Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Advertisements

ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Magyarország fejlesztési forrásai Aktuális hírek •2006. október 16. –OP társadalmi egyeztetése •2006. október 17. –ÚMFT parlamenti vitája.
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
Az Európai Unió közösségi agrárpolitikája
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
A régiók Európája Az EU regionális politikája Az EU alapelvei
Az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás alapkérdései „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa” Az Európai.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Az ÚMVP intézményrendszere
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Az Európai Unió ökológiai hálózata
Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program, a kapcsolódó PKD, valamint megvalósítási rendszerének bemutatása Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium.
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Környezetileg káros támogatások a mezőgazdaságban
Agrártámogatások Készítette: Gulácsi Edit V.évfolyam Szeged, április 13.
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Agrár- és vidékfejlesztési támogatások 2004 I. félévében 1. SAPARD 2. NFT, Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program Intézkedései.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Az Európai Unió közös agrárpolitikája (CAP)
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
Pályázatírás módszertana
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A szaktanácsadás támogatása között
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Dr. Nagy József elnök Bükk-Térségi LEADER Egyesület Tibolddaróc, január 30.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális politika. Alapok Kohézió Az uniós politikákkal párhuzamosan Régiós elmaradottságok felszámolása Hosszú távú elképzelések Céljai: –Kiegyensúlyozott.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Regionális gazdaságtan 6.
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
Struktúrális alapok, Vidékfejlesztés. Az alapító hatok között nem volt számottevő fejlettségbeli eltérés. Az alapító hatok között nem volt számottevő.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Szabadkereskedelmi társulások
Az Európai Unió agrárfejlesztési politikája (CAPCARPE)
Európai Uniós ismeretek Közös Agrárpolitika (CAP).
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Dr. Benkő Péter Osztályvezető Március 8.
Tágabb, mint a kereskedelmi szerződések köre
Nemzeti Fejlesztési Terv, operatív programok és pályázati lehetőségek
Európai Uniós ismeretek
Előadás másolata:

Az EU Agrár- és Vidékfejlesztési Politikája Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek Klubja Egyesület Nyilvántartásba bejegyzett felnőttképzési szervezet Nyilvántartási szám:

A Közös Piaci Szervezetek Olyan szabályok és mechanizmusok együttese, melyek biztosítják meghatározott termék vagy termékcsoport piacának szabályozását Céljuk a Piac egységessége (mezőgazdasági termékek szabad mozgása, egységes árszabályozási rendszer) Közösségi preferencia (védelem a külső versennyel és a világpiaci árak ingadozásával szemben) Pénzügyi szolidaritás megvalósítása (közös pénzügyi alap létrehozása).

A Közös Agrárpolitika előzményei Az EU legrégebbi és legbonyolultabb közös politikája Római Szerződés cikkely Céljai: a mezőgazdasági termelékenység növelése a mezőgazdasággal foglalkozó népesség számára az élet- és jövedelmi színvonal emelése az agrárpiacok stabilizációja az élelmiszerellátás folyamatos biztosítása méltányos árszint kialakítása

A KAP évszámokban 1962: a közös agrárpolitika elindulása 1967: mezőgazdasági közös piac (belső vámok és mennyiségi korlátozások lebontása, az egymás közötti kereskedelem liberalizálása) : Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap (EMOGA), melynek két része: - Garancia Osztály - Orientációs Osztály 2007: Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) és Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA)

A KAP fejlődése Kezdetben biztonságos élelmiszerellátásra való törekvés, önellátásra való ösztönzés → túltermelés 90-es évek fontos változásai (termelési korlátok segítették a felesleg csökkentését, új hangsúlyt helyeztek a környezettudatos gazdálkodásra → vidékfejlesztés hangsúlyosabbá válása)

EU a mezőgazdasági termékek világpiacán Kiterjedt kapcsolatrendszerrel és kereskedelmi hálózattal rendelkezik a 3. országok körében Legnagyobb élelmiszerimportőr Második legnagyobb élelmiszerexportőr Vezető szerepet játszik a globális kereskedelmi egyezmények létrehozásában a WTO-ban (Kereskedelmi Világszervezet)

Az EU kereskedelmi kapcsolatai Kétoldalú megállapodások egyes harmadik országokkal (pl. Izland, Svájc) Szabadkereskedelmi egyezmények a közeli szomszédokkal (pl Szerbia) Kapcsolatok regionális csoportosulásokkal (pl. dél-amerikai Mercosur-csoport, ACP-államok)

Mezőgazdasági exportcikkek

Mezőgazdasági importcikkek

Az EU szerepe a mezőgazdaságban mindig is az volt, hogy segítsen… stabil készletet biztosítani a lakossága számára elérhető áru és biztonságos élelmiszerekből elfogadható életszínvonalat biztosítani az EU-s gazdálkodók számára, és lehetővé tenni a mezőgazdasági szektor modernizálását és fejlesztését biztosítani, hogy az EU minden régiójában folytatódhasson a gazdálkodás

A KAP fejlődésével egyre nagyobb fontosságot nyertek az alábbi tényezők Kellő figyelem fordítása a vidéki társadalom jólétére Az európai élelmiszerek minőségének javítása Az élelmiszerek biztonságának garantálása A környezet védelmének biztosítása a jövő generációk számára Jobb állat-egészségügyi ellátás és állatjóléti viszonyok biztosítása A költségek csökkentése

Eu támogatások Magyarországnak Magyarország 1989 óta részesül a Strukturális Alapok pénzforrásaiból az előcsatlakozási programokon keresztül. Ilyen program a PHARE (Lengyelország, Magyarország, segítségnyújtás a gazdasági szerkezetátalakításhoz ), mely 1989-ben indult és a SAPARD (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Előcsatlakozási intézkedések Támogatása), mely 2000 óta létezik

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Az MVH országos hatáskörű központi szerv, a SAPARD Hivatal és az Agrárintervenciós Központ általános jogutódja, július 1-jén alapították Az agrárminiszter felelős az MVH akkreditációjáért az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) vonatkozásában Az MVH ellátja az EMGA-ból, illetve az EMVA-ból finanszírozott támogatások és egyéb intézkedések tekintetében a kifizető ügynökségi feladatokat.

A KAP finanszírozása Európai Mezőgazdasági Garancia Alap (EMGA) – piaci és más intézkedések finanszírozása Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) – vidékfejlesztési programok finanszírozása A két alapot a közös agrárpolitika finanszírozásáról szóló június 21-i 1290/2005/EK tanácsi rendelet hozta létre, mellyel egységes jogi keret született a KAP- kifizetések finanszírozására. 1290/2005/EK tanácsi rendelet

EMGA kiadásai Mezőgazdasági termékek 3. országokba irányuló exportja után meghatározott visszatérítések Mezőgazdasági piacok szabályozását célzó intervenciók A gazdák részére folyósított közvetlen kifizetések A Közösség pénzügyi hozzájárulása a Közösség belső piacán és 3. országokban a mezőgazdasági termékekről szóló tájékoztatással és e termékekre vonatkozó vásárlásösztönzéssel kapcsolatos intézkedések Technikai segítségnyújtás

A Tanács rendelete a vidékfejlesztés támogatásáról a következő vidékfejlesztési intézkedéseket tartalmazza Beruházás mezőgazdasági holdingba Fiatal farmerek támogatása Szakképzés Korengedményes nyugdíjazás Kedvezőtlen adottságú vagy környezetileg érzékeny területek Agrár-környezetvédelem Mezőgazdasági termékek marketingjének és feldolgozásának javítása Erdőtelepítés Vidéki területek fejlődésének és alkalmazkodásának támogatása

Köszönöm a figyelmet!