Dr. Valter Ferenc Professzionális Távközlésért Magyarországi Egyesület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

Első tapasztalatok az NIIFI-nél üzemelő infrastruktúra cloud szolgáltatással kapcsolatban Stefán Péter NIIFI RICOMNET Miskolc.
NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
A mobil távközlés, mint a növekedés motorja?
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Az új épületenergetikai szabályozás
1 E – utakon az EU Glattfelder Béla. Dekarbonizáció 80% Forrás: Európai Bizottság.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
2004. április 29.1 A földfelszíni digitális televíziózás (DVB-T) frekvenciagazdálkodási kérdései A digitális televíziózás dr. Kissné Akli Mária Okleveles.
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
A Veszélyhelyzeti Távközlésben érintett civil szervezetek technológiai penetrációs folyamata és prognózisa Turcsán Zsolt villamos mérnök, a NOVOFER Távközlési.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
CEP® Clean Energy & Passive House Expo CEP® Clean Energy & Passive House Expo II. Országos Villanyszerelő Konferencia Meglévő ingatlanok smartosításának.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
… with NFC A mobil contactless (NFC) technológia lehetőségei a pénzügyi szektorban.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Rövid beszámoló egy tört évről 2013 Klaszter Klubest Bertalan Zsolt elnök.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1 A hírközlés szerepe a nemzetgazdaságban – új célok Vitaindító Vasváriné dr. Menyhárt Éva.
Törökbálint város környezeti GIS alkalmazásainak megvalósítása
Hatékonyságnövelés IT biztonsági megoldásokkal Szincsák Tamás IT tanácsadó 2012.Október 17.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
Kiserőművek bevonása a rendszerszintű teljesítményszabályozásba
1 TETRA technológia, hogyan tovább? TETRA Forum Hungary Egyesület Dr. Valter Ferenc 2009 március 26 NHIT és HTE által kezdeményezett szakmai egyeztető.
Országos Mentőszolgálat Betegszállítás TETRA rádió rendszere
Nagy Gábor MF01-M2.
Vezeték nélküli technológiák
Photovoltaikus kiserőművi rendszerek jelene és jövője Magyarországon
Előadó: Kopacz Tamás, ügyvezető helyettes - Mapei Kft.
Az IKTA/ számú pályázat alapján: Ügyfélbarát ügyintézést támogató informatikai rendszer prototípusának kialakítása (Elektronikus Polgármesteri.
Az NHH spektrum stratégiája (elfogadásra került márciusában) HTE TETRA szakosztály január 19. Simon Gyula.
PMR és PAMR hálózatok frekvencia felhasználási helyzete a spektrumszabályozásban Nyárády Gábor HTE-TETRA SZAKOSZTÁLY január 19.
Tartalom  Infrastruktúra meghatározása  Infrastruktúrák osztályozása  Kritikus információs infrastruktúrák  Információs infrastruktúrák támadása és.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
Introduction to the BBS | 2009 | ‹#› Szolgáltatások kis- és középvállalkozásoknak.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
Miért is kell minősíteni a szoftverfejlesztő cégeket? Kinek jó ez? Az IVSZ Szoftverfejlesztési Tanúsítvány elindításának hátteréről Balatonfüred.
Szélessávú tervek és akciók
Egyesületünk 10 éves. Alapítás 2003.december 8. Előadó: Vlaszaty Gábor Október 16.
A szélessávú PPDR frekvenciakijelölésének helyzete
IDMSYS projekt GOP Akkreditált innovációs klaszterek közös technológiai innovációjának támogatása, GOP pályázati ablak A.
Kissné Akli Mária AH Zrt.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
Az Eutelsat KA-SAT szolgáltatásai
Kihívások az új jogszabálytervezet kialakítása során
1 KULCS AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGHEZ: DIGITÁLIS KÖZMŰVESEDÉS Kajati László Cégvezető TectumIT.
1 AZ IKTA-2000 projektjeinek szakmai bemutatója IKTA-144/2000 projekt november 28.
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Infokommunikáció az energetikában
Hálózatok a mai világban
Nyílt rendszerek összekapcsolása
Advanced Next gEneration Mobile Open NEtwork ANEMONE Promóciós Nyílt Nap Nyitó előadás 2008 április 22. Dr. Imre Sándor
DroidLab Androidos eszközökkel épített teszthálózat Vida Rolland, BME-TMIT szeptember 27.
Professzionális Mobiltávközlési Nap 2015 konferencia
Okos Jövő Fórum 2015 Smart Future Fórum 2015 Győr A Széchenyi István Egyetem és az Okos Jövő Innovációs Klaszter közös rendezvénye.
Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nyitott kérdések a drónok alkalmazásában Budapest, november 3-4. Presented by : Gyula GYŐRI, president.
Integráció a Smart City megoldások között
Óbudai Egyetem, NIK Kalla Mór
Downstream Power Back Off (DPBO)
Információtechnológiák és tudásbázis az Agrof-MM Leonardo+ projektben M=Mountain; M=Mediterranean
Downstream Power Back Off (DPBO)
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
This is the first level bullet for notes 12 point Arial Regular
Előadás másolata:

Új alkalmazások – M2M, Smart Metering és BB PPDR – a professzionális technológiában Dr. Valter Ferenc Professzionális Távközlésért Magyarországi Egyesület 7. Professzionális Mobiltávközlési Nap 2014 október 16

Definiciók 1. M2M A Machine-to-Machine (M2M) technológia olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik. A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe. Az M2M technológia felhasználási területét tekintve számos iparágban, az üzleti szférában, egészségügyben, kormányzati rendszerekben használható lokális és globális szinten egyaránt. Fő célja, hogy egy adott szervezet vagy folyamat működési hatékonyságát javítsa, új üzleti lehetőségeket aknázzon ki és értéknövelt szolgáltatásokat hozzon létre. Az M2M alkalmazások időmegtakarítást és kockázatcsökkentést eredményeznek, ugyanakkor jelentősen képesek csökkenteni az energiafelhasználást és a környezetszennyezést.

Definiciók 2. Smart Metering A smart metering, azaz okos mérés napjaink egy divatos kifejezése. Az okos mérés az, amely a közmű fogyasztók energia felhasználásáról valós idejű információt nyújt. Olyan mérési technológia, amely biztosítja a folyamatos fogyasztásmérést, ezáltal az adatok rendelkezésre állnak mind a fogyasztók, mind az energiaszolgáltatók számára. Az intelligens mérés lehetővé teszi, hogy a fogyasztók energiafogyasztásukat az éppen aktuális tarifák függvényében optimalizálják, így kihasználhatják a piaci verseny előnyeit. Ezáltal együttműködő partnerré válnak a fogyasztó oldali igények szabályozásában, így növelve a rendszer rugalmasságát, csökkentve a tárolás, valamint az erőművek visszaterhelése iránti igényt. Az intelligens mérés bevezetésével elkerülhető a védendő fogyasztók eladósodása, kiszűrhető a jogosulatlan felhasználás, valamint a fogyasztás mértéke szabályozhatóvá válik, sőt, lehetőség nyílik az abba való beavatkozásra is. Ezáltal egy optimalizált és gazdaságos fogyasztás jöhet létre, valamint saját fogyasztásunk megismerésével lehetőség nyílik fejlett energiamenedzsment rendszerek bevezetésének megalapozására is, mint az ún. „Virtuális Erőművi Rendszerek”.

Definiciók 3. Broadband Alkalmazás Tulajdonság PPDR példa Video és adat Egységek közötti kapcsolat hálózat Terminál-terminál kapcsolat a helyszínen DMO üzem nélkül Titkosság Biztonság Adat titkosítás Adatbázis hozzáférés Intranet/Internet Épület terv hozzáférés, veszélyes, helyek WEB böngészés PPDR szervezetek telefonkönyve Robotok vezérlése Távoli vezérlés Bomba eltávolító robotok, kép és video Video Élő video kapcsolat, fel és letöltés Vezeték nélküli video kapcsolat , tűz esetén Video konferencia Távoli orvosi támogatás videoval, képpel Balesti helyszín figyelés robottal Tűz/árvíz figyelés levegőből Többhelyszínes figyelés, video titkosítás Képanyagok Nagyfelbontású képanyag fel/letöltése Földi/műhold kép letöltés

Definiciók 4. Mission Critical A Mission Critical olyan távközlés, amely speciális mobil távközlési rendszer révén magas megbízhatósággal, rendelkezésre állással, stabilitással és titkosítással nyújt szolgáltatást azért, hogy a társadalom számára biztosított legyen a veszélyhelyzetek kezeléséhez szükséges távközlési funkciók folyamatos megléte. A Mission Critical távközlés tipikus felhasználói a rendvédelmi és veszélyhelyzeti szolgálatok, amelyek PPDR rendszert működtetnek. A Mission Critical távközlés magában foglalja a hardware és software eszközöket valamint a rádiófrekvencia sávot és ezek a kapacitások biztosítják az információ megosztást a területen lévő egységek és az irányító egységek között.

Hazai helyzetkép 1. NMHH rádióspektrum stratégiája 2012-2015 - SZFK célok: „Szabad spektrumblokkok használatba adásával (elsősorban 450/900…. MHz ..) a 100%-os szélessávú lefedettség elérése, a verseny kiszélesítése, új technológiák megjelenítése.” Frekvencia pályázat (2013 december) a 450-457,38/460-467,38 MHz-es sávra, főbb követelmények - kormányzati célokat szolgáló rendszer - technológia függetlenség - ellátottság, lefedettség (kiépítés időrendje) - rendelkezésre állás/titkosítás (biztonsági minősítés?) - Csoportkommunikáció (PS jelleg) - szélessávú szolgáltatás lehetősége Pályázat nyertese: MVM NET Zrt.

Hazai helyzetkép 2. A pályázatban számokban előírt felhasználói igények - „A frekvenciahasználati jogosultság elnyerését követően, a kormányzati igény felmerülésétől számított 18 hónapon belül 50 ezer, 54 hónapon belül adatátviteli kapacitások biztosítása, és a szükséges fejlesztések elvégzése smart metering rendszerekhez, legalább 500.000, az igénylővel egyeztetett ponton. - A frekvenciahasználati jogosultság elnyerésétől számított 54 hónapon belül M2M alkalmazások kiszolgálására adatátviteli kapacitások biztosítása legalább 2.000.000, az igénylővel egyeztetett ponton.” Nem számszerűsített szélessávú (BB) felhasználói igények kielégítése a rendszeren

Hazai helyzetkép 3. Technológiai trend, az LTE rendszer gyorsuló szabványosításának és alkalmazhatóságának (PPDR-re is) figyelembevétele, jövőálló hálózatfejlesztés (meglévő hálózati eszközök optimális kihasználása) A szolgáltatási igényekhez alkalmazkodó (alapvetően adatátvitel) szinergiák figyelembevétele a technológia választásnál A hálózat biztonsági, Mission Critical minősítésének kérdése

Hálózat biztonság, Misson Critical A PPDR hálózatokra nemzetközi szinten elfogadott az MC minősítés Mi a helyzet az M2M és a Smart metering esetén - az energiahálózatokhoz, a közlekedéshez, a veszélyeztetett üzemekhez kapcsolódó távközlési rendszer kíberbiztonsága is magasabb minősítést igényel - sérülékenységi tapasztalatok - EU szabályok és ajánlások a minősítésre - European Programme for Critical Infrastrukture Protection - legalább 28-30 EU technikai ajánlás Az Egyesület támogatja, szükségesnek tartja az MC minősítést

Nemzetközi helyzetkép 1. M2M alkalmazások globálisan és Európában

Smart Metering alkalmazások Európában Globálisan 603 millió a prognózis

Nemzetközi helyzetkép 2. Szélessávú (BB) PPDR előkészítése, szakmai munka az ITU, TCCA és 3GPP/ETSI szervezetekben A 410-430 és a 450-470 MHz-es sávok európai harmonizált alkalmazása ( CEPT felmérés-2014) Szélessávú hálózatok építése többcélú (kormányzati) alkalmazásra, technológia választás, ECC (Electronic Communications Committee) report tervezet

CEPT felmérés Question 1 Do you see possibilities to make the 410-430 MHz and/or 450-470 MHz, or parts thereof, available for broadband PPDR LTE networks in your country? „Band 1” (410–417/420–427 MHz) [preferred band] – Non civil use  “Band 2” (450–457.38/460–467.38 MHz) [additional band] – Civil use “Band 2” has already been allocated for nationwide digital broadband systems (included systems supporting governmental objectives). Question 2 How much spectrum could be made available? 2x7 MHz (“Band 1”) In “Band 1” currently 2x5 MHz (410–415/420–425 MHz) is planned for PPDR according to the Hungarian Frequency Allocation, and there is 2x2 MHz (415–417/425–427 MHz or main part of it) additional band for the future extension. 2x7.38 MHz (“Band 2”) if PPDR can be included in the applications destined to this band mentioned in Question 1. 25 válaszolóból 11 válaszolt pozitívan.

Nemzetközi helyzetkép 3. Draft ECC report 218/1 Flexibilis harmonizáció koncepciója: Közös műszaki szabvány – LTE Nemzeti flexibilitás a spektrum nagyságára és kijelölésére, harmonizált hangolási tartománnyal, a nemzeti igény szerint Nemzeti választás a legkedvezőbb kiépítési modellre

Technológiai szempontok: Broadband (BB) alkalmazásra – LTE szabvány Draft report/2 Technológiai szempontok: Broadband (BB) alkalmazásra – LTE szabvány NB és WB alkalmazásra TETRA szabvány- legalább 2025-ig Kiépítési lehetőségek: Dedikált hálózat PPDR-re (állami és/vagy privát) Kereskedelmi hálózat PPDR szolgáltatásra (MVNO), prioritási előírások Hybrid megoldások, részben dedikált és részben kereskedelmi (nyilvános vagy privát) hálózat

Harmonizációra javasolt BB PPDR frekvencia sávok Draft report/3 Harmonizációra javasolt BB PPDR frekvencia sávok 400 MHz (410-430 MHz és 450-470 MHz). Egyedüli sávként nem javasolt. Általában 2x5 MHz LTE megoldás megvalósítható mindkét sávban. Kiemelten támogatott a 700 MHz-es sáv. 2x10 MHz sáv minimálisan szükséges a BB PPDR-re.

Megoldási alternatíva Szélessávú 450 MHz-es rendszer az alapvető kormányzati igények kielégítésére A szélessávú kiépítés minősítése legyen Mission Critical kategóriájú EDR (TETRA) és az MVM NET (LTE) műszaki és gazdasági szinergiájának kihasználása tegye lehetővé a teljes körű (keskeny és szélessávú) hazai PS szolgáltatást

Köszönöm a figyelmet. www.tetraforum.hu