1 Civil szervezetek és az Önkormányzatok faladata Tehetségpontok és hálózatuk Rajnai Gábor Magyar Tehetségsegítők Tanács Tehetségpont hálózatfejlesztő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Önszerveződési folyamatok Heves megyében. Alaphelyzet A szervezetek a megyénkben önszerveződő valódi hálózatként működnek (komplex, osztott, skálafüggetlen)
A TÁMOP Iskolai tehetséggondozás és a TÁMOP
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
A Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács mint mentor tehetségsegítő tanács, mint mentor Mentorok: Dégenhardtné Szántó Ágota, Kőrösi Tibor Budapest, november.
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
Tehetségnevelés, tehetségpontok és az alapfokú művészetoktatás Művészeti Nevelés – Kultúra – Társadalom; jelen és jövő Budapest, E február 27.
Tehetségpont létrehozása
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Gábor Dénes Tehetségpont
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Tehetségsegítő hálózat kialakítása a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1.
Az ökoiskola kritériumrendszer megújítása Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója Budapest 2009 OKM OFI Szontagh Pál.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
Komplexen funkcionáló megyei tehetségpont
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Előzmények: 2006-ban megalakult a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége és a 1043/2006.(IV.19.) kormányhatározattal támogatott Nemzeti Tehetségsegítő.
Tehetségpontok hálózatának kiépítése
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szerepe Projektnyitó konferencia TÁMOP-3.4.4/B-08/ Miskolc,
TÁMOP-3.4.4/B-08/1  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében regionális tehetségsegítő hálózat, a tehetségsegítés terén szakmai együttműködési rendszer kialakítása.
 Tehetségsegítő Tanács:  A Tehetségsegítő Tanács helyi vagy térségi kezdeményezésre létrejött szerveződés, amely a tehetségek felkutatását, fejlesztését.
EGYHÁZI ISKOLÁK TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSA
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Europe Direct Hálózat Magyarország Vedd ki a részed! március 18. Vizsnyiczai Márta Békés Megyei EIP.
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
TEHETSÉGPONTOK HÁLÓZATA SZÉKELYFÖLDÖN Székelyföldi Tehetségnap Szeptember 27., Marosvásárhely 1.
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Tehetséggondozás és gyermekvédelem
„Együtt a tehetségekért a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézményben” TÁMOP-3.4.4/B/08/ Projektindító rendezvény Készítette: Vizváriné.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | az előadás címe „Pont ÉRTED, pont VELED, pont NEKED. Érték-tehetség-siker” Szeretettel köszöntjük a Kollégákat a „Pont ÉRTED, pont.
ADNI ÉS KAPNI A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSOK MŰKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAI Kormos Dénes Kárpát – medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke CSÍKSZEREDA.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Foglalkoztatási Paktum Magyarországon Gere János.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő 2017-es beszámolója
Magyarországi Ökoiskolák VII. Országos Találkozója
Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács
Összevont munkaközösség vezetői és igazgatótanácsi értekezlet
Előadás másolata:

1 Civil szervezetek és az Önkormányzatok faladata Tehetségpontok és hálózatuk Rajnai Gábor Magyar Tehetségsegítők Tanács Tehetségpont hálózatfejlesztő koordinátor LOGOS Alapítvány elnöke Budapest

2 Társadalmi kapcsolatok – felmerülő kérdések!? Mi a tehetség? Elitizmus, vagy szélesebb körű? Ki a tehetséges? Az „Egó” és a társadalom között? Ki minősít és hogyan? Kinek fontos a tehetség? Egyéni érdek csupán?! Társadalmi tőke?! (de nem csak GDP!?)

3 Társadalmi környezet „Új” felismerések Verseny és együttműködés Tehetségek felértékelődése – erősödő és látható igény a tehetségígéretek megszerzésére Vállalkozói és térségi versenyképesség Innováció, kreativitás és a piac kapcsolata Tehetség hasznosulása egyéni és társadalmi érdek is! Érdekek és/vagy értékek mentén – diszharmónia? Magyar Tehetségsegítő Tanács: március 28. Helyi és térségi, illetve szigetszerű törekvések Civil felismerés, szervezetek összefogása Cél: szervezeti és intézményi kapcsolatok hálózatban érték és érdekharmónia!!!

4 Nemzeti Tehetség Program 20 éves stratégia Politikai és kormányzati támogatottság Országgyűlési határozatok (2008) Kormánydöntések (támogatás és keretek – 2009) Nemzeti Tehetség Alap Meglévő forrásokból – Pl.: Munkaerő piaci Alap Határon túli lehetőség is (+Szülőföld Alap?) Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum Reprezentatív irányító testület Stratégiai kitekintés és kontroll Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Társadalmi kontroll és szolgáltatás Szakmai szellemi műhely Lesz-e széles körű társadalmi kontroll, visszacsatolás?!

5 Mi a fő feladat? Bázis: iskola – gyermek – szülő partnerség Forrás: dr. Csermely Péter

6

7 Tehetségpontok és regisztrációjuk Tehetségpontok és regisztrációjuk Ki lehet? Bárki, aki megfelel! Alapítók köre, szervezeti formája Tehetségpontok száma Oktatási intézmény111 Oktatási intézmény és civil szervezet27 Önkormányzati szervezet27 Önkormányzati szervezet és civil szervezet5 Kistérségi oktatási és más intézmény6 Kistérségi intézmény és civil szervezet2 Civil szervezet önállóan57 Egyéb formáció5 Összesen240

8 Korozstály, szakterület, intézményi kötődés Tehetségpontok száma Óvoda14 Óvoda és Általános Iskola7 Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium2 Óvoda, Ált. Iskola, Gimnázium és Felsőfokú Intézm.2 Általános Iskola44 Általános Iskola és Gimnázium9 Középiskola (Gimnázium, Szakközép, Techn., stb.)39 Középiskola és Kollégium8 Egyetem és főiskola9 Művészeti Oktatás18 Sport5 Egyéb nem oktatási intézményhez kötődő83 Összesen240

9 Funkciók – szintek – kapcsolatok Adottság = színes sokféleség! Szerepvállalás és feladat: –T–T–T–Tanácsadás: felismerés, diagnosztika, konzultáció, útravaló, –G–G–G–Gondozás: intézményen belül és kívülről, együttműködésben –K–K–K–Közvetítés: speciális adottságok, sajátos fejlesztési igények –H–H–H–Hálózati szerep: tehetség- és/vagy szakember-, ill. tapasztalat-csere Szolgáltatási tartalom, funkció és hatókör szerint: ––R––Részlegesen funkcionáló Tehetségpont elérhetőség, tanácsadás, hálózatos együttműködés tehetséggondozás legalább egy területen - hatásvizsgálattal ––K––Komplexen funkcionáló Tehetségpont Pl.: tanácsadás, azonosítás és gondozás is ––H––Helyi, térségi, regionális Tehetségpont intézményhez kapcsolódó és/vagy térségre kisugárzó tevékenység ––O––Országos/Nemzeti Tehetségpont országos jelentőség programok tudományos elemzések, kutatások, szakmai felügyelet, képzés, minősítés és koordináció Hálózati szerepvállalás általános elvárás!!!

10 Önfenntartó tehetségpont Társadalmi beágyazottság Pedagógus – gyermek – szülő harmónia Belső és külső szolgáltatások Feladatellátás és más programok Nyilvánosság – tehetségnapok, más kapcsolatok Működési és pénzügyi feltételek Vállalt feladatok és a költségek Költségmegosztási esélyek Forrásbevonási lehetőségek Folyamatos működés és fejlesztési lehetőségek Elkötelezett és profi menedzsment Stabilitás – megbízhatóság – fenntarthatóság!!!

11 Egy Tehetségpont menedzsment modell Társadalmi szereplők: Szülők, gyermekek, civil társadalom Érdekeltek és érintettek köre!? Tehetségpont Menedzsment csoport Szakmai közreműködők: pedagógusok, pszichológusok, stb. Intézményi közreműködők: iskolák, művelődési házak, stb. Személyiségek Fóruma, Tanácsa Forrásgazdák: fenntartók, szponzorok, pályázati alapok, stb.

12 Kreatív és életképes hálózat Feladatmegoldók: kevés kapcsolat, kis forgalom, zajőrző, merev, 1-2 nem innovatív játékstratégia Megoszlás és átmenetek: kreatív ↔ híd kreatív ↔ feladat elosztó (innováció – forgalmazó) Kreatívak: kevés, változó kapcsolatok csomópontokhoz, kis forgalom, különleges helyzet, igen flexibilis, „végtelen” stratégiaszám Feladat elosztók: sok kapcsolat, nagy forgalom, zaj-továbbító, flexibilis, sok stratégia Csermely, Nature 454, 5 (2008) TiBS, nyomtatás alatt

13 Szerepek és felelősségek Önkormányzatok Befogadó, elfogadó és elfogadtató szerepkör Működési stabilitás, fenntartói minőség Intézményi kapcsolatok – társadalmi fórum Forráskoordináció (helyi és pályázati) Civil szervezetek (érintett és érdekelt minőség!) Társadalmi háttér, intézményi nyitottság Tehetségbarát társadalom, pozitív szemlélet Érték és érdekharmónia - Központ a gyermek!? „Pártatlan paternalizmus”?!

14 Feladatok – „Közös hajó” élmény Önkormányzat Tervezhető támogatás Szakmai monitoring Civil szervezetek Társadalmi fórum, Tehetség Tanács, személyiségek, tekintélyek, elszármazottak, stb. Közös Pálya Szakmai képzések (alap- és továbbképzések,…) Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége képzései Közös programfejlesztés és pályázatok Nemzeti tehetség Alap (Oktatásért Közalapítvány)

15 Néhány megfontolás “Ha egy emberrel úgy bánsz, amilyen, akkor olyan is marad. Ha azonban úgy bánsz vele, mintha jobb és nagyobb volna, akkor jobbá és nagyobbá fog válni.” (Linda Dillow) „A tehetség Isteni áldás, de hihetetlen akarat és áldozat nélkül mit sem ér.” (S. Gerrard) „Ha erőd kevés, akkor félúton kidőlsz, de ne feküdj le már az út elején!” (Kung Fu-Ce)

16 Köszönöm a megtisztelő figyelmet és eredményes hálózati együttműködést kívánok Rajnai Gábor gggg rrrr aaaa jjjj nnnn aaaa iiii llll oooo gggg oooo ssss pppp oooo nnnn tttt.... hhhh uuuu