Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Van-e „Fazekas titok”?.  1911 – ben Bárczy István f ő polgármester alapította  1948 – tól óvoda, általános iskola és módszertani központ egy épületben.
Advertisements

Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Vélemények a tehetségről
ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAMOK HATÁSVIZSGÁLATA
A beiskolázási életkor hatása az iskolai teljesítményre Magyarországon Hámori Szilvia, MTA KTI 1.
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Készítette: Takács Hilda1 Témavezető: Dr. Lábadi Beatrix2
A kutatási program rövid bemutatása
Kompetencia- mérés Somogyi József Általános Iskola
TKIKI csapat Ide jön a fénykép a csapatról. „Zene nélkül nincs teljes ember.” „Ahol virágzó zenekultúra volt, az mindig az ének talaján fejlődött.” „Akinek.
A ÉVI ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS ISKOLAI EREDMÉNYEI.
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
A tételek eljuttatása az iskolákba
TIMSS 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
A diákok megismerésének lehetőségei - szükségessége
KOMPETENCIAMÉRÉSEK ÉS EREDMÉNYEIK
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
TÓPARTI GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A évi ORSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉS eredményei A felmérés időpontja: május 29.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A baloldali kék egyenesnek melyik a folytatása? Nézd különböző távolságokból!
2010 évi országos kompetenciamérés elemzése Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola „Az egyetlen dolog, ami rosszabb annál, hogy beszélünk róla,
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Olvasás írott szövegek - és jelképek, ábrák, képek, képsorok - megértésének, használatának és értékelésének képessége, annak érdekében, hogy az egyén képes.
Nemparaméteres próbák Statisztika II., 5. alkalom.
szakmérnök hallgatók számára
Egy 20 évvel ezelőtt indult pedagógiai kísérlet eredményességi vizsgálatainak töredéke Visszapillantás az első logopédiai osztály indulására és a rendelkezésre.
2008. évi Országos kompetenciamérés 6. osztály / Matematika
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Horváth István Vegyesházasságok Erdélyben Országos Kisebbségkutató Intézet Kolozsvár.
Teljesítményértékelés a pedagógiai intézményekben
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
. Magyar Termék Nagydíjjal ismerték el az Országos kompetenciamérést, mint szolgáltatást.
Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató
PEDAGÓGIAI KÍSÉRLET KOOPERATÍV MÓDSZEREK ALAKAMAZÁSA II. OSZTÁLYBAN A MATEMATIKA TANÍTÁSÁBAN ARI LÁSZLÓ II. év- távoktatás.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Korai tehetségnevelés
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Kompetencia mérés eredményei 2006 Készítette: Mészáros-Vásárhely Katalin.
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
Miért nem fejlődnek a kompetenciák?
A TECHNIKA TANTÁRGY TÖRTÉNETI ELŐZMÉNYEI
Az országos mérések megújult rendszere
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
A számítógépes elemzés alapjai
Két tanítási nyelvű oktatás az Egressy Béni Kéttannyelvű Általános Iskolában Egressy Béni Bilingual Primary School.
Hogyan viszonyulnak a hetedik osztályos diákok a klasszikus zenéhez és az ének-zeneórákhoz? Janurik Márta Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar
2015. évi eredmények Újpesti Bajza József Általános Iskola Készítette: Kohodné Tóth Andrea intézményvezető.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
A pszichológiai mérés alapjai
A számítógépes elemzés alapjai
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Új skála – új lehetőségek
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
Óvodából iskolába Iskolás lesz a gyermekünk Az iskolaérettség kérdései
Országos kompetenciamérés 6. évfolyam (2017)
Előadás másolata:

A zenei írás-olvasást (notációt) befolyásoló egyes tényezők az általános iskolai zenei oktatásban Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Debrecen, 2014. szeptember 20.

A zenei írás-olvasás (notáció) szerepe zenei nevelésben A Kodály-i hagyomány megkülönböztető sajátosságai: vokális megközelítés; a zenei notáció korai oktatása „… bizton remélhetjük, hogy mire 2000-et írunk, minden általános iskolát végzett gyermek folyékonyan olvas kottát.” Kodály : Százéves terv (1947) A külföldi zenepedagógiai irányzatok (Orff, Suzuki, Gordon) viszonya a notációhoz A notáció jelentősége a zenei kogníció szempontjából (Bamberger, 1991; 2005, Gromko és Poorman, 1998)

A vizsgált háttértényezők szerepének bemutatása 1. Az ének-zene tantárgy motivációs háttere Magyarországon: A többi tantárgyhoz képest az énekóra… presztízse utolsó a diákok, szülők; utolsó előtti a tantestület megítélése szerint. (L.Nagy, 2003) a legkönnyebb, legunalmasabb, legkevésbé hasznos. (Takács, 2001) jellemzően átélt érzelmi állapotai: apátia, unalom, szorongás. (Janurik, 2007) A tanulás iránti attitűd a zenei notáció teljesítményével függ össze leginkább. (Turmezeyné, 2007)

A sikeressé vált zenészek IQ-ja jóval átlag feletti (Kormann, 1989) 2. Az általános értelmesség (intelligencia) szerepe a zenei képességekben: A zenei és intelligenciatesztek eredménye közti kapcsolat jellemzően r = .3 erősségű (Shuter-Dyson, 1982) Az alacsony intelligencia „küszöb” szerepe a zenei képességek kibontakozásában (Turmezeyné, 2007) A sikeressé vált zenészek IQ-ja jóval átlag feletti (Kormann, 1989)

A fiúk/férfiak között magasabb a gyengén éneklők aránya (Bruhn, 1991) 3. A biológiai nem befolyása: A fiúk/férfiak között magasabb a gyengén éneklők aránya (Bruhn, 1991) Több zenei teszt magasabb standardokat ad meg a lányoknak/nőknek (pl. Bentley, 1968) A 2-4. osztály között a lányok teljesítménye bár magasabb, de fejlődésük üteme nem tér el a fiúkétól (Turmezeyné, 2007) További iskolai vonatkozás: a fiúk iskolai teljesítménye alacsonyabb (Vári, 2003)

A kutatás célja A zenei írás-olvasással kapcsolatos ismeretek, képességek fejlődésében szerepet játszó egyes háttértényezők –a motivációs háttér, az általános értelmesség (intelligencia), az iskolai eredményesség, a biológiai nem – szerepének vizsgálata 4-8. osztály között

VIZSGÁLATI MÓDSZEREK A vizsgálat eszközei: 1. A zenei képességet mérő saját kidolgozású feladatrendszer 2. Az általános értelmesség vizsgálatához: a Raven-féle standardizált intelligenciateszt A motivációs tényezők: a tantárgy iránti érdeklődés vizsgálata a Duckworth-Entwistle-féle (1974) kérdőívvel, a tanulási motiváció vizsgálata a Kozéki-Entwistle-féle (1986), Kósáné (1998) által átdolgozott kérdőívvel 4. Az iskolai eredményesség: mutatója az országos kompetenciamérésben (szövegértés, matematika) elért pontértékek

Minta: 189 fő (7 iskola). Ebből: 96 (50,8%) lány, 93 (49,2%) fiú 46 fő (24,3%) tanult min. 1 évet zeneiskolában A vizsgálat menete: A zenei képességeket 2-4; 6 és 8. osztályban mértük. A felvétel csoportos és – az énekes feladatoknál - egyéni módon történt. Általános értelmesség (intelligencia): hatodik osztályban Motivációs tényezők: - tanulási motiváció: hatodik és nyolcadik osztályban, - tantárgy iránti érdeklődés: negyedik, hatodik és nyolcadik osztályban iskolai eredményesség: hatodik osztályban Statisztikai eljárások: leíró statisztika, páros t-próba, varianciaanalízis, khí-négyzet próba, korrelációszámítás, regresszióanalízis, faktoranalízis, klaszteranalízis (két lépéses), általános lineáris modell. Feldolgozás: PASW 19.0 for Windows programcsomaggal.

A kutatás eredményei A notációban elért összteljesítmény (%) változása 2-4. és 4-8. osztály között: (Általános lineáris modell, ismételt mérések: az eltérések minden esetben p<0.01 szinten szignifikánsak) 43,40% 48,98% 56,60% 50,58% 51,92% 53,56%

A 4-8. osztályos mérés teljesítménye alapján 3 klaszter különült el (N1 = 27; N2 = 85; N3 =77). Két lépéses Az átlagos értékek közti különbség a „jók”-nál az 1. szakaszban, a „közepesek”-nél a 2. szakaszban szignifikáns (p<.01) a páros t-próba alapján.

1. A tanulási motiváció és a zenei átlagteljesítmény összefüggése: A Kozéki-Entwistle kérdőív dimenziói közül szignifikáns, de gyenge korreláció: 6-ban a „affektív” dimenzióval (r = .155; p = .036) 8-ban a „morális” (r = .166; p = .029) és a „presszióérzet” dimenziókkal (r = -.222; p = .003) A „kognitív” dimenzió és az összesített pontszám nem mutat összefüggést. Az eltérő zenei teljesítményűek (klaszterek) tanulási motivációja között nincs szignifikáns különbség.

2. A ének-zene tantárgy iránti érdeklődés A kérdőív kategóriái: Eredményesség, siker lehetősége Hasznosság Nehézség Érdekesség Az erőfeszítés mértéke A tananyag érthetősége Az eredeti kategóriák, valamint összesített eredményük nem mutattak összefüggést sem a zenei teljesítménnyel, sem a tanulási motivációval.

A kérdőív kategóriái a mélyebb elemzés során markánsan 2 faktorba rendeződnek, melyek együttesen a változók varianciájának 68,9; 71,4; majd 72,1 %-át magyarázzák meg. (Főkomponens analízis, varimax rotáció) A 2 faktort tartalma alapján az „siker lehetősége” és a „hasznos-érdekes” névvel szerepeltetjük. A két faktorban elért érték nem változott szignifikánsan 4-8. között. (Általános lineáris modell, ismételt mérések) Az egyes faktorok szerepe eltérő a notáció teljesítményében.

A két faktor („siker lehetősége” és „hasznos, érdekes”) összefüggése a zenei teljesítménnyel: Pearson-féle korrelációs értékek (N = 189) A vizsgált területek gyakorisági összefüggésének jellege Az egyes klaszterek átlagos értékei közti eltérés a „siker lehetősége” faktorban p<.01 értéken szignifikáns. A „hasznos, érdekes” faktorban nincs eltérés a klaszterek között. (egyszempontos varianciaanalízis)

A könnyű siker megélésének változása Az egyes klaszterek átlagos értékei közti eltérés p<.01 értéken szignifikáns.

3. A tanulási eredményesség és az általános értelmesség (intelligencia) összefüggése a notációs teljesítménnyel

Az intelligencia, valamint a tanulási eredményesség összefüggése az eltérő notációs teljesítménnyel A gyengébbek Ravenjének felső tartománya u.a. A gyengék közt nincs jó tanuló

4. A fiúk és a lányok zenei teljesítményének, továbbá fejlődésük ütemének különbségei a 2 - 8. osztály között Teljesítmény különbsége: p=.000; F = 11,32; df =1 Fejlődés üteme (idő*nem): p=.002; F=6,33; df=2,00 Teljesítmény különbsége: p=.004; F = 10,21; df =1 Fejlődés üteme (idő*nem): nem szignifikáns Általános lineáris modell, ismételt mérések

A nemek megoszlása a különböző teljesítményűek (klaszterek) között Az eltérés p < .05 szinten szignifikáns. (khi-négyzet próba)

Nemek közti eltérés az egyes háttértényezők szerepében (6. osztály) A többváltozós lineáris regressziószámításba (lépésenként) beléptetett független változók: tanulási motiváció (4 dimenzió), tantárgy iránti érdeklődés (2 faktor), intelligencia, kompetencia mérés főkomponens. A notáció teljesítményét leginkább előre jelző tényezők: Fiúk: iskolai eredményesség intelligencia Regressziós béta: .411**; .379** R=.673 R2 = .453 Lányok: intelligencia „olcsó siker” Regressziós béta: .597**; .213* R=.656 R2 = .431 Béta: a hatás erőssége, Rnégyzet: az elért teljesítmény varianciájából hány%, R: a modell és a függő vált. korrelációja

Összegzés: a zenei notációban jól teljesítő diák profilja Már 3. osztályos korában megmutatja képességeit Magas intelligenciájú Jó tanuló Sikeresnek érzi magát az ének-zene tantárgyban, bár … azt nem tartja különösképpen érdekesnek vagy fontosnak.