Köszöntjük Kedves Vendégeinket a MOB Sportiskolai programjának

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Beszámoló a SIOSZ eddigi tevékenységéről Összeállította: Fuhrmann Géza.
Advertisements

A BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
Nyolcosztályos nyílt nap Batthyány Lajos Gimnázium
A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola
NYÍREGYHÁZI VASVÁRI PÁL GIMNÁZIUM
Aktualitások a szakképzésben
Kossuth Lajos Kéttannyelvű Fővárosi Gyakorló Műszaki Szakközépiskola
Gimnáziumi tagozat 9. a normál tantervű 9.b nyelvi előkészítő.
PÓTFELVÉTELI AUGUSZTUS MŰVÉSZETI, NEVELÉS- ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„XXI. S ZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Bánkuti Zsuzsa (OFI) és Lukács Judit (OFI)
Gönczy Pál Általános Iskola
A Megyei Pedagógiai Intézet szolgáltatásai a 2011/2012-es tanévben Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet Győr, augusztus 24. Készítette: Széles.
Beiskolázási tájékoztató december
Oktatás a legmagasabb szinten Ökoiskola a természetben Sportolók a csúcson.
BOLYAI JÁNOS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A kerettantervek implementációja
2012. szeptember 6. Zalaegerszeg
Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
A kerettantervek fejlesztése
A NAT és a kerettantervek
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
Intézményvezetők válaszai a tanulmány kérdéseire.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Érettségi tájékoztató 2013/2014-es tanév. Az érettségi vizsga menete Írásbeli időszak: május –Az érettségi időpontokat külön táblázatban olvashatják.
Beiskolázási tájékoztató Batthyány Lajos Gimnázium
A pedagógiai-szakmai szolgáltatások rendszere
 Budapesten, a II. kerületben, a Vízivárosban található  140 éves épület  2002-ben teljes felújítás és bővítés.
Jelmondatunk: „A TUDÁS HATALOM!”
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
BEISKOLÁZÁSI MUNKAÉRTEKEZLET
Általános iskola első osztály
Budapest IX. Kerületi Weöres Sándor Általános Iskola és Gimnázium
Dr. Kaposi József Főigazgató Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
A felvételi eljárás elemei
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A kerettantervek és implementációjuk szakmai támogatása Bánkuti Zsuzsa.
Készítette: Kocsis Erzsébet
ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, október 15.
Sportirodák szerepe az intézményi sportéletben
2015. február KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA
Tájékoztató 10. osztályosoknak
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
TÁMOP – A- 12/1. ALAPVETŐ CÉL  HH és HHH tanulókat nevelő iskolák kapcsolatfelvétele, programkínálatuknak bővítése  testvériskolai kapcsolat.
Tájékoztató 10. osztályosoknak Az érettségi vizsga Kötelező tárgyak: magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv + 1 választott tárgy.
Szakmai beszámoló TÁMOP B-13/ Partnerség és hálózatosodás „Az iskola közös ügyünk” „Ki tud többet Szorgalmatosról?”
A tanulmányi munka értékelése (2010/2011.). Jegyek eloszlása a 2010/2011. tanévben.
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM Tanulási karrierutak a Váci Szakképzési Centrumban.
Az idegen nyelv oktatása a Darusban 1990-ig kötelező az orosz nyelv társadalmi igény:német angol mindennapos német a két tannyelvű oktatás – 2000-ben.
VIZSGÁZÓK SZÁMA Tantárgy neve Közép- szinten Emelt szinten matematika magyar nyelv.
ANDRÁSSY GYULA GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM
DARUS a gyermekekért.
VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
magyar nyelv és irodalom
NÓGRÁD MEGYEI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM
A felvételi eljárás elemei
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
Gimnáziumi statisztika
FELVÉTELI ELJÁRÁS
Előadás másolata:

Köszöntjük Kedves Vendégeinket a MOB Sportiskolai programjának országos intézményvezetői értekezletén!

ORSZÁGOS SPORTISKOLAI INTÉZMÉNYVEZETŐI ÉRTEKEZLET Budapest, 2014. október 15.

Program: Köszöntő: Fábián László sportigazgató MOB-KLIK együttműködés: Selmeczi Zoltán főosztályvezető SIOSZ-konferencia: Rabi Ferencné alelnök Sportiskolák új támogatási rendszere: Lehmann László programvezető Támogatáskezelés főbb problémái: Farkas Márta főmunkatárs Sportszakmai kérdések: Székely László főmunkatárs Kérdések, válaszok: Farkas M., Lehmann L., Székely L. Zárszó: Dr. Bartha Csaba sportigazgató- helyettes

KÖSZÖNTŐ Fábián László olimpiai bajnok MOB sportigazgató

MOB-KLIK EGYÜTTMŰKÖDÉS KLIK köznevelés-igazgatási főosztályvezető Selmeczi Zoltán KLIK köznevelés-igazgatási főosztályvezető

SIOSZ-KONFERENCIA Rabi Ferencné SIOSZ alelnök

A SPORTISKOLÁK ÚJ TÁMOGATÁSI RENDSZERE MOB sportiskolai programvezető Előadó: Lehmann László MOB sportiskolai programvezető

Életbe lépett változások   A következő célokat kívánjuk megvalósítani: A támogatott sportiskolákban folyó pedagógiai és sportszakmai munka minőségének folyamatos javítása. Az iskola-egyesület együttműködési kapcsolatok folyamatos erősítése. A minőségi cserék végrehajtása a támogatási rendszerből történő ki- és bekerüléssel. Az alap- és kiemelt támogatási rendszer bevezetése a teljes köznevelési vertikumra, iskolafokonként.

Mottó: az ösztönzés A támogatási rendszer átalakításának vezérelve az ösztönzés volt. Az a szándék, hogy minél jobban erősítsük az iskola-egyesület minőségi együttműködését. Ezért, azokon a helyeken, ahol mintaértékű ez a kapcsolat, és ez a sportoló tanulók sportteljesítményében is tetten érhető, kiemelt támogatási rendszert kezdtünk el alkalmazni. A következőképpen:

A támogatás új rendszere Iskolai szakasz Korábbi támogatás mértéke (Ft) Új támogatási rendszer 2014 szeptemberétől Alap-támogatás Kiemelt támogatás Alsó tagozat: 1-4. évfolyam 0 v. 15 ezer 12 ezer 24 ezer Felső tagozat: 5-8. évfolyam 30 ezer 36 ezer Középiskolai tagozat: 9-12. évfolyam 45 ezer 60 ezer

Részarányos támogatás A részarányos támogatás Kiemelt támogatás (Ft) A táblázat a 2014. 09. 01-től 2015. 03. 31-ig tartó részarányos, 7 hónapos támogatási mértékeket mutatja be (létszámalapú feladattámogatás: Ft/fő/tanév): Iskolai szakasz A részarányos támogatás (7 havi) összegei Alaptámogatás (Ft) Kiemelt támogatás (Ft) Alsó tagozat: 1-4. évfolyam 7 ezer 14 ezer Felső tagozat: 5-8. évfolyam 21 ezer Középiskola: 9-12. évfolyam 35 ezer

Az alsó tagozat támogatása Legfőbb szakmai okai a következők: A sportiskolákban szervezett formában megvalósul az úszásoktatás. Komoly felelősség hárul az alsó tagozaton tanító testnevelőkre; itt történik meg a széleskörű, általános testi képességfejlesztés, a rendszeres sporthoz szoktatás, a megalapozott és tudatos sportágválasztás, az egyesületi munka előkészítése, a gyermekek sportegyesületekbe történő szakszerű irányítása. E munka sportszakmai minősége messze felülmúlja a mindennapos testnevelés hozamát!

Támogatási feltételek (1) A sportiskolai program innovációjában történő aktív közreműködés. Az adott támogatási időszak pénzügyi zárásához szükséges szakmai beszámoló elkészítése a megadott szempontok alapján. A sportiskolai program monitoringjával kapcsolatos adatszolgáltatás, a rendszer fejlesztését szolgáló kutatásban való közreműködés, a sportiskolai program kiértékelésével kapcsolatos beszámolási kötelezettség pontos, határidőre történő teljesítése.

Támogatási feltételek (2) A sportiskola működésének és munkahelyszervezésének összehangolása, igazítása a választott sportágak sportszakmai igényeihez, figyelembe véve a sportolók tankötelezettségből fakadó feladatait és sportkarrier-építését. A sportágválasztás után kötelező sportegyesületi tagság, a diákolimpiai mellett elsősorban a szövetségi versenyrendszerben való részvétel. A sportolók tanulmányi teljesítménye (a kompetenciamérések alapján) eléri az intézménytípus és -fok átlagát.

Kiemelt sportiskolai státusz feltételei (1) A kiemelt sportiskolai státusz esetén elvárás a minőségi szintű egyesületi sportiskolai együttműködés. A sportoló tanulók edzésmennyisége átlagosan eléri a heti minimum 10 órát, plusz a rendszeres versenyzés. A sportoló tanulók legalább 10 %-a Héraklész kerettag vagy korosztályos válogatott. A sportoló tanulók tanulmányi teljesítménye (kompetenciamérések alapján) meghaladja az intézménytípus és intézményfok országos átlagát.

Kiemelt sportiskolai státusz feltételei (2) Az ún. sportiskolai együttműködési háló kimagasló szintű, modellértékű működtetése. A sportiskolai program innovációjában és akciókutatásában történő aktív közreműködés (a sportiskolai program terjesztése helyi és területi szinten: az érdeklődő köznevelési intézmények, sportszervezetek tájékoztatása, fogadása, helyi és országos szintű továbbképzések és konferenciák szervezése stb.).

Óraterv a kerettantervekhez: 1-4. évfolyam Tantárgy 1. évf. 2. évf. 3. évf. 4. évf. Magyar nyelv és irodalom 7 6 Idegen nyelvek  - 2 Matematika 4 Erkölcstan 1 Környezetismeret Ének-zene Vizuális kultúra Életvitel és gyakorlat Testnevelés és sport 5 Küzdelem és játék Sportágválasztás Rendelkezésre álló órakeret 25 27

Óraterv a kerettantervekhez: 5-8. évfolyam Tantárgy 5. évf. 6. évf. 7. évf. 8. évf. Magyar nyelv és irodalom 4 3 Idegen nyelvek Matematika Erkölcstan 1 Történelem, társ. … 2 Küzdelem és játék 0,5 Természetismeret   Fizika Kémia Biológia-egészségtan Földrajz Ének-zene Vizuális kultúra Informatika Technika, életvitel és … Testnevelés és sport* 5 Tanulásmódszertan Sporterkölcstan Osztályfőnöki Szabadon tervezhető Rendelkezésre álló órakeret 28 31

Óraterv a kerettantervekhez – 9–12. évfolyam, gimnázium Műveltségi területek 9. évf. 10. évf. 11. évf. 12. évf. Magyar nyelv és irodalom 4 I. Idegen nyelv 3 II. Idegen nyelv Matematika Etika   1 Történelem, társ. … 2 Fizika Kémia Biológia – egészségtan Földrajz Ének-zene Vizuális kultúra Dráma és tánc/Mozgókép. Művészetek* Informatika Életvitel és gyakorlat Testnevelés és sport** 5 Tanulásmódszertan Sporttörténet Sportági ismeretek Testnevelés-elmélet 0,5 Sportegészségtan Edzéselmélet Sport és szervezetei Sportpszichológia Sportetika Osztályfőnöki Szabadon tervezhető 7 Rendelkezésre álló órakeret 35

Sportiskolai létszámadatok A 2014-15. tanévtől kb. 8 000 tanulót támogatunk differenciált formában a Sportiskolai program keretében (sportiskolai módszertani központok). További kb. 7 000 tanuló sportol és tanul a sportiskolai kerettanterv szerint, de ők nem részesülnek sportcélú állami támogatásban (követő iskolák). Egyesületi jellegű sportiskolákban (18 db) kb. 15 000 sportoló van.

Szakképzés A 2013-14. tanévtől indult el az iskolarendszerű sport-szakközépiskolai képzés (nappalis képzési forma). Jelenleg 9 helyen folyik ez a képzés az országban. A szakmai anyagok fejlesztésében két iskola is közreműködött: Győri Bercsényi iskola (Németh Zsolt igazgató úr és munkatársai) Bajai Bereczki iskola (Radnóti Miklós igazgatóhelyettes úr és munkatársai)

A Sportiskolai program minőségi garanciái   Szigorúbb ellenőrzési és minősítő rendszer került bevezetésre. Intenzívebb intézménylátogatási tervet valósítottunk meg. Szervezettebb és hatékonyabb továbbképzési rendszert építettünk ki, együttműködve a sportiskolákkal és szakmai szervezetekkel.

Szakmai anyag a sportiskolákról Az újra önállósult Magyar Testnevelési Egyetem sportszervező alapszak és sportmenedzsment mesterszakokhoz készített Sportmenedzsment jegyzetbe önálló részfejezetként bekerült a sportiskolai rendszer és a sportiskolai programról szóló szakmai anyag (MOB honlap).

KÖSZÖNJÜK MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!