Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet 25 +- 3 %-a sza. izomszövet 25 +- 3 %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Oldatok témakör.
Advertisements

A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A kiválasztás Dr. Járos Ildikó.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Vízforgalom. Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet.
A CUKORBETEGSÉG.
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
Ékszerek a terráriumban
A sav bázis egyensúly szabályozása
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányozás jelentősége
Szemestermények tárolása
Takarmányismeret 5. Melléktermékek.
A takarmányok összetétele: Szerves anyagok:
Az ásványi anyagok forgalma
A takarmányok összetétele
Koraszülött táplálás Hogyan? (motilitás?) Mikortól? (minél előbb)
Kiszáradás.
A vizeletürítés gyógyszertana
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
FÉMTAN, ANYAGVIZSGÁLAT 2011_10_18
KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZVÉDELEM.
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Közbülső anyagcsere 2.. Közbülső anyagcsere  =A megemésztett és felszívódott tápláló- anyagok kémiai, biokémiai átalakulásának sorozata  N tartalmú.
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
Laboratóriumi diagnosztikai módszerek
A takarmányok összetétele
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA az agrármérnöki szak III. évfolyamán szeptember 06. – december 13. HétIdőpontTéma 1.IX. 06.A Weende-i.
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Az egységes egész.
A helyes táplálkozás.
Pajzsmirigy.
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
Takarmányozástan.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Takarmányok fehérjetartalma Az állati szervezet létfontosságú vegyületei fehérje természetűek Az állati termékek szintén Fehérjét az állat csak N-tartalmú.
A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
A szervezet biokémiai folyamatai
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Kalciumvegyületek a természetben
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Magyar Pulykaszövetség – Szakmai rendezvény
A magzati vesztesztés mértéke és annak vizsgálati lehetősége a termékenyítés utáni 60. napig tejelő szarvasmarhában Dr. habil. Gábor György PhD tudományos.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
A TAKARMÁNYOZÁS ELMÉLETI ALAPJAI
Pannon Egyetem Georgikon Kar Állattudományi és Állattenyésztéstani Tanszék.
Állattartás szabályai
Növényi rostok Cellulóz
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
AZ EGYSÉGES EGÉSZ.
Cukrok oxigén BIOKÉMIA VÍZ zsírok Fehérjék szteroidok DNS.
2. Táplálkozástani Alapfogalmak és Koncepciók
Az ember rendszertani helye: - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes emlősök - főemlősök - emberszabásúak - állatok - gerincesek - emlősök - méhlepényes.
Mikroelemek.
A létfenntartás táplálóanyag szükséglete
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Előadás másolata:

Vízforgalom

Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet számára: Vízforrások az állati szervezet számára: ivóvíz ivóvíz takarmány (vegetációs víz) takarmány (vegetációs víz) anyagcserevíz anyagcserevíz Kiadás: - bélsár Kiadás: - bélsár –vizelet –tüdő-, bőr légzése A víz hiánya: A víz hiánya: szomjúság szomjúság (10 % vízveszteség: súlyos zavar) (10 % vízveszteség: súlyos zavar) letális: %-os vízveszt. letális: %-os vízveszt. Szerepe: Szerepe: oldószer oldószer szállítóközeg szállítóközeg hőszabályozás hőszabályozás kiválasztás kiválasztás

Vízforgalom Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g szénhidrát 60 g 100 g szénhidrát 60 g 100 g fehérje 42 g 100 g fehérje 42 g a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni

Vízforgalom Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: 1. a takarmány szárazanyag tartalma 1. a takarmány szárazanyag tartalma (mindig a tak. sza.-ra kell megadni) (mindig a tak. sza.-ra kell megadni) szmha, sertés: tak. sza. 4-5x mennyiség szmha, sertés: tak. sza. 4-5x mennyiség (ivóvíz+veg. víz+anyagcsere víz) (ivóvíz+veg. víz+anyagcsere víz) ló: sza. 2-3x mennyiséget igényli ló: sza. 2-3x mennyiséget igényli juh: sza. 2x juh: sza. 2x bfi: sza. 1,7-2,7x bfi: sza. 1,7-2,7x 2./ tak. szárazanyagának összetétele 2./ tak. szárazanyagának összetétele 3./ bélsár minősége 3./ bélsár minősége 4./ légcsere fokozódása 4./ légcsere fokozódása 5./ koplalás 5./ koplalás 6./ termelés növekedése 6./ termelés növekedése 7./ faji különbségek 7./ faji különbségek

Vízforgalom Vízszükségletet növeli: Vízszükségletet növeli: tejtermelés tejtermelés körny. Hőmérséklet körny. Hőmérséklet hasmenés hasmenés munkavégzés munkavégzés fehérjefogyasztás növekedése fehérjefogyasztás növekedése sóbevitel sóbevitel sav-bázis egyensúly zavara sav-bázis egyensúly zavara Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: íz íz hőmérséklet hőmérséklet kórokozóktól mentes kórokozóktól mentes mikroelem tart. (ólom) mikroelem tart. (ólom)

Vízforgalom Itatási szabályok: Itatási szabályok: általában etetés után itassunk általában etetés után itassunk etetés-itatás közötti várakozási idő kb. 10 perc etetés-itatás közötti várakozási idő kb. 10 perc felfúvó hatású takarmányok után itatni tilos! felfúvó hatású takarmányok után itatni tilos!