Adamkó Attila adamkoa@inf.unideb.hu UML2 Adamkó Attila adamkoa@inf.unideb.hu.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
S 1SCM© Siemens AG All rights reserved Útmutató a click4suppliers easy használatához Szállítói regisztráció.
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
83. (1 pont) A felsorolt végeredmények, hatások közül karikázza be a mondatszerű leírással (szöveggel) megadott algoritmus eredményét jelölő betűt, ha.
Összefoglalás Hardver,szoftver,perifériák Memóriák fajtái
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
ADATBÁZISOK.
4 négyzetes kérdés Készen vagy? B A
Az MVC tervezési minta 2. előadás.
A webes tesztelés jövője
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
1 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék IT rendszerek modellezése Micskei Zoltán
IT infrastruktúra modellezése
Táblázat kezelő programok
Boole- féle algebra Készítette: Halász Rita I. István Szakképző Iskola szeptember 19.
Excel: A diagramvarázsló használata
Vizuális modellezés Uml és osztálydiagram UML eszközök
Mérés és adatgyűjtés laboratóriumi gyakorlat Makan Gergely, Mingesz Róbert, Nagy Tamás 2. óra szeptember 9., 10. v

Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
2011. szeptember Az információtechnológia menedzselése Az információs rendszer fejlesztése Image of the slide: www2.raritanval.edu/departments/busadmin/.../Ch07-IntrotoBusiness.ppt.
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
Az Office Business Application (OBA) alkalmazásmodell Az üzleti probléma: központosított, mégis rugalmas feladatkövetés A lehetséges megoldások nagyvállalati.
Gazdasági informatika II.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
1. előadás. 1.) Szoftverfejlesztés, mint mérnöki tevékenység. Számítási eszközfejlődés. Számítási eszközfejlődés: hazai viszonyok. Mérföldkő: Simula 67.Klasszikus.
TÉTELEK Info_tech_2012. Simon Béláné. 1. TÉTEL 1.a. A digitális számítógép és a logikai áramkör kapcsolata (6.4.1.) 1.b. Az ÉS logikai áramkörnek adja.
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Szoftvertechnológia Rendszertervezés.
ESzabványok Workshop 1. előadás: Bevezető, eAdatmodell október 13.
1 Operációs rendszerek Az ütemezés megvalósítása.
PHP I. Alapok. Mi a PHP? PHP Hypertext Preprocessor Szkriptnyelv –Egyszerű, gyors fejlesztés –Nincs fordítás (csak értelmező) Alkalmazási lehetőségek:
1 A beszerzett szoftverek bemutatása és alkalmazásuk a gyakorlatban József Attila – Jankó Zoltán Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Webes Információs Rendszerek fejlesztése
Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Objektumorientált tervezés és programozás II. 3. előadás
Access XP Kifejezés-szerkesztő Összehasonlító operátorok:
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN
Bauer András - Berács József:
Tóth Gergely, február BME-MIT Miniszimpózium, Általános célú biztonságos anonimitási architektúra Tóth Gergely Konzulensek: Hornák Zoltán.
Adatszerkezetek 1. előadás
Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT
UML Diagramok ábrázolása
Önálló labor munka Csillag Kristóf 2005/2006. őszi félév Téma: „Argument Mapping (és hasonló) technológiákon alapuló döntéstámogató rendszerek vizsgálata”
1 A bannernek is van szeme. Erre ma már megvannak az eszközök! 6.
Topológia felderítés hibrid hálózatokban
Számítógép-hálózatok

A PLC programozási nyelvek bemutatása
Objektumorientált tervezés Út az objektumig Az objektum fogalma, jellemzői Objektummal kapcsolatos fogalmak Hardverfogalmak A rendszer modell nézetei Objektumorientált.
UML Unified Modelling Language Szabványos jelölésrendszer elemeivel írja le diagramok formájában a rendszer működését a különböző modell-nézetek szempontjából.
11. tétel Adatbázis táblái közti kapcsolatok optimalizálása
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
BPM alapú robosztus e-Business alkalmazás fejlesztés VE Számítástudomány Alkalmazása Tsz. BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tsz. Balatontourist.
IT rendszerek modellezése
Objektumvezérelt rendszerek tervezése
Funkciós blokkok A funkciós blokkok áttekintése Az alkalmazás előnyei.
Gyurkó György. Az állapotmodellezés célja Általánosságban ugyanaz, mint a többi dinamikus modellezési technikáé: Jobban megismerni a problémát. Finomítani.
UML modellezés 3. előadás
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
Algoritmizálás, adatmodellezés
1Objektumorientált elemzés és tervezés – Dinamikus modellezés Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Dinamikus modellezés.
1.  Szerzői:  Panagiotis Bouros (University of Hong Kong),  Shen Ge (University of Hong Kong),  Nikos Mamoulis (University of Hong Kong)  Esemény:
 Adatbázis:  Valamilyen szempont szerint rendszerezett adathalmaz.  Adatbázis kezelés:  Adatok tárolása  Műveletek végzése az adatbázison; (Adatok.
S S A D M ELEMZÉSI ÉS TERVEZÉSI MÓDSZERTAN Structured Systems Analysis and Design Method.
Ni.com | NI CONFIDENTIAL Hatékonyság és egy vonzó munkahely imázsa Taleo-val a progresszív toborzásért Mohai Gábor, HRIS Üzleti Elemző
Bevezetés a programozásba Algoritmikus gondolkodás
Bevezetés Tematika Számonkérés Irodalom
Előadás másolata:

Adamkó Attila adamkoa@inf.unideb.hu UML2 Adamkó Attila adamkoa@inf.unideb.hu

Bevezetés Komplexitás kezelés A rendszerterv különböző szempontokból történő áttekintése, dokumentálása A modell a valós dolgok absztrakciója és valamilyen szintű egyszerűsítése

Bevezetés Az UML előnyei: Formális nyelv minden elemnek jól definiált jelentése van Tömör egyszerű jelölések Átfogó a rendszer minden aspektusát lefedi Bővíthető Tapasztalati úton fejlődött Ez a szabvány

Bevezetés Az UML szintjei: Skicc csak kulcspontok Terv részletes specifikáció diagramok segítségével Programozási eszköz futtatható modell

Bevezetés Az UML modellek nézetei: Logikai: rendszer részinek absztrakt leírása Folyamat: mi történik Fejlesztési: rendszer részek kapcsolata egymással Fizikai:absztrakt rész hogyan lesz konkrét elem Használati eset: rendszer funkcionalitása Mit várunk a rendszertől. A többi nézet alapját alkotja.

Bevezetés Alapelemek megjegyzés (bármihez hozzáfűzhető) sztereotípia: speciális használatot vagy célt fejez ki. Módosíthatja az elem jelentését, a modellen belüli szerepét fejezi ki. Jelölése: <<..>> vagy ikon kulcsszavas érték (tagged value): a sztereotípia tartalmazhat az elemhez kacsolódó extra információt is.

Használati esetek Aktorok keresése – a rendszer kívülről Adminisztrátor kölcsönhatásba kerül a rendszerrel, azaz nem a része

Használati esetek Következő lépés: az esetek keresése: lehet egyszerű és összetett is (komplex tranzakció több adatbázison)

Használati esetek Kommunikációs utak: egy aktort és egy használati esetet köt össze

Használati esetek A rendszer határának jelölése

Használati esetek Használati esetek leírása a leírás új aktort azonosított Iteratív szoftverfejlesztés Minél részletesebb a diagram, annál több hiányzó elemre derülhet fény.

Használati esetek Használati esetek kapcsolata A leírások során észrevehetünk hasonlóságokat, speciális eseteket, … A rendszerterv irányvonalait jelölhetik ki a használati esetek egymás közötti kapcsolata

Használati esetek Használati esetek kapcsolata <<include>>

Használati esetek

Használati esetek

Aktivitás diagram Használati eset mit tudjon a rendszer Aktivitás diagram  hogyan Üzleti folyamatok (business process, BPM)

Aktivitás diagram Cselekvés (Action) bármi lehet: számítás, viselkedés … Kérdés lehetne, hogy mi halad a nyíl mentén?

Aktivitás diagram Párhuzamos folyamatok: az egyesítő vonal csak az után engedi tovább a vezérlést, ha minden bejövő cselekvés befejeződött Java: szálak

Aktivitás diagram Időben lezajló események: a várakozás modellezése Bejövő él nélkül: ismétlődő esemény nincs bejövő él!

Aktivitás diagram Az objektum állapotváltozása is jelölhető: szögletes zárójelek között kell megadni

Aktivitás diagram A bejövő jelzés a cselekvést „felébreszti”. A fenti példa bevárja a választ! [ez a gyakori] Ha nincs bejövő él a fogadó csomópontba, akkor a csomópont mindig vár egy jelzésre, ha a tartalmazó tevékenysége aktív

Aktivitás diagram Tevékenység beindulhat: Kezdő csomóponttal Beérkező adatok (objektum) fogadásával Időzített esemény hatására Jelzés érkezésére

Aktivitás diagram Tevékenység befejeződhet: Eléri a végpontot Vezérlőfolyam befejeződhet: Folyambefejező pont elérésével (UML2) maga a tevékenység nem fejeződik be, csak az az ág viszont, ha több ág van, akkor ha valamelyik eléri a tevékenység végpontot, akkor minden ág megszakításra kerül!

Aktivitás diagram Megszakítási terület: Egy folyamatnál szeretnénk megengedni a megszakíthatóságot pl: rendelés törlése

Aktivitás diagram