ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Kormányzati szolgálati és a közszolgálati jogviszony
Advertisements


Kamarai prezentáció sablon
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A MABISZ és a fogyasztók I.MABISZ szervezeti átalakulása: érdekképviselet szint szakmai kompetenciaközpontok.
Az áruházak üzemeltetőinek tűzvédelmi feladatai
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
A közrend és közbiztonság helyzete, a Komárom - Esztergom Megyei Rendőr - főkapitányság évi tevékenysége.
Humánkineziológia szak
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Mellár János 5. óra Március 12. v
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
Utófeszített vasbeton lemez statikai számítása Részletes számítás
A tételek eljuttatása az iskolákba
VPOP Jövedéki Igazgatóság
Fodrostollú magyar lúd
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
Aszociációs kolloidok, micellaképződés
Védőgázas hegesztések
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Kutyafajták Retrieverek Készítette: Bak Barna József
Szerkezeti elemek teherbírásvizsgálata összetett terhelés esetén:
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
NOVÁK TAMÁS Nemzetközi Gazdaságtan
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
szakmérnök hallgatók számára
Bevezetés.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
A háború és a modern fegyveres erő
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Matematika - 5. évfolyam © Kačmárová Fordította: Balogh Szilveszter.
7. Házi feladat megoldása
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A RENDÉSZET ALAPFOGALMAI Témazáró B.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Érettségi eredmények Vizsgázók száma: 114 fő Rendes vizsga: 82 fő Előrehozott vizsga: 32 fő (30+2) Összes értékelt tantárgyi vizsga: 495 Összes.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Kvantitatív módszerek
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
2011/2012 tanév félévi statisztikai adatai. Hiányzások, mulasztások a tanév során (az első 20) Osztály Egy főre eső igazolt órák száma Egy főre eső.
> aspnet_regiis -i 8 9 TIPP: Az „Alap” telepítés gyors, nem kérdez, de később korlátozhat.
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
A közszolgálati Tisztviselők jogviszonya
A jogrendszer tagozódása
Előadás másolata:

ERKÖLCS ÉS JOG …………………………………………………………….…..…4 A jog …………………………………………………..…………………5 A jogrendszer és a jogágak, jogszabályok kapcsolata …………………..6 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA …………………..…..………….7 A polgári alkalmasság alapelvei …………………………….…..……....7 Közhatalmi jogosítványokkal rendelkező szervek Magyarországon …....8 Az országgyűlés ……….…………………………..………………...…...8 A köztársasági elnök ………...………………………………...…… A kormány ….....………………………………………………….……..9 A helyi önkormányzatok ………...…………………………………….10 Az alkotmánybíróság ………...………………………………………...11 Ombudsmanok,,,,,,,,………………………………………… …...…...11 Az állami számvevőszék ………….…………………………………….11 A bírói szervezet …………………………………………………...…...11 Az ügyészségek …….…………………………………………….…….12 ÁLLAMIGAZGATÁSI JOG…………………………………………………………12 Az államigazgatási eljárás alapelvei…………………………………….12 SZABÁLYSÉRTÉSI JOG …………………………………………….13 Szabálysértési hatóságok …………………………………………… A szabálysértési eljárás ……………………………………………...…15 Jogorvoslatok a szabálysértési eljárásban …………………………...…16 BÜNTETŐJOGI ALAPOK …………………….…………………………….……….16 A Btk. Általános rész fejezetei …………………………………………17 A Btk. Különös része fejezetei …………………………………………17 A büntető törvény hatálya …………………………………...…………18 BÜNTETŐELJÁRÁSJOGI ALAPOK …………………………...…………………20 A büntetőeljárás alapelvei …………………………………………...…21 A büntetőeljárás alanyai ………………………………………………..22 A büntetőeljárás …………………………………………………....…..23 A büntetőeljárás szakaszai ……………………………………...….…..23 A büntetőeljárás megindítása …………………………………………..23 POLGÁRJOGI ALAPOK ………………………………………………..…..…….24 A polgári jogviszony elemei …………………………………...………24 A TULAJDON JOGA ……………………………………………………….….……..25 A tulajdonost megillető jogok ………………………………….…..…..25 A tulajdonost terhelő kötelezettségek ………………………………….25 A tulajdon megszerzése ……………………………………………..…25 A tulajdonjog megszűnése ………………………………………..……25

A KÖTELMI JOG ……………………….………………………………..… A szerződés……..………………………………………………...……… Az öröklés …...…………………………………………………...……...….27 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK ……………………………………………….……28 JOGSZABÁLY MELLÉKLET ……………………………………………...…29 Az emberi méltóság, a személy szabadsága és a közrend elleni szabálysértések …………………..……………………….…29 A tulajdon elleni szabálysértések ………………..……………………… Az élet, a testi épség és az egészség elleni bűncselekmények ………… A közlekedés biztonsága elleni bűncselekmények ………………………...35 Nemi erkölcs elleni bűncselekmények…………………………………..…37 Szolgálat ellátással kapcsolatos bűncselekmények ……………….……….38 Visszaélés kábítószerrel ………………………………………………… Vagyon elleni bűncselekmények ………………………………………..…45 A jogos védelem ………………………………………………………..….49 A POLGÁRŐR MOZGALOM KIALAKULÁSA, ÉS SZERVEZETE ….. 50 A polgárőr mozgalom célja …………………………………………….….51 A POLGÁRŐR MOZGALOM SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE..………..52 A polgárőr egyesületek tevékenysége ………………………………….….52 A polgárőrségek működésének jogi alapjai ………………………………..53 Mire jogosultak a polgárőrök? …………………………………………….53 A polgárőrség általános feladatai ……………………………………….…54 Ki és hogyan lehet polgárőr? ……………………………………...…… Milyen ismeretekre van szüksége a polgárőrnek? ………………………...54 KRIMINALISZTIKA ……………………………………………………...…54 KRIMINÁLTECHNIKA ……………………………………………...……...55 A krimináltechnika és a bűnmegelőzés …………………………….……...59 KRIMINÁLTAKTIKA ……………………………………………………….61 KRIMINÁLTAKTIKA ……………………………………………………….61 A helyszíni szemle általános szabályai ………………….………….……...62 A helyszíni szemle fajtái ………….…………………………………….….63 KRIMINÁLMETODIKA …………………………………………...………..65 KRIMINÁLMETODIKA …………………………………………...………..65 PSZICHOLÓGIAI ALAPISMERETEK ……………………………...…….67 A pszichológia alkalmazási területei …………………………...……… A pszichológia módszerei……………………………………………….…67 Az alapvető lelki jelenségek ……………………………………...……….68 Én-tudat, én-kép, önértékelés, önuralom ………………………...….……..71 A kultúrált szolgálatellátás külső jegyei ………………………...………...73 A kultúrált szolgálatellátás belső jegye. …………………………………...74

Az emberi kommunikáció ……………………………………….……..74 Az agresszió ……………………………………………………………76 Az agresszió csillapításának lehetőségei ………………………………77 Az agresszió, a feszültség és a konfliktus feloldási lehetőségei …….…77 TŰZOLTÁSI ALAPISMERTEK …………………………………………….78 A tűzzel, égéssel kapcsolatos alapfogalmak ……………...………… Az éghető anyagok fontosabb jellemzői …………………………...…..79 A tűzoltás módjai ………………………………………………………80 Kézi tűzoltó készülékek …………………………………………….….81 Tűzoltási taktikák ………...…………………………………………….82 Égő, zárt helyiség oltása ……………………………………………….82 Emberek mentése ………………………………………………………83 Gépkocsi tüzek oltása ……………………………………………… ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ……………………………………………………84 POLGÁRŐR SZOLGÁLATI ALAPISMERETEK……………………..…..89 A polgárőr szolgálat fajtái ………………………………………..…….89 A polgárőrök által használható felszerelés ………………………….…90 A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök …………………...…91 A polgárőr szolgálat irányítása ……………………………………..….91 A szolgálat adminisztrálása és dokumentumai ……………………...…94 A rádióforgalmazás szabályai ……………………………………… A járőr elleni támadások elhárítása …………………..…………….….95 A jogos védelem feltételei ……………………………………………..95 Polgárőri intézkedések eljárási szabályai ………………………………96 ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK……………………………………………….….99 BŰNMEGELŐZÉSI ISMERETEK …………………………………….…..100 Bűnözés és társadalom …………………………………………..……101 A bűnmegelőzés lehetőségei ………………………………………….101 Az általános bűnmegelőzés minimális követelményei………………..103 Tartsuk SZEM-mel egymást! ……………………………………………….107 Amit a kábítószerekről tudni kell ……………………………………..…….109 Mit nevezünk kábítószernek? …………………………………….…..109 Drogtörvény ……………………………………………………….….109 A Magyarországon gyakrabban előforduló kábítószerek és tüneteik Szleng-szótár ………………………………………………………….112

AZ ORSZÁGOS POLGÁRŐR SZÖVETSÉG STRATÉGIÁJA…… BPSZ ETIKAI KÓDEX ………………………………………………….……..127 BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÉVI KÖZBIZTONSÁGI, BŰMEGELŐZÉSI PROGRAMJA ………………………………….…………133

Vissza