverődése
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Az emberi agy gyakran becsap!
Fény és hangjelenségek
Fény terjedése.
csillagász távcsövek fotoobjektív vetítőgép
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
FÉNYTAN Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
Az asztalon levő papírlapra húzz egy egyenest! Helyezz a papírlapra egy üveglapot úgy, hogy eltakarja az egyenes középső részét! Ha felülről nézzük az.
Multimédiás segédanyag
A fénysugár eltérülése
Nyitókép TÜKRÖK.
Készítette: Garay Adrienn
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
TARTALOM Optikai fogalmak Síktükör képalkotása Homorú tükrök nevezetes sugármenetei Homorú tükör képalkotása Domború tükrök nevezetes sugármenetei Domború.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
A fény hullámjelenségei
Fénypolarizáció Fénysarkítás.
Készítette:Kelemen Luca
FIZIKA Fénytani alapfogalmak
INTERAKTÍV KÁBELTELEVÍZIÓS HÁLÓZATOK II.
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Fénysebesség mérése a 19. századig
Fénysebesség a XIX. században
OPTIKAI LENCSÉK 40. Leképezés domború tükörrel és szórólencsével.
MECHANIKAI HULLÁMOK A 11.B-nek.
Az emberi agy… … ott vág át, ahol tud!.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Az ultrahang világa Készítette: Gór ádám.
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a fű?
Fénytan - összefoglalás
TÁMOP /1-2F Drogismereti laboratóriumi gyakorlatok – II/14. évfolyam Illóolajok minőségét jellemző fizikai és kémiai mutatószámok és.
Fényforrások Azokat a testeket, melyek fényt bocsátanak ki, fényforrásoknak nevezzük. A legjelentősebb fényforrásunk a Nap. Más fényforrások: zseblámpa,
Fényvisszaverődés síktükörről
A fény törése és a lencsék
Részecske vagyok vagy hullám? Miért kék az ég és miért zöld a f ű ?
FÉNYTAN A fény tulajdonságai.
NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ Panoráma sorozat
Fizika 2i Optika I. 12. előadás.
Épületelemek árnyéka.
Készítette: Porkoláb Tamás
Előadás másolata:

A teljes visszaverődés jelenségének bemutatása http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LED_Glasfaser.jpg A teljes visszaverődés jelenségének bemutatása (7-8. évf.)

A teljes visszaverődés jelensége Színes, átlátszó műanyag vonalzók, dísztárgyak pereme bizonyos szögben fényesen csillog, úgy világít, mintha maga is fényforrás lenne. Hogy lehet, hogy a tárgyak anyagába jutó fénysugarak egy része nem tud kilépni a levegőbe? átlátszó gliceringolyó Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) lézerrel megvilágítva

A jelenség magyarázata a fénytörésben keresendő. Vizsgáljuk meg, hogy a fénytörés milyen feltételei mellett jön létre ez a „fénycsapda”! https://www.google.hu/search?as_st=y&tbm=isch&hl=hu&as_q=f%C3%A9nyt%C3%B6r%C3%A9s&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:f&biw=1280&bih=705&sei=nr4pUpbhJoahtAbip4GYCA#facrc=_&imgdii=_&imgrc=8MG6LathiOhoZM%3A%3BI5fQGjmcmlZRRM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fthumb%252F2%252F2b%252FUniformity.jpg%252F640px-Uniformity.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcommons.wikimedia.org%252Fwiki%252FFile%253AUniformity.jpg%3B640%3B426

Fénytörés fénytanilag ritkább közegből sűrűbb közegbe Ha a fénysugár fénytanilag ritkább közegből sűrűbb közegbe lép, a törési szög kisebb a beesési szögnél. Bármilyen nagy is a beesési szög (a legfeljebb 90° lehet), a törési szög (b) ennél kisebb, ezért a fénysugár a fénytanilag sűrűbb közegben folytatja útját. Ilyenkor a megtört fénysugár nem verődhet vissza a két közeg határfelületén, hogy „csapdába kerülve” ne tudna a sűrűbb közegből kilépni. Ez tapasztalható például a levegőből vízbe érkező fénysugarak esetében. Fénytörést látunk, de fényforráshoz hasonló csillogás, világítás nem mutatkozik. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) b < a

Fénytörés fénytanilag sűrűbb közegből ritkább közegbe Ha a fénysugár fénytanilag sűrűbb közegből ritkább közegbe lép, a törési szög nagyobb a beesési szögnél. A beesési szöget folyamatosan növelve a törési szög elérheti a 90°-ot, ekkor a megtört fénysugár már súrolja a határfelületet. A beesési szöget tovább növelve a megtört fénysugár már nem lép ki a sűrűbb közegből, hanem visszaverődik a határfelületen. Ezt a jelenséget nevezzük teljes visszaverődésnek. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) b > a

A teljes visszaverődés feltételei A teljes visszaverődés létrejöttének tehát két feltétele van: 1. A fénysugár a fénytanilag sűrűbb közegből a ritkábba lépjen. (Például vízből vagy üvegből levegőbe.) 2. A fénysugár legalább akkora beesési szöggel (a) érkezzen a határfelületre, amelynél a törési szög (b) már nagyobb 90°-nál. Az ábrán a kékkel jelölt fénysugár tesz eleget mindkét feltételnek. fénytanilag sűrűbb közeg fénytanilag ritkább közeg Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) Azt a beesési szöget, amelynél a törési szög éppen 90°, a teljes visszaverődés határszögének nevezzük. (Az ábrán a pirossal jelölt fénysugár beesési szöge (a) a teljes visszaverődés határszöge. Ilyenkor b=90°)

Tanulókísérletek a teljes visszaverődés határszögének mérésére Szükséges eszközök: kis akvárium, víz, teafilter, lézerceruza, zsebtükör, szögmérő, hurkapálca, gyurmaragasztó, zsinór. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) Az üres akvárium aljába, a hosszabbik oldalakra merőlegesen egy akkora hurkapálca-darabot ragasztunk gyurmaragasztóval, ami éppen keresztben elfér. Ezen fog támaszkodni a zsebtükör.

Az ábrán látható módon a tükör másik oldalára ragasztott zsinórnál fogva tudjuk a tükröt a megfelelő szögben tartani. Az akvárium külső oldalára tapasztott szögmérővel mérjük a beesési szöget. A lézerceruzát állványon rögzítjük úgy, hogy pontosan függőlegesen érkezzen a lézersugár a tükörre. A híg teával feltöltött akváriumban a zsinórt addig emeljük, amíg a határfelületen megtörő sugár épp súrolja a víz felszínét. Ekkor a szögmérőn leolvassuk a tükör vízszintessel bezárt szögét. Ennek kétszerese lesz a teljes visszaverődés határszöge. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.)

A méréssel kapcsolatban felmerülő kérdések, feladatok: 1. Bizonyítsd be az ábra alapján, hogy a teljes visszaverődés határszöge (b) a tükör vízszintessel bezárt szögének (a) a kétszerese! Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) 2. Miért nem látható a lézersugár a tiszta csapvízben, és miért válik láthatóvá, ha a tiszta vízbe egy teafiltert mártunk?

Teljes visszaverődés a a lézersugár levegőben nem látható része tartó zsinór teljes visszaverődés a határfelületen Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) a a tükör dőlésszöge visszaverődés a tükrön Az 1. kísérlet fotója a határszögnél nagyobb beesési szög esetében

2. kísérlet Eszközök: A rajzlapra helyezett akváriumot rajzold körbe! kis akvárium, víz, rajzlap, hurkapálca, gyurmaragasztó, egy kartonlap vagy egy könyv. A rajzlapra helyezett akváriumot rajzold körbe! Az akvárium külső falára rögzíts egy függőleges helyzetű hurkapálcát gyurmaragasztóval (A pont)! Fektesd a fejed az asztalra, s nézz a szemben lévő fal mentén az akváriumra az egyik szemeddel! Ezen a falon tolj egy kartont vagy könyvet magad felé addig, amíg eltűnik a hurkapálca a szemed elől. (B pont) Ezt a pontot jelöld meg a rajzlapon! Vedd le az eszközöket a rajzlapról és szerkeszd meg az m merőlegest! Mérd meg szögmérővel a b szöget, ez a teljes visszaverődés határszöge. az asztalra állított akvárium felülnézeti ábrája Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.)

A méréssel kapcsolatban felmerülő kérdések, feladatok: Miért láthatja a szemlélő az A pontban lévő hurkapálcát? Miért tűnik el a hurkapálca, ha a könyv a B ponton túl csúszik? Tölts az akváriumba víz helyett más átlátszó folyadékot (pl. cukros vagy sós vizet, ecetes vizet, étolajat), és újra végezd el a kísérletet! Hasonlítsd össze a mért b értékeket! Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.) A mérési értékek alapján válaszolj: függ-e a teljes visszaverődés határszöge a közegek anyagától? (Kísérleteinkben a ritkább közeg minden esetben a levegő volt.)

Teljes visszaverődés a természetben A délibáb A nyári forróságban a talaj közeli levegőréteg felhevülhet. A forró levegő feletti rétegek viszont – a levegő jó hőszigetelő tulajdonsága miatt – jóval hűvösebbek. Az eltérő hőmérsékletű levegőrétegek különböző sűrűségűek, így egy határfelület jön létre az alsó, fénytanilag ritkább és a felső, sűrűbb légrétegek között. A távoli tárgyakról kiinduló fénysugarak a magasabban fekvő hidegebb, sűrűbb légrétegeken teljes visszaverődést szenvednek, és a megfigyelő szemébe jutnak. A keletkező kép fordított állású. Ez a jelenség a délibáb. Régen a Hortobágy óriási, egybefüggő sík felület volt. A nyári égbolton gyakran lehetett látni a távoli templomtornyok, gémeskutak fordított állású képét. Gyakran keletkezik délibáb a sivatagokban és a tengerek felett is. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8. évf.)

Teljes visszaverődés a természetben A délibáb jelensége egyszerű kísérlettel bemutatható. Eszközök: kis akvárium, teamécses, víz A vízzel telt akvárium egyik oldala mellé állíts egy égő mécsest. A túloldalról nézz a vízen keresztül a mécses irányába! A mécses fölött, annak fordított állású képét fogod megpillantani. Kísérletünkben a sűrűbb, hidegebb légrétegeket a víz, a talajközeli ritkább, melegebb légréteget a levegő demonstrálja. A mécses lángja a távoli tárgyat modellezi. A róla induló fénysugarak a sűrűbb közegen teljes visszaverődést szenvedve jutnak a megfigyelő szemébe, aki a mécses felett annak fordított állású képét látja. saját rajz

Teljes visszaverődés a természetben Délibáb az országúton A nyári hőségben minden nap láthatunk délibábhoz hasonló jelenséget, amikor a felhevült aszfaltot a távolban csillogónak, vizesnek érzékeljük. Az út feletti vékony, de forró levegőréteg határfelületén szintén teljes visszaverődés jön létre, ilyenkor az égbolt képe látszik csillogó víztükörként az úton. http://www.flickr.com/photos/genista/1249056653/sizes/m/in/photostream/

Teljes visszaverődés a természetben A búvár szemszögéből A vízből kiinduló fénysugarak között vannak, amelyek a levegőbe érkezve 90°-ban vagy nagyobb szögben törnek meg. Ezek a fénysugarak nem hagyják el a vízfelszínt, hanem azon visszaverődnek. Apáczai Kiadó (A fizika rejtélyei 8.) Ebben a helyzetben is teljes visszaverődés jön létre. Ha világos nappal, tiszta vízben, a vízszint alatt álló búvár felfelé néz, láthatja a mellette úszkáló halakat, vízinövényeket is. A teljes visszaverődés miatt a búvár látótere alaposan kiszélesedik.

Teljes visszaverődés a tudományban Különleges tisztaságú üvegszálakban a folytonos teljes visszaverődés miatt úgy „kanyarog” a fény, mintha képes lenne görbe vonalú terjedésre is. Terjedési sebessége pedig lehetővé teszi, hogy az általa továbbított információ a másodperc törtrésze alatt jusson el több száz kilométeres távolságra is. Ha az üvegszál egyik végét nagyon erős fénnyel megvilágítják, a távoli végén szinte azonnal megjelenik a fényjel, amely a kívánt módon dekódolható. https://www.google.hu/search?hl=hu&q=total+internal+reflection+in+optical+fibre&tbm=isch&tbs=simg:CAQSXxpdCxCo1NgEGgQIAAgEDAsQsIynCBo0CjIIARIMwge0B7EHsgezB8EHGiDZdABImTWGZtQ5nsSvqmHW90CGamXeY6z4RmtPmeajcwwLEI6u_1ggaCgoICAESBJsawygM&sa=X&ei=gigqUrOjKYLK4ASE3oGICg&ved=0CCcQwg4oAA&biw=1280&bih=705#facrc=_&imgrc=RWyhDKPSKERu9M%3A%3Bgqi6Io2_lW8hWM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.25net.ro%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F03%252FLaser_in_fibre.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.25net.ro%252Fretele-telecomunicatii%252Fprincipiul-de-functionare-al-fibrei-optice%252F%3B2560%3B1920

Teljes visszaverődés a tudományban Az optikai kábel 400_F_32877123_R3t0gGEO0yP0uDGHqAO5mxHZEu1CVMon

Charles K. Kao 1966-ban kiszámította, hogy tiszta kvarcüvegből készült szálakon több száz kilométerre is küldhetők fényimpulzusok. Az első optikai kábel, amelyet 1988-ban az Atlanti-óceánon keresztül helyeztek üzembe, 40000 telefonhívást volt képes egy időben lebonyolítani. Az USA-ban élő, japán származású Kao professzor 2009-ben Nobel-díjat kapott találmányáért. imagesCA1ISITF; https://www.google.hu/search?as_st=y&tbm=isch&hl=hu&as_q=Charles+K+Kao&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:f&biw=1280&bih=705&sei=BMEpUvy1CYLQtAbUtIGYBQ#facrc=_&imgdii=_&imgrc=wqgo9knwA4ahKM%3A%3BS-nTt9KD-LazaM%3Bhttps%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Ff%252Ff7%252FCharles_K._Kao_cropped_2.jpg%3Bhttps%253A%252F%252Far.m.wikipedia.org%252Fwiki%252F%2525D9%252585%2525D9%252584%2525D9%252581%253ACharles_K._Kao_cropped_2.jpg%3B320%3B376 https://www.google.hu/search?as_st=y&tbm=isch&hl=hu&as_q=optic+fiber&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:f&biw=1280&bih=705&sei=cRsqUqo6sNnhBKflgNAE#facrc=_&imgdii=_&imgrc=RWyhDKPSKERu9M%3A%3BQYlaYr1WsIEXPM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fb%252Fb0%252FLaser_in_fibre.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcommons.wikimedia.org%252Fwiki%252FFile%253ALaser_in_fibre.jpg%3B2560%3B1920 Charles K. Kao Az optikai kábelekből álló kommunikációs hálózatok életünk részévé váltak a telefonbeszélgetéseinkben, az internethálózatok működésében, a hírközlésben.

Száloptika a gyógyászatban Száloptikát használnak az orvosi endoszkópokban is, melyek kis kamerái testünk legrejtettebb részeit is képesek monitoron keresztül láthatóvá tenni. Így a hagyományos műtétek nélkül is lehetőség nyílik fontos vizsgálatokra és kisebb beavatkozásokra. https://www.google.hu/search?as_st=y&tbm=isch&hl=hu&as_q=endoscopia&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:fc&biw=1152&bih=705&sei=xwceUr_tBdOBhQfDlIGIBg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=ElV51FCL7VrXUM%3A%3BgidBlMWlf6J4tM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252Fthumb%252Ff%252Ff9%252FCapsuleEndoscope.jpg%252F561px-CapsuleEndoscope.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcommons.wikimedia.org%252Fwiki%252FFile%253ACapsuleEndoscope.jpg%3B561%3B480; Flexibles_Endoskop; https://www.google.hu/search?as_st=y&tbm=isch&hl=hu&as_q=endoscopia&as_epq=&as_oq=&as_eq=&cr=&as_sitesearch=&safe=images&tbs=sur:fc&biw=1152&bih=705&sei=xwceUr_tBdOBhQfDlIGIBg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=3gpSdwCW1SZYzM%3A%3BWWzlhpevJWIPJM%3Bhttp%253A%252F%252Fupload.wikimedia.org%252Fwikipedia%252Fcommons%252F9%252F90%252FFlexibles_Endoskop.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fcommons.wikimedia.org%252Fwiki%252FFile%253AFlexibles_Endoskop.jpg%3B800%3B600 Ma már különleges, távirányítható, úszókapszulás endoszkópokat is használnak az orvosok. A kicsi kapszula arra is képes, hogy az egész emésztőrendszeren végighaladva folyamatosan képeket küldjön a testből.

Száloptika a lakásdekorációban http://www.flickr.com/photos/black651/1584413128/ Szemet gyönyörködtető, otthonos, hangulatos hatása miatt dekorációs elemként is szívesen alkalmazzák a száloptikát a világítástechnikában.