II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Moodle tapasztalatok, megoldások a Széchenyi István Egyetemen
Advertisements

Támop 3.1.4/ A kompetenciaalapú oktatás, egyenlő hozzáférés – innovatív intézményekben.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
„ A kompetencia-alapú pedagógusképzés programjainak disszeminációja a Nyugat-Dunántúlon ” HEFOP /0 8 / /1.0 A projekt eredményei.
ÚJ DIMENZIÓK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS SZERKEZETI, TARTALMI ÉS MÓDSZERTANI FEJLESZTÉSE A LEONARDO KÍSÉRLETI.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser „Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben” EKF HEFOP/2006/3.3.2 pályázat.
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
A HEFOP program bemutatása Nyíregyháza,
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
„Kompetencia alapú oktatás- egyenlő hozzáférés a vésztői Szabó Pál Általános Iskolában” TÁMOP / „ Az első mag ezerszer újra kel, folyton.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben - TÁJÉKOZTATÓ -
Disszeminációs Konferencia „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
HEFOP/2006/3.3.2 pályázat Menedzsment tréning – nyitó előadás
Agria Media Eger, október
P edagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
ISKOLAI MENTOR SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK
A gyakorlatvezető mentor
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola II. alprogram: Képzők képzése.
D ISSZEMINÁCIÓS K ONFERENCIA „KEZEK” TÁMOP C-12/1/KONV Miskolci Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Károly Róbert Főiskola VI. alprogram: Karrierszolgáltatások.
DEBRECENI EGYETEM Kompetenciaalapú tanítási-tanulási programok
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt (Szabó.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Hatékonyság – Esély - Integráció TÁMOP /2-C június 27.
1 Estefánné Varga Magdolna A modern tanárképzés kapcsolódási pontjai a kompetencia alapú oktatáshoz HMPSZKSZ TÁMOP Nyitókonferencia Eger szeptember.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Disszeminációs Konferencia Budapest, december 2. dr. Sediviné Balassa Ildikó TANÁRTOVÁBBKÉPZÉS A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSHEZ.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
A projekt az Europai Unio támogatásával, az Europai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
HEFOP / /1.0 „Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok az Észak-alföldi régió pedagógusképzésében” A „KOTTA” projekt SCHMERCZ.
A Calderoni projekt az OFI szakmai tevékenységében Calderoni Taneszköz-információs és Oktatástechnológiai Központ Kőrösné Mikis Márta Budapest, április.
TÁMOP / Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés –a szobi innovatív intézményekben.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Hanák Zsuzsanna PhD Eszterházy Károly Főiskola
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A SZAKMAI PEDAGÓGUSKÉPZÉS HELYZETE Tóth Béláné október.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
PROJEKTZÁRÓ január 24. MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Fazekas János tér 8. TÁMOP / Referencia-intézmények országos.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Dávid Mária Online nemzetközi kurzusok a korszerű tanárképzésért Social Network in Teacher Education - Közösségi hálózatok a tanárképzésben Szakmódszertanos.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Szakiskolai fejlesztési program
Szakiskolai fejlesztési program
Előadás másolata:

II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a pedagógusképzésben az Eszterházy Károly Főiskolán HEFOP/2006/3.3.2 pályázat II. Calderoni Kompetencia Kerekasztal Konferencia Budapest, 2008. január 17-18.

A projekt fő tevékenységei Felkészülés a projekt végrehajtására - Képzők képzése Korszerű képzésmenedzsment kialakítása Képzési programok meghirdetése a hallgatók számára Az adaptált programok beillesztése az intézmények képzési struktúrájába K+F tevékenység Tananyagfejlesztés A meghirdetésre került programok kipróbálása A projekt eredményeinek mérése

A projekt célkitűzései a kompetencia-orientált fejlesztés módszertana a hallgatók felkészítése a NAT céljainak megvalósítására, a közoktatási igényeknek megfelelő feladatok elvégzésére az ismeretek gyakorlati alkalmazására, az egészéleten át tartó tanulás megalapozására. a hallgatók pedagógiai kompetenciáinak fejlesztése technológia és infrastruktúra kiépítése, fenntartása a projekt eredményeinek, valamint az e területen dolgozók tevékenységeinek megismerése, együttműködés módszereinek kialakítása, az együttműködés feltételeinek megteremtése, a maximális szinergiahatás elérése

Felkészülés időszaka Az első lépésben a projektben résztvevő szakemberek felkészítése valósult meg – szakmai teamek létrehozása Nyitó konferencia a projektben résztvevők számára - 2006. november 23-24. Projektmenedzsment tréning a pályázati teamek részére – 2006. december 14.

Képzők képzése 2007. január 24-25-26., Noszvaj A képzők képzése felkészítéseken részt vettek a Neveléstudományi és Pszichológia Tanszékek oktatói, a szaktanszékek, szakmódszertan-oktatói, a gyakorlóiskola és a konzorciumi iskola pedagógusai, valamint a Miskolci Egyetem Neveléstudományi Tanszékének oktatói. A képzők a Heves Megyei Pedagógiai Intézet és az EKF munkatársai voltak.

A továbbképzés programjai: HEFOP 3.1-es programcsomag kompetenciaterületei közül 1. Életpálya építési kompetenciák 2. Szociális- és életviteli kompetenciák 3. IKT kompetenciák HEFOP 2.1-es pedagógus képzési programcsomagok közül 1. Kooperatív tanulás 2. Multikulturális tartalmak 3. Projektpedagógia Eredmény: A képzők képzése programsorozaton 377 fő pedagógus és főiskolai oktató vett részt.

Képzők képzése

Tananyag- és tantervfejlesztési munka elindítása 2007. februárjától A továbbképzésben résztvevő oktatók az elsajátított ismereteket beépítették tanegységeikbe. Átdolgozták a tantárgyi tematikákat, és felkészültek a hallgatók oktatására, mely a 2006-2007. II. félévében történt meg. Eredmény: 31 átdolgozott kurzus a főiskolai képzésben (a jelenleg folyó tanárképzés), 600 hallgató részvételével.

A 2007. február-június között a közoktatási intézmények elvégezték a szükséges tantervi módosításokat. A gyakorló intézményekben 2007. szeptemberétől elindult a gyakorlati kipróbálása a kompetencia-alapú programoknak. A hallgatók hospitálnak és próbatanításokat végeznek a gyakorló intézményben. A gyakorlati tevékenységről a hallgatók portfóliót készítenek. Eredmény: az átdolgozott tantervek alapján több mint 3167 tanuló vesz részt a kompetencia-alapú képzésben.

A K+F tevékenység Tanulásfejlesztő számítógépes program került kidolgozása – www.ektf.hu/tanulasfejlesztes3 Részei: Gyakorló iskolai órákról 20 óra - DVD felvétel Tanulásdiagnosztika Tanulásfejlesztő feladatok Elméleti háttér Használati útmutató E-portfólió elkészítése

A pályaorientációt segítő pedagógiai-pszichológiai 10 kredithez kapcsolódó e-learninges tananyag elkészítése. www.ektf.hu/hefoppalyazat Tanári személyiségfejlesztés és attitűdformálás Pszichológia elméleti alapok Neveléstörténet A nevelés társadalmi alapjai A nevelés társadalmi alapjai - gyakorlat

A pályázati munka során a HEFOP 2 A pályázati munka során a HEFOP 2.1-es programjához kapcsolódóan három adaptációs tananyagcsomag került kidolgozásra. Szociális és életpálya-kompetencia fejlesztése a tanárképzésben IKT kompetencia a pedagógusképzésben Elmélet és módszertan a mestertanár-képzésben – felkészítés a tanulói kompetenciák fejlesztésére

A pályázati munka során a HEFOP 3 A pályázati munka során a HEFOP 3.1-es programjához kapcsolódóan három adaptációs tananyagcsomag került kidolgozásra. A kooperatív módszertan elméleti és gyakorlati alapjai Projektpedagógia alkalmazása a pedagógusképzésben és a gyakorlati képzésben Inter- és multikulturális nevelés a pedagógusképzésben

A kompetencia alapú oktatás segítésére három tananyag került kidolgozásra Kompetencia alapú tanítás-tanulás pedagógiája, pszichológiája Tananyagfejlesztés elektronikus tanulási környezetekben Korszerű oktatásmenedzsment

Eredmények mérése Az eredmények mérése az indikátorok folyamatos figyelembevételével történik. A hatásvizsgálatok elvégzésére ugyanakkor az egyes projektelemek befejezését követően kerül sor. A mérési eredmények feldolgozása folyamatban van.

Minőségbiztosítás A program minőségbiztosítása az egész projekt megvalósítását nyomon követi. Szabályozását a projekt Minőségügyi terve határozza meg. A team-felelősöknek folyamatos jelzési kötelezettsége van a program előrehaladásáról a minőségügyi felelősnek.

Szinergia – Disszemináció Hazai- és nemzetközi konferenciákon, fórumokon, stb. való részvétel (Prága, Győr, Budapest, Nyíregyháza, Szombathely, stb.) Helyi, és országos sajtóban való megjelenés (Heves Megyei Hírlap, Líceum Televízió, Rádió1, Civil Rádió, TV Eger, www.educatio.hu, www.origo.hu)

Eszközbeszerzés, beruházás

Köszönöm a figyelmet estefan@ektf.hu