Szlovákia Vasi Mónika 8.A 2013/2014.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szélsőjobboldal magyarországi megerősödése Reiner Roland Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 15.
Advertisements

Az Alpok.
1) kelet-közép-európai állam a Kárpát- medence északi részén. 2) Nyugatról Csehország és Ausztria, délről Magyarország, keletről Ukrajna, északról pedig.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
FELVIDÉKEN Határtalanul.
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Szlovákia- a Kárpátok és az alföld eltérő gazdasága
Zarándoklás a Felvidéken
Erdély földrajza - Erdély jelképei
Afrika.
Magyarország etnikai szerkezete
A népesség nemzetiségi és vallási összetétele
Többség – kisebbség helyzete Magyarországon
Magyarország etnikai szerkezete
.:: Bulgária ::..
Oroszország és az orosz nyelv Kelemen Bálint
Magyarország tájai A Kisalföld
A BENELUX államok.
1848/49-es szabadságharc nemzetiségi, kisebbségi vonatkozása
A falvak és a tanyák TK.:85-88.old. Atl.:20-21.old.
FÖLDRÉSZEK.
Hegyvidéki (függőleges) övezetesség
Kárpátalja etnikai arculatának változása között
Ausztrália Boros Bálint VI..
Csehország és Szlovákia
Ukrajna.
Benkovics László, február 2013
Barcelona Hamar Márk.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
G ÚTA VÁROS FEJLESZTÉSI TERVEI M EGVALÓSÍTOTT ÉS TERVEZETT PROJEKTEK Horváth Árpád.
Magyarország néhány diában
Magyarország néhány diában
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Lengyelország.
Magyarország.
A kárpát-medencei földrajzi környezet jellemzői és azok változásai a történeti korszakokban
Ausztria 8.A Pongrácz Emese.
Liechtenstein Kováč Sofia 8.a.
NÉMETORSZÁG Kiács Réka 8.A.
Svájc.
Felvidék kulturális öröksége Régmúlt és jelen. Felvidék néphagyománya Felvidék neves városai Írók, neves személyiségek Szlovák-magyar viszonyok - kitekintés.
Szlovákia.
Lengyelország Rzeczpospolita Polska.
Törpeállamok.
Németország Kozmer Mario 8.a.
Ellas / Elleniké / Demokratia Görög Köztársaság
ERDÉLY.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
Úticélunk: Szlovénia - Göntérháza
Ekecs-Okoč Ekecs (szlovákul Okoč) község Szlovákiában a Nagyszombati kerületben aDunaszerdahelyi járásban. Közigazgatási területe 63,43 km². A mai község 1976-ban.
Nemzeti, etnikai, kisebbségi helyzet az OMM-ban
Románia mezőgazdasága
Baltikum.
Francia Köztársaság.
Magyarország Magyarország Közép-Európában az Alpok és a Kárpátok által határolt Kárpát-medencében fekszik. Sok országgal határos:Ausztriával Szlovákiával.
2011-es népszámlálási adatok Decsről : iskolázottság, gazdasági aktivitás, nemzetiség, vallás Készítette: Herke Boglárka.
Szlovákia Regionális különbségei
DÉL-SZLOVÁKIA NEMZETISÉGI MEGOSZLÁSA
Szerbia – Szerb Köztársaság
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Ózd kistérségének középtávú cselekvési terve
Svédország és Balti államok
Topográfiai gyakorlatok Közép - Európa
AUSZTRIA Az Osztrák Köztársaság (Republik Österreich)
Készítette: Koleszár Gábor
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
Új-Zéland.
Előadás másolata:

Szlovákia Vasi Mónika 8.A 2013/2014

DOMBORZAT Szlovákia felszíne túlnyomó részt hegyvidéki jellegű, a Kárpátok foglalja el majdnem teljesen az ország északi felét. Az ország legmagasabb vidéke a Tátra hegység csoportja. Három nagy síkság van az országban: az Erdőháti-alföld,a Dunamenti-alföld,és a Kelet-Szlovákiai-alföld.

VÍZRAJZ Az ország legnagyobb része a Duna vízgyűjtő területe. Legfontosabb folyói maga a Duna, aztán a Vág és a Garam, a Nyitra, az Ipoly, a Hernád és a Bodrog. A legtöbb természetes tó a Magas-Tátrában található (175 db). Ezek egy része a jégkorszak végén a gleccserek elolvadásával keletkezett tengerszem. Ilyenek például: a Csorba-tó, Nagy-Hincó-tó, Poprádi-tó, Zöld-tó.

ÉLŐVILÁG és NÖVÉNYZET Egy 2000-ben végzett felmérés szerint az ország 1768 vadászterületén megközelítőleg 194 000 nyúl, 105 000 fácán, 75 000 őz, 33 000 szarvas, 24 000 vaddisznó és 7000 muflon él. A Szlovák paradicsomban szaporodik a zerge, a siketfajd, a nyírfajd és a Tátrában őshonos mormota. A sziklás területek lakója a szirti uhu. Természetes növényzetét elsősorban fenyvesek (lucfenyő, erdeifenyő, jegenyefenyő) és lombhullató erdők alkotják. Terjedelmesek a legelők és kaszálók is.

ALKOTMÁNY, ÁLLAMFORMA Szlovákia alkotmánya értelmében szuverén és demokratikus jogállam, amely egyetlen ideológián vagy valláson sem alapul. Államformáját tekintve parlamentáris köztársaság. Felépítését tekintve preambulumból és kilenc fejezetbe sorolt 156 cikkelyből áll. Ivan Gašparovič a köztársasági elnök:

KÖZIGAZGATÁSI FELOSZTÁS Szlovákia kerületei Kerület Székhely 1 Pozsonyi (Bratislavský kraj) Pozsony (Bratislava) 2 Nagyszombati (Trnavský kraj) Nagyszombat (Trnava) 3 Nyitrai (Nitriansky kraj) Nyitra (Nitra) 4 Trencséni (Trenčiansky kraj) Trencsén (Trenčín) 5 Zsolnai (Žilinský kraj) Zsolna (Žilina) 6 Besztercebányai (Banskobystrický kraj) Besztercebánya (Banská Bystrica) 7 Kassai (Košický kraj) Kassa (Košice) 8 Eperjesi (Prešovský kraj) Eperjes (Prešov) Szlovákia az 1996-os közigazgatási reform óta 8 kerületre,azon belül összesen 79 járásra oszlik.Az ország területén 2002-ben 2891 község volt,melyek közül 138 város.

LEGNÉPESEBB TELEPÜLÉSEK Város: Népesség: Kerület: Pozsony 425 459 Pozsonyi kerület Kassa 234 596 Kassai kerület Eperjes 91 782 Eperjesi kerület Zsolna 81 494 Zsolnai kerület Nyitra Nyitra 78 916 Nyitrai kerület Besztercebánya 80 003 Besztercebányai kerület Nagyszombat 66 358 Nagyszombati kerület Túrócszentmárton 57 428 Zsolnai kerület Trencsén 55 877 Trencséni kerület Poprád 52 862 Eperjesi kerület Pozsony Privigye 48 978 Trencséni kerület Zólyom 43 318 Besztercebányai kerület

ETNIKAI, NYELVI, VALLÁSI MEGOSZLÁS Hivatalos nyelv a szlovák.Népek a legutóbbi, 2011. évi szlovákiai népszámlálás adatai szerint: szlovák 80,7%, magyar 8,5%, cigány 2,0%, cseh 0,6%, ruszin 0,6%, ukrán 0,1%, lengyel 0,1%, morva 0,1%, német 0,1%, egyéb 1,3%. Vallások: római katolikus 62,0%, evangélikus 5,9%, görög katolikus 3,8%, református 1,8%, ortodox 0,9%, egyéb 0,3%, felekezeten kívüli 13% (2001).Írásrendszer: latin ábécé.

SZLOVÁKIAI MAGYARSÁG Szlovákiában - a nacionalista, beolvasztó politika ellenére - ma közel félmillió magyar él (mintegy 458 467, a teljes lakosság 8,5%-a), döntő többségük a szlovák-magyar határ menti sávban, legnagyobb számban a Csallóközben.

MEZŐGAZDASÁG és IPAR Az ország területének 33%-a szántóföld, 41%-a erdő, 17%-a rét, legelő. A Duna-menti-alföld és a dél-szlovákiai medencék éghajlata és talajviszonyai kedveznek a gabonafélék termesztésének.A hűvösebb éghajlatú medencékben burgonya és takarmánynövények teremnek.Az ipari termelés értéke a 21. század első évtizedében gyorsan nőtt.A fő ágazat a gépipar és az autógyártás. Kiemelkedő a vegyipar (kőolajfimítás, petrolkémiai üzemek, műtrágyagyártás), az építőanyagipar (cementgyártás). Jelentősebb még a könnyűipar és a faipar.