Holland Fizikusok Tarkó Bence 10.c.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Készítette: Tóth Enikő 11.A
Radioaktivitás, izotópok
Formalizálás, matematizálás és ökonometria
1900 Párizs-első matematikai világkonferencia Hilbert híres előadása, melynek hatására tág teret kapott az absztrakt gondolkodásmód széleskörű alkalmazása.
( ).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.
Eötvös Loránd élete és munkássága
EÖTVÖS LORÁND ÉLETE ÉS MUNKÁSSÁGA
Matematika a tudományban és a művészetekben
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
DR. Lovász László Matematikus. Dr. Lovász László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója 1948-ban született Budapesten. Fő.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Termodinamika és statisztikus fizika
Arnold Johannes Wilhelm Sommerfeld ( ) –tudatosítja és felhasználja, hogy a h mechanikai hatás dimenziójú (1911) Millikan –a fényelektromos hatás.
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Charles Augustin de Coulomb
Ken Wilber ( ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Ludwig Boltzmann Czinege Márk Ádám 11.c.
Ludwig Boltzmann Perlaki Anna 10.D.
Hermann von Helmholtz Kerekes Evelin 11.c. Hermann Ludwig von Helmholtz  augusztus 31.-én Potsdamban született  szeptember 8.-án Charlottenburgban.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
James Clerk Maxwell (Edinburgh, június 13
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Heike Kamerlingh Onnes
Ludwig Boltzmann.
Készítette: Bakos Vanessza, 9.a
AZ ELSÕ MATEMATIKA NOBEL-DÍJAS NÕ Rene. MARJAM MIRZAKHANI.
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
A.Sz.Popov fizikus Püspöki Petra 10.b.
Heike Kamerlingh Onnes
Készítette:Király Anita 9.b Forrás: Wikipédia
L UDWIG E DUARD B OLTZMANN K ONCSOR K LAUDIA 10. A.
Christiaan Huygens a csillagász
Michael Faraday.
William Thomson (Lord Kelvin)
Ernst Karl Abbe Tarkó Bence 12.c. Élete (Eisenach, január 23. – január 14.) német matematikus, fizikus, egyetemi tanár. Abbét 1870-ben kinevezték.
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
Készítette: Borzási Stefánia.  augusztus 31-én született a németországi Potsdamban.  Német orvos és fizikus volt.  Édesapja, Ferdinand Helmholtz.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Készítette: Nagy Attila
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Jurij Vega Készítette : Zsemlye Márk március szeptember 26.
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Ludwig Boltzmann.
Eötvös Lóránd: Gravitáció
Christiaan Huygens élete
Heike Kamerlingh Onnes
Isaac Newton élete.
Michael Bay. Magánélete Michael Bay február 17-én született Los Angeles-ben. Bay örökbe fogadott gyermek volt Nagyapja orosz nemzetiségű. A diplomáját.
Fésűs Éva élete.
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
 Lucille Philips  Melville Feynman  New York  125 Pont  Tudomány iránti érdeklődés  Matematika Bajnokság.
Készítette: Béres Anna 11.a. Élete  október 18-án született Egyházfaluban (Sopron vármegyében)  Édesapja meghalt születésekor  Iskolakezdésekor.
Curie házaspár Készítette: Kőszegi Zoltán. Curie házaspár.
Gábor Dénes KEREKES EVELIN 12.C. A fizikusról Születési név: Günszberg Dénes Született: Budapest, Terézváros, június 5. Elhunyt: London, február.
Nagy magyar tudósok Neumann János ( ) „Neumann észjárását ismerve néha eltűnődöm, hogy nem egy magasabb rendű faj egyik képviselőjével állok-e.
Arnold Sommerfeld Verebes Erika 11.a. Életrajza december 5 (Königsberg) – április 26 (München) Matematika és fizika, königsbergi egyetem PhD.
Wilhelm Conrad Röntgen Készítette: Kunkli Tímea 11.a.
  Würzburg, december 5. – München, február 1.  Nobel-díjas német fizikus, a kvantummechanika egyik megalapítója. Munkássága a modern fizikában,
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Előadás másolata:

Holland Fizikusok Tarkó Bence 10.c

Wander Johannes de Haas Élete:Wander de Haas Lissében született, ez egy kis város Leiden mellett. Édesapja a Middelburgi Tanítóképző igazgatója volt. 1910-ben házasodott, felesége, Geertruida Luberta Lorentz Hendrik Lorentz Nobel-díjas fizikus idősebb lánya volt. Két fiuk és két lányuk született. Tanulmányai :Middelburgben végezte el a középiskolát, majd 1895-ben jogászi tanulmányokba kezdett. Néhány vizsgát letett, majd egy ügyvédi irodában végzett gyakorlat után úgy döntött, hogy inkább fizikus lesz. 1900-ban felvételt nyert a Leideni Egyetemre, ahol fizikát tanult Heike Kamerlingh Onnes és Johannes Petrus Kuenen tanároknál. 1912-ben ledoktorált, tézise címe: A Hidrogén kompressziójának mérése.

Karrier Az anyagok mágneses viselkedésével kapcsolatos kutatásai Shubnikov–de Haas-hatás, a de Haas–van Alphen-hatás és az Einstein–de Haas-hatás néven ismertek. A leideni Tudománytörténeti Múzeumban (Boerhaave Museum) látható egy készüléke (egy elektromágnes), amely az alacsony hőmérsékletű kutatásaival kapcsolatos.

Pieter Zeeman Pieter Zeeman 1865. május 25. – Amszterdam, 1943. október 9. holland fizikus aki 1902-ben megosztott fizikai Nobel-díjat kapott Hendrik Lorentz-cel, amiért felfedezte a róla elnevezett Zeeman-effektust. Catharinus Forandinus Zeeman és Willemina Worst gyermekeként született. Zeeman Heike Kamerlingh Onnes tanítványa volt a Leideni Egyetemen. Előadásokat 1890-től tartott Leidenben. 1896-ban Lorentz kérésére kezdte el tanulmányozni a mágneses mező hatását a fényforrásokra és felfedezte a Zeeman-hatást. Ez a felfedezés bizonyította Lorentz elméletét az elektromágneses sugárzásokról. Zeemant 1900-ban nevezték ki az Amszterdami Egyetem professzorává. 1908-ban lett a Fizikai Intézet igazgatója.

Kees Immink Élete:Immink villamosmérnöknek tanult az Eidenhoven Egyetemen, ahol 1985-ben doktorált. 1967 és 1998 között a Philips kutatólaboratóriumaiban dolgozott a hollandiai Eidenhovenben. Jelenleg a Turing Machines Inc. elnök-alapítója és vendégprofesszor a németországi Essen Kísérleti Matematikai Intézetében és a szingapúri Adattárolási Intézetben. 2001 és 2002 között ő töltötte be az Audio Engineering Society elnöki posztját. Karrierje során számos digitális adathordozó, például a kompakt lemez (CD), a videó kompakt lemez (VCD), a DAT, a DCC, a DVD és a Blu-ray disc lemezrendszer kialakításában és kifejlesztésében játszott szerepet. Immink kulcsszerepet játszott az audio- és videoeszközök kódolási technológiájának kifejlesztésében.Ő fejlesztette ki a CD-lemezeken és a DVD-lemezeken használt EFM és EFMPlus forráskódokat.

Tjalling Koopmans Élete:Koopmans 's-Gravelandban született Hollandiában. Egyetemi tanulmányait az Utrechti Egyetemen kezdte meg 17 éves korában. Eleinte matematikára szakosodott, majd három évvel később, 1930-ban elméleti fizikára váltott. 1933-ban találkozott Jan Tinbergennel, az 1969-es Nobel-emlékdíjassal, és Amszterdamba költözött, hogy matematikai közgazdaságtant tanuljon nála. Emellett Koopmans még az ökonometria és a statisztika tudományával is foglalkozott. Munkássága Koopmans a Hartree-Fock elmélet terén végzett korai munkái kapcsolódnak a Koopmans-elvhez, amely közismert a kvantumkémiában. Koopmans a közgazdasági Nobel-emlékdíjat (Leonyid Kantoroviccsal megosztva) az erőforrások allokációjának, különös tekintettel azok hatékony felhasználásának területén végzett kutatásaiért kapta. A bizottság kiemelte a tevékenységelemzés és a termelés inputjai és outputjai közötti összefüggések, illetve azok a gazdasági hatékonysággal és az árakkal való kapcsolatának a tanulmányozását.

Johannes Diderik van der Waals Élete:Leiden városában, Hollandiában született, Jacobus van der Waals és Elisabeth van den Burg gyermekeként. Tanár lett, és később felvételt nyert az egyetemre, annak ellenére, hogy hiányosságai voltak a klasszikus nyelvek terén. Itt 1862-től 1865-ig tanult, diplomát szerzett matematikából és fizikából. Karrierje 1866-ban egy hágai középiskola igazgatója lett. Doktorátusát 1873-ban szerezte, tanára Pieter Rijke volt. Diplomamunkájának címe kb.: A gázok és folyadékok állapotának állandóságáról. (ld. Van der Waals-egyenlet) 1876-ban az újonnan alapított Amszterdami Egyetem fizikaprofesszorává választották. Második nagy felfedezését 1880-ban publikálta, mely az egyező állapotok törvénye. Van der Waalsra nagy hatással voltak James Clerk Maxwell, Ludwig Boltzmann és Willard Gibbs munkái. Nevét viselik az ún. van der Waals-féle erők. Munkájának elismeréseként 1910-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták.

Köszönöm a figyelmet!