EnergizAIR 2 – Légből kapott energia Reflex Környezetvédő Egyesület 2014. december 3.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energiaköltségek optimalizálása
Advertisements

Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Hogyan csökkenthetőek drasztikusan Önkormányzatának közüzemi kiadásai?
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
MEH - MAKK konferencia és fórum 1 Egy hazai fejlesztésű terhelésbecslő és szélerőmű termelésbecslő szoftver Bessenyei Tamás
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Energiatakarékos otthon
Minőségi helyi termékek - Szekszárd és vidéke – Egy helyi termék rendszer működésének tapasztalatai Csillag Péter, ügyvezető Eco-Sensus Közhasznú Nonprofit.
MANORKA projekt Értékelő Csoport ülése február 18. Budapest „Önkormányzati kapacitásépítés norvég ‐ magyar együttműködéssel” projekt HU HU11-PP
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
A napenergia-piac jellemzői Magyarországon
Megújuló energiák Készítette: Szűcs Norbert
Megújuló energiaforrások.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Green Kozard – Green Nograd Zöld Kozárd – Zöld Nógrád Dr
A jövő és az energia Mi lesz velem negyven év múlva ? Mivel fogok közlekedni ? Fázni fogok otthon vagy melegem lesz ?
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
Napenergia.
Műszaki tudományok az interneten
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
= Főmenü. = napenergia menü = szélenergia menü.
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrások
Megújuló energiaforrás
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Megújuló energia Készítette: Bíró Tamás
Megújuló Energiák Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
A SZÉLENERGIA KUTATÁSA DEBRECENBEN Tar Károly A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE KIEMELT HETE DEBRECENBEN NOVEMBER 2-6.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
Karancsi Tamás - ügyvezető
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT LOVÁSZI ATTILA.
Megújuló energetika  EU külső energiaforrásoktól való függése 50%-ra csökkent 1999-re  EU cél: 2020-ra 20%-ra növelni a megújuló részarányát a teljes.
Felsmann Balázs Budapesti Corvinus Egyetem kutatóközpont-vezető
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és a minőségi üzletvitel érdekében.
Energiahatékonysággal a költségcsökkentés és
-A vidékfejlesztési miniszter 11/2013. (III. 5.) VM rendelete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a LEADER térségek közötti együttműködés.
Az alternatív energia felhasználása
ben Európában telepítették a világ napelemes rendszereinek 70%-át, 2013-ban ez az arány már csak 28% volt, - az új PV (photovoltaic - fotovillamos.
„Innovatív közösségi napelem hasznosítás” LEADER térségek közötti együttműködési projekt.
Közösségi numerikus időjárás-előrejelző modellek összehasonlító vizsgálata Készítették: André Karolina és Salavec Péter Fizika BSc, Meteorológia szakirány.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
MEGÚJULÓ ENERGIÁK INTEGRÁLÁSA A HAZAI ENERGIARENDSZERBE,
Mitől innovatív egy vállalkozás?
„HÓFEHÉR OSZTRÁK HÉTVÉGÉK” február 13 - március 23. Promóciós ajánlat az AGIP Hungária Kft. részére
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
Város energetikai ellátásának elemzése
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
MEEI Kft. member of TÜV Rheinland Group 1 Megújuló energiaforrással működő készülékek vizsgálata A hőszivattyútól a tüzelőanyag-celláig. A megbízható napkollektor.
Tőkés Napenergia hasznosítási körkép ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia szeptember 12–13., Tatabánya EUSOL.
Üdvözöljük! Welcome | Willkommen | Benvenuti | Bienvenue Termikus napenergia hasznosítás a gyakorlatban: mintaprojektek Magyarországon Szendrő Balázs Kereskedelmi.
NAPELEM MINT ALTERNATÍV ENERGIAFORRÁS. MIRE VALÓ A NAPELEM? Hiedelem = melegvíz termelés Valódi alkalmazás = elektromos áram termelés Felhasználás: közvetett,
Varga Pál elnök MÉGNAP Egyesület Napkollektoros hőtermelés jövője a napelemes áramtermelés mellett Egyetemek, főiskolák környezetvédelmi oktatóinak VIII.
Napelem és hőszivattyú Út az energia önellátás felé Gyurcsovics Márk.
Győr november1 Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK JÖVŐBENI KIHASZNÁLÁSA.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
SZTE ÁJTK Tehetségnap június 10. A rendezvény az Oktatásért Közalapítvány támogatásával, az NTP-OKA-XXII-088 pályázat keretében valósul meg.
Napelemes rendszerek és a napkollektor
Megújuló energia alkalmazása
A VEOLIA pécsi erőműve a körkörös gazdasági modell tükrében
Előadás másolata:

EnergizAIR 2 – Légből kapott energia Reflex Környezetvédő Egyesület december 3.

A „Légből kapott energia” projekt Támogató: Európai Unió Intelligent Energy Europe programja 10 országból együttműködő partnerek Téma: Megújuló energiás, alternatív időjárás jelentések Európa szerte – rádióban, tévében, újságokban és az interneten Cél: Tudást és ismereteket vinni az emberek nappalijába az időjárás jelentésen keresztül, ami nem csak a megújuló energiák felhasználásának ad pozitív lendületet, de egy plusz értéket juttat a TV-csatornák számára is (nézettségnövelés, reklámérték)

Partnerszervezetek 10 országból - Központi weboldal címe:

Mivel is bővülnek az időjárás jelentések a program során? Háromféle indikátor jelenik meg a megújuló energiás időjárás jelentésben: a napenergia foto-villamos felhasználása – napelemek segítségével áramtermelés a napenergia termikus felhasználása – napkollektor segítségével meleg- víztermelés a szél erejének felhasználása – áramtermelés

Fő média és egyéb partnereink: OzoneNetwork TV A megújuló energiás időjárás jelentést minden hétvégén ötször vetítik az OzoneNetwork TV-n: pénteken késő este, szombaton és vasárnap délelőtt és délután: Link a youtube-on: Zalaegerszegi Stúdió FM Rádió – minden pénteken délután közlik a megújuló energiás időjárás jelentést Országos Meteorológiai Szolgálat – a projekt kezdetétől az OMSZ-szel megkötött együttműködési megállapodás segíti a munkánkat

Megújuló energiás időjárás jelentés – egy példa: A napfény ereje – a napenergia villamos felhasználása Az elmúlt hét napon, Budapesten egy átlagos házi napelemes rendszer 99,5 kWh energiát termelt, amely alapján a Napfény ereje egy átlagos család energiaigényének 129 %-át elégítette ki. A Nap melege A Nap melege – a napenergia termikus felhasználása Az elmúlt héten, Budapesten egy átlagos napkollektoros rendszer egy családi ház melegvíz- ellátásának a 100%-át elégítette ki, így a Nap melege segítségével egy átlagos családi házban 4,71 m3 gázt lehetett megtakarítani. A szél ereje – a szél energiájának felhasználása A Magyarországon található összes szélgenerátor segítségével annyi energia termelődött, ami háztartás ellátásához volt elegendő. Ez azt jelenti, hogy a Szél ereje a magyar háztartások 7 %-ának energiaigényét fedezte.

Rövid, figyelemfelkeltő verzió a közösségi média felületein

Bannerek a partnerszervezetek honlapjain A következő linken készíthető saját banner igény szerinti méretben és formában. A html kód egyszerűen másolható, beilleszthető és folyamatosan frissül (naponta/hetente): A linken beállítható, hogy milyen városok adatait szeretnénk megjeleníteni, stb A banner indikátorai: Napelem – Egy átlagos háztartás energiaigényének ennyi százalékát tudta kielégíteni egy átlagos napelemes rendszer az elmúlt hét napon Szélenergia – A szél ereje ennyi háztartás energiaigényét tudta kielégíteni az adott megyében működő szélgenerátorok segítségével Napkollektor – Egy átlagos háztartás melegvíz igényének ennyi százalékát tudta fedezni Napunk melege az elmúlt hét napon

Bannerek a partnerszervezetek honlapjain A következő szervezetek, cégek helyezték el a folyamatosan frissülő megújuló energiás bannert a weboldalukon: Országos Meteorológiai Szolgálat: E-misszió Egyesület: Öko-pack Nonprofit Kft.: Naplopó Kft: Zöld iránytű a neten: Magyar Passzívház Szövetség Solarbau Kft: K-net Energy Kft: Magyar Napelem Napkollektor Szövetség : Wagnersolar Kft:

A napfény ereje

A szél ereje

A Nap melege

Mit értünk átlagos napelemes/napkollektoros rendszeren? Honnan kapjuk az adatokat? Napelemes rendszerek esetében: A számoláshoz egy 3 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszert vettünk alapul. Ez a napelem hatékonyságától függően m 2 területet igényel. Figyelembe vettük továbbá, hogy Magyarországon a tetők dőlésszöge általában 40 o körüli. Napsugárzási adatok forrásai: Heliosat műhold. A beszerzett adatok a megyeszékhelyekre vonatkoznak. Ellenőrzésre a honlapon szereplő monitorozott konkrét napelemes rendszerek szolgálnak. Minden megyében, a megyeszékhelyen egy működő rendszert kiválasztottunk. Adatfeldolgozó szoftver: A sokféle összegyűjtött számadatot, paramétert, táblázatot az „EnergizAIR – Légből kapott energia” projekt partnerszervezete ( ) által kidolgozott adatfeldolgozó szoftver alakítja át indikátorokká (TRNSYS modell).

Mit értünk átlagos napelemes/napkollektoros rendszeren? Honnan kapjuk az adatokat? A Nap melege Napenergia termikus hasznosítása esetében: Az indikátor azt mutatja meg, hogy adott megyében egy átlagos napkollektoros rendszer egy átlagos családi ház (4 fő) melegvíz-ellátásának hány százalékát tudta kielégíteni. A számoláshoz felhasznált adatok: 6 nm kollektor felület, 300 literes víztartály, átlagos meleg vízfogyasztás: 45 liter/fő/nap, a melegvíz hőfoka: 50 o C. A szél ereje Szélenergia esetében az indikátor azon háztartások száma, amelyek energiaigényét fedezi az illető megyében működő szélgenerátorok által termelt energia. Adatok forrásai: a telepített kapacitásokat a Szélenergia Társasággal történt egyeztetés után a MEKH-től (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) szereztük be A napi szintű adatokat a szélgenerátorok által termelt energiáról a MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) honlapjáról vesszük. A belga partnerszervezetünk (Apere) technikai csapata automatizálta az adatkérést. Az adatok egyenesen érkeznek az Apere által kidolgozott adatfeldolgozó szoftverbe.

Köszönöm a figyelmet! Reflex Környezetvédő Egyesület 9024 Győr, Bartók Béla u