Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai
Értékmérő tulajdonságok ~: az állatra jellemző sajátosságok, amelyek alapján azok tenyész- és gazdasági értéke megállapítható külső értékmérő tulajdonságok: szemmel látható, érzékelhető, az állat megtekintésekor szembeötlő tulajdonságok belső értékmérő tulajdonságok: nem látható, közvetlenül nem érzékelhető tulajdonságok
Külső értékmérő tulajdonságok Fejlettség Kondíció Arányosság Kültakaró, színeződés Ivarjelleg
A testméretek felvétele A küllemi bírálat A testalakulást küllemi bírálattal értékeljük pontozásos módszerrel végzik mérőbot, ívkörző és mérőszalag főleg törzskönyvi bírálatnál Megfelelő bírálat feltételei vízszintes talaj; a lábak természetes állásban vannak; az állat nyugodt; az állat nem fáradt, fejét középmagasan tartja, nincs túl rossz vagy túl jó kondícióban
A gyakoribb testméretek Magassági méretek (mérőbottal): marmagasság, a mar legkiemelkedőbb pontjának a talajig mért függőleges távolsága; hátmagasság, az utolsó hátcsigolya tövisnyúlványának a talajig mért függőleges távolsága; farbúbmagasság, a talaj távolsága a gerincoszlopnak attól a pontjától, amelyet a külső csípőszögletek összekötő egyenese érint; mellkasmélység, a gerincélnek a mellkas alsó határáig mért távolsága a könyök mögött mérve.
Hosszúsági méretek (mérőbottal): testhosszúság, a fejéi távolsága a faroktőtől. Sertésen a nyakszirti dudor távolsága a farok tövéig, (szalaggal); törzshosszúság, a vállízület elülső pontjának az ülőgumótól mért vízszintes távolsága; ferde törzshosszúság, a vállbúb és az ülőgumó közötti átlós távolság, szalaggal mérve (a testtömeg becsléséhez használják); farhosszúság a külső csípőszöglet vízszintes távolsága az ülőgumótól.
Szélességi méretek (mérőbottal): mellkasszélesség (dongásság); a bordaívek legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága a lapocka mögött; elsőfarszélesség, a külső csípőszögletek két legszélső pontja közötti távolság; második farszélesség, a két tompor egymástól való távolsága; harmadik farszélesség az ülőgumók közt mért vízszintes távolság.
Körméretek (szalaggal): övméret, a mellkas körmérete, közvetlenül a lapocka mögött mérve; szárkörméret, az elülső bal lábszár (lábközép) legvékonyabb részén mérve. Fejméretek: fejhosszúság, a fejéltől a szutyakig (szarvasmarhán), illetve a nyakszirtdudor-tól a szájnyílásig (lovon) mért távolság; homlokszélesség, a homlok legszélesebb részén mérjük
Fejlettség (testtömeg) kifejezi, hogy az állat fajtájához, hasznosítási típusához, ivarához, korához képest milyen méreteket és testtömeget ért el Következtethetünk belőle: az egészségre, a szervek zavartalan működésére étvágyra Befolyásolja: a fiatalkori felnevelés (takarmányozás, tartás stb.), a használatba, illetve a tenyésztésbe vétel időpontja Testtömeg meghatározás: becsléssel ill. mérlegeléssel
A kondíció a szervezetnek a külső testalakulásban megnyilvánuló állapota Befolyásolja: a takarmányozás, a tartás, a gondozás, a gyakorlás, valamint a külső környezet valamennyi hatása Típusai: tenyészkondíció esetén az izmok teltek, az állat tápláltsági állapota jó; használati vagy munkakondíció általában közepes tápláltsági állapotot jelent; versenykondíció szakszerű takarmányozással és tréninggel érhető; kiállítási kondíciónak a tenyészkondícióval kellene azonosnak lennie, de legtöbbször testtömeg-fölösleggel tetszetősebbé kívánják tenni az állatot; hízókondícióra (plusz kondíció) a bőséges takarmányozás hatására alakul ki; rossz kondíció (mínusz kondíció, sovány) betegség, hiányos takarmányellátás, rossz tartás következtében jön létre.
Az arányosság az állat kedvező összbenyomási képe az egyes testrészek alakulása és a csontozat, a bőr, a szőrzet viszonya egymáshoz lényeges, hogy az egyes testrészek arányai megfeleljenek a hasznosítási típusnak. (pl. a tejelő szarvasmarha feje finom, a végtagok szikárak legyenek. Ne legyen a feje burkolt, a végtagjai pedig rövidek, mert ez durva szervezetre utal.)
Kültakaró, színeződés Kültakarón az állat bőrét, szőrét vagy tollazatát értjük utal az állat fajtájára, típusára, ivarára, korára és az egészségi állapotára, a tenyésztettség fokára (Az egyhasznú tejtermelő tehenek bőre pl. vékony, tömör, rugalmas, könnyen ráncolható. Ezzel szemben a hízó állatok bőre laza, puha, a bőr alatti kötőszövet vastagabb, a szőr esetenként göndör) színét a bőr, a szőr (toll) és a szaruképletek pigmentáltságának összessége adja (albínó:teljes pigmenthiány) Véd az UV sugárzás ellen Viszont például a húsiparban nem kívánatos a színfoltok a fajtára utalnak, ún .fajtabélyegek
Formalizmus az állattenyésztésben Az állatbírálatkor arra kell törekedni, hogy megköveteljük a fajtajelleget, valamint a termelést és a szaporodást kiszolgáló hosszú élettartamot biztosító, korrekt testalakulást. Ha ezt tesszük, akkor célszerű formalizmust követünk célszerűtlen formalizmus: ha nagy jelentőséget tulajdonítunk olyan bélyegeknek, amelyek nincsenek kapcsolatban a termeléssel
Ivarjelleg Az elsődleges ivarjelleghez tartoznak a nemi szervek, valamint ezek tulajdonságai. A másodlagos ivarjelleg azoknak a testalkati és élettani bélyegeknek az összessége, amelyek az ivarszerveken kívül jellemzők a hím-, illetve a nőivarú egyedekre. A másodlagos ivarjelleget az ivarmirigyek által termelt hormonok alakítják ki. A nemi jelleg megnyilvánul az idegrendszer működésében is
Ivartalanítás A hímivarú állatok ivartalanítása: herélés vagy kasztrálás A nőstény állatoké: miskárolás
Belső értékmérő tulajdonságok Az állatok értékmérő tulajdonságainak kialakulása függ az örökletes alaptól és a környezeti feltételektől A termelőképesség Takarmányértékesítő képesség Az alkat (konstitúció) Az egészség, ellenálló képesség Növekedés és fejlődés A termékenység és a szaporaság Igényesség Alkalmazkodóképesség, honosulás Vérmérséklet, természet, rossz szokások A technológiai tűrőképesség Szellemi képességek A gazdasági állatok viselkedése
A termelőképesség A termelőképesség azt fejezi ki, hogy a kérdéses állat optimális feltételek között mennyi terméket lenne képes előállítani. A termelés pedig azt, hogy adott feltételek mellett, ténylegesen mennyit termel. „száján keresztül fejjük a tehenet".
A tejtermelő képesség sok génpár határozza meg Befolyásolja: a takarmányozás, a tartás, a laktáció állapota, az állat kora, a napi fejések száma stb. a tej mennyisége, a tejzsír- és tejfehérjeszázalék, a perzisztencia és a gépi fejhetőség összegeződésének az eredménye. kifejezhető a napi, a laktációs, az éves tejtermeléssel és az életteljesítménnyel.
A hústermelő képesség sok génpár határozza meg A rövid fejű és lábú, a mély, széles és hengeres törzsű, a telt húsformákat mutató állatok rendszerint jó hústermelők. A hústermelő képesség áll: mennyiségi (növekedési erély, takarmányértékesítő képesség, a hizlalás időtartama stb.) minőségi (vágási %, az értékes húsrészek aránya, a hús és a csont aránya, a hús és a zsír aránya, a színhústartalom, a hús minősége stb.) összetevőkből. Az állat hústermelésének mértékét és értékét tehát a hizlalási- és a vágási eredmény együttesen határozza meg
A tojástermelő képesség A tojástermelő képesség összetett tulajdonság, a küllemből nem állapítható meg. Biztos támpontot csak a termelési eredmények pontos nyilvántartásakor kapunk. A tojás mennyisége gyengén öröklődik, a tömege már közepesen.
A gyapjútermelő képesség A gyapjútermelő képesség elbírálásakor figyelemmel kell lenni: a gyapjú mennyiségére (nyírótömeg), a gyapjúszál finomságára, színére, a szálhosszúságára, a tömöttségére, benőttségére, kiegyenlítettségére testnagyságra
Takarmányértékesítő képesség azt fejezi ki, hogy az állat egységnyi termék (egy kg tej, tojás, testtömeg stb.) előállításához mennyi táplálóanyagot (takarmányt) használ fel. teljesítményvizsgáló állomásokon állapítják meg, optimális és azonos feltételek mellett
Az alkat (konstitúció) az állati test alaki, anyagi és szervműködési sajátosságainak összességét, amely megszabja, hogy az egyed miként reagál a környezeti tényezőkre.
Konstitúció II. Az alkat lehet: a finom alkatú állatok jó tejelők, jó tojók, gyorsan futók (lovak), bőrük vékony, rugalmas, a szőrük rövid, vékony, a szaruképleteik kicsik, a végtagjaik szikárak, az ízületeik szárazak; bőrük alatt az erek, az inak, a csontok jól látszanak, a vérmérsékletük élénk; durva alkat: az előző ellentéte, ide a húshasznosítású állatok, valamint a hidegvérű lovak sorolhatók; szilárd alkat: a csontjai erősek, ízületei feszesek, s szervezetük edzett, ellenálló képességük jó, nem igényesek, tartós és kellő színvonalon termelnek a jó ló ilyen szervezetű, pl. a magyar félvér; a szivacsos vagy laza alkatú állat szövetei puhák, nagy nedvtartalmúak, a csontok szivacsosak, az izmok tömegesek, az ízületek burkoltak, a fej otrombának tűnik; szivacsos alkata a hidegvérű lovak egy részének van
Az egészség, ellenálló képesség Az ellenálló képesség a szervezet azon tulajdonsága, hogy a kórokozóknak, az időjárás gyors változásainak, a környezet káros hatásainak közömbösítésére képes.
Növekedés és fejlődés A növekedés a szervezet mennyiségi megváltozása a teljes kifejlődésig. Elsősorban testtömegbeli és a testméretekben való változást jelent. növekedési erély (intenzitás): meghatározott mértékű növekedést az állat mennyi idő alatt ér el A fejlődés a szervezet minőségi változása, amely az élet végéig (az elhullásig) tart.
Növekedés és fejlődés II. A fejlődés szakaszai: a megtermékenyülés, a méhen belüli fejlődés, a születés, az elválasztás, az ivarérettség, a tenyészérettség, a kifejlődés, az öregedés, a halál.
Növekedés és fejlődés III. A különböző fejlődési szakaszokban a testarányok módosulása is eltérő. Fiatal korban a fej feltűnően nagy a végtagokhoz képest. A magassági méretek fejlődnek a leggyorsabban. Ezt követi a hosszúsági, majd a szélességi méretek növekedése, utoljára pedig a testtömeg-gyarapodás fejeződik be.
A termékenység és a szaporaság A nőivarú állat akkor termékeny, ha rendszeresen ivarzik, egy-két termékenyítésre vemhesül, magzatát kihordja az újszülöttet felneveli. Termékeny a hím állat, ha a fedez, ondósejtjével megtermékenyít (tűri az ondóvételt. Ennek az a feltétele, hogy a hím nemzési vágya kifejezett legyen és képes legyen a párzásra, valamint a termékenyítésre.)
A termékenység és a szaporaság II. A termékenység mutatói nőivarnál: a termékenyítési index (2), a vemhesülési és az ellési % (85%, 80%), a két ellés között eltelt napok száma (372 nap) . A hím termékenysége a vemhesülési vagy fertilitási százalékkal fejezhető ki, (de a populáció termékenységi viszonyait is jól tükrözi. Ami annyit jelent, hogy 100 elsőre befedeztetett (termékenyített) nőivarú állatból hány termékenyült (pl. 85%).) A nőivarú állatok termékenységét elsősorban a termékenyítési index fejezi ki. A termékenyítési index (2) azt jelenti, hogy az állatot kétszer kellett termékenyíteni.
A termékenység és a szaporaság III. A szaporaság a nőivarú állatok azon tulajdonsága, hogy a fajra, a fajtára, a típusra, az életkorra jellemző számú, életképes ivadékot hoznak a világra. egyet ellő (unipara) (szarvasmarha, ló stb.) többet ellő (multipara) (sertés, házinyúl stb.) A szaporaság mutatói: a szaporasági %, a két ellés közötti intervallum (ellésforgó) a service period (az elléstől az újrafogamzásig eltelt idő).
Igényesség Az igényesség vagy igénytelenség a gazdasági állatok azon sajátossága, amilyen takarmányozási, tartási, gondozási, éghajlati viszonyokat kíván a termeléshez. Vannak igényes és primitív fajták Az igényességet nagymértékben befolyásolja a fölnevelés is. (Ezért olyan viszonyok között neveljük a növendékeket, amilyen körülmények között majd termelni fognak.) (Magyar merinó: nem igénytelen fajta, csak elviseli az igénytelenséget )
Alkalmazkodóképesség, honosulás Az alkalmazkodóképesség: háziállatainknak az a tulajdonsága, hogy megváltozott tartási, takarmányozási körülmények között is fenn tudják tartani termelő- és szaporodóképességüket. Akklimatizáció: ha egy állatot megszokott helyéről - hazájából - más vidékre viszünk, az új környezethez történő alkalmazkodást honosulásnak (akklimatizációnak) nevezzük.
Vérmérséklet, természet, rossz szokások A vérmérséklet lehet: élénk (pl. a ló, a hím állat, a fiatal stb.): mozgékony, környezete iránt érdeklődő, anyagcseréje is élénk nyugodt (a juh, a hízó, az anya, az idős állat stb.): anyagcseréje renyhébb, lomha mozgású, nyugodt tekintetű, hízásra hajlamos
Vérmérséklet, természet, rossz szokások II. A természet az állat kedélyállapotát fejezi ki, a gondozóval szembeni magatartásában, állatttársaival való viszonyában. Ez lehet pl.: szelíd, jóindulatú, engedelmes, félénk, rosszindulatú, alattomos, fékezhetetlen
A technológiai tűrőképesség azt jelenti, hogy hogyan alkalmazkodnak az állatok az iparszerű tartás körülményeihez. tűrniük kell: a csoportos tartást, a zárt elhelyezést, a mesterségesen kialakított mikroklímát, az egyféle takarmányozást (monodiéta), jól kell alkalmazkodniuk, miközben magas színvonalon termelnek.
Szellemi képességek az állatok viselkedésében, magatartásában nyilvánul meg főleg a lovak, a kutyák, a postagalambok értékelésekor fontos tulajdonság az „intelligencia”
A gazdasági állatok viselkedése Az etológia tudományág foglalkozik vele Társaival, gondozóival szembeni viselkedés Táplálkozási, legelési szokások Tisztálkodási szokások Pihenési szokások „csipkedési sorrend” kialakulása (szociális rangsor)
Köszönöm a figyelmet!