Miért jó nekünk kutatóknak a felhő?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S ZOFTVERSZOLGÁLTATÁSOK : B ILINCS VAGY S ZABADULÁS ? Zsoldos Sándor IPR-Insights Consulting & Research.
Advertisements

Első tapasztalatok az NIIFI-nél üzemelő infrastruktúra cloud szolgáltatással kapcsolatban Stefán Péter NIIFI RICOMNET Miskolc.
Európa újra bízik az IT-ban Mit jelent a cloud computing? Kinek, miért előnyös? Nemzetközi kitekintés – trendek, esettanulmányok, avagy hogy csinálják.
KEVESEBB FELÜGYELET ÚJ ÜZLETI MODELLEK NAGYOBB TERMELÉKENYSÉG.
Virtualizált Biztonságos BOINC Németh Dénes Deák Szabolcs Szeberényi Imre.
Számítási felhők biztonsági kérdései
SZOFTVER MINT SZOLGÁLTATÁS: ÜZLETI HATÉKONYSÁG A FELHŐBEN Nagy Levente Üzletágvezető Microsoft Office.
Az operációs rendszer.
Önkormányzati informatika ASP alapokon
A portál zártkörű, online, virtuális intranet hálózata A Google segítségével, a drseres.com domain keretein belül létrehoztunk egy online virtuális intranet.
QualitySoft On-Line megoldások Terminálszerver alternatíva a Távoli Asztali eléréshez.
IT-DEV-CON – IT-DEV-CON Kollár László Fejlesztési platform üzletág igazgató - Microsoft.
Alkalmazások portolása Gridre Balaskó Ákos MTA SZTAKI 2011 november 14.
Kőnig Tibor főmérnök Microsoft Magyarország. Ma a vállalatok elsősorban olyan szoftvereket használnak, amelyeket maguk futtatnak ez a helyben telepített.
Tectia MobileID Express – Kétfaktoros erős autentikáció – 5 percen belül üzemkészen! január 16.
A mobil munka- környezet Réczi Gábor MCSA, MVP, oktató NetAcademia Szentgyörgyi Tibor MCT, oktató Számalk Zrt.
Adminisztratív teendők Kacsuk Péter Egyetemi tanár
A jövő technológiái Kőnig Tibor főmérnök, Microsoft Magyarország blogs.msdn.com/tibork-on-ms blogs.msdn.com/tibork-on-ms.
Windows Azure Infrastruktúra és platform a felhőben
Service Pack 1 ^ ^ Hagyományos rendszerek Privát felhőPublikus felhő.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
BE KI Perifériák Számítógép.
Cluster Szorosan összekapcsolt számítógépek csoportja (egy gépet alkotnak) Gyakori a LAN megoldás Céljuk: – Teljesítmény növelése – Rendelkezésre állás.
OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON A MUNKÁBAN OTTHON.
Hogyan tud az informatikában költséget csökkenteni egy magyar vállalat? Előadó: Kirov Kiril Ügyvezető-igazgató Alphasonic Kft október 9.
Hibrid felhő Privát-, publikus és hoster felhők összekapcsolása
CommunityCloud Private Cloud Public Cloud Hybrid Clouds Megvalósítás módja Szolgáltatás modell Alapvető jellemzők Közös jellemzők Software as a Service.
Web Application for Resource Planning
Adminisztrációs modul Bátyai Krisztián NetAcademia Oktatóközpont oktató, fejlesztő MCT, MCPD 3.5.
Grid felhasználói és alkalmazás fejlesztői kurzus Debreceni Egyetem, Január
SZTAKI Desktop Grid Kacsuk Péter MTA SZTAKI
A SHIWA projekt – Munkafolyamat gráfok és különböző grid köztesrétegek együttműködésének problémái és megoldásai e-Science Café Budapest, Óbudai.
Szoftverek. szoftver (software): A számítógép hardver elemeinek mûködtetését végzõ programok, a gép használatához szükséges szellemi termékek összessége.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon Ács Sándor, OE-NIK Budapest,
1 C | © 2010 Cisco | EMC | VMware. All rights reserved. Úton a cloud computing (felhő modell) felé Slamovits Tibor, EMC üzletág-vezető, kormányzat.
MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtest-fizikai és Optikai Intézet Komplex Folyadékok Osztály Folyadékszerkezet Csoport (Csoportvezető: Pusztai László)
Nagy teherbírású rendszerüzemeltetés a felhőben. Miről lesz szó? Cloud áttekintő Terheléstípusok és kezelésük CDN Loadbalancing Nézzük a gyakorlatban.
Fontos információk.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Cloud Computing Tóth Dániel Virtualizációs Technológiák.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Alkalmazás és megjelenítés virtualizáció Micskei Zoltán.
Azure Pack Felhő szolgáltatások a Windows Server 2012 R2 segítségével
Út a felhőbe - Azure IaaS Windows Server 2012 R2 konferencia
Versenyelőny az informatika segítségével! Előadó: Dimitrova Dessislava Ügyvezető, Alphasonic Kft Október 8.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE A HunGrid infrastruktúra és alkalmazásfejlesztő környezete Gergely Sipos
Alkalmazások skálázása felhőben Farkas Zoltán MTA SZTAKI LPDS Budapest,
Akos Balasko MTA SZTAKI, Hungarian Academy of Sciences Felhő használat paraméterteret bejáró szimulációk futtatására.
4/7/2017 StorSimple: A felhő-integrált tároló Windows Server 2012 R2 konferencia © 2012 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows,
Kitekintés a jövőbe Kacsuk Péter MTA SZTAKI. SZTAKI Felhő használata A SZTAKI Felhőt minden MTA kutató ingyenesen használhatja Ehhez be kell regisztrálni.
Felhő PC demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
1 KULCS AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGHEZ: DIGITÁLIS KÖZMŰVESEDÉS Kajati László Cégvezető TectumIT.
ASZTALI GÉPEK KONTRA TABLETEK Melyiket válasszam? Készítette: Kiss László IALMGR)
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Az INFORMATIKA – HOZZA vagy VISZI a PÉNZT? Előadó: Dimitrova Dessislava Cégvezető, Alphasonic Kft Március 12.
EGEE-II INFSO-RI Enabling Grids for E-sciencE EGEE and gLite are registered trademarks Összefoglalás M. Kozlovszky MTA SZTAKI
Felhő authentikáció demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
SZOFTVEREK (programok)
Az INFORMATIKA nem költség, hanem TERMELŐESZKÖZ!
Mobil operációs rendszerek
Szoftverek csoportosítása
SZOFTVEREK (programok)
Microsoft TechDays eseménysorozat Informatikai szakember képzés.
LPDS és felhő technológia Peter Kacsuk
AZURE RÉGIÓK Szoftver szolgáltatás SaaS Platform szolgáltatás PaaS Infrastruktúra szolgáltatás IaaS.
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Az ORACLE JDE EnterpriseOne ERP rendszer bevezetésének tapasztalatai
Délkelet-Európai HPC Projekt
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Docker technológia és alkalmazások: gyártás és logisztika szimulátor
Adatmozgatás az MTA Cloudon Data Avenue segítségével MTA Cloud workshop november 21. Nagy Enikő MTA Cloud csapattag Szoftverfejlesztő.
Az operációs rendszer  Minden jog fenntartva.
Előadás másolata:

Miért jó nekünk kutatóknak a felhő? Kacsuk Péter MTA SZTAKI

Mi is az a felhő? Szolgáltatások halmaza: Erőforrások, alkalmazások, eszközök Nagy méretű, heterogén, gazdaságos, mobil, zöld El van takarva, hogy Hol van Mi is az valójában Hogyan van megcsinálva Mi a mérete

A felhő szolgáltatások 3 szintje SaaS Software as a Service PaaS Platform as a Service IaaS Infrastructure as a Service Például: Gmail, AutoDock Google App Engine Amazon EC2, Rackspace …

SaaS felhő szolgáltatás SaaS: Software as a Service (Application as a Service) Egy konkrét alkalmazás érhető el szolgáltatásként Példák: Gmail levelező szolgáltatás Autodock portál szolgáltatás (pl. SZTAKI biztosítja)

PaaS felhő szolgáltatás PaaS: Platform as a service Tipikusan szoftver fejlesztők számára ad olyan környezetet, amiben a fejlesztéseket úgy lehet elvégezni, hogy a fejlesztő rendszer alatti infrastruktúra el van takarva (felhőben van) ugyanakkor skálázható a felhőben Példák: Google App Engine SZTAKI által kifejlesztett WS-PGRADE/gUSE workflow fejlesztő keretrendszer

IaaS felhő szolgáltatás IaaS: Infrastructure as a service A felhasználó a felhőből olyan infrastruktúrát kér el és állít fel, amire éppen szüksége van Olyan mintha a boltban vásárolnánk, csak éppen sokkal gyorsabban megkapjuk Példák: Linux PC, Windows PC, Macintosh PC Klaszter, Portál, Portál + klaszter, Portál + desktop grid A felhőben kialakított infrastruktúrát épp úgy tudjuk használni, mint az üzletben vásároltat, csak nem az asztalunkon vagy saját géptermünkben fut, hanem egy távoli szerveren A SZTAKI Felhő használható erre a célra (ld. Későbbi előadás és demó)

SZTAKI Felhő

Felhasználói szerepkörök és felhő típusok egy kutatóintézetben A felhővel kapcsolatba kerülő személyek típusai egy MTA intézetben: Nem informatikus kutató (biológus, kémikus, stb.) Kutatókat támogató informatikus Rendszergazda Mit szeretne kapni egy nem informatikus kutató? Általános SaaS szolgáltatásokat (pl. biológusok és kémikusok Autodock szolgáltatást) – ilyenek fejlesztésén dolgozunk a SZTAKI-ban (pl. Autodock portál szolgáltatás) Speciális, testre szabott SaaS szolgáltatást Együttműködés informatikussal a szolgáltatás kifejlesztése érdekében – a SZTAKI-ban ezt tekintjük küldetésünknek Saját maga fejleszti a szolgáltatást, ha van informatikai képzettsége – ehhez megfelelő eszközt fejlesztünk a SZTAKI-ban: WS-PGRADE/gUSE (későbbi haladó tanfolyam tárgya lesz)

Felhasználói szerepkörök és felhő típusok egy kutatóintézetben Intézeti informatikus: Általános és speciális SaaS szolgáltatásokat fejleszt a nem informatikus kutatók számára A fejlesztéshez célszerűen PaaS platformot használ (pl. WS-PGRADE/gUSE) Annak érdekében, hogy a PaaS platform hatékonyan működjön a felhőben felépíti a szükséges infrastruktúrát (pl. Klasztert) és hozzáköti a PaaS szolgáltatáshoz, mint végrehajtó infrastruktúrát. Ilyenkor az IaaS szolgáltatást használja (pl. SZTAKI Felhőt).

Konkrét példa Időigény: Tegyük fel, hogy egy biológus kutatócsoportnak gyógyszerkutatás érdekében nagyszámú (több százezer) molekulán kell elvégeznie a molekula dokkolási kísérletet egy új projekt keretében. Több megoldási lehetőség van: 1. Hagyományos és korszerütlen megoldás: Megrendelnek egy (vagy több) PC-t az intézeti bürokrácián keresztül. Ha megjött a PC, azon kifejlesztik (ők, vagy informatikusok) a dokkolási alkalmazást, majd futtatják a PC-n a kifejlesztett alkalmazást. Időigény: Hosszú (több hetes) beszerzési idő a PC-re (helyi rendszergazda) Hosszú (több hónapos) fejlesztési idő a dokkoló alkalmazásra (informatikus) Hosszú (több hónapos) futásidő az egy (vagy több) PC-n (biológus)

Konkrét példa 2. Korszerű, ideális megoldás: Ha van a felhőben AutoDock SaaS szolgáltatás akkor azt használják a dokkolási feladatuk megoldására. Mindent csinálhat a kutató, nem kell informatikus segítség! Időigény: Gyors beszerzési idő (pár perc elindítani, vagy meghívni a szolgáltatást) Nincs fejlesztési idő Rövid (néhány napos) futási idő, mert a felhőben szabályozható, hogy az SaaS mögött mekkora teljesítményű infrastruktúra legyen

Konkrét példa 3. Megoldási lehetőség: Korszerű köztes megoldás, amikor a felhőben nincs Autodock, de van PaaS fejlesztő rendszer szolgáltatás: Ilyenkor az intézeti informatikus (vagy a SZTAKI informatikus) fejleszti a felhőben a dokkoló szolgáltatást. Ehhez felhasználja a felhőben működő PaaS fejlesztő rendszert (pl. WS-PGRADE/gUSE). Időigény: Rövid (pár perces) beszerzési idő (informatikus) - IaaS Közepes (több hetes) fejlesztési idő a dokkoló alkalmazásra (informatikus) - PaaS Rövid (több napos) futásidő a felhőben (biológus) - SaaS Az így kifejlesztett SaaS szolgáltatást közkinccsé lehet tenni, hogy más MTA kutatók is használhassák

Mely tevékenységeket hogyan támogatja a SZTAKI és a SZTAKI felhő? Beszerzés, azaz a kívánt infrastruktúra felállítása (IaaS) a SZTAKI Felhőben: Virtuális gépek és lemezképek tárolása Virtuális gép indítása (ld. demo) Saját alkalmazás sok paraméteres futtatása a SZTAKI Felhőben (ld. demo) Alkalmazás fejlesztés (PaaS) a WS-PGRADE/gUSE fejlesztő rendszer segítségével (késöbbi tanfolyam tárgya) SaaS használat: WS-PGRADE/gUSE alapján kifejlesztett szolgáltatás (pl. Autodock gateway demo) A további előadásokban és demókban ezeket a lehetőségeket szeretnénk megmutatni

Köszönöm a figyelmet!