Julius Robert Mayer élete

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Gázok.
Rezgések kölcsönhatása
Összefoglalás Fizika 7. o.
MUNKA, ENERGIA.
Hőszivattyú.
Műszaki hőtan I. BMEGEENAETD
A jele Q, mértékegysége a J (joule).
Ideális gázok állapotváltozásai
2. A termodinamika főtételei 3. Az ideális gáz. Állapotváltozások
Környezeti kárelhárítás
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Egyszerű állapotváltozások
KISÉRLETI FIZIKA III HŐTAN
HŐÁTVITELI (KALORIKUS) MŰVELETEK Bevezető
A fluidumok mechanikai energiái Készítette: Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Mérnöki Fizika II előadás
Fizika 2. Mozgások Mozgások.
Isaac Newton.
Dh=dq-dw t =dq+v*dpM16/1 dp=0 esetben dh=dq mivel dq =c p (T)dT (ideális gáz esetén c p =c p (T) ) 1 2 dh= 1 2 c p dT h 2 -h 1 =c p (T 2 -T 1 ) h 2 =c.
Georg Simon Ohm Életrajza..
A hőmérséklet mérése Gabriel Daniel Fahrenheit ( )
Energia megmaradás Kalacsi Péter.
Gabai Patrik 11.c James Prescott Joule.
Hő és áram kapcsolata.
Christiaan Huygens és az idő mérése
A termodinamika II. főtétele
Newton és gravitációs törvénye
Rövid életrajza Következtetés Tanulmánya Felfedezés Bizonyítása
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette:Povázsony István!
Készítette: Rédei Anita 10.b
Munka.
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Alexander Stepanovich Popov
Készült a HEFOP P /1.0 projekt keretében
Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell)
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
Az áramló folyadék energiakomponensei
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Tycho Brahe Povisel Petra 9.b.
Robert Boyle.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17
William Thomson (Lord Kelvin)
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI/3 HŐTAN
Julius Robert Mayer Készítette: Nagy Fanni.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Készítette: Nagy Attila
Készítette: Prumek Zsanett
KÉSZÍTETTE: Mózes Norbert
Készítette: Bezzeg Tibor 10. c
Hő és az áram kapcsolata
Eötvös Lóránd: Gravitáció
William Thomson /Lord Kelvin/
Christiaan Huygens élete
Dinyák Adrienn 10.a.  Születése Születése  Tanulmányai Tanulmányai  Munkái Munkái  Magánélete Magánélete  Fizikai elért eredményei Fizikai elért.
Örökmozgó Kazinczi Cintia.
Gay-Lussac I. törvénye.
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
ÁLTALÁNOS KÉMIA 3. ELŐADÁS. Gázhalmazállapot A molekulák átlagos kinetikus energiája >, mint a molekulák közötti vonzóerők nagysága. → nagy a részecskék.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Hőtan.
Előadás másolata:

Julius Robert Mayer élete Gór Ádám

Tartalomjegyzék Adatok Életrajz : - Gyerekkor - Felnőttkor Gay-Lussac felfedezései és Mayer következtetései

Adatok Született: 25-Nov- 1814 Születési hely: Heilbronn, Németország Meghalt: 20-Mar- 1878 Halálozási hely: Heilbronn, Németország Halál oka: Tüdővész

Gyerekkor Már fiatal korában is sokat foglalkozott fizikai, kémiai kísérletezéssel. Tízéves korában örökmozgóról álmodozott, sőt építeni is megpróbált — természetesen hiába.

Felnőttkor Mayer AZ erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait,  és a cikket elküldte az Annalen der Physik szerkesztőségének, e kor tekintélyes fizikai folyóiratának. A tanulmány eléggé áttekinthetetlen volt, és fizikai szempontból bizony a megfogalmazása is elég tökéletlennek hatott, így azután a kiadó nem ismerte fel az alapvetően új gondolatokat, és a dolgozatot, mint elméletileg megalapozásra szoruló munkát, 1841-ben elutasította. Mayer azonban nem vesztette el a kedvét, és nagy szorgalommal fizikai tanulmányokba kezdett, átdolgozta a vázlatát, és így azután 1842-ben Justus von Liebig segítségével második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett.  1845-ben már részletesen és a mai fizikus számára is meggyőzően vizsgálta a gázok kiterjedésekor végzett munka és hő viszonyát. 

Következtetései Közben Gay-Lussac felfedezte, hogy 1 g gáz 1 fokkal való felmelegítéséhez több hő kell, ha a gáz kitágul, vagyis a térfogata nem marad állandó. Ebből Mayer arra következtetett, hogy ha egy gázt úgy melegítünk fel, hogy térfogata ne változzék, akkor megnövekszik a gáz nyomása, vagyis belső mechanikai energiája: az ok (hő) és az okozat ( nyomásnövekedés) között egyensúly áll fenn. Ha viszont az eredeti nyomás tartjuk fenn, akkor a gáz kiterjed. Minthogy a gáz mechanikai munkát végez, tehát további hőmennyiséget kell hozzá vezetnünk, hogy az energia egyensúly újra helyre álljon. Különböző gázok viselkedéséből Mayer kiszámította a hőegység mechanikai egyenértékét: 1 kcal = 427 mkp. 

Halála Az energia törvény lassan átment a fizikus köztudatba, de a felfedezést Joule és Helmholtz nevéhez kapcsolták. Mayer igen sokáig hasztalanul küzdött az elismerésért. Idegbeteg lett, és 1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg. Tyndall 1862-ben egy Royal Institutionban tartott előadásában kijelentette, hogy az energiamegmaradás tételének felfedezésénél az első hely Robert Mayert illeti meg. 1878-ban tüdővészben halt meg.

Forráslista http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html http://www.google.hu http://hu.wikipedia.org http://www.nndb.com/people/013/000095725/

Köszönöm a figyelmet!