Pénzügyi stabilitási jelentés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

„A jegybank kamatcsökkentési hajlandósága” Hamecz István ügyvezető igazgató „Új kormányos – régi gondok” GKI konferencia november 25.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról
Fenntartható növekedés és monetáris politika Magyar Üzleti Fórum 2014 Budapest, december 11. Dr. Balog Ádám, MNB alelnök 1.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Lehet-e sikeres gazdaságunk jól működő bankrendszer nélkül? Simor András Horgony december 8.
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A bankok és az állam viszonya válságok idején
A magyar bankszektor aktuális állapota jegybanki szemmel
1 Az MNB hitelezési felmérésének módszertana Fábián Gergely (Pénzügyi Stabilitás) Homolya Dániel (Pénzügyi Stabilitás) február 11.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató MNB.
Horgony 2013 Simor András december A növekedéshez kiszámíthatóság és stabilitás kell Horgony 2013 – Simor András Ahová tartozni szeretnénk:
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Jelentés a pénzügyi stabilitásról (2012. november) november 5.
Jegybanki eredmény Magyar Nemzeti Bank,
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
Jelentés a pénzügyi stabilitásról május május 21.
Amit tanárnak és diáknak is érdemes tudni a pénzügyi stabilitásról
Tények, lehetőségek, következtetések
MAKROGAZDASÁGI KILÁTÁSOK INFLÁCIÓS JELENTÉS december Virág Barnabás December 22.
Válságmegelőzés – új kísérletek
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Az MNB inflációs előrejelzésének szakmai háttere Hamecz István ügyvezető igazgató október 18.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
IV. Terjeszkedés.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1 Gyorsul a gazdaság növekedése. 2 Nő a beruházás.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Cégautó vásárlás és üzemeltetés a Ford támogatásával
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
1 Pénzügyi stabilitás Magyarországon Király Júlia alelnök, Magyar Nemzeti Bank Közreműködött: Homolya Dániel, Szigel Gábor és a PST munkatársai Lízingszövetség.
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programjai GTTSZ Konferencia Dr. Windisch László február 16.
Pénzügyi Stabilitási Jelentés május Elemzői háttérbeszélgetés Nagy Tamás, főosztályvezető Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság május 19.
Innovatív monetáris politika nem-hagyományos időkben Az MNB válaszai a makrogazdasági kihívásokra GTTSZ konferencia Kuti Zsolt, igazgató április.
Elindul az NHP+: okok és célok „Kis- és középvállalkozók aktuális gazdasági kihívásai” Enterprise Europe Network Pécs-WTS konferencia, Pécs április.
A magyar gazdaság helyzete és kilátásai – a jegybank szerepe Treasury Club Vonnák Balázs, MNB június 4.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
MNB ajánlás a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok fizetőképességének helyreállításáról Virág Barnabás, ügyvezető igazgató Freisleben Vilmos, igazgató.
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Pénzügyi Stabilitási jelentés május
Előadás másolata:

Pénzügyi stabilitási jelentés Vonnák Balázs igazgató 2014. november 12.

Tartalom A devizahitelek rendezéséről Az eszközkezelő Sérülékenység - stresszteszt eredmények Hitelezési folyamatok 2

I. A devizahitelek rendezéséről

A devizahiteles probléma rendezése a pénzügyi közvetítés minden területére kihat Magyar Nemzeti Bank

A devizahiteleket érintő intézkedések Magyar Nemzeti Bank 5

Milyen változások lesznek egy tipikus devizaadósnál? Forrás: MNB Magyar Nemzeti Bank 6

Az árfolyamrés és a tisztességtelen szerződésmódosítások elszámolásának hatása a pénzügyi intézmények eredményére Forrás: MNB, KHR Magyar Nemzeti Bank

Jelentős heterogenitás várható az ügyfelek között az elszámolást követő tőketartozás-csökkenés tekintetében Az adósságcsökkenés mértékének becsült százalékos eloszlása a teljesítő svájci frank alapú jelzáloghitelek esetében Forrás: KHR, MNB Magyar Nemzeti Bank

A forintosítás várható részletei és hatásai Csak jelzáloghitelekre fog kiterjedni; A november 7-i hivatalos MNB-középárfolyam (EUR: 309, CHF: 256,5) VAGY a június 16-ai Kúria-döntés óta eltelt időszak átlagárfolyama – ezek közül az alacsonyabb; A „fair” keretrendszer szerint kondíciómódosítás esetén az ügyfeleknek 60 napig díjmentes elállási lehetősége lesz; Megszűnik a háztartások nyitott devizapozíciója; A devizapozíció zárásával csökken a devizaswap- és a külföldi forrásállomány; A szükséges devizalikviditást az MNB jegybanki eszközeivel támogatja; Csökken a rendszerszintű forintlikviditás; A devizahitelek átváltásával egyaránt verseny indulhat a forinthitelek árazásában az új „fair” keretrendszer szerint; a forintforrásokért, vagyis döntően a forintbetétekért;

A forintosítás hatására jelentősen csökken a háztartások devizakitettsége Háztartási hitelállomány devizális bontásban és a GDP arányában Forrás: MNB

A forintosítással mérséklődik a háztartások nyitott devizapozíciója A nettó külső adósság szektoronként a GDP arányában Forrás: MNB

A ”fair bankrendszer” transzparens árazási gyakorlatot teremt a hosszú lejáratú hiteleknél A ”fair bankrendszer” hatása a hosszú lejáratú hitelszerződések árazási gyakorlatára Forrás: MNB

...és a rövid lejáratú hiteleknél is. A ”fair bankrendszer” hatása a rövid lejáratú hitelszerződések árazási gyakorlatára Forrás: MNB

Az átállás nyertesei a jelentős likviditási- és tőkepufferrel rendelkező bankok A tőkemegfelelési és a betétfedezeti mutató becsült értéke az elszámolást követően, bankonként – minél nagyobb a buborék mérete, annál nagyobb a vesztesége Forrás: MNB

Nemzetközi összehasonlításban az alacsonyabb hatékonyságú „térfélre” kerülünk Jövedelemarányos működési költség nemzetközi összehasonlításban Forrás: EKB CBD.

II. Az eszközkezelő

Két év elteltével újra emelkedett a nemteljesítő vállalati hitelek aránya A bankrendszer nemteljesítő vállalati hitelállományának aránya (ügyfelenként) Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A vállalati portfólióminőségben a fő problémát a kereskedelmi ingatlanhitelek jelentik Nemteljesítő projekt-, illetve egyéb vállalati hitelek a bankrendszerben Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A magas NPL állomány gyengíti a monetáris politika hatékonyságát A hitelállomány változása és a nemteljesítő hitelek aránya a vállalati szegmensben Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB.

Az eszközkezelő hatékonyan orvosolhatná a rossz minőségű vállalati portfólió problémáját Az MNB által kezdeményezett eszközkezelő főbb paraméterei Magyar Nemzeti Bank

III. Sérülékenység - stresszteszt eredmények

A nemteljesítő deviza jelzáloghitelek aránya még mindig növekszik A háztartási NPL arány termékenként Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Az elszámolást követően a bankrendszer sokkellenálló-képessége jelentősen lecsökken A bankrendszer tőkehelyzetének alakulása stresszpályán Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A forintosítással kikerül az árfolyamkockázat a háztartási hitelportfóliókból Az összesített tőkepufferek és a tőkehiányok mértéke a stresszpályán Forrás: MNB

IV. Hitelezési folyamatok

Az NHP új hitelfelvételi szándékot teremtett Az NHP hiányában vett-e volna fel hitelt ugyanerre a hitelcélra? Forrás: MNB, Kérdőíves felmérés.

Elsődlegesen kapacitásbővítésre fordították A beruházási hitelek célja szerinti eloszlás a vállalkozások válaszai alapján Forrás: MNB, Kérdőíves felmérés.

Az NHP hozzájárult a hitelállomány csökkenő trendjének megtöréséhez A vállalati hitelezés előrejelzése különböző időszakokban (kumulált tranzakciók) Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A piaci alapú hitelezés még nem állt helyre A vállalatok 12 havi kumulált tranzakciói az állami- és magántulajdonban lévő intézményekkel szemben Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

A vállalati hitelállományban növekedés várható az előrejelzés szerint A vállalati hitelezés előrejelzése (tranzakciós alapú, év/év) Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Az elszámolás átmeneti hatását követően az éves növekedési ütem lassuló leépülést jelez A háztartási hitelezés előrejelzése (tranzakciós alapú, év/év) Magyar Nemzeti Bank Forrás: MNB

Köszönöm a figyelmet!