Vízforgalom
Víz és vízforgalom izomszövet %-a sza. izomszövet %-a sza. vér 90 %-a víz vér 90 %-a víz Vízforrások az állati szervezet számára: Vízforrások az állati szervezet számára: ivóvíz ivóvíz takarmány (vegetációs víz) takarmány (vegetációs víz) anyagcserevíz anyagcserevíz Kiadás: - bélsár Kiadás: - bélsár –vizelet –tüdő-, bőr légzése A víz hiánya: A víz hiánya: szomjúság szomjúság (10 % vízveszteség: súlyos zavar) (10 % vízveszteség: súlyos zavar) letális: %-os vízveszt. letális: %-os vízveszt. Szerepe: Szerepe: oldószer oldószer szállítóközeg szállítóközeg hőszabályozás hőszabályozás kiválasztás kiválasztás
Vízforgalom Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: Vízképződés az anyagcsere-folyamatok során: 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g zsír elégetésekor107 g víz képződik 100 g szénhidrát 60 g 100 g szénhidrát 60 g 100 g fehérje 42 g 100 g fehérje 42 g a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni a szervezet vízigényének 1/6-át tudja anyagcsere útján fedezni
Vízforgalom Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: Az állat vízfogyasztását befolyásoló tényezők: 1. a takarmány szárazanyag tartalma 1. a takarmány szárazanyag tartalma (mindig a tak. sza.-ra kell megadni) (mindig a tak. sza.-ra kell megadni) szmha, sertés: tak. sza. 4-5x mennyiség szmha, sertés: tak. sza. 4-5x mennyiség (ivóvíz+veg. víz+anyagcsere víz) (ivóvíz+veg. víz+anyagcsere víz) ló: sza. 2-3x mennyiséget igényli ló: sza. 2-3x mennyiséget igényli juh: sza. 2x juh: sza. 2x bfi: sza. 1,7-2,7x bfi: sza. 1,7-2,7x 2./ tak. szárazanyagának összetétele 2./ tak. szárazanyagának összetétele 3./ bélsár minősége 3./ bélsár minősége 4./ légcsere fokozódása 4./ légcsere fokozódása 5./ koplalás 5./ koplalás 6./ termelés növekedése 6./ termelés növekedése 7./ faji különbségek 7./ faji különbségek
Vízforgalom Vízszükségletet növeli: Vízszükségletet növeli: tejtermelés tejtermelés körny. Hőmérséklet körny. Hőmérséklet hasmenés hasmenés munkavégzés munkavégzés fehérjefogyasztás növekedése fehérjefogyasztás növekedése sóbevitel sóbevitel sav-bázis egyensúly zavara sav-bázis egyensúly zavara Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: Ivóvízzel szemben támasztott követelmények: íz íz hőmérséklet hőmérséklet kórokozóktól mentes kórokozóktól mentes mikroelem tart. (ólom) mikroelem tart. (ólom)
Vízforgalom Itatási szabályok: Itatási szabályok: általában etetés után itassunk általában etetés után itassunk etetés-itatás közötti várakozási idő kb. 10 perc etetés-itatás közötti várakozási idő kb. 10 perc felfúvó hatású takarmányok után itatni tilos! felfúvó hatású takarmányok után itatni tilos!