Hő és áram kapcsolata.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
HŐMÉRSÉKLET NOVEMBERi HÓNAP.
Advertisements

Gázok.
Hőszivattyú.
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Elektromos alapismeretek
ÁRAMERŐSSÉG.
3.2. A termodinamika első főtétele
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Elektrotechnika-elektronika
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
Fizikai mennyiségek.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
EGYSZERŰ ÁRAMKÖR.
ELEKTROMOS ÁRAM, ELEKTROMOS TÖLTÉS.
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Áramköri alaptörvények
Hőtan.
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hősugárzás vizsgálata integrált termoelemmel
Mágneses mező jellemzése
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
Az elektromos áram.
Elektromos töltés, alapjelenségek
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
„És mégis mozgás a hő” Készítette: Horváth Zsolt Krisztián 11.c.
1 Vektorok, mátrixok.
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Elektromos áram, egyenáram
A termodinamika II. főtétele
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Heike Kamerlingh Onnes
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Rézkábel hibái.
A negyedik halmazállapot: A Plazma halmazállapot
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
William Thomson (Lord Kelvin)
Összefoglaló Elektromos áram.
William Thomson Lord Kelvin
KÉSZÍTETTE: Mózes Norbert
Elektromos áram, áramkör
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Antal Tamás 11.c.  Definíció  Történelme  Érdekességek  Első főtétel.
Hő és az áram kapcsolata
James Clerk Maxwell Készítette: Zsemlye Márk.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Villamos töltés – villamos tér
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék ENERGETIKA ENERGIAELLÁTÁS FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN.
GÉP - MUNKA – ENERGIA - TELJESÍTMÉNY
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Az ellenállás Ohm törvénye
Komplex természettudomány-fizika
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Az elektromágneses indukció
ÁRAMERŐSSÉG.
Az elektromos áram.
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
A folyadékállapot.
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Hőtan.
Előadás másolata:

Hő és áram kapcsolata

Tartalom Hő fogalma Hő tulajdonságai Elektromos áram Elektromos áram tulajdonságai és egyebek

Mértékegysége:joule(J) Hő (Mi is az a hő?) A hő, vagy hőmennyiség, a termodinamika egyik alapfogalma  minden olyan energiaváltozást magába foglal, ami nem fordítódik munkára termodinamikai rendszerek kölcsönhatása során JELÖLÉSE:Q Mértékegysége:joule(J)

HŐ TULAJDONSÁGAI A hő szorosan összefonódik a termodinamika főtételeivel egy rendszer belső energiájának a változása egyenlő az általa felvett és leadott közölt hő és a rajta és általa végzett munka összegével.

James Clerk Maxwell elmélete -Egyik testről a másikra átadódhat, a termodinamika második főtétele szerint. -Mérhető mennyiség, tehát matematikailag kezelhető. -Nem kezelhető anyagként, mivel átalakítható olyasvalamivé, ami biztosan nem anyag (például munkává). -Az energia egyik formája  

De ki is az a Maxwell? James Clerk Maxwell (Edinburgh, 1831. június 13. – Cambridge (Anglia), 1879. november 5.),  skót matematikus-fizikus.  hő modern értelmezésének egyik megalapozója 1871-es Theory of Heat (A hő elmélete) könyve

Elektromos áram

Elektromos áram a töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása Lényegében minden rendezett töltésmozgást elektromos áramnak nevezünk, de mégis különbséget teszünk a fémekben az elektronok által létrehozott konduktív áram és a folyadékokban, gázokban szabad töltéshordozók (ionok) mozgása során létrejövő konvektív áram között.

Elektromos áramerősség Az áramerősség: A keresztmetszeten áthaladó összes töltésmennyiség és a közben eltelt idő hányadosával jellemzett fizikai mennyiség. Mértékegysége:amper JELE:A Képlet:

Hőelektromosság Hőelektromosság alatt hőmérséklet-különbség vagy -változás hatására létrejövő elektromos feszültséget értünk  Seebeck-hatás  Peltier-hatás  Thomson-hatás  Benedicks-hatás

Seebeck-hatás ha két különböző fém különböző hőmérsékleten tartott illesztései találkoznak Az ilyen elven működő hőelektromos generátorok körülbelül 7 százalékos hatékonysággal működnek, előállításukhoz ritka, ezáltal költséges fémötvözetek szükségesek SNAP-27 on the Moon

 Peltier-hatás lényege, ha kétféle anyagból álló hőelektromos elemen át áramot vezetünk, az érintkezési helyek fölmelegszenek v. lehűlnek, aszerint, hogy az áram milyen irányban halad keresztül  Napjainkban Proci hűtése-> Ármatermelése->

Az egységnyi idő alatt, a vezetőben egységnyi hosszon fejlődött hő (q) Thomson-hatás  változó hőmérsékletű vezetőben a rajta átfolyó áram hatására az anyagtól és az az áramiránytól függően hőelvonás vagy hőfejlődés jelentkezik KÉPLET:  Az egységnyi idő alatt, a vezetőben egységnyi hosszon fejlődött hő (q) Ahol a P a fajlagos ellenállás a dT/dx a vezető adott szakaszán észlelt hőmérséklet-különbség a J az áramsűrűség a μ a Thomson-együttható.

Benedicks-hatás  egy zárt vezetőben áram keletkezik, ha benne a hőmérséklet eloszlása nem egyenletes. A jelenség tehát a Thomson-hatás megfordítása. A jelenséget Benedicks az alábbi kísérlettel szemléltette: egy zárt vezetőt (pl. platinalemezt) mágnespólusok közé függesztve, majd egyik szélét melegítve a lemez elfordul. Ez a platina belsejében létrejövő áramok keltette saját mágnesesség miatt áll elő. Szimmetrikus, pl. középen történő melegítésre az ellentetten fejlődő áramok kioltják egymást és a hatás elmarad.

VÉGE

Hőeletromosság Hő Források Elektromosság http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91elektromoss%C3%A1g#Seebeck-hat.C3.A1s Hő http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91 Elektromosság http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromoss%C3%A1g

Ébresztő már vége :D