Útfüggőség és területi reformok Magyarországon Magyary Konferencia. Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2014. Június 12.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Regionalizáció alulnézetből szeptember 15. Pécs Dr. Zongor Gábor főtitkár főtitkár Települési.
Advertisements

Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Szervezetfejlesztési Program
Híradók a közvéleményben június 16. Az adatok forrása : június 6-9. között készült 1000 fős telefonos kutatás.
MTA Regionális Kutatások Központja A HATALOM TÉRBELI MEGOSZTÁSÁNAK DILEMMÁI Regionális reform-forgatókönyvek Pálné Kovács Ilona, MTA Regionális Kutatások.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
A víziközmű szolgáltatás helyzete, szerepe, fő kérdések, aktualitások „Többet beszéltek róla pár hét alatt, mint talán az egész száz éven át.” (Babits.
LUDUS … latinul “ játék ”. | Mik azok a komoly játékok? A komoly játékok elektronikus alkalmazások, amelyek.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Mária Terézia
Endogén vidékfejlesztés lehetőségei és kihívásai Kultúra-gazdaság a Gyimesi-szorosban Nagy Kalamász Ildikó MTA PTI 2007.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Stabilitás és „zsákmányrendszer” szerepe a közszolgálati életpályában
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
10. 5 A rendszerváltozás tartalma és következményei (pl
A politika intézmény-és rendszerelméleti megközelítései
MTA Regionális Kutatások Központja Urban-regime Pécsett Pálné Kovács Ilona PTE BTK, MTA RKK.
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Politológia előadás A Pártrendszerek. Politológia előadás A Pártrendszerek.
Pártirányítás – irányított párt A Fidesz szervezeti változásainak hatása a párt centralizációjára Békés L. Márton.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Témavezető: Pálné Kovács Ilona DSc egyetemi tanár Készítette: Gyimesi Péter PTE-BTK Politikai Tanulmányok Tanszéke Politikatudomány (MA) szak, II. évfolyam.
Kincses Gyula9/1 Zell am See május Kincses Gyula9/2 Az ezévi konferencia alapvető célja Az egészség-politika belső viszonyainak konszolidálása,
Magyarország 2015 Intézményi Reform Munkacsoport.
Magyarország 2020 Intézményi reformok. A stratégiai-alkalmazott kutatás jelentősége (tudományos paradigmaváltás) 1. EU távlati „tervezés-kényszer” – előrelátható.
AZ ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSÉI TERV (NSRK 2007–2013) KÉSZÍTÉSÉNEK NÉHÁNY VITAPONTJA Dr. Faragó László MTA RKK 44. Közgazdász vándorgyűlés, Nyíregyháza.
BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék 1111 Budapest, Egry J.. u. 1. E 610. Dr. Margitay Tihamér 10. óra.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A vidéki tér sikertényezői
Szervezeti kultúra Definíció: a szervezet tagjai által elfogadott közösen értelmezett előfeltevések, értékek, meggyőződések, hiedelmek rendszere Hofstede:
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Mire való ma az állam? K öltségvetés, foglalkoztatás, gazdaságfejlesztés Bod Péter Ákos Budapesti Corvinus Egyetem.
A Közös Agrárpolitika reformja és a magyar vidékfejlesztés Podmaniczky László Szent István Egyetem, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat “A magyar vidékfejlesztés.
Az Európai Unió és az oktatás: közösségi célok és nemzeti oktatáspolitika „Országos Tanévnyitó Konferencia” Budapest Halász Gábor Országos.
Nemzetközi kisebbségvédelem egy civil szervezet gyakorlatában Magyar Emberi Jogok Alapítvány Papp Tamás.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Partnerség és hálózatok – elmélet és gyakorlat Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Régió, megye, járás (kistérség): múlt- jelen- jövő Pálné Kovács Ilona MTA KRTK, Regionális Kutatások Intézete Pécs,
Piacliberalizáció Magyarországon
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
K ÖZIGAZGATÁSI REFORMOK A KORMÁNYZÁS JELES NAPJAI MPTT éves vándorgyűlése Május 30-31, Kolozsvár Pálné Kovács Ilona, PTE BTK Politikai Tanulmányok.
MTA Regionális Kutatások Központja Középszintű reform és/vagy területi léptékváltás Pálné Kovács Ilona
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK Az Integrált.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Gyulafehérvári Caritas V. HARGITA MEGYEI CIVIL KONFERENCIA november 28. péntek „CIVIL KIHÍVÁSOK, ESÉLYEK AZ UNIÓBAN” Caritas - Európai kontextusban.
A BGF Salgótarjáni Intézetének aktivitásai a helyi vállalkozások fejlesztése érdekében Összeállította:Paróczai Péter adjunktus SALGÓTARJÁNI INTÉZET.
A kulturális és társadalmi tőke erősítése a fiatalok közösségeiben Kistokaj április 15.
Nemzetközi végrehajtási konferencia Budapest, október 4-5.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Az elszalasztott lehetőség. Az önkormányzás 25 éve Magyarországon Pálné Kovács Ilona PTE, MTA KRTK SZEF Akadémia,
A közigazgatás szervezete és működése. A helyi önkormányzatok felépítése Politológia I. Készítette: Dr. Domonkos Endre (PhD) 2013/2014. őszi félév.
Oktatáspolitika az első évtizedben
Oktatáspolitika között
Közösségek jelentősége a többcélú intézményekben
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Európai újságírók találkozója
A magyar kormányzati rendszer
Előadás másolata:

Útfüggőség és területi reformok Magyarországon Magyary Konferencia. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Június 12.

A reformok vég nélküli családregények Mert a változásokra reagálni kell. Mert a reformokat teljes egészében soha nem hajtják végre (policy slippage) Ritkán tapasztalható folyamatos figyelem Pedig a lakosság érdeklődése is nehezen váltható ki Nagyobb a figyelem a mire, mint a hogyanra és a holra! (cél, design, kontextus)

Magyarországon talán még több a sikertelen területi reform Útfüggőség- a centralizáció öröksége Ehhez képest a modernizációs és adaptációs kényszerek gyengébben és ellentmondásosan érvényesültek A hatalmi, demokrácia összefüggések gyakran rejtve maradtak OTKA kutatás a kudarcok megértéséért

A reformcélok egyedisége és uniformizálódása Globalizáció- demokrácia standardok, jó kormányzás, rescaling, NPM Minta átvétel, divatkövetés, Egyedi, kulturális kontextus egyre inkább felismert szerepe

Folyamatok és szereplők Többszintű rendszer, ma már nemzetközi befolyás is! Vétó szereplők jelentősége: adaptációs készség, reformkapacitás Beépített tanulási folyamatok Szakértők sajátos szerepe

Hazai területi reformok dióhéjban Mindig a megye volt a fókuszban A megyereformok összekötődtek a nemzeti elnyomás és a centralizáció céljával (Habsburg II. József, Bach,szovjet Rákosi-magyar Kossuth, Bibó ellentét) A megye reformok gyakran a modernizáció és az elmaradottság ellentétére épültek (municipalisták, centralisták vitája)

A rendszerváltás és a modernizáció Önkormányzati modellváltás Középszintű integrációs szükséglet Mérethatékonyság Uniós csatlakozás- kohéziós politikai kihívások Térképrajzolgatás, szintek dzsungele Centralizációs reflexek korlátozó szerepe

Folyamat- vétószereplők Központi kormány igazán soha nem akar decentralizálni, legfeljebb a felelősséget áthárítani Pártok természete a vertikális függés Helyi elit inkább paternalista Önkormányzati érdekszövetségek gyengék és megosztottak

A centralizációs fordulat szükségszerű volt? Nyomós érvek a centralizáció mellett Új kormányzási filozófia, amellyel a centralizáció konzisztens Újra elpasszoltuk a decentralizált kormányzás lehetőségét Egyszer már megérné számolni, objektíven mérlegelni

Magyary öröksége Magyary technokrata és hatékonyság párti volt Ugyanakkor az önkormányzatiság erényének tartotta az emberekhez való közelséget és a rugalmasabb alkalmazkodást Állam és önkormányzatok „koadminisztrációja” Reformok végrehajthatósága és fenntarthatósága egyaránt fontos Már tapasztalni az első aggasztó jeleket (ÁROP) Még fontosabb a szervezetbe épített tanulás funkciója