Szeged az első világháborúban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az I. világháború
Advertisements

Az 1. világháború.
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Klauzál Gábor élete és kora
Az első világháború
PALICS ápr. 13-án mi, a szegedi SZTE Ságvári Gyakorló Általános Iskola 3.a osztályos tanulói egy nyertes pályázat jóvoltából részt vehettünk egy.
1. Az évek során ez a rendezvénysorozat átalakult, de az eredeti célkit ű zése nem változott: - felhívni a figyelmet az európai kultúrák gazdagságára,
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Az I. világháború 1914-től 1918-ig tartott. Az összesen több mint 15 millió ember halálát okozó, négy éven át tartó öldöklő küzdelem a korabeli gyarmat-
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Egyetemi Könyvtár és partnerei pályázata TÁMOP /1. CONTENTA "24 óra" - A minőségi oktatás és hozzáférés támogatása a szegedi.
Magyarország népességének alakulása a honfoglalástól napjainkig
Kiskunfélegyháza az első világháborúban
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
EMBLÉMA VÉDELEM „HÁROM EMBLÉMA, EGY MOZGALOM,
ALAPIGE: 1Kir 3,
Magyarország az első világháborúban
8.1 Az OMM felbomlása és következményei
A Krími háború
Klauzál Gábor Élete és munkássága!
Klauzál Gábor Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 3
V. Hadigazdaság az első világháborúban
1914.
A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold
Horthy Miklós (Kenderes, 1868 – Estoril, Portugália 1957)
A háború és következményei Magyarországon
Forgalomkorlátozások Budapesten. A Vasfüggöny átvágásának 20. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő központi állami megemlékezés miatt az alábbi.
Szakmai gyakorlat Németországban CHEMNITZ 2011 júl. 31-aug 27 8 keresked ő, 8 szakács, 8 „ügyviteles”
Települések az I. világháború idején
Szeged az első világháborúban
Solt I. világháborús helytörténete
Kistelek községben 1927-re készült el az első világháborúban elesett hősök tiszteletére épült emlékmű. A településről 1933 férfi vonult ki a frontra az.
Szeged és az első világháború
Készítette: Pekár Erik Német Árpád Kovács Zoltán.
Lakóhelyem (Makó) az I. világháborúban
A nagyvárosi fejlődés megtorpanása Készítette: Csíkos Barna, Körmendi Zoltán Csapattagok: Csíkos Barna, Valkony Regő, Körmendi Zoltán.
Az i. Világháború hatása Szegedre
Békéscsaba és a frontokon harcoló katonák az I. Világháborúban
Szeged az I. Világháborúban ( )
I. világháborús emlék.
Kecskemét az első világháború éveiben
Békéscsaba az I. világháborúban
Szeged I. világháborús emlékhelyei
1956-os forradalom.
  1867-től gazdasági fellendülés figyelhető meg  Malmok alapítása  Állattenyésztés jelentősége nő (sertés, szarvasmarha)  Vasúti közlekedés lehetősége.
A második világháború harc kocsijai Készítette: Dobi Gábor.
Gyula város I. világháborús emlékei
A háború és a béke kérdései ifj. gróf Andrássy Gyula gondolkodásában
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
A Líceum rövid története
Békéscsabai Központi Szakképző Iskola, Zwack József Tagintézménye Szuronyosok csapata: Annus Erik, Konyecsni Zoltán, Pákozdi Balázs.
Szeged az első világháborúban
Szeged az I. világháborúban
A háború előtt Gazdasági-politikai összetűzések az országcsoportok között Csanád megye és Makó a Ferenc Ferdinánd által vezetett hadgyakorlaton sejthetett.
Az I. Világháború idején
1940 SZEPTEMBER 5. SZATMÁRNÉMETIBEN A BEMUTATOT BARTHA GABRIELLA KÉPEIBÖL ÉS ZENE ARCHIVUMÁBÓL KÉSZITETTE LIGETI ZSUZSI 2009 juliusában SZIVE MINDEN KESERÜSÉGÉVEL.
Az I. világháború
Robert Capa KÉSZÍTETTE: TALLÉR FRUZSI „ Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel. ”
A „nagy háború” okai 36. lecke Készítette: Vezér Zalán.
CSONGRÁD CSONGRÁD A TISZA JOBB PARTJÁN, A KÖRÖS TORKOLATA FELETT FEKSZIK. KEDVEZŐ FÖLDRAJZI HELYZETE MIATT AZ ÚJKŐKOR ÓTA LAKOTT HELY. ÁRPÁD FEJEDELEM.
Teleki Pál
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
1940 SZEPTEMBER 5.- SZATMÁRNÉMETI BEN PAPP JUTKA KÉPEIBÖL KÉSZITETTE LIGETI ZSUZSI 2009-
Az első világháború Az első világháború
A világháború kezdete július 28. – november 11.
ÚJRAKEZDÉS A HÁBORÚ UTÁN
Horthy Miklós.
Az első világháború.
A gyerekek így képzelik el az I. Világháborút
Osztrák-Magyar Monarchia
Előadás másolata:

Szeged az első világháborúban Készítette a Vörös Báró csapat SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium 12. c Szeged az első világháborúban

Háború kezdete Önkéntesek vonulnak be, a város megtelik vidékiekkel Rendszeres felvonulások, emelkedett hangulat, utcai katonazenészek, Kossuth- nóták éneklése és a szobor látogatása a Klauzál téren Napilapoknál hatalmas eladások, népet tüzelő cikkek A bevonuló férfiakat már ekkor pótolni kell Munkaerőhiány

Szegedi közélet Szegedi Napló, 1914. júl. 28. „A város képe a mozgósítás elrendelése után a következő napon, hétfőn oly színes volt, milyennek lenni is kell az ilyen események idejében. Ládákat cipelő délvidéki parasztok, szomszéd városbeli iparosok, szegedi tanyai legények, gazdaemberek csoportjai mindenütt: egy a célja valamennyinek: lejelentkezni a negyvenhatos közös és az ötös honvédezredeknél” A polgármester, dr. Lázár György, 1915-ben elhunyt A városi elit különböző segélyszervezeteket hozott létre Képek forrása: delmagyar.hu A továbbiakban is innen láthatóak képek, illetve magángyűjteményekből, melyeket a kiskundorozsmai Művelődési Ház jóvoltából csatolhattam Szegedi Napló, 1914. júl. 28.

ami a kb. 100-110 ezer lelket számláló városban reális Részvétel a harcokban Szeged hadképes férfilakosságának – nagy becsléssel – az egésze bevonult: cs. és kir. 46. gyalogezred és a m. kir. 5. honvéd gyalogezred Források szerint ez 18-20 ezer főt jelent A monarchia legismertebb frontjain biztosan harcoltak: szerb, olasz, orosz front Magas veszteségek Szeged-Rókuson különböző légierős létesítmények ami a kb. 100-110 ezer lelket számláló városban reális Források: http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/szeged/szeged_tortenete_3_2/pages/015_szeged_a_vilaghaboruban.htm http://www.wysocki.hu/old/irasok/dok/Kiss%20Kornel%20-%20Szegedi%203.%20honved%20huszarezred.pdf http://www.sk-szeged.hu/statikus_html/digitalis/szrt/polgar.html http://nagyhaboru.blog.hu/tags/szeged http://www.austro-hungarian-army.co.uk/ (egész dokumentumra vonatkozóan)

A lakosság élete Romló életkörülmények, emelkedő árak Élelmiszerhiány Önkormányzati segélyezés, központi ellátás hibáinak kompenzálása Szegeden hadikórház

Miért kettő? korabeli háborús vicc Tüzérek vonulnak az utcán át s két ember ül az ágyúkocsi bakján. – Tudod e, hogy miért ül ott a bakon két ember? – Mert ott van a helyük. – De miért éppen kettő s miért nem csak egy? – Hát miért? – Mert a kocsi úgy ráz, hogy azt egy ember nem bírja kiállani…

Készítette a Vörös Báró csapat SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium 12. c Köszönjük a figyelmet!