Gazdasági Informatika II.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hogyan készítsünk el egy COCO-t???
Advertisements

A karalábé piaci áralakítását befolyásoló tényezők
Kecskés Gábor Berzence  Az idei esztendő legfontosabb eseménye a burgonyatermesztésben is a Nyugat Európát sújtó heves esőzések hatásaként.
PIVOT kimutatás az időjárás előrejelzések pontosságáról Készítette: Takács Barbara GTK. II. KÖZG. 11. CS.
Felelősséggel a környezetért! Alapvetően azért nem erről szól a feladat! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Gazdasági Informatika Tanszék
Készítette: Magyar Dániel
Windows hálózati infrastruktúra kialakítása
Hegyes paprika Piaci árviszonyainak vizsgálata Készítette:
Keresőmarketing stratégiák
Kezdhetek mindent elölről…
Online hasonlóságelemzések: Inkonzisztenciák feltárása különböző földérték- kategóriák kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás: my-X.hu Hírlevél) 2007.
Vontatott szántóföldi permezőgépek összehasonlítása
Privatizáció, foglalkoztatás és bérek Hozzászólás John Earle és Telegdy Álmos tanulmányához Antal Gábor MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet Szirák 2012.
A magyartarka tenyészbikák Készítette: Kozma Eszter (Gödöllő, 2008)
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2012/2013. tanév/
A klímaváltozás hatása a mezőgazdaságra
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Új félév, új kihívások!! 1. hét. A Tanár Úr elmondja, hogy milyen feladatot kellene csinálnunk a félév végére. 1. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Vége a félévnek, jöhet egy kis pihenés. Vagy mégse?!?! Megvolt az els ő gazdasági informatika óra… Mindenki fejét a nagy homály lepte el a feladat hallatán.
Gazdasági informatika II.félév
GAZDASÁGI INFORMATIKA II.
Irány a suliba…. Gazdaság informatika… Megkapjuk az évközi feladatot.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
Online hasonlóságelemzések: Online hasonlóságelemzések: Tapasztalatok (kukorica) hozamfüggvények levezetése kapcsán Pitlik László, SZIE Gödöllő (Forrás:
Testre szabott Microsoft szoftver-licenc meghatározása online szakértői rendszerrel Készítette: Kurucz Eszter
A letermett gombakomposzt újrahasznosítása
A színek és formák nem engednek asszociálni a témára, ill. a háttér és a fehér betűk nem támogatják a láthatóságot!!! A magyartarka tenyészbikák Készítette:
SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIA NOVEMBER 24. Készítette: Batár Ádám.
A GYÓGYTURIZMUS HELYZETE MAGYARORSZÁGON, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI (THE POSITION OF MEDICAL TOURISM IN HUNGARY AND ITS DEVELOPMENT OPPORTUNITIES) Készítette:
Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam
Készítette: Dömötör Ádám. Az elemzés célja A kiválasztott nyolc internetszolgáltató internetes csomagjainak összehasonlítása Az összehasonlítással segíteni.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Hasonlóságelemzés COCO használatával
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzéssel támogatott értékbecslés ingatlanfejlesztők számára E-VALUATION - SUPPORTED WITH SIMILARITY ANALYSIS - FOR REAL.
Hozam-előrejelzés a gabonatermesztésben
Konzulens: Dr. Pitlik László
Trofimov Grigorij. - Faanyag beszállítók ár-érték összehasonlítása -Célcsoport: azon vállalkozások, ame- lyek import fenyő fűrészáruval foglalkoz- nak,
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Készítette: Hajdú Julianna
A joghurtok Készítette: Timár Cecília. A joghurtokról általában A joghurtok rendkívül egészségesek az ember szervezet számára, ezenkívül a piaci eladási.
Csoportosan elkészített önálló feladat
GTK-GVAM 11-es csoport. Bevezetés 1. Mi a vizsgált probléma? 2. Ki a célcsoport? 3. Mi a várható hasznosság?
SZIE Gödöllő GTK Agrár- és Regionális Gazdaságtani Intézet
Az objektív vizsgálatok jelentősége a fajtaválasztásban Dr. Ruthner Szabolcs VSZT ügyvezető igazgató Budapest, január 26.
Készítette: B ő cs-Kovács Renáta Dénes Dorina. ×Napsugárzás Fontos, hogy télen is érjen napfény, hiszen e nélkül a D-vitamin börben tárolt provitaminja.
Tömeggyarapodás hasonlóságelemzése Melyik tápanyag összeállítás lenne a legmegfelelőbb sertések számára, minél nagyobb tömeggyarapodás elérése céljából.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Őszi búza vetőmagok összehasonlító elemzésének leírása Kanyó András.
Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Kar Az EU- tagság és a gazdaság fellendülése közötti téves kapcsolat vizsgálata.
SZÁNTÓFÖLDI NÖVÉNYEK TERMÉSSTABILITÁSÁNAK KLIMATIKUS TÉNYEZŐI A növénytermesztési kutatócsoport kutatási eredményei Konzorciumi záróértekezlet. Gödöllő,
Románia mezőgazdasága
Haszonnövények.
Az IKR zrt által forgalmazott II
Felelősséggel a környezetért! Készítette: Mácsai Vivien GTK-GVAM I.évf. / 2. csoport Gödöllő, 2008.
Melyik a legmegfelelőbb lótáp vemhes kancák számára?
Horvátországi szállások összehasonlítása Készítette: Herczeg Boglárka.
Kombájnok ár-érték összehasonlítása
A KÖZBESZERZÉSEKET TÁMOGATÓ OBJEKTÍV INFORMATIKAI RENDSZER 1.
Nagytestű kutyák optimális fejlődéséhez szükséges száraztápok összehasonlítása.
Az agrárgazdaság aktuális kérdései Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Földművelésügyi Minisztérium 2. Talajközpontú Termelés.
Napraforgó termesztése. Származása - géncentruma A napraforgó géncentruma Észak- Amerikában, a jelenlegi Mississippi- Missouri medencéjében, Arizonában.
Az árvíz Készítette :Görög Georgina SZIE-GTK-GVAM 1.évfolyam.
A repce termesztése. jelentősége A Földközi-tenger medencéjéből, de nem a legszárazabb területekről származik. A repcét alapvetően olajáért termesztik.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
A főbb gabonafélék és olajnövények versenyesélyei az Európai Unióban
Műtrágyázási szaktanácsadás
Előadás másolata:

Gazdasági Informatika II. Készítette: Kürtösi Anett GTK-GVAM I. 2008.

A napraforgó Napraforgó származási helye: Peru A legfontosabb és legnagyobb területen termesztett olajnövényünk Vetésterülete a harmadik helyen áll az őszi búza és a kukorica után

A napraforgó jelentősége Jelentőségét kaszattermésének olajtartalma adja Étolajként hasznosítjuk, de a margarin és szappan gyártásának is fontos alapanyaga Értékes zöldtakarmány és zöldtrágya-növény Olajának tápértékeit növeli a zsírokban oldódó A- D- és E- vitaminok és provitaminok

A feladat előtörténete Mai gazdaságban egyre több gazdálkodó nem a megfelelő vetőmagtípust választja ki Fémzárolt vetőmagvásárlás- és felhasználás negatív irányba megy A megfelelő napraforgó vetőmag kiválasztásával egyrészt pénzt takaríthatnának meg, másrészt pedig versenyképességüket is megőrizhetnék

A feladat megoldás jelenlegi helyzete és célcsoportja Legjobbnak ítélt TOP 10 korai érésű napraforgó vetőmagfajta kiválasztása Célcsoport: napraforgó termesztők, leendő gazdák, bár hasznos lehet mindazon gazdáknak is, akik még nem foglalkoznak napraforgóval, de a jövőben szándékoznak majd

Anyag bemutatása Különböző mezőgazdasági szaklapok Szakirodalom Online adatgyűjtés

Saját megoldás bemutatása Adatok összegyűjtése Adatok összefoglalása (adatbázis) az Excel segítségével PIVOT kimutatás Rangsor felállítása a sorszám függvény segítségével Lépcsők, COCO, SOLVER futtatása

A vizsgált attribútumok: Ajánlott tőszám (tő/ha) Termés (t/ha) Ezermagtömeg (g) Olajtartalom (%) Ár (Ft) A vizsgált objektumok: PR63A82 PR63A90 PR63A40 NK BRIO ALEXANDRA PR SAMBASOL RUMBASOL MANITOU PR MARICA 2 BAROLO RM

Az eredmény értelmezése 10 vetőmagtípus közül 5 „kiegyenlített”, 2 típus „drága” és 3 vetőmagfajta pedig „olcsó” elnevezést kapott A legmegfelelőbb korai érésű napraforgó hibrid a PR63A40 „a rövidtáv bajnoka”

Következtetés Bármelyik választása, biztos siker „ kiegyenlített” vetőmagtípus kipróbálása Várt hozam elérése Idő- és pénzráfordítás megtérülése PR63A40 „a rövidtáv bajnoka” ajánlása, hiszen mind ezermagtömegben, mind árban és még termésmennyiségben is a legjobb

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!