Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Családpasztorációs papi találkozó Leányfalu IX. 28.
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
PIC number – szükséges bármilyen Erasmus + pályázathoz PKE:
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió.
Európai Unió.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Európai Unió Valahol Európában…...
Üdvözöljük Waldviertelben. következetesség kézimunka tapasztalat bölcsesség megbecsülés.
EU alapismeretek E-Learning.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Az adórendszerek változásai az elmúlt évtizedekben Halmosi Péter.
©2007 European Parliament, Visits and Seminars Unit Európai Parlament 2007 Visits and Seminars Unit DG INFORMATION EUROPEAN PARLIAMENT.
Az Európai Unió a globális világban Készítette: Kozák Magdolna.
Készítette: Szabó Erwin Matematika BSC
Az Európai Unió története
Családi napközi.
Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar
Úti okmányok.
EU II..
Jelkép-ország Jakab Sándor Kálmán
T.K. 33 – 34. Az alapértelmezett előtér- és háttérszín, valamint a körvonalak színének beállításához a Paletta színeit használhatjuk. 1 Az RGB színrendszerben.
A versenyképesség technikai-minőségi oldaláról a „Schumpeter-termékek” kereskedelmének tükrében The research leading to these results has received funding.
Webes változat, animáció nélkül !!!
Felsőoktatási munkatársak képzési célú mobilitása - STT 2014/2015.
Nők munkaerőpiaci helyzete a nyilvánosságban. 2 A kérdéskör kevés médiafigyelmet kap:  Elsősorban gazdasági, munkaerő-piaci szakportálokon jelennek meg.
„Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió” műhelykonferencia Budapest, november 24. Dr. Pulay Gyula, főigazgató, ÁSZ.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Kormányszóvivői tájékoztató. Tájékoztató a gazdaságról Dr. Veres János pénzügyminiszter szeptember 14.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2010 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól December 9.
1 Európai közjog és politika Jogász szak (nappali/levelező képzés) 2006/2007./I. félév Széchenyi István Egyetem (Győr)
GENERALI Alapkezelő Zrt. Nyugdíjpénztári megtakarítás a többi befektetés mellett Schuszter Péter vezérigazgató Generali Alapkezelő 2008/../.. Pénztárkonferencia.
1914.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Az EURÓPAI UNIÓ (EU ismeretek)
Az Európai Unió bővülése Vincze János, 12. osztály Fazekas Mihály Gimnázium Debrecen >
Az OKKR-projekt várható eredményei Temesi József pillérvezető Az Országos Képesítési Keretrendszer kialakítása: helyzetkép és javaslatok január 21.
Hogyan pályázzunk ? Az EUGA program az innováció szolgálatában Vicze Gábor.
Az Európai Unió.
Európa regionális földrajza
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
V alidáció/elismerés a nagyvilágban és Európában Mi ez? Mire való? Milyen megoldások léteznek?
Túl alacsony-e Magyarországon kórházi ágyak száma?
Tankötelezettségi korhatárok nemzetközi összehasonlításban
Belépés a felsőoktatásba: nemzetközi tendenciák Jelentkezési tendenciák kutatás – műhelykonferencia június 16. Kasza Georgina.
Egészségi állapot Demográfia Horváthné Csolák Erika tanársegéd
1 Munkavállalás az EU/EGT tagállamokban - az EURES hálózat -
Áttekintés a mozgóképes tartalomfogyasztás átalakulásáról Magyarországon és a CEE régióban.
ZALA MEGYEI VÁLLALKOZÁSFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Nagy András Ügyvezető igazgató.
AMIT AZ UNIÓS MUNKAVÁLLALÁSRÓL TUDNI KELL. EUR opean E mployment S ervices.
Európai Uniós ismeretek Az európai integráció kialakulásának története.
LifeCareBusiness A TE LEHETŐSÉGED. 1 másodperces prezentáció: Előtte Köszönöm a figyelmet, viszontlátásra a regisztrációnál ! Az Ön tanácsadója: Kriminál.
GYERMEKESÉLY MAGYARORSZÁGON AZ UNICEF-JELENTÉS TÜKRÉBEN XIV. Baranyai Pedagógiai Napok Pécs, április
Újdonságok az NIIF VoIP szolgáltatásában
A konvergencia kritériumok teljesülése az euro-zónán kívül
A II. világháború (1.) A háború első szakasza
33. EURÓPA FELOSZTÁSA.
ösztöndíj-tájékoztató
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Campus Mundi ösztöndíjak
Friedrich Ebert Stiftung Szociális párbeszéd és ipar 4.0 konferencia
Jogharmonizáció az Európai Unióban
A termékenység alakulásának közgazdasági magyarázata
Az MNB szempontjai a napon belüli elszámolással kapcsolatban
Előadás másolata:

Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó nemzetért” előadó- és vitaülés MTA XI. 8.

2 Az előadás tézisei I. Új trend a női foglalkoztatás és a munkavállalás kapcsolatában: nagyobb arányú foglalkoztatás magasabb termékenység. Nem közvetlen, és nem determinisztikus az összefüggés, de az alacsony foglalkoztatás magasabb termékenység modell megszűnt Európában. A kapcsolat két fogaskereke a rugalmas foglalkoztatás és a gyermekintézményi ellátottság magas szintje

3 Az előadás tézisei II. Magyarországon a két modell együtt van jelen. Következmény az értékkonfliktus. Ennek kiélezése helyett a valódi választási lehetőség megteremtésére kellene törekedni. A gyermekgondozási szabadság időtartamának csökkentése – a fogaskerekek hiánya, és az eddigi gyermekvállalási minták miatt – a termékenység súlyos visszaeséséhez vezetne, legalábbis rövidtávon. Cél: RUGALMASSÁG, a munkaerőpiacon, a támogatási rendszerben, az értékközvetítésben.

4

5 Az EU tagországok csoportosítása a termékenység és a női foglalkoztatás színvonala szerint Teljes terménységi mutató szerinti rangsor Viszonylag magas (1-9. hely) Közepes ( hely) Alacsony ( hely) A nők foglalkozt atási rátája szerinti rangsor Magas (1-9. hely) Egyesült Királyság, Svédország, Dánia, Finnország, Hollandia, Észtország Lettország Ausztria, Németország Közepes ( hely) Belgium, Írország, Franciaország Csehország, Bulgária, Szlovénia, Litvánia Ciprus, Portugália, Alacsony ( hely) Nincs Luxemburg, Spanyolország, Görögország, Málta Magyarország, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Olaszország

6

7 Az EU tagországok csoportosítása a termékenység és a nők részmunkaidős foglalkoztatásának aránya szerint Teljes terménységi mutató szerinti rangsor Viszonylag magas (1-9. hely) Közepes ( hely) Alacsony ( hely) A nők részmun- kaidős foglalkoz- tatásának aránya szerinti rangsor Magas (1-9. hely) Egyesült Királyság, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Írország Luxemburg Ausztria, Németország Közepes ( hely) Franciaország, Finnország Spanyolország, Szlovénia, Málta Románia, Portugália, Olaszország, Lengyelország Alacsony ( hely) Észtország Bulgária, Görögország, Lettország Litvánia, Csehország Magyarország, Ciprus, Szlovákia

8 Az EU tagországok csoportosítása a termékenység és a 3 év alatti gyermekek bölcsődei ellátásának aránya szerint Teljes terménységi mutató szerinti rangsor Viszonylag magas (1-9. hely) Közepes ( hely) Alacsony ( hely) A 3 év alatti gyermekek bölcsődei ellátásának aránya szerinti rangsor Magas (1-9. hely) Egyesült Királyság, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Portugália Közepes ( hely) Finnország Írország, Észtország Bulgária, Görögország Románia, Németország Olaszország, Ciprus Alacsony ( hely) NINCSEN Lettország, Litvánia, Csehország Málta, Szlovénia Magyarország, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország

9 A szándékukat 2005-ig megvalósítók aránya a hosszú és rövid távra gyermeket tervezők között Munkapiaci és jövedelmi helyzet 2001/2002-ben A 3 éven belül megvalósult tervek aránya (%) a 2001-ben valamikorra (még) gyermeket tervezők a 2001-ben 3 éven belüli időtávra gyermeket tervezők között Munkapiaci helyzetNőkFérfiakNőkFérfiak Foglalkoztatott21,015,526,927,6 Anyasági ellátáson36,947,9 Egyéb nem foglalkoztatott13,25,425,614,5 Összes gyermeket szándékozó 20,413,330,125,5

10 A munkacsoport kapcsolódó javaslatai A közszféra mutasson példát a kisgyermekes szülők részidős foglalkoztatásának meghonosításában. A munkáltatók fogadókészségének ösztönzésére a Start-kártyához kapcsolódó járulék-kedvezmény kiterjesztése, ha a kisgyermek gondozása után a munkaerő-piacra visszalépő szülő részmunkaidőben dolgozik. A családi napközik fejlesztése.

11 Köszönöm a figyelmet!