„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Partnerl ogo Dieses Projekt wird im Rahmen des ETZ Programms zur grenzüberschreitenden Kooperation ÖSTERREICH-UNGARN durch den Europäischen Fonds.
Advertisements

Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
A megújuló energiaforrások
Energiahatékonyak vagyunk? Szabó Valéria projektmenedzser.
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
ÖKO Zrt. Budapesti Corvinus egyetem
Hatékonyságnövelő intézkedések megengedhető többletköltsége
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Energiatakarékos otthon
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
Megújuló energiaforrások otthon Út egy környezettudatosabb otthon felé Misli Bence I. Béla Gimnázium, Szekszárd.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Megújuló energiaforrások.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld megújuló energiaforrásai
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
Van élet az olaj után?!- A négy fő elem, mint alternatív energiaforrás
Környezeti szemléletformálás
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
Az alternatív energia felhasználása
Az alternatív energia felhasználása
Megújuló Energiaforrások
Megújuló Energiaforrások
Megújuló energiaforrás
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
„KORSZERŰ GEOTERMÁLIS ENERGIAHASZNOSÍTÁS ÉS/VAGY VERSENYKÉPESSÉG?” Új lehetőségek a geotermális energia felhasználásában, hőszivattyúk a gyakorlatban.
Országos Környezetvédelmi
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Megújuló energiaforrás: Napenergia
Megújuló energiaforrások
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Lorem ipsum. KEOP-OS ENERGETIKAI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK Horváth Péter július 11. Fórum - Hosszúhetény.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Energiamenedzsment Dr. Somogyvári Márta egyetemi docens Interregionális Megújuló Energia Klaszter Egyesület elnök Alsómocsolád 2011 június 29.
A MEGÚJULÓ ENERGIA FORRÁSOK ÉPÜLETGÉPÉSZETI HASZNOSÍTÁSI LEHETŐSÉGEI
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
2011 május 4.Budapest Települési stratégiai energiatervezés a Coach BioEnergy projekt keretében Budapest, május 4.
2006 Az új energia stratégia fő célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosítási lehetőségének vizsgálata  napenergia hasznosítási lehetőségek  hőszivattyús.
ENEREA Észak-Alföldi Regionális Energia Ügynökség Nonprofit Kft
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Gárdonyi Géza Bt. 1 A KVVM erőfeszítései a geotermikus energia mezőgazdasági hasznosításának támogatása érdekében Lakatosné Dr.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Energiaforrások.
Versenyképesség és környezetvédelem Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP
Az alternatív energia felhasználása
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
A megújuló energiaforrások szerepe az emberiség energiaellátásában
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
A biomassza felhasználása II.. A biomassza felhasználása II. (tendenciák) EU tendenciák Hazai elképzelések –Lakossági elfogadottság –NCST –Energiafajták.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével.
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Környezet és Energia Operatív Program Várható energetikai fejlesztési lehetőségek 2012-ben Széchenyi Programirodák létrehozása, működtetése VOP
Energetikai célú pályázatok rövid áttekintése Gajzágó Gergő programmenedzser május 19.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
Az alternatív energia felhasználása Összeállította: Rudas Ádám (RUARABI:ELTE)
Kapacitásbővítő, jelenlegi pályázati lehetőségek
Bodó Béla, mesteroktató, energetikus
Megújuló energia alkalmazása
GEOTERMIKUS ENERGIA.
160 Mrd Ft energetika. Megjelent a KKV szektor megújuló épületenergetikai beruházásait támogató pályázati felhívás!
Hogyan tovább építőipar?
A megújulók piaci lehetőségei és támogatási megoldásaik
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Előadás másolata:

„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium

Miért használjunk megújuló energiaforrásokat?  Környezetvédelem  Klímaváltozás kockázatainak enyhítése  Gazdaságosság (energiafelhasználás költségének csökkentése)  Magyarország tekintetében az energiaimport (energiafüggőség) csökkentése  Magyarország adottságai viszonylag jónak mondhatók a megújuló energiaforrásokban

A folyamat legfőbb lépései  energiatakarékosság növelése  energiahatékonyság növelése  megújuló energiaforrások termelésének és hasznosításának növelése a fosszilis energiaforrásokkal működő energiaellátó rendszerek leépítése mellett

Érdekes...

Európai Uniós célkitűzések 20/20/20  az EU-ban az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának legalább 20%-os csökkentése  az energiafelhasználásban 20%-os csökkentése  az EU energiafogyasztásának 20%-ban megújuló energiaforrásokból történő fedezése Magyarországon ebből a szempontból csak 15% körüli terv szerepel, ami a 2010-es 7,5%- nak majdnem duplája, de tovább fejlesztendő!

Támogatások típusai  A fentiekből egyértelműen látszik, hogy a megújuló energiaforrások használatát az EU is szorgalmazza, melyet alapvetően kétféleképpen támogat is 1. Beruházás létesítést segítő - leginkább vissza nem térítendő támogatások formájában (30–100% mértékű). Ezt segítik a kedvezményes hitelek is 2. Az energia termelést támogató – egyelőre az úgynevezett „zöld” áram esetében lehetséges. A beruházás megtérüléséig a piaci ártól magasabb áron tudják eladni a megtermelt áramot

A megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit a továbbiakban Önkormányzat intézményeinek fűtése témához kapcsolódva mutatjuk be

Megvalósítási lépések 1. SZERVEZETRENDSZER LÉTREHOZÁSA 1. Ki kell alakítani a létrehozásért felelős szervezetet, amely esetében fontos, hogy legyen egy központi szerv amely a teljes folyamatért felelős. 2. Minden szereplőnek elkötelezettnek kell lennie a fejlesztésekre! 2. STRATÉGIA ALKOTÁS 1. A kiválasztott terület sajátosságait figyelembe véve kell meghatározni a komplex fejlesztési elemeket az energiatakarékosság, és hatékonyság fejlesztésében valamint a megújuló energiaforrások tekintetében.

Fejlesztési programok mátrixa Energia takarékosság Energia hatékonyság Napenergia Szélenergia Geotermikus Biomassza Önkormányzat Vállalkozás Lakosság

Megvalósítási lépések 3. PROGRAMOK MEGFOGALMAZÁSA  Az általános stratégiát követően meg kell fogalmazni a konkrét megvalósítandó programokat 4. PROJEKTEK KIALAKÍTÁSA  A projektek kezelésére mindenképpen valamilyen elektronikus projektirányítási szoftver alkalmazandó. (pl.: MS Project)

Megvalósítási lépések 5. MEGVALÓSÍTÁS  Fontos a helyi érdekcsoportok, helyi vállalkozók bevonása (megvalósításban és üzemeltetésben egyaránt), hogy ők is projekt elkötelezettjeivé válhassanak, s egyben élénküljön a helyi gazdaság 6. ELLENőRZÉS, TAPASZTALATOK MEGFOGALMAZÁSA  Mint minden projekt esetében, itt is meg kell fogalmazni a tapasztalatokat, hibákat, erősségeket  Célszerű megfogalmazni a tovább fejlesztés lehetőségeit

GEOTERMIKUS ENERGIA  termálvíz hasznosítás;  több intézmény esetén érdemes kiépíteni a magas beruházási költség miatt;  több körös rendszer a folyamatosan hűlő víz felhasználására;  Tovább fejlesztés az ásványvízként palackozás lehetősége;  Hőszivattyúval  Radiátoros fűtés  Padló- és falfűtés  Vízmelegítés

GEOTERMIKUS ENERGIA  Áramellátás, kettős rendszerrel  Levegő keringetéses fűtés

BIOMASSZA  fontos a kazán típusának helyes megválasztása  fűtés és meleg víz előállítására is alkalmas  Célszerű napkollektorral kiegészíteni, a használati meleg víz előállítás nyári előállítására, mivel gazdaságosabb, mint csak ezért működtetni a kazánt.  Bioüzemanyag használatának szabályozása a mezőgazdasági gépekben lazább, így itt mindenképpen ezt lehetne hasznosítani  A mezőgazdaságban egyértelműen van létjogosultsága a biomassza hasznosításnak is, hiszen nagy mennyiségben rendelkezésre áll

BIOMASSZA  Bio üzemanyag használata (de a motorok csak korlátozott mennyiségben tudják problémamentesen használni)

Köszönjük a figyelmet! Forrás: