Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A ló.
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete III.
A piac Szakiskola.
Dr. Könyves Tibor egyetemi docens
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Városlakó állatok.
- Egyéb fajták, hibridek
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 1. Jellemezze a gazdasági állatok szaporítását!
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
A takarmány nyers táplálóanyagainak sorsa a szervezetben:
A takarmányok összetétele
Készítette: Csoma Bence
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Készítette: Vomberg Fanni Virág
A KUTYA TOVÁBB.
Most van a nyulak hónapa!!!
A juhok értékmérő tulajdonságai
A vérmérséklet, mint másodlagos értékmérő tulajdonság?
Küllemi bírálat.
Kondícióbírálati és küllemi bírálati rendszerek
Tenyésztési módszerek
Kecske küllemi bírálat
Az életfenntartás táplálóanyag szükséglete
Húshasznosítású tehenek küllemi bírálata (francia rendszer)
Az állati termelés táplálóanyag-szükséglete V.
A takarmányok összetétele
II. Tenyésztési eljárások
A takarmányok összetétele
A Helytelen Testtartás
Az idegrendszer fejlődése Az agy
Szabályozás-vezérlés
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
A számítógép ergonómiája
ISMERTESSE A TEJTERMELŐ TEHENEK TAKARMÁNYOZÁSÁT ÉS TARTÁSÁT!
GAZDA – ÁLLATTARTÁA II. 14. Jellemezze a sertés hizlalását!
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
Környezetismeret – 2. évfolyam
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Felnőtté válás.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
A szervezet energiaforgalma
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Az állati termelés táplálóanyag szükséglete a. Növekedés hústermelés A fejlődés, növekedés során eltérő az egyes szövetek aránya, az állati test kémiai.
Tenyésztési program elemei
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
Állatok a házban és a ház körül
Küllemi bírálat.
A gyakorlatokon átvett témakörök:
A ló törzskönyvezése.
Készítette : Hagymási Zsófia
Gazdasági állatok eredete
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Lótenyésztési bizonylatok
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Készítették: Kun Vivien Retkes Vanessza Urbán Ibolya 8.a.
MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK
Ökológiai állattenyésztés
V. Alföldi Tudományos és Tájgazdálkodási Napok
Szabályozás-vezérlés
A szervezet energiaforgalma
Vadállomány egészségvédelme
Előadás másolata:

Gazdasági állatok értékmérő tulajdonságai

Értékmérő tulajdonságok ~: az állatra jellemző sajátosságok, amelyek alapján azok tenyész- és gaz­dasági értéke megállapítható külső értékmérő tulajdonságok: szemmel látható, érzékelhető, az állat megtekintésekor szembeötlő tulajdonságok belső értékmé­rő tulajdonságok: nem látható, közvetlenül nem érzékelhető tulajdonságok

Külső értékmérő tulajdonságok Fejlettség Kondíció Arányosság Kültakaró, színeződés Ivarjelleg

A testméretek felvétele A küllemi bírálat A testalakulást küllemi bírálattal értékeljük pontozásos módszerrel végzik mérőbot, ívkörző és mérőszalag főleg törzskönyvi bírálatnál Megfelelő bírálat feltételei vízszintes talaj; a lábak természetes állásban vannak; az állat nyugodt; az állat nem fáradt, fejét középmagasan tartja, nincs túl rossz vagy túl jó kondícióban

A gyakoribb testméretek Magassági méretek (mérőbottal): marmagasság, a mar legkiemelkedőbb pontjának a talajig mért függőleges távolsága; hátmagasság, az utolsó hátcsigolya tövisnyúlványának a talajig mért függőleges távolsága; farbúbmagasság, a talaj távolsága a gerincosz­lopnak attól a pontjától, amelyet a külső csípő­szögletek összekötő egyenese érint; mellkasmélység, a gerincélnek a mellkas alsó ha­táráig mért távolsága a könyök mögött mérve.

Hosszúsági méretek (mérőbottal): testhosszúság, a fejéi távolsága a faroktőtől. Ser­tésen a nyakszirti dudor távolsága a farok tövéig, (szalaggal); törzshosszúság, a vállízület elülső pontjának az ülőgumótól mért vízszintes távolsága; ferde törzshosszúság, a vállbúb és az ülőgumó közötti átlós távolság, szalaggal mérve (a testtö­meg becsléséhez használják); farhosszúság a külső csípőszöglet vízszintes tá­volsága az ülőgumótól.

Szélességi méretek (mérőbottal): mellkasszélesség (dongásság); a bordaívek legtá­volabbi pontjainak egymástól való távolsága a lapocka mögött; elsőfarszélesség, a külső csípőszögletek két legszélső pontja közötti távolság; második farszélesség, a két tompor egymástól való távolsága; harmadik farszélesség az ülőgumók közt mért vízszintes távolság.

Körméretek (szalaggal): övméret, a mellkas körmérete, közvetlenül a lapocka mögött mérve; szárkörméret, az elülső bal lábszár (lábközép) legvékonyabb részén mérve. Fejméretek: fejhosszúság, a fejéltől a szutyakig (szarvasmarhán), illetve a nyakszirtdudor-tól a szájnyílásig (lovon) mért távolság; homlokszélesség, a homlok legszélesebb részén mérjük

Fejlettség (testtömeg) kifejezi, hogy az állat fajtájához, hasznosítási típusához, ivarához, korához képest milyen méreteket és testtömeget ért el Következtethetünk belőle: az egészségre, a szervek zavartalan működésére étvágyra Befolyásolja: a fiatalkori felnevelés (takarmányozás, tartás stb.), a használatba, illetve a tenyésztésbe vétel időpontja Testtömeg meghatározás: becsléssel ill. mérlegeléssel

A kondíció a szervezetnek a külső testalakulásban megnyilvánuló állapota Befolyásolja: a takarmányozás, a tartás, a gondozás, a gyakor­lás, valamint a külső környezet valamennyi hatása Típusai: tenyészkondíció esetén az izmok teltek, az állat tápláltsági állapota jó; használati vagy munkakondíció általában közepes tápláltsági állapotot jelent; versenykondíció szakszerű takarmányozással és tréninggel érhető; kiállítási kondíciónak a tenyészkondícióval kellene azonosnak lennie, de leg­többször testtömeg-fölösleggel tetszetősebbé kívánják tenni az állatot; hízókondícióra (plusz kondíció) a bőséges takarmányozás hatására alakul ki; rossz kondíció (mínusz kondíció, sovány) betegség, hiányos takarmányellátás, rossz tartás következtében jön létre.

Az arányosság az állat kedvező összbenyomási képe az egyes testrészek alakulása és a csontozat, a bőr, a szőrzet viszonya egymáshoz lényeges, hogy az egyes testrészek arányai megfeleljenek a hasznosítási típusnak. (pl. a teje­lő szarvasmarha feje finom, a vég­tagok szikárak legyenek. Ne legyen a feje burkolt, a végtagjai pedig rö­videk, mert ez durva szervezetre utal.)

Kültakaró, színeződés Kültakarón az állat bőrét, szőrét vagy tollazatát értjük utal az állat fajtájára, típusára, ivarára, korára és az egészségi állapotára, a tenyésztettség fokára (Az egyhasznú tejtermelő tehenek bőre pl. vékony, tömör, rugalmas, könnyen ráncolható. Ezzel szemben a hízó állatok bőre laza, puha, a bőr alatti kötőszövet vastagabb, a szőr esetenként göndör) színét a bőr, a szőr (toll) és a szaruképletek pigmentáltságának összessége adja (albínó:teljes pigmenthiány) Véd az UV sugárzás ellen Viszont például a húsiparban nem kívánatos a színfoltok a fajtára utalnak, ún .fajtabélyegek

Formalizmus az állattenyésztésben Az állatbírálatkor arra kell törekedni, hogy megköveteljük a fajtajelleget, va­lamint a termelést és a szaporodást kiszolgáló hosszú élettartamot biztosító, kor­rekt testalakulást. Ha ezt tesszük, akkor célszerű formaliz­must követünk célszerűtlen formalizmus: ha nagy jelentőséget tulajdonítunk olyan bélyegeknek, ame­lyek nincsenek kapcsolatban a termeléssel

Ivarjelleg Az elsődleges ivarjelleghez tartoznak a nemi szervek, valamint ezek tulajdonságai. A másodlagos ivarjelleg azoknak a testalkati és élettani bélyegeknek az összessége, amelyek az ivarszerveken kívül jellemzők a hím-, illetve a nőivarú egyedekre. A másodlagos ivarjelleget az ivarmirigyek által termelt hormonok alakítják ki. A nemi jelleg megnyilvánul az idegrendszer működésében is

Ivartalanítás A hímivarú állatok ivartalanítása: herélés vagy kasztrálás A nőstény állatoké: miskárolás

Belső értékmérő tulajdonságok Az állatok értékmérő tulajdonságainak kialakulása függ az örökletes alaptól és a környezeti feltételektől A termelőképesség Takarmányértékesítő képesség Az alkat (konstitúció) Az egészség, ellenálló képesség Növekedés és fejlődés A termékenység és a szaporaság Igényesség Alkalmazkodóképesség, honosulás Vérmérséklet, természet, rossz szokások A technológiai tűrőképesség Szellemi képességek A gazdasági állatok viselkedése

A termelőképesség A termelőké­pesség azt fejezi ki, hogy a kérdéses állat optimális feltételek között mennyi ter­méket lenne képes előállítani. A termelés pedig azt, hogy adott feltételek mel­lett, ténylegesen mennyit termel. „száján keresztül fejjük a tehenet".

A tejtermelő képesség sok génpár határozza meg Befolyásolja: a takarmányozás, a tartás, a laktáció állapota, az állat kora, a napi fejések száma stb. a tej mennyisége, a tejzsír- és tejfehérjeszázalék, a perzisztencia és a gépi fejhetőség összegeződésének az eredménye. kifejezhető a napi, a laktációs, az éves tejtermeléssel és az életteljesítménnyel.

A hústermelő képesség sok génpár határozza meg A rövid fejű és lábú, a mély, széles és hengeres törzsű, a telt húsformákat mutató állatok rend­szerint jó hústermelők. A hústermelő képesség áll: mennyiségi (növekedési erély, takarmányértékesítő képesség, a hizlalás időtartama stb.) minőségi (vágási %, az értékes húsrészek aránya, a hús és a csont aránya, a hús és a zsír aránya, a színhústartalom, a hús minősége stb.) összetevőkből. Az állat hústermelésének mértékét és értékét tehát a hizlalási- és a vágási eredmény együttesen határozza meg

A tojástermelő képesség A tojástermelő képesség összetett tulajdonság, a küllemből nem állapítható meg. Biztos támpontot csak a termelési eredmények pontos nyilvántartásakor kapunk. A tojás mennyisége gyengén öröklődik, a tömege már közepesen.

A gyapjútermelő képesség A gyapjútermelő képesség elbírálásakor figyelemmel kell lenni: a gyapjú mennyiségére (nyírótömeg), a gyapjúszál finomságára, színére, a szál­hosszúságára, a tömöttségére, benőttségére, kiegyenlítettségére testnagy­ságra

Takarmányértékesítő képesség azt fejezi ki, hogy az állat egységnyi termék (egy kg tej, tojás, testtömeg stb.) előállításához mennyi táplálóanyagot (takar­mányt) használ fel. teljesítményvizsgáló állomásokon állapít­ják meg, optimális és azonos feltételek mellett

Az alkat (konstitúció) az állati test alaki, anyagi és szervműködési sajátosságainak összességét, amely megszabja, hogy az egyed miként reagál a környezeti tényezőkre.

Konstitúció II. Az alkat lehet: a finom alkatú állatok jó teje­lők, jó tojók, gyorsan futók (lovak), bőrük vékony, rugalmas, a szőrük rövid, vékony, a szaruképleteik kicsik, a végtagjaik szi­kárak, az ízületeik szárazak; bőrük alatt az erek, az inak, a csontok jól látszanak, a vérmérsékletük élénk; durva alkat: az előző ellentéte, ide a húshasznosítású állatok, valamint a hidegvérű lovak sorolhatók; szilárd alkat: a csont­jai erősek, ízületei feszesek, s szervezetük edzett, ellenálló képességük jó, nem igényesek, tartós és kellő színvonalon termelnek a jó ló ilyen szer­vezetű, pl. a magyar félvér; a szivacsos vagy laza alkatú állat szö­vetei puhák, nagy nedvtartalmúak, a csontok szivacsosak, az izmok tömegesek, az ízületek burkoltak, a fej otrombának tűnik; szivacsos alkata a hidegvérű lovak egy részének van

Az egészség, ellenálló képesség Az ellenálló képesség a szervezet azon tulajdonsága, hogy a kórokozóknak, az időjárás gyors változásainak, a környezet káros hatásainak közömbösítésére ké­pes.

Növekedés és fejlődés A növe­kedés a szervezet mennyiségi megváltozása a teljes kifejlődésig. Elsősorban testtömegbeli és a testméretekben való változást jelent. növekedési erély (intenzitás): megha­tározott mértékű növekedést az állat mennyi idő alatt ér el A fejlődés a szervezet minőségi változása, amely az élet végéig (az elhullásig) tart.

Növekedés és fejlődés II. A fejlődés szakaszai: a megtermékenyülés, a méhen belüli fejlődés, a születés, az elválasztás, az ivarérettség, a tenyészérettség, a kifejlődés, az öregedés, a halál.

Növekedés és fejlődés III. A különböző fejlődési szakaszokban a testarányok módosulása is eltérő. Fia­tal korban a fej feltűnően nagy a végtagokhoz képest. A magassági méretek fejlődnek a leggyorsabban. Ezt követi a hosszúsági, majd a szélességi méretek növekedése, utoljára pedig a testtömeg-gyarapodás fejeződik be.

A termékenység és a szaporaság A nőivarú állat akkor termékeny, ha rendszeresen ivarzik, egy-két termékenyí­tésre vemhesül, magzatát kihordja az újszülöttet felneveli. Termékeny a hím állat, ha a fedez, ondósejtjével megtermékenyí­t (tűri az ondóvételt. Ennek az a feltétele, hogy a hím nemzési vágya kifeje­zett legyen és képes legyen a párzásra, valamint a termékenyítésre.)

A termékenység és a szaporaság II. A termékenység mutatói nőivarnál: a termékenyítési index (2), a vemhesülési és az ellési % (85%, 80%), a két ellés között eltelt napok száma (372 nap) . A hím termékenysége a vemhesülési vagy fertilitási százalékkal fejezhető ki, (de a populáció termékenységi viszonyait is jól tükrözi. Ami annyit jelent, hogy 100 elsőre befedeztetett (termékenyített) nőivarú állatból hány termékenyült (pl. 85%).) A nőivarú állatok termékenységét elsősorban a termékenyítési index fejezi ki. A termékenyítési index (2) azt jelenti, hogy az állatot kétszer kel­lett termékenyíteni.

A termékenység és a szaporaság III. A szaporaság a nőivarú állatok azon tulajdonsága, hogy a fajra, a fajtára, a típusra, az életkorra jellemző számú, életké­pes ivadékot hoznak a világra. egyet ellő (unipara) (szarvasmarha, ló stb.) többet ellő (multipara) (sertés, házinyúl stb.) A szaporaság mutatói: a szaporasági %, a két ellés közötti intervallum (ellésforgó) a service period (az elléstől az újrafogamzásig eltelt idő).

Igényesség Az igé­nyesség vagy igénytelenség a gazdasági állatok azon sajátossága, amilyen takar­mányozási, tartási, gondozási, éghajlati viszonyokat kíván a termeléshez. Vannak igényes és primitív fajták Az igényességet nagymér­tékben befolyásolja a fölnevelés is. (Ezért olyan viszonyok között neveljük a növendékeket, amilyen körülmények között majd termelni fognak.) (Magyar merinó: nem igénytelen fajta, csak elviseli az igénytelenséget  )

Alkalmazkodóképesség, honosulás Az alkalmazkodóképesség: háziállatainknak az a tulajdonsága, hogy megválto­zott tartási, takarmányozási körülmények között is fenn tudják tartani termelő- és szaporodóképességüket. Akklimatizáció: ha egy állatot megszokott helyéről - hazájából - más vidékre viszünk, az új környezethez történő alkalmazkodást honosulásnak (akklimatizációnak) nevezzük.

Vérmérséklet, természet, rossz szokások A vérmérséklet lehet: élénk (pl. a ló, a hím állat, a fiatal stb.): mozgékony, környezete iránt érdeklődő, anyag­cseréje is élénk nyugodt (a juh, a hízó, az anya, az idős állat stb.): anyagcseréje renyhébb, lomha mozgású, nyugodt tekintetű, hízásra hajlamos

Vérmérséklet, természet, rossz szokások II. A természet az állat kedélyállapotát fejezi ki, a gondozóval szembeni magatar­tásában, állatttársaival való viszonyában. Ez lehet pl.: szelíd, jóindulatú, engedelmes, félénk, rosszindulatú, alattomos, fékezhetetlen

A technológiai tűrőképesség azt jelenti, hogy hogyan alkalmazkodnak az ál­latok az iparszerű tartás körülményeihez. tűrniük kell: a csoportos tartást, a zárt elhelyezést, a mesterségesen kialakított mikroklímát, az egyféle takarmányozást (monodiéta), jól kell alkalmazkodniuk, miközben magas színvonalon termelnek.

Szellemi képességek az állatok viselkedésében, magatartásában nyilvánul meg főleg a lovak, a kutyák, a postagalambok értékelésekor fontos tulajdonság az „intelligencia”

A gazdasági állatok viselkedése Az etológia tudományág foglalkozik vele Társaival, gondozóival szembeni viselkedés Táplálkozási, legelési szokások Tisztálkodási szokások Pihenési szokások „csipkedési sorrend” kialakulása (szociális rangsor)

Köszönöm a figyelmet!