Élelmiszerbiztonság a fókuszban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Eredmények Vizsgálataink során először az izolált törzseket identifikáltuk molekuláris genetikai eszközökkel (1. táb.). A törzsekkel végzett AFB1 bontási.
Advertisements

Gabona alapanyagok mikotoxin szennyezettségének ellenőrzése a
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
Takarmány szennyezők carry-over hatása a tejtermelő állatokra Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.
Programcsomag fejlesztése "multiplex microbead assay" eredmények kiértékelésére •Soft Flow Hungary Kft. •7628 Pécs, Kedves u. 24 Lustyik György
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
AMIT ÉRDEMES TUDNI A MIKOTOXINOKRÓL
A Pharmagora Életminőség Klaszter takarmány és élelmiszer fejlesztései
K ÖZÖSSÉGI AGRÁRPOLITIKA, FEJLESZTÉSEK ÉS TÁMOGATÁSOK K ÉSZÍTETTE : PALÁDI P ÉTER.
A vitaminok és ásványi sók
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
Szemestermények tárolása
Az ásványi anyagok forgalma
Toxinok kimutatása talajból
© Leading Innovation – RSEU KFT. Minden jog fenntartva! Szellemi Vagyon Menedzsement Keresnyei János, ügyvezető Riglersystem Európa Kft. Pécs.
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása
A csűr és az állattartás épületei
A fölgáz és a kőolaj.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A nyersanyagban rejlő veszélyek
FERTŐZÉS - KOCKÁZAT.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
Élelmiszerek gyártása
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen A takarmány- és környezetbiztonság aktuális kérdései.
Tejtermékek.
A helyes táplálkozás.
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Az Európai Tudományos Bizottság véleménye az élelmiszerek "ochratoxin A" tartalmáról (1998 szeptember 17) 1.Bevezetés A bizottság beszámolt az 1994 szeptember.
A BIOMONITORING VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEI NYÍREGYHÁZA VÁROS TERÜLETÉN Buris Katalin 2004.
Mikotoxinok Fonalas gombák által termelt másodlagos anyagcsere-termékek, amelyek szerkezetileg sokféle, kis molekulatömegű, erős biológiai hatású vegyületek.
A talajtermékenység növelésének új, lehetőségei napjainkban Dr. Biró Borbála 1, P. Angerer Ildikó 1 Magyar Tudományos Akadémia, Talajtani és Agrokémiai.
Horváth Krisztián A Vitamin.
Immunaffinitás kromatográfia ELISA
Az elsődleges antigén – ellenanyag kapcsolódáson alapuló
Projekttámogatási Osztály
Vizsgálati módszer keresése: Tisztázandó kérdés? Alkalmas módszer?
Talajsterilezés Herman Edit. Sterilitás definíciója Külső behatás következtében kialakuló olyan állapot, amiben a vizsgált terület teljesen mikroba-mentes.
Növény monitoring Ambrus Á., Györfi L., Vásárhelyi A. Az élelmiszerekben elforduló növényvéd-szermaradékok élelmiszerbiztonsági megítélése 5/2002. (II.
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Vízszennyezés.
Táplálkozási szokások és annak hatása az egészségügyi állapotra
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
Árvolatilitás elemzése a magyar gabona-, tej-, és tojáságazatban.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
FINO-FOOD Kft. bemutatkozó
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.
1169/2011/EU jelölési rendelet
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Antinutritív anyagok, mikotoxinok
A vitamin. Gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: nyomokban [forrás?] forrás? száraztészták: 0-0,04 μ g sajtos, túrós sütemények:
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A Pannon Egyetem Georgikon Karának szerepe, célkitűzései CEPO Nyitókonferencia Keszthely, május 24. Dr. Dublecz Károly egyetemi tanár.
Fekete – fehér. Igen – nem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
10. rész :Táplálékunk összetevői Fehérjék Klikk a folytatáshoz.
ÉLELMISZEREK KÉMIAI BIZTONSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE dr. Oravecz Márton elnök „Egészségbiztonság a Nemzet biztonsága” rendezvény december 6.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Halgazdálkodási Tanszék Aflatoxint tartalmazó abraktakarmány hatásainak vizsgálata a pontynevelés során Balog Attila Vadgazda mérnök (Msc) Konzulensek:
Prevenciós programok kis és közepes méretű gazdaságokban – amire eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment.
Prevenciós programok kis és közepes gazdaságokban – amikre eddig nem gondoltál Petrovics Ágnes Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. Praxis Menedzsment Konferencia.
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
ASPERGILLUS FLAVUS ÉS FUSARIUM SPP. ELŐFORDULÁSA HAZAI KERESKEDELMI FORGALOMBAN KAPHATÓ FŰSZERPAPRIKA MINTÁKBAN Készítette: Lehotkai Péter
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Előadás másolata:

Élelmiszerbiztonság a fókuszban 1 Élelmiszerbiztonság a fókuszban (mi lehet a tejben, tojásban és egyéb különleges mátrixokban) Dr. Szőke Zsuzsanna, Kőszegi Balázs

A Soft Flow Kft. fő tevékenységi körei Áramlási citometria (assay és szoftver fejlesztés) Mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kitek fejlesztése Picture: http://www.bsigroup.com.mx Szerződéses kutatási tevékenység Picture: http://frozennote.deviantart.com/art/Health-and-Mana-Potions-2-294397851 +36 72 891-888; info@softflow.com ; www.softflow.com

Mezőgazdasági és élelmiszerbiztonsági kitek mikotoxinok mérésére ELISA kitek (Toxi-Watch) Multiplex mikrogyöngy alapú kit (Fungi-Plex) +36 72 891-888; info@softflow.com ; www.softflow.com

Mikotoxinok Penészgombák másodlagos anyagcseretermékei Aspergillus sp. – Aflatoxinok, Ochratoxinok Fusarium sp. – Trichotecének, Fumonizinek Penicillium sp. – Ochratoxinok, Citrinin Kis méretű molekulák Kémiai szerkezetük, bioszintézisük változatos Toxikusak lehetnek Megjelenésük több tényezőtől függ (gabona típusa, időjárás, tárolás…) Multimikotoxin szennyezettség - szinergikus/additív hatás +36 72 891-888; info@softflow.com ; www.softflow.com

Mikotoxinok - hatás Akut/krónikus Direkt/indirekt Megjelenésük a tápláléklácban/állati termékekben Máj – Ochratoxin A, Fumonizinek Vese – Ochratoxin A, Fumonizinek Tej – Aflatoxin M1, Ochratoxin A Tojás – Ochratoxin A, Fumonizin B1, T-2 +36 72 891-888; info@softflow.com ; www.softflow.com

Tejtermékek - Aflatoxin M1 Aflatoxin B1-ből - Bevitt AB1 mennyiség 1-2% jelenik meg a tejben AM1 formájában (Van Egmond 1989) Hatásai - AB1-hez hasonló karcinogén immunszuppresszáns hepatotoxikus Picture: Dutton MF 2011 6

Aflatoxin M1 +2°C +5°C Aflatoxinok előfordulása növekszik Globális felmelegedés Főleg Dél-Európa Modelling, predicting and mapping the emergence of aflatoxins in cereals in the EU due to climate change. Scientific report submitted to EFSA, 2012. +2°C +5°C 7 Hőmérséklet növekedése

Aflatoxin M1 tejben ELISA fejlesztése Aflatoxin M1 mérésére tejből és tejtermékekből EU limit 50 ppt Mérési tartomány 12.5ppt – 400ppt ELISA kit tesztje - Minta1 51ppt - Minta2 24ppt -Referencia tejpor Picture: http://wwww.commons.wikimedia.org

Aflatoxin M1 sajtban EU limit 250ppt Vizsgált sajtok - Trappista, edami, lágy sajt, feta - Magyarországról, EU-n kívülről ELISA mérés Sajtextraháló puffer Többnyire kazeinhez kötődve (Brackett & Marth, 1982) Aflatoxin M1 20 %-a a zsírban

Aflatoxin M1 sajtban Eredmények: Magyarországról származó: Trappista, edami :150-230 ppt Lágy sajt: 120-190 ppt Feta: ~160 ppt EU-n kívülről származó: Trappista, edami :547-690 ppt Feta: 290-350 ppt EU limit 250ppt

Tojás – Fumonizin B1 Fusarium fajok - főként F. moniliforme Hatásai - hepatotoxicitás - nyelőcső tumor - pulmonáris ödéma (sertés) - leukoencephalomalacia (ló) - embrionális rendellenességek, -elhalások (baromfifajokban) Picture: http://www.apsnet.org

Fumonizin B1 etetési kísérlet Cél: ismert mennyiségű toxin etetése után a toxin kimutathatóságának vizsgálata tojásból Tojók etetése FB1 oldattal (2x400 μg/tyúk , két egymást követő napon) /KÁTKI/ Tojásminta vétele 9 napon át ELISA mérés Sajtextraháló puffer, ACN, Metanol

Fumonizin B1 etetési kísérlet - eredmények Fehérjében magasabb toxin koncentráció Fumonizin B1 hidrofil

Fumonizin B1 etetési kísérlet - eredmények Az inkubáció 20. napján elhalt embriók Fej és nyaki ödéma Kizáródott fehérje Nem megfelelően záródott hasfal

Összefoglalás Mikotoxinok jelenléte az állati eredetű élelmiszerekben - kockázati tényező - csökkentése/kizárása szükséges - mikotoxin-mentes /illetve alacsony koncentrációjú takarmány - folyamatos ellenőrzés

További célok Tejtermékek további vizsgálata Aflatoxin M1-re - nem tehéntejből készült termékek - joghurt, kefír, tejszín Fumonizin B1 hatásainak további vizsgálata - felhalmozódás szervekben - krónikus hatások

1717 Köszönöm a figyelmet!